Jump to content

xontcom

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Supruga i ja smo u postupku sporazumne rastave braka i osim dogovora oko djece želimo se dogovoriti i oko podjele bračne stečevine. Na žalost, naša bračna stečevina su krediti: jedan stambeni (na mene, još 10 god) i tri gotovinska (2 na mene - još 6 i 8 godi 1 na nju još 5 god.). Zanima me da li je fer (meni je) da i dugove po tim kreditima podjelimo pola-pola jer su svi krediti korišteni za pokrivanje životnih potreba (kupnja i opremanje stana). Hvala!
  2. Pozdrav! Imam jedno pitanje vezano uz plaćanje kamata na zakšnjene uplate stambene pričuve. Živim u zgradi (relativno nova, sa solidnom pozitivom na računu zgrade) i imam mjesečnu obvezu plaćanja stambene pričuve od cca, 200 kn/mj. Prošle sam godine imao malo neplaniranih izdataka pa sam propustio platiti 6 mjesečnih rata. Dobio sam opomenu pred tužbu sa ukupnim dugom + kamate (sad se ne sjećam, ali popriličan iznos, mislim više od 10% duga (u 6 mjeseci). Svjestan sam da rate moram platiti ali nije mi jasno zašto moram platiti i kamate s obzirom da trenutno, taj novac "nikome ne treba", odnosno, na računu ima dovoljno novaca za servisiranje svih mjesećnih planiranih izdataka i još ima rezerve? Ne kužim što znače te kamate (nisam nikakvu robu/uslugu koristio pa da plaćam kamate na prekoračeni rok plaćanja)? A još nešto što mi tu smrdi, sumnjam da sam ikad vidio da se na račun zgrade prilio novac sa opisom stavke kamate (a sigurno netko od 13 stanara nije redoviti platiša, ja sam jedan od njih!!!) O inžinjeringu koji je upravitelj naše zgrade kolaju svakakve priče pa se pitam da li nas oni sve lagano potkradaju (gdje god stignu). Hvala na odgovorima!
  3. Poštovani, moj problem je sljedeći: na Diners revolving kartici sam napravio dug od 17,000 kn (OK, znam da nekima je ovo smješno ali za mene je i to puno). Kako sam zapao u neku nazgodnu financijsku situaciju u 11/2009 sam prestao plačati revolving rate. U 02/2010 sam dobio brzojav kojim se obavještavam da će uslijediti prinudna naplata i kaznena tužba ukoliko dug ne podmirim. Nazvao sam ih i pristao na nerealnu otplatu duga: 4x4,300 kn mjesečno. Uspio sam platiti samo 2,000 kn (jednokratno) i u 06/2010 je sitgao novi brzojav sa naputkom da se obavezno javim i podmirim cjelokupan dug jer kako će me opet kazneno goniti. Opet sam ih zvao (nisam iz ZGB pa mi nije jednostavno otići osobno tamo) i s druge strane nije bilo sluha: Kao prvo, oni iz odjela naplate ne znaju koji mi je ukupan dug??? (Ja znam da je nešto više od 15,000 kn + kamate) "Nema nikakve obročne isplate, platite sve!" Na moj prijedlog da mogu platiti odmah pola ona kaže da onda ostatak može na tri rate. Izgleda kao da je sve rješeno i jednostavno, ali stvar je da ću ja nekako uspijeti namaknuti tu polovinu iznosa (ili nešto manje, oko 7,000 kn) ali za ostatak, u tri mjeseca... nema šanse da to uspijem već ću se i ovako dodatno zadužiti. Zanima me slijedeće: 1. ako taj dug od cca 8,000 kn ne platim u roku od tri mjeseca što mi slijedi? 2. da li me stvarno mogu kazneno prijaviti ukoliko dugujem 8,000 kn? 3. ukoliko pokrenu proces ovrhe, da li imaju prednost pred kreditom koji se naplaćuje s plaće prislnom ustegom (druga banka mi je po kreditu za stan nakon 2 neplaćene rate uveo prisilnu naplatu rate direktno s plaće) 4. koje dodatne troškove mogu očekivati uz ovrhu na 8,000 kn? 5. da li bi pomoglo ako mjesećno plaćam manje od dogovorenog recimo 500-1000 kn (a ne 3 rate po 3,000)? Hvala svima na odgovorima! Znam da nekome moji iznosi djeluju smiješno i beznačajno ali meni su veliki jer više nemam od koga posuditi! Po privatnoj sam osnovi kod rodbine dužan 4,000 EUR i nemam obraza više nikoga ništa pitati.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija