Jump to content

artus

Korisnik
  • Broj objava

    147
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Sviđa mi se
    artus je dobio reakciju od LjuboZG u Spajanje postupaka   
    Bili ste ljubazni ,Vašim odgovorima riješio sam, da tako kažem neke svoje pravne nedoumice. Još jednom puno hvala.
  2. Sviđa mi se
    artus je reagirao na LjuboZG u Spajanje postupaka   
    Ne možete dobiti nikakvu naknadu zbog presignacije spisa. Do presignacije dolazi ako je sudac npr. dugotrajno bolestan ili ode sa suda. To je, nažalost, čest slučaj. Zbog trajanja postupka možete eventualno podnijeti zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku. Ako zahtjevu bude udovoljeno, odredi se rok u kojem postupak mora biti okončan. Onda tek, ako ne bude okončan u tom roku, imate pravo na naknadu zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku. 
  3. Sviđa mi se
    artus je reagirao na LjuboZG u Spajanje postupaka   
    Budući da se radi o dva parnična postupka, ako se vode između istih stranaka mogu se spojiti ako bi to bilo svrsishodno. Ne postoji obveza suda da spoji postupke, a za donošenje ove odluke treba procijeniti u kojoj je fazi svaki od tih postupaka. Npr. ako je jedan postupak skoro okončan, a drugi je tek na početku, nema smisla da se spajaju.
  4. Sviđa mi se
    artus je reagirao na LjuboZG u Podjela   
    Ako ne postoji suglasnost stranaka oko toga, onda se civilna dioba (prodaja i podjela kupovnine razmjerno suvlasničkim udjelima) može tražiti samo ako fizička dioba nije moguća
  5. Hvala
    artus je reagirao na LjuboZG u Spajanje postupaka   
    Ako pred istim sudom teče više parnica između istih osoba ili u kojima je ista osoba protivnik raznih tužitelja ili raznih tuženika, a za koje je predviđena ista vrsta postupka i u kojima sudi sudac pojedinac, sve se te parnice mogu rješenjem suca pojedinca spojiti radi zajedničkoga raspravljanja ako bi se time ubrzalo raspravljanje ili smanjili troškovi. Spojeni se postupak nastavlja pred sucem koji je odlučio o spajanju. Za sve spojene parnice sud može donijeti zajedničku presudu. (čl. 313. st. 1. Zakona o parničnom postupku).    Ako se radi o izvanparničnom postupku, podredno se primjenjuje ZPP, pa također vrijedi ova odredba.
  6. Sviđa mi se
    artus je reagirao na Borbena7 u Kako razvrgnuti vlasnika koji posjeduje 4% suvlasništva?   
    Ne, jer nema ništa "normalnije" od zakonitog rješavanja spora.
  7. Sviđa mi se
    artus je dobio reakciju od čudo u Dogovor oko spora   
    Poštovani, hvala na Vašemu iscrpnom odgovoru, budući da sam pravno nepismen puno ste mi pomogli
  8. Hvala
    artus je reagirao na LjuboZG u Prijedlog za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave - Diners   
    Vjerujte mi da je ljudi koji se pokusavaju dogovoriti i platiti puno manje od onih koji samo ignoriraju problem. Vjerujem da bi mogli pristati na vas prijedlog jer ce opet, ako ne platite u dvije rate, imati ovrsnu ispravu i moci vam blokirati racun.
  9. Hvala
    artus je reagirao na LjuboZG u Izvanparnicni postupak razvrgnuca   
    Razvrgnuće isplatom (da sud vama naloži da joj isplatite njezin dio, a da ona to mora prihvatiti) je moguće isključivo ako imate više od 9/10 suvlasničkog udjela (što nemate) ili ako ''za to postoji osobito ozbiljan razlog'' (npr. vi živite u kući već godinama, a ona nema posjed kuće uopće). 
    Ako ništa od ovoga nije ispunjeno, onda će se razvrgnuće provesti upravo tako da se nekretnina stavi na javnu dražbu i da podijelite novac ostvaren prodajom, na način da vi dobijete 5/6 iznosa, a ona 1/6.
  10. Hvala
    artus je reagirao na LjuboZG u Putni troškovi   
    Kolektivni ugovor: 
    Čl. 65. st. 1. i 12.
    Zaposlenik ima pravo na naknadu troškova prijevoza dolaska na posao i odlaska s posla (u daljnjem tekstu: naknada troškova prijevoza), pod uvjetom da je udaljenost od njegovog prebivališta, odnosno boravišta do mjesta rada najmanje dva kilometra.
    U slučaju postojanja organiziranog javnog prijevoza kojeg zaposlenik ne koristi, zaposlenik će ostvariti pravo na naknadu troškova prijevoza, koja će se za svaki pojedini mjesec isplaćivati u visini 1/12 cijene godišnje karte ako postoji mogućnost kupnje godišnje karte, odnosno u visini mjesečne karte ako ne postoji mogućnost kupnje godišnje karte, ili pojedinačne karte ako ne postoji mogućnost kupnje godišnje ili mjesečne karte.
    Ako je zbog odluke Vlade prijevoz besplatan, onda trošak prijevoza ne postoji i ne isplaćuje se. Kad ponovno bude uvedena naplata, ponovno će vam se isplaćivati trošak prijevoza. 
  11. Hvala
    artus je dobio reakciju od LjuboZG u Dogovor oko spora   
    Poštovani, hvala na Vašemu iscrpnom odgovoru, budući da sam pravno nepismen puno ste mi pomogli
  12. Hvala
    artus je reagirao na LjuboZG u Obiteljska kuća   
    Ako je ta kuća vama darovana, njegov udio je nula. Kuću ste stekli darovanjem, pa ista predstavlja vašu vlastitu imovinu, a ne bračnu stečevinu. Dakle, ako je kuća uknjižena na vaše ime, a bivši suprug ne želi dobrovoljno van iz kuće, podnesite tužbu radi predaje u posjed.
  13. Hvala
    artus je reagirao na LjuboZG u Razvrgnuće vlasništva   
    Možete podnijeti prijedlog radi razvrgnuća suvlasničke zajednice. Ako je moguća geometrijska dioba (dakle parcelacija da svakome pripadne njegova čestica), sud će tako razvrgnuti suvlasništvo. Ako geometrijska dioba nije moguća, onda se pristupa civilnoj diobi (procjeni vrijednosti, prodaji nekretnine i podjeli kupovnine suvlasnicima). 
    Osim toga, možete ih tužiti i za isplatu vašeg dijela naknade za korištenje zemljišta. 
  14. Sviđa mi se
    artus je reagirao na LjuboZG u nasljedno pravo   
    Da. Iznos se određuje prema vrijednosti imovine u ostavinskom postupku. Pogledajte Pravilnik o visini nagrade i naknade troškova javnog bilježnika kao povjerenika suda u ostavinskom postupku. 
  15. Hvala
    artus je reagirao na Ivo Kermartin u Dogovor oko spora   
    Ovisi u kojem smislu misli. Logično da odvjetnik ne želi da mu se stranka nagađa bez njegovog sudjelovanja jer želi imati sadržaj pod kontrolom da se stranka negdje ne zezne
  16. Sviđa mi se
    artus je reagirao na LjuboZG u Dogovor oko spora   
    Svaka stranka uvijek može (ako to želi) pregovarati i bez odvjetnika. Ako ste suglasni oko toga da se nekako nagodite, ali vam treba pomoć oko toga, ne bi bilo loše da razmislite o postupku medijacije. Prvi korak, odnosno suglasnost oko toga da želite postići nekakvu nagodbu, već imate. 
    Medijaciju možete voditi neovisno o tijeku parničnog postupka. Dakle, bez obzira što je postupak pred sudom već u tijeku, možete sporazumno podnijeti prijedlog za medijaciju Hrvatskoj udruzi za medijaciju ili nekoj drugoj takvoj ustanovi. U postupku medijacije medijator ne sudi i ne predlaže svoje rješenje vašeg problema, već vas navodi da sami uspijete postići nagodbu. 
    U takvom postupku može sudjelovati i odvjetnik kao pravni savjetnik stranke, ali je bitno da u tom postupku stranke sudjeluju i osobno. 
  17. Hvala
    artus je reagirao na TonyBob u Suvlasnik neovlašteno koristi cijelu nekretninu   
    Ja bih dodao da može tražiti i najamninu za svoj dio nekretnine koju drugi suvlasnik koristi, unatrag 5 godina.
  18. Hvala
    artus je reagirao na TonyBob u Suvlasnik neovlašteno koristi cijelu nekretninu   
    Znači da ako je fizički moguće, sud će provesti "prisilno etažiranje" nekretnine tako da se točno zna čiji je čiji dio i da svako sa svojim dijelom može
    samostalno raspolagati.
    Ako to nije moguće, prodati će nekretninu na javnoj dražbi i podijeliti novac sukladno vlasničkim omjerima ( ovdje svakome 50 % ).
    Na tu dražbu možete se javiti i vi kao kupac.
  19. Hvala
    artus je reagirao na Borbena7 u Kada pokrenuti ovršni postupak ?   
    Na način da zatražite od suda izdavanje klauzule pravomoćnosti i ovršnosti.
  20. Hvala
    artus je reagirao na Ivo Kermartin u opravdano bolovanje - razlog za otkaz   
    Ne može po svojoj pameti.
    Treba podnijeti zahtjev HZZO-u pisani zahtjev za izvanrednu kontrolu bolovanja i onda Zavod pribavlja dokumentaciju od doktora koji je otvorio bolovanje itd da provjeri zakonitost istog.
  21. Hvala
    artus je reagirao na zao u Naknada štete uzrokovana dugotrajnim sudskim postupkom   
    Odmah pdnesi zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku. Sam ga napiši prema čl.64-70 Zakona o sudovima, jer ne plaćaš ništa ako izgubiš. 
  22. Hvala
    artus je reagirao na Ivo Kermartin u Naknada štete uzrokovana dugotrajnim sudskim postupkom   
    Kako je @Borbena7 rekla, slati požurnice u spis jer je po sudskoj praksi to nužna pretpostavka da bi Vam sud uvažio jednog dana (ako podnesete) zahtjev za suđenje u razumnom roku sukladno odredbama Zakona o sudovima i dosudio pravičnu naknadu.
  23. Hvala
    artus je reagirao na Ivo Kermartin u Negiranje 1. st. i 2. st. presude u parničkom postupku !?   
    Ne, prijedlog za dopuštenje revizije i revizija nisu suspenzivni pravni lijekovi.
    Ali druga strana ako ima odvjetnika može zatražiti zabilježbu u zemljišnim knjigama podnošenja izvanrednog pravnog lijeka. Među pravnicima još ne postoji konsenzus odnosi li se to samo na reviziju ili i na prijedlog za dopuštenje revizije. Po mom osobnom mišjenju bi i Prijedlog trebalo smatrati izvanrednim pravnim lijekom u smislu zabilježbe u ZK
  24. Hvala
    artus je reagirao na Luka1234 u suđenje u razumnom roku   
    Poštovani, 
    na raspolaganju Vam je zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku. Ukoliko se isti usvoji, predmet mora biti riješen u rok ud 6 mjeseci (iznimno 1 godine ako je predmet složen). Ustaljena je praksa da postupak treba biti pravomoćno okončan u periodu od 3 godine tako da smatram da bi Vam morali usvojiti zahtjev. 
     
  25. Hvala
    artus je reagirao na Borbena7 u poslodavac, moral i zakon   
    Nešto gledam ove izmjene i dopune ZOR-u, pa nisam baš sigurna koliko je sretna formulacija: "da prestankom posljednjeg uzastopnog sklopljenog ugovora o radu, ako su sklopljeni na razdoblje kraće od 3. godine, poslodavac ili povezani poslodavci s istim radnikom može sklopiti novi ugovor o radu na određeno vrijeme, samo ako je od prestanak radnog odnosa kod poslodavca do sklapanja novog ugovora o radu na određeno vrijeme proteklo najmanje 6. mjeseci". 
    Jasno mi je da zakonodavac štiti i interese poslodavaca, ali se bojim da će ovo dovesti do toga da se umjesto novog zapošljavanje na određeno vrijeme nakon npr. proteka roka od 2. mjeseca (što se učestalo radilo do sada) taj isti radnik uopće ne zaposli bar iduće pola godine...
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija