Jump to content

culumbus

Korisnik
  • Broj objava

    20
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je culumbus objavio

  1. Dobit ćeš poziv na sud i tamo će se onda provesti redovni postupak... U eventualnoj zastari su samo računi koji su stariji od godine dana računajući od dana kad je podnesen prijedlog za ovrhu.
  2. Presuda je sigurno pravomoćna, budući da je došla od Županijskog suda... Ovdje nema zastare, tako da plati, jer će u protivnom uslijediti ovrha!
  3. Da, onda cete za sad morati platiti taj dug! Takav ugovor o preuzimanju duga kojeg ste sklopili s tim čovjekom je valjan, te cete kasnije moci od njega traziti sav taj placeni iznos sa kamatama i troskovima.
  4. Zeznuta situacija! Vidim da ste potpisali sporazum kod j.b. da će on plaćati rate kredita. Stvar je u tome da bi vi trebali kod banke ili kod njega provjeriti, da li je on plaćao taj kredit u vaše ili u svoje ime. Ukoliko je plaćao u vaše, tada je to ugovor o preuzimanju ispunjenja i CO može protiv vas bez problema pokrenuti ovrhu. Međutim, ako je taj lik plaćao vaš kredit u svoje ime i banka je to prihvatila, onda taj sporazum kod j.b. znači ugovor o preuzimanju duga i u tom slučaju je možda ta ovrha protv vas neosnovana. Znači, to je potrebno hitno provjeriti! Jer ako se radi samo u preuzimanju ispunjenja, to je dvostrani pravni posao između vas i tog lika, pa banka još uvijek vas ima kao dužnika, te je stoga i razumljivo zašto je protiv vas pokrenula ovrhu. U najgorem slučaju, vi možete na kraju tužiti tog tipa kojem ste prodali auto, za svu tu glavnicu i troškove...
  5. U tom slučaju ako se sve isplati prije roćišta, ovrhovoditelj odnosno sada tužitelj može poslati podnesak sudu u kojem će povuči tužbeni zahtjev i neće tražiti daljnje troškove.
  6. Te platne liste su ovršne isprave i morate podnijeti sudu prijedlog za ovrhu na temelju njih. Budući da se radi o radnom sporu, ne plaćate sudske pristojbe, a u tom prijedlogu tražite da vam poslodavac isplati bruto iznos plaće, jer će se onda iz toga naplatiti i svi obvezni doprinosi!
  7. Sigurno vam neće oprostiti troškove ovrhe, tako da ćete i njih morati platiti. Čak i da obročno plaćate, prvo će se smatrati da ste platili troškove, zatim kamatu i tek onda glavnicu...
  8. Netočna informacija! Ako ovršenik ima plaću manju od prosječne u RH, onda mu je izuzet iznos od 2/3 plaće za većinu ovršnih tražbina... (čl. 149. st. 2. Ovršnog zakona). Otiđite na FINU i ispunite zahtjev za otvarenje posebnog računa na koji će vam sjedati dio plaće koji vam ne smiju uzeti i kojim možete slobodno raspolagati!
  9. Ignorirajte to! On je sam dao otkaz, čak je i odradio otkazni rok (koji je 15 dana po zakonu u vašem slučaju) i nemate više ništa s njim. Sad sam tek vidio da je ovo stariji post i da ste vjerojatno riješili situaciju...
  10. Vidim da neki nisu baš najbolje razumjeli ovu mogućnost koja nam je dana Zakonom o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu. Prvo ću kopirati dio iz tog zakona koji regulira tu materiju. Članak 30. (1) Započeti ispit može se odgoditi ako je kandidat zbog bolesti ili nekih drugih opravdanih razloga spriječen nastaviti polaganje ispita. (2) Rješenje o nastavku ispita donosi Ispitno povjerenstvo na molbu kandidata. Molba se podnosi u roku od 8 dana po prestanku razloga za odgodu ispita, ali najkasnije u roku od 3 mjeseca računajući od dana kad je kandidat trebao pristupiti polaganju pravosudnog ispita. (3) Ako kandidat ne podnese molbu za nastavak ispita u roku iz stavka 2. ovoga članka ili ako mu je molba odbijena, smatra se da ispit nije položio. (4) Protiv rješenja Ispitnog povjerenstva iz stavka 2. ovoga Zakona kandidat može uložiti prigovor u roku od 3 dana ministru nadležnom za poslove pravosuđa. Važno je napomenuti da se ova molba zove Molba za nastavak ispita, a ne za odgodu. Dakle, to je situacija povrata u prijašnje stanje o kojoj toliko učimo pripremajući se za ovaj ispit. Naravno da se ona odbija ako je zatražena unaprijed i ako se ne radi o nekoj kroničnoj bolesti jer bi se inače jako zloupotrebljavalo to pravo. Ako im se i odbije molba, takvi kandidati zapravo nisu ništa izgubili jer i dalje mogu pristupiti usmenom dijelu ispita... Druga stvar je ako je kandidat baš tog dana bolestan pa nije sposoban izaći na ispit ili je zbog drugih razloga spriječen. Budući da se nije pojavio na usmenom dijelu ispita, on je zapravo već pao ispit. E sad dolazimo do biti ovih gornjih odredaba... Takvom kandidatu se onda omogućuje da nastavi ispit odnosno da mu se odgodi usmeni dio ispita, naravno samo u slučaju ukoliko su stvarno postojali opravdani razlozi za nedolazak na ispit te ako je podnio molbu za nastavak ispita u danim rokovima. Ovo je dakle dosta riskantno i praktički eliminira one koji bez pravih razloga žele odgoditi ispit.
  11. Nije to baš tako jednostavno i odgoda u tom smislu ne postoji. Prema Zakonu o pravosudnom ispitu moguće se pozvati na povrat u prijašnje stanje, ako nisi pristupio ispitu zbog nekih zdravstvenih ili drugih važnih razloga. Molba se šalje ministarstvu, a nju treba odobriti ispitna komisija. Ja znam za dva takva slučaja, oboje je bilo zbog zdravstvenih tegoba (imali su urednu liječničku dokumentaciju). U jednom slučaju je kandidat odgovarao na kraju istog roka, a u drugom je odgovaranje prebačeno na drugi rok (nije bilo više vremena za ispitivanje na istom). Naravno uvijek je moguće da vam se ne odobri ta molba i onda ponovno na pismeni...
  12. Evo malo sam gledao sadrzaj nove knjiga za pravo EU i mogu reci da se uopce ne razlikuje od stare skripte. Tako da bi trebala ostati "stara" pitanja, a ovom knjigom se samo ispravljaju dijelovi koji su se promijenili stupanjem na snagu Lisabonskog ugovora.
  13. Kao prvo, nema pravila koliko mozes izvuci pitanja iz posebnog dijela ( ja sam izvukao cak cetri! ). Za svako takvo pitanje dobijes papir na kojem je napisan zakonski tekst i s njim se mozes sluziti za vrijeme odgovaranja. Buduci da imas zakonski tekst, ne dopustaju ti da doslovno citas odgovor zato i jesu malo zeznuta takva pitanja. Pitaju te koje je osnovno djelo, koji su njegovi privilegirani i kvalificirani oblici (kod mene nisu svi bili nabrojani u tekstu kojeg sam dobio), moras znati u koju glavu spada to djelo, da li ga moze pociniti svatko ili samo određene osobe, da li se moze pociniti s namjerom ili nehajem, znacenje pojedinih izraza (sluzbena osoba, grupa ljudi...), na koji se nacin pokrece kazneni postupak za to djelo, da li je pokusaj kaznjiv i svaka druga stvar iz opceg dijela koja ima veze sa predmetnim kaznenim djelom. Cesto ces morati dati neki primjer iz prakse za to kazneno djelo, itd. Uglavnom - svasta te moze pitati
  14. Meni je Marušić bila jako simpatična, možda i zato jer je bila jedina žena u komisiji Kao ispitivač je bila stvarno korektna, naravno potrebno je znanje! Imala je poneko podpitanje izvan onoga što smo izvukli, ali ništa strašno. Kad je netko malo zastao, pokušala ga je izvuči... U našoj grupi je upravo ona rušila jednu kolegicu, ali to je bio zasluženi pad.
  15. Po mojem mišljenju ne treba biti previše kvalitetna presuda za prolaz. Najvažnije je da se zadovolji forma i da ne napraviš neku kardinalnu pogrešku (npr. daš uvjetnu osudu gdje se to ne može). Isto tako potrebno je da presuda drži vodu, da imaš objašnjenje u skladu sa izrekom.
  16. Hvala. Svi smo vukli već poznata pitanja, tak da ovih par još uvijek nedostaju...
  17. Evo da se pohvalim da sam i ja položio pravosudni u subotu! Komisija je bila slijedeća: Marušić, Miletić, Kaladić, Sessa, Mrčela. Moram se složiti s kolegicom da su prvu grupu pitanja na ovom roku (Radno i upravno) najviše ispitivali odnosno išlo se izvan okvira izvučenih pitanja, makar nije bilo ništa pretjerano. Druga grupa pitanja (Ustav...) je bila najlakša i samo osnove je trebalo znati. Iz ostalih grupa je ispitivanje bilo standardno, s tim da nas je iz građanskog malo jače izrešetao. Nije dao da govorimo što znamo o pitanju nego nas je odmah prekidao i postavljao svoja pitanja, pa zbog toga i nije bilo ugodno odgovarati. To se odnosi samo na ZOO, za ostale dijelove nije ništa komplicirao. Kod mene je išlo glatko sve do zadnje grupe pitanja (kazneno) jer sam iz materijalnog izvukao čak 4 pitanja iz posebnog dijela! Istina je da dobiješ zakonski tekst, ali problem je to da nikad ne znaš što će te pitati na tom pitanju jer ne dozvoljavaju da mu samo pročitaš o dijelu iz zakonskog opisa . Srećom da sam kazneno procesno odlično znao, pa nije bilo nikakvih problema. Četvero nas je odgovaralo i jedna cura je pala odmah nakon prve grupe pitanja. Sretno kolege sa učenjem i pitanjima, samo hrabro... Ja sam jedva smogao hrabrosti da se pojavim pred komisijom toga jutra, a super je završilo, čak imam i bodove za školu za pravosudne dužnosnike!
  18. Ne treba po novom iz jednostavnog razloga jer se presude pisu po pozitivnom zakonodavstvu koje je vrijedilo u vrijeme donosenja presude. Buduci da je novi poslovnik u primjeni od ove godine, nemoguce je dobiti tako novu pravomocnu presudu.
  19. Ništa nisam napisao o terminu odgovaranja, ali inače uvijek uvažavaju želje kandidata koliko su u mogučnosti. Na prošlim rokovima se i telefonski mogla dobiti informacija o rasporedu za usmeni i prije nego što su stigli pozivi...
  20. One kandidate koji su na početku roka uvijek obavijeste telefonski o terminu održavanja usmenog dijela ispita, jer im pozivi ne stignu doći na vrijeme, kad treba dva tjedna proći između poziva i usmenog. Evo meni je danas stigao poziv, odgovaram 29.05. (u subotu), s tim da su me krajem prošlog tjedna zvali. Dakle vi koji još niste dobili pozive, strpljivo ih čekajte, jer ćete svakako imati još dva tjedna vremena za učenje do usmenog.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija