Jump to content

grgacic

Korisnik
  • Broj objava

    34
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. plodouživanje predstavlja jednu od osobnih služnosti, a Ovršni zakon (“Narodne novine”, br. 111/12) je dosta jasan: Služnosti, stvarni tereti i pravo građenja Članak 87. (1) Stvarne služnosti, stvarni tereti i pravo građenja na nekretnini ne prestaju prodajom nekretnine. (2) Prodajom nekretnine ne prestaju ni osobne služnosti koje su u zemljišnoj knjizi upisane prije prava radi čijega se namirenja ovrha provodi. (3) Ostale osobne služnosti i stvarni tereti prestaju pravomoćnošću rješenja o dosudi nekretnine. (4) Na osobne služnosti iz stavka 3. ovoga članka na odgovarajući se način primjenjuju odredbe članka 86. stavaka 3. i 4. ovoga Zakona.
  2. Molim pojašnjenje o tome kako se riješiti tereta (recimo hipoteke) koja je u zemljišnoj knjizi upisana u korist likvidiranog trgovačkog društva. Fala unaprijed
  3. e upravo taj dio mi uopće nije jasan. koji zemljišnoknjižni instrumenti im stoje na raspolaganju? Mogu otkazati hipotekarnu tražbinu ili sl., ali sve se to svodi na parničenja, a ne na zk postupak
  4. ispričavam se što se uplićem u tuđu temu sa jednim podpitanjem. Ako sam ja dobro shvatio zakon i vaša kraća i duža objašnjenja - zapreke za upis stvarne služnosti na hipotekom opterećenoj nekretnini zapravo nema te nije nužna tabularna izjava vjerovnika. Iako je svakako poželjna radi sprečavanja budućih problema s bankom. Ili ?
  5. Gruntovnica zbog same činjenice da je ugovor sklapan 2004. godine ne bi trebala praviti problem. Niti vidim potrebu za novom tabularnom ispravom. Naravno, pod uvjetom da u prijedlogu navedete OIB-ove svih stranaka i istom priložite policijsko uvjerenje o prebivalištu. Zbog jedne pomalo dubiozne odredbe u novom ZZK, postoji mogućnost da vam zk odjel naplati 5x veću sudsku pristojbu od uobičajene. Za poreznu nisam siguran, načelno je propisana kazna od 2000-100000Kn za nepodnošenje prijave poreza na promet nekretnina, ali nikako ne mogu iščitati da li se ta odredba odnosi samo na situacije kad je nastala porezna obveza ili kod svakog prometa nekretninama. Tako da mi se, sve u svemu, također čini dobar prethodni savjet da sklopite novi ugovor, ako je to moguće.
  6. ne bi se tu i dalje radilo o osobnoj služnosti iako je dosta slično. Ovo ostalo nadilazi moje skromno pravno znanje, ali osobno nikad nisam čuo za tako nešto. Ne vidim na koji način bi se takav dogovor mogao upisati u zk.
  7. Može se ugovoriti i upisati stvarna služnost u korist određene osobe, ali zaista ne vidim iz kojeg razloga bi vi pristali na tako nešto. ZV Nepravilna služnost Članak 189. (1) Služnost koja je po svojoj naravi stvarna može se osnovati na poslužnoj nekretnini i u korist određene osobe (nepravilna služnost). (2) Bude li osnovana služnost iz stavka 1. ovoga članka, na nju će se na odgovarajući način primjenjivati pravila o osobnim služnostima. (3) Tko tvrdi da je stvarna služnost osnovana u korist određene osobe, treba to i dokazati.
  8. Treba podnijeti nekakav podnesak kojim se traži brisanje tog tereta na ovršni predmet (predmet u kojem je kupljena nekretnina). Iako i opet niste napisali kakva vrsta tereta je u pitanju, pretpostavljam da je u pitanju ovršni zalog pa u tom slučaju ne bi trebalo biti problema. Niti biljega.
  9. Zemljišnoknjižni sud mora imati tu ispravu. Očito ne preostaje ništa drugo nego pismenim putem zatražiti povijesni zk izvadak i preslik isprave temeljem koje je izvršen upis. Ako istu nemaju, nek ju pronađu.
  10. Rješenje o upisu u zk nije sastavni dio zemljišnoknjižnog izvatka; Isprave koje su temelj upisa nisu sastavni dio zemljišnoknjižnog izvatka. No svakako su isprave (npr. Ugovor, Rješenje o nasljeđivanju, Presuda i sl.) sastavni dio zemljišne knjige kao javne knjige, tako da imate pravo tražiti uvid u iste. Zbirka isprava čuva se zauvijek i svatko može tražiti preslik. Rješenja zk odjela moraju se čuvati 30 godina...to je bio razlog zašto vas upitujem o trenutku upisa u zk. Odgovor koji nisam dobio.
  11. a kad je izvršen taj upis. Pretpostavljam da je riječ o upisu vlasništva?
  12. Meni pak nije jasno zašto je zk odjel uopće proveo takav ugovor. Kupuje se kao cijela nekretnina, a iz sadržaja ugovora proizlazi da predmet kupoprodaje nije cjelokupna nekretnina već njezin neodređeni većinski dio. Jasno je propisano da vlasništvo posebnog dijela nekretnine mora biti nedjeljivo povezano s odgovarajućim suvlasničkim dijelom nekretnine. Što se drugog dijela tiče, slažem se u potpunosti...naravno pod uvjetom da je parcelacija moguća i da su te 2 sobe sposobne predstavljati samostalnu uporabnu cjelinu.
  13. i dalje ne znam o kakvom se teretu radi... "Članak 86. (2)Založna prava uknjižena na nekretnini prestaju danom pravomoćnosti rješenja o dosudi nekretnine kupcu pa makar založni vjerovnici nisu potpuno namireni." "Služnosti, stvarni tereti i pravo građenja Članak 87. (1) Stvarne služnosti, stvarni tereti i pravo građenja na nekretnini ne prestaju prodajom nekretnine. (2) Prodajom nekretnine ne prestaju ni osobne služnosti koje su u zemljišnoj knjizi upisane prije prava radi čijega se namirenja ovrha provodi. (3) Ostale osobne služnosti i stvarni tereti prestaju pravomoćnošću rješenja o dosudi nekretnine." "Ugovori o zakupu i najmu Članak 88. (1) Ugovori o najmu, odnosno zakupu nekretnine koji su sklopljeni i upisani u zemljišnu knjigu prije stjecanja založnoga prava ili prava na namirenje radi čijega se ostvarenja ovrha traži, ne prestaju prodajom nekretnine. Kupac stupa na mjesto najmodavca, odnosno zakupodavca od trenutka stjecanja vlasništva nekretnine. (2) Ugovori o najmu ili zakupu koji nisu upisani u zemljišnu knjigu prije stjecanja založnoga prava ili prava namirenja radi čijega se ostvarenja ovrha traži, prestaju pravomoćnošću rješenja o dosudi nekretnine kupcu."
  14. Da, možeš predložiti tu istu promjenu podataka u više uložaka. Za brisanje tereta morat ćeš podnijeti novi prijedlog. Računaj da je 1 isprava=1 prijedlog. Iako nisam siguran što znači da teret "više nema pravnog osnova". Ako se radi o hipoteci, manje-više se svodi na predlaganje temeljem Brisovnice ili temeljem odredbi koje određuju amortizaciju zastarjele tražbine. Ili je nekakav drukčiji teret u pitanju?
  15. -Prijedlog za upis ( http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2004_09_123_2242.html ) -preslik osobne poželjan -izvornik isprave kojom se dokazuje promjena (npr. vjenčani list, uvjerenje o prebivalištu ili sl.) -50kn biljega može se i poštom poslati u nadležni zk odjel
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija