Jump to content

ciklomen

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, molim pomoć! Inkasator mi već 4 dana zvoni 2 puta dnevno na vrata u podstanarskom stanu. U stanu televizora nije bilo, a nisam ga niti ja donio. Imam računalo i prijenosno računalo, i obavljam samostalnu djelatnost kao umjetnik preko autorskih ugovora. E sada, pročitao sam u zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji da kažu slijedeće: Članak 34. (4) Pravne osobe, udruge bez pravne osobnosti, obrtnici i druge fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost plaćaju mjesečnu pristojbu na svaki prijamnik u iznosu utvrđenom člankom 35. stavkom 2. ovoga Zakona, osim ako zakonom nije drugačije određeno. Članak 36. (2) Osobe iz članka 34. stavka 4. ovoga Zakona oslobođene su obveze plaćanja mjesečne pristojbe za druge uređaje za prijam radijskog ili audiovizualnog programa (računala, prijenosni komunikacijski uređaji i sl.) koji služe isključivo u svrhu obavljanja djelatnosti kao i nakladnici radija i televizije za prijamnike koji im isključivo služe za kontrolu vlastitog emitiranog programa. S obzirom da sve audiovizualne radove radim na računalu, i računalo mi služi za obavljanje djelatnosti, jesam li ja oslobođen plačanja proistojbe? Ako jesam, volio bih otvoriti vrata upornom inkasatoru i pojasniti mu to. Zahvaljujem!
  2. Evo smo pročešljali brošuru. Znači koliko shvaćam trebali bi se prijaviti u registar poreznih obveznika za dohodak od samostalnih djelatnosti i to smo zakonski riješili porezne probleme, a ne moramo imati obrt nego ostajemo fizičke osobe. Hvala na brošuri.
  3. Pozdrav! Javljam se za pomoć u vezi prodaje malih umjetnina i unikatnih suvenira. Kolegica i ja izrađujemo unikatne plastike i voljeli bi ih prodavati na ulici. Oboje imamo pravo na autorske ugovore, stime da je ona i članica udruženja slobodnih umjetnika hrvatske i zakonski se vodi kao slobodni umjetnik. Na koji bi način mi mogli prodavati naša djela na ulici? Dali je moguće dobiti dozvolu za neki tip mobilnog štanda (kolica) za prodaju s obzirom da nemamo obrt niti udrugu? I zadnje pitanje, možemo li prodavati preko tipiziranih kraćih autorskih ugovora, uzimati novce i sami ih uplaćivati na žiro račun? puno hvala!!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija