Jump to content

zabrinuta4

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Molim pomoć. Od ožujka 2013.god. šaljem Potvrde o neisplaćenoj plaći za na FINA-u. Obzirom da u firmi nitko od šefova ne želi odgovoriti hoće li u mjesecu biti plaća i kad prisiljena sam ovim načinom naplatiti svoj rad i platiti kredite. E sad se dešava slijedeće. Dok čekam da prođe tih mjesec dana u međuvremenu u firmi isplate plaću za mjesec za koji sam poslala listu. Tako da dobijem plaću i u firmi i od FINA-e za mjesec dana od predaje. U računovodstvu sam upozorila usmeno više puta da mi po isplati plaće u firmi moraju sudski stopirati isplatu preko FINA-e. Međutim šefica računovodstva mi je rekla da ona ne misli piskarati sudu i smislila sistem. A on ide tako da mi na slijedećem obračunu na netto plaći odbije plaću prethodnog mjeseca. Tako da ja u principu plaću dobijem svaki drugi mjesec. Zbog tog sistema su mnogi radnici odustali od predaje Potvrde na FINA-u. Plaću za osmi mjesec smo dobili krajem listopada. Uz to sve se njenim načinom uplaćuju dupli doprinosi tako da sam sa doprinosima u ovoj godini već u plusu cca 2000 kn. Nedavno sam zbog tog svega prestala raditi u toj firmi pa me zanima mogu li tužiti za da mi sve te "prebijene" plaće vrate? Kome to sve mogu prijaviti? Zbog njenog načina mi kasni plaćanje kredita. A druga stvar je da na računu tijekom mjeseca ima novaca za plaću a ona plaća dobavljače i telefoniju a nama ne uplaćuje ni doprinose čak ni po opomeni iz porezne.
  2. Prošle godine sam počela raditi za agenciju. Potpisala Ugovor o djelu,otvorila ŽR građana i odnijela RPO obrazac u poreznu kako bih prijavila obavljanje dodatne djelatnosti tj. navela sam kako sam pribavitelj osiguranja. Zaposlenica u poreznoj mjesec dana nije nigdje uvela moj RPO "jer nije znala šta bi s njim". O tome me nije obavjestila nego mi je to rekla kada sam ponovo došla pitati šta je sa RPO obrascem. Tako da sam joj morala objasniti da je to dodatna djelatnost i da me agencija traži ovjeren RPO jer mi neće isplatiti proviziju. Na kraju me uvrstila u obrtnike. ( to sam saznala kada sam donijela godišnju poreznu prijavu ) Išla sam po tko zna koji put u poreznu da joj objasnim da ja nisam obrtnik ( drugi suradnici iz agencije nisu tako uvedeni,čak niti oni koji imaju ured ) i da želim da me makne jer ne želim probleme. Nemam obrtnicu, niti sam ikada podnijela zahtjev za otvaranje obrta. Već sada imam malih problema jer sam kao "obrtnik" svrstana u grupu koja će zadnja dobiti povrat poreza. Bojim se da ne bih dobila kakvu ovrhu za neplaćanje poreznih i dr. obveza koju trebaju plaćati obrtnici itd. Što napraviti? Molim Vas savjet.
  3. U prvom mjesecu ove god sam digla kredit u ŠKZ-u i tada sam potpisala zadužnicu kod javnog bilježnika. Prije mjesec dana mi je taj ŠKZ poslao zadužnicu na sve račune zbog 3 zakašnjele rate. (dali su mi rok 2 dana da nađem novce ili šalju zadužnicu )Zanima me kad bih otvorila novi tekući i žiro račun u nekoj drugoj banci od onih gdje sad imam račune dali bi ta zadužnica automatski i njih obuhvatila? Radim nešto honorarno i primam proviziju na ŽR. Sad sam ostala i bez toga jer ne mogu do svojih novaca tj. nemam od čega živjeti jer će cijela plaća ići na ŠKZ dok ne otplatim tih cca 7.000,00kn ostatka duga.
  4. Prije par mjeseci podigla sam zajam u nekakvom ŠKZ-u. S obzirom da nisam platila dvije rate zajma poslali su mi zadužnicu na tekući račun ( mislim da je bila na 10.000,00kn ). Mene sad zanima što bi se dogodilo kada bih otvorila TR i ŽR u nekoj drugoj banci? Dali bi zadužnica povukla sredstva sa svih otvorenih računa ili samo sa onog na koji je poslana? Novi računi su mi potrebni zbog isplate provizije po Ugovoru o djelu koji mora biti uplaćen na ŽR građana, a i moram isplatiti svoje suradnike. Ne bih htjela da ljudi ne dobiju svoje novce.
  5. Hvala Vam puno! Potražiti ću u svakom slučaju odvjetnika.
  6. U petom mj trudnoće sam. Sa bivšim dečkom sam bila u vezi skoro 3 god. Sve je normalno funkcioniralo dok se nisu upetljale njegova mama i bivša žena sa izmišljenim pričama o meni. od tada mi se prestao javljati. nismo u kontaktu oko 2 tjedna. s obzirom da on ima dvoje maloljetne djece iz bivše veze ( ni njima nije uplatio ni kune skoro godinu dana ) za koje mora plaćati alimentaciju zanima me koja su moja prava i budućeg djeteta. uskoro se selim ( jer su mi svi okrenuli leđa zbog njega i trudnoće )i biti ćemo na velikoj udaljenosti, a s obzirom da se ne želi javiti zanima me dali mogu rubriku otac u rodnom listu ostaviti praznu, a ipak tražiti alimentaciju i u kojem iznosu? kako "utjerati" alimentaciju ako on radi "na crno" ili ode raditi "na crno" u inozemstvo? koja još prava mogu tražiti kao ostavljena trudnica i buduća samohrana majka? hoće li mi biti veća porodiljna naknada ako se zaposlim negdje na 1-2 mj? uz to iz te naše veze su mi ostali veliki krediti i dugovi ( nismo živjeli zajedno ) pa me zanima dali ga i kako mogu tražiti i pola tih sredstava?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija