Jump to content

zg-znatizelja

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Trebam pomoč. Diplomirala sam u Mostaru,tj u BIH, na Fakultetu zdravstvenih studija u Mostaru i dobila sam zvanje " Diplomirana medicinska sestra" . Državljanin sam Republike Hrvatske i živim u Zg ,pripravnički staž sam obavila od godinu dana na Kbc Zagreb i predala sam papire za stručni ispit i tu nastaju problemi jer su mi poslali odbijenicu da se ne priznaje diploma iz inozemstva???!!!! e da,zaboravila sam reči da sam nostrificirala diplomu. Molim Vas za pomoč ili savjet ili dali netko zna kome bi se mogla obratit za pomoč..Molim Vas
  2. E ovako. Pišem u ime supruge. Slučaj je ovakav: Supruga je šestu godinu u RH kao stranac sa odobrenim boravkom u svrhu spajanja obitelji. Predala je papire za trajni boravak (prebivalište) u ZG koje se čeka do godinu dana. Godinama je predavala papire za pripravnički staž (inače Viša med.sestra) i odbijali su ju godinama na svakom natječaju jer nije dostavila jedan od traženih dokumenata (preslika domovnice). Primljena je nakon što sam ja osobno otišao i predao papire i priložio zakon o strancima u kojem članak 60 kaže: Stranac kojem je odobren privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji ostvaruje pravo na obrazovanje, usavršavanje, rad i samozapošljavanje, sukladno odredbama ovoga Zakona. Tada je prošla i sada je pri kraju pripravničkog staža i sada joj ne daju da upiše stručni ispit zbog opet istog problema jer nema još domovnicu koju po novom zakonu može zatražiti tek nakon 8 godina u RH. U ministarstvu su joj lijepo rekli idite u njemačku pa vidite kako je tamo ili vratite se za 2 godina pa predajte zahtjev. Naravno ima rok od 6 mjeseci da položi taj ispit da bi mogla dalje raditi u struci, a ne da kifle prodaje jer se ipak nije školovala za trgovca slancima. Pošto ona ipak sa brigom o bolesnima ''ne doprinosi'' lijepoj našoj kao neki sportaši koji su dobili državljanstvo preko noći zato jer doprinose razvoju hrvatskog sporta znam da ne može dobiti kao oni domovnicu ispod pulta ali zna li itko kako bi ona mogla dobiti pravo života i rada u svojoj struci u ovoj (neću napisati kakvoj) zemlji i pristupiti stručnom (državnom) ispitu.
  3. Stavio sam već jedan post i upit vezan za svoj slučaj i blokade supruginog računa. Ukratko. Ja imam kredit kojeg zbog neprimanja plaće nisam bio u mogućnosti platit 4 mj. i razumijem da se moraju naplatit jer sam im dužan. Supruga je sudužnik i obojema su nam zblokirali račune. Njoj su uzeli cijelu plaću koja premašuje ukupni dug po kreditu i ne žele joj vratit 2/3. Direktorica banke se ''bori'' i zove pred nama kad dođemo sve i svakog nebi li išta uspjela ali ni njoj nikaj nije jasno (ZABA). Otvoren je zaštićeni račun danima i nikako da se na taj račun uplate te 2/3 plaće. Mene zovu iz naplat epotraživanja dal mogu uplatit barem neki simbolični dio kad suprugi sjedne sljedeća plaća haha i kažem im da su uzeli sve i naplatili se i više od duga i kaj još žele.To je za poludit.Fina je napravila svoj dio posla i dala nam isprintanu obavijest koju su poslali ZABA-i gdje mole da se određeni iznos koji su naveli uplati na zaštićeni račun. Recite vi meni koga tu tužit, kako jer nemamo uskoro više od koga posudit i djeca nam neće imat nit krova nad glavama nit hrane. Dal ić normalnim putem i tužit il nabavit bombu i sjest sa njom u banku i reć da ne izlazim dok nam ne isplate te 2/3. ps. u rba nam sjeda dječji doplatak za djecu i tamo mi je blokiran račun jel nemogu sa karticom ništa ali sam danas u poslovnici dobio novac i službenik na šalteru mi je rekao da mi to ne mogu dirat i naj normalnije isplatio.
  4. Otvorili su joj posebni račun i da što nije došla ranije al kak bi došla kad nisu ni najavili da će blokirat račun. Pa su joj rekli prije otvaranja kao da se požuri dok joj se novac nije potrošio sav!!!! POTROŠIO!! Tko će potrošit ono kaj ne smije? Tko da mi je znat jer kao što rekoh taman da po zakonu mogu uzet odjednom cjeli iznos duga odkuda im pravo da nam istog trena ne daju ostatak suprugine plaće da imamo djeci kupit osnovne stvari i hranu za život?
  5. Poštovani supruga mi je sudužnik po kreditu za reprogram obaveza u zabi. Pošto sam ostao bez posla i ikakvih primanja i podstanari smo sa dvoje male djece u gabuli smo jer su njoj zablokirali cjelu plaću i sad je borba za život doslovno. Svjesni smo da smo sami krivi za sve i 4 rate nismo od kuda imali platiti jer živimo isključivo od ženine plaće i mog povremenog fuša. Sad me zanima kako mogu sjesti na cjelu njenu plaću koja je veća od ukupnog duga po kreditu. Zar po zakonu ne mogu uzeti samo 1/3 njene plaće. Vozaju ju iz fine u banku i tak amo tamo. Dali postoji ikakva ustanova ili kaj drugo di bi se mogli obratit za njihovu krađu. Shvatio bi i da je zakon takav da si cjeli dug naplate ali nije valjda i odkud im pravo da ukradu ono što nije njihovo i to ne daju. Ja sam na rubu i spreman sam im svašta napravit da mi djeca imaju pelene i hranu.
  6. imam 30 godina od toga jedva 3 godine staža. Imam tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta koji su sve gore i gore i gotovo neupotrebljivi te zbog istog problema jako teško pronalazim posao.Zbog iznimno teških životnih okolosti sam i obolio na živce i ne mogu se uklopit među ljude. zanima me kolkiko trebam staža za invalidsku mirovinu i na kakve komisije otić. Neuk sam za sve te stvari i dali me netko može ili uputiti kome se obratiti.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija