Jump to content

vanda65

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. U 2019. i 2020. godini živjela sam i povremeno radila u Austriji (izvršila odjavu na MUP-u). Interesira me da li moram prijaviti INO dohodak poreznoj upravi, s obzirom da su mi na plaću bili obračunati svi porezi i doprinosi prema austrijskim zakonima (radila sam u njihovim firmama i bila prijavljena i zdravstveno), a iznosi zarada su minimalni. Na prijavi INO dohotka potrebno je upisati iznos ostvarenog primitka, izdataka, dohotka i uplaćenog poreza u inozemstvu a ja nemam nikakve podatke o tome (nemam niti platne liste). U uputi porezne stoji da je porezni obveznik dužan dostaviti potvrdu austrijskog poreznog tijela o uplaćenom porezu ili mu se isti neće uračunati u tuzemnu poreznu obvezu, a ja ne znam kako doći do te potvrde, a niti mi je jasno na temelju kojih podataka bi porezna obračunavala i provjeravala porez. Bilo bi logično da porezna službeno zatraži podatke od austrijske porezne na temelju moje prijave. Molim savjet - da li da prijavljujem INO dohodak ili da čekam da li će me porezna prozvati ..... Lp
  2. Nasljedila sam dvorište s vrtom na kojem je kućica površine cca 20 m2 (jedna prostorija koja je nekad služila kao radiona) napravljena prije 90 godina. Navedeno zemljište bilo je vlasništvo mog pradjeda i njegove braće. Pradjed je zemljište darovao svom unuku (mom tati) koji je 70-ih godina isplatio pradjedovu braću o čemu postoji rukom pisano priznanje s potpisima onih koji su dobili novac te potpisi svjedoka. Međutim, jedan nasljednik nije bio prisutan i nema njegovog potpisa, ali postoji poštanska uplatnica na kojoj stoji da su mu poslani novci (isplata) za navedenu nekretninu. Drugi od nasljednika je u ono vrijeme živio u Crnoj Gori i nikad poslije nije bio doma. Nitko od nas nezna da li ima nakon njegove smrti postoje nasljednici i gdje se nalaze. Ostavinska rasprava poslije smrti mog oca je održana, ali u gruntovnici i na katastru ostalo je neriješeno pitanje navedenog dijela vlasništva. Za rješavanje istog upućena sam na javnog bilježnika kod kojeg sam dobila odgovor da bi to stajalo oko 500 eura. Molim pomoć kako da riješim problem uz najmanje troškove.
  3. Molim razjašnjenje slijedeće situacije: S obzirom da tata ima izvanbračnu kćer prilikom gradnje kuće kupili su dvije parcele od kojih jedna (koja se koristi kao vrt) stoji na oca, a druga (na kojoj je izgrađena kuća u kojoj žive) stoji na mamu i tako su upisane u zemljišnim knjigama. Interesira me da li u slučaju smrti tate njegova izvanbračna kćer može tražiti nasljedstvo kuće, koja stoji na mamu, s obzirom da su kuću gradili za vrijeme braka. Tata se za sada ne želi odreći svojega, a ni napisati oporuku jer smatra da njegova izvanbračna kćer (koja ga ne želi niti poznati ali priča da će uzeti sve što može) ne može dobiti isti dio kao brat koji se brine za njega, te podrazumijeva da će nju pripasti nužni dio u jednoj poljoprivrednoj parceli koju je namijenio za nju. Ukoliko tata umre bez da sam riješi pitanje nasljedstva da li se polusestrin dio nasljedstva (pogotovo ako može nasljediti i kuću) može umanjiti uzimajući u obzir činjenicu da je tata 20 godina 100%-tni invalid (ne vidi) i da se brat brine za njega i mamu, održava i ulaže u kuću i okućnicu ili se nasljedstvo dijeli na jednake dijelove. Također me interesira da li se ja mogu odreći svog dijela nasljedstva u korist brata. Puno hvala na pomoći!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija