Jump to content

nim3

Korisnik
  • Broj objava

    147
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    2

Sve što je nim3 objavio

  1. Poštovani, Sve to možete prigovarati , ali odluka o tome je na sudu. Naime da biste da sigurnošću mogli utvrditi da li je nastupila zastara potrebno je prije utvrditi neke činjenice koje niste spomenuli. Pretpostavljam da ste dobili rješenje o ovrsi temeljem pravomoćnog i ovršnog rješenja o ovrsi Javnog bilježnika a koje je glasilo na ime Vaše majke. Ukoliko se radi o ovoj varijanti onda ovrhovoditelj potraživanja zastarjevaju nakon 10.god. od dana pravomoćnosti i ovršnosti.
  2. Slažem se Bovu, ali naglašavam da ima primjera sudske prakse u kojoj se temljem čl.158.ZPP-a, odbije zahtjev za ovršnim troškovima ukoliko je tužitelj povukao tužbu ali nije povukao odmah nakon što je tuženik udovoljio t.z. ( 15 dana)
  3. Uputite dopis odvjetniku s traženjem da vam izdaju potvrdu da su se namirili po Ovrv i dostavite im dokaz o svom plaćanju.
  4. Malo informacija ste dali, ali je za pretpostaviti da imate prijedlog za ovrhu koji se još podnio sudu i to ili općenito na imovini ili na pokretninama i da je ovrhovoditelj sada zatražio da se promjeni sredstvo ovrhe pljenidbom novčanih sredstava temeljem OIB-a, sada bi vam trebao biti blokiran račun! Kada je ovrha postala pravomoćna?
  5. Molim vas, objasnite mi: je li me davatelj usluga prije pokretanja prijedloga za ovrhu bio dužan obavijestiti/upozoriti da (navodno) imam prema njemu taj dug. Ili mi bilo tko za bilo koji račun koji sam zaboravio platiti može namjestiti ovrhu i napraviti troškove ovršnoga postupka mnogo većima od samoga duga? Nažalost, zakonom nije propisana obveza slanja opomena, a niti obveza slanja računa preporučenom poštom, tako da prigovaranje neprimanja računa i neopominjanja na sudu ništa ne znači.
  6. Slažem se s Bovu, teško je dobiti HRT, bolje se dogovoriti i s njima se može dogovoriti plaćanje na rate, ali ako dođe do te faze , oni u pravilu potražuju troškove ovršnog postupka u cca iznosu od 1000,00 kn, a na što nemaju pravo i sud im neće toliki trošak obistiniti, naravno ovo sve pod pretpostavkom da predmet vodi sudac koji će to ispravno odbiti. Dužni ste platiti na ime ovršnog troška 250,00 kn +PDV na taj iznos i 80,00 kn javnobiljež.troška +PDV na taj iznos, a svi ostali popisani troškovi nisu osnovani i ne bi ih trebao sud ni priznati. Moj savjet je da platite što hitnije utuženu glavnicu i kamate i kad dođete na sud ili pošaljite sudu dokaz da ste platili i inzistirajte da se tužitelj očituje da li povlači tužbu ili ne , ako povuče tužbu , onda se pozovite na odredbe Zakona o parničnom postupku po kojem je propisano da tužitelj koji povuče tužbu dužan protivnoj strani naknaditi troškove parničnog postupka. Ima primjera sudske prakse ( Županijskih sudova) koji su temeljem navedenog odbili zahtjev za ovršnim troškovima.
  7. Niste dobili tužbu jer ste dobili prijedlog za ovrhu/ rješenje o ovrsi na kojega ste uložili prigovor pa je temeljem uloženog prigovora rješenje o ovrsi stavljeno van snage i sada slijedi ročište na kojem su stranke dužne iznjeti sve dokaze i činjenice na kojem temelje svoje zahtjeve pa će sud donjeti odluku.
  8. Ne bi smio, nego samo iznos od 2/3 prosječne plaće u RH bi vam trebao uplatiti na zaštićeni račun a ostalu 1/3 na blokirani račun.
  9. Ne, ukoliko na zaprimljeno rješenje o ovrsi niste prigovarali , isto je postalo pravomoćno i ovršno.
  10. Drago mi je da sam pomogla, tome i služi ovaj portal. 27000,00 kn je jako dobar iznos!
  11. Žalba je uložena pravovremeno. Nema veze što je štur, bitno je samo istaknuti prigovor zastare i bitno je da ste naveli ispravan broj predmeta na koji se pozivate i naravno potpisali. Možete već sada se obratiti odvjetniku , naravno sa svim papirima što imate.
  12. Još nešto , ako niste sigurni utvrditi pravomoćnost i ovršnost , možete slikati mobitelom pa ćemo i to provjeriti. Veliki je to iznos zbog puno godina kada su tekle kamate. Meni nije čudno i kad dignete kredit , veliki dio otpada upravo na kamatu.
  13. 19.11.1998. podnose prijedlog za ovrhu, sud donosi rješenje o ovrsi pod br: 21692/98 dana 19.01.1999., računi koji su tuženi nisu u zastari. Iz popisa troška vidim da su 5 puta uplatili predujam sudu ( ne znam da li radi dostave rješenja o ovrsi ili radi popisa i pljenidbe pokretnina) i to kroz razdoblje 1999., 2000., 2001. Ono što je Vama najvažnije u ovom se pismenu NE NALAZI, ( mućke su ga sakrili) A TO JE DATUM PRAVOMOĆNOSTI I OVRŠNOSTI!!!!!! Na str. 2 se navodi da se sve to predlaže temeljem pravomoćnog i ovršnog rješenja o ovrsi pod br: Ovrv-21692/08 ali se ne navodi kada je postalo pravomoćno i ovršno. Ovaj prijedlog za promjenu sredstva ovrhe podnose 17.02.2012.god. ( provjerite na prijamnom štabilju jer ja to ne vidim) i sud temeljem njega donosi novo rješenje o ovrsi pod novim brojem 16Ovrpl-7228/13. Slijedom utvrđenih činjenica moj savjet je da odete na sud u ovršnu pisarnicu i zatražite uvid u spis gore navedenih brojeva i u spisu pronađite prvi prijedlog za ovrhu pod br: Ovrv-21692/98 i na njemu provjerite koji datum pravomoćnosti o ovršnosti je naveden. Ukoliko je navedeno da je isti pravomoćan o ovršan do 16.02.2002. u tom slučaju je nastupila zastara ( jer je prošlo više od 10.godina).
  14. Maja 1981 skenirajte mi pa ću pogledat, tako će biti puno lakše , a Bovu ovdje nije išao zahtjev za izravnu naplatu jer se radi o starom predmetu kad su se prijedlozi za ovrhu slali sudu a ne kao danas javnom bilježniku. Na temelju ovoga zadnjeg što je Maja 1981 navela, sud je po prijedlogu za ovrhu donio rješenje o ovrsi dana 19.01.1999. Pitanje je da li isto rješenje ikada dostavljeno ovršeniku, ali izgleda da je kad se navodi pravomoćno i ovršno rješenje. Samo treba utvrditi sve datume. Pošaljite, biti će puno lakše.
  15. Morate poslati preporučenom poštom!!!!!! Sud bi trebao ako uistinu je zastara, staviti van snage rješenje o ovrsi i čekajte dalje što će biti, pa na vrijeme reagirajte. Bovu, je li se slažete?
  16. Trebali ste pitati čim ste dobili to rješenje o ovrsi. A sada šta je tu je.
  17. Tako nekako, ali jeste li sigurni dan kad ste primili ovo novo rješenje o ovrsi, odnosno jeste li sigurni da je prošao rok?
  18. Napišite službeni dopis Vip-u te tražite da se očituju o tom dugovanju i da vam sve što su vam usmnei rekli i pisano navedu. Ukoliko dobijete napismeno da niste tuženi za taj iznos, onda im ponovo napišite dopis da predlažete da isto dugovanje otpišu budući je nastupila zastara.
  19. Za rješenje o ovrsi iz 1999.god. ovrhovoditelj je trebao sudu podnjet prijedlog za ovrhu na svim računima ovršenika temeljem OIB-a, a takav prijedlog ste trebali dobiti na svoju adresu i po primitku istoga u roku 8 dana uložiti žalbu na izdano rješenje o ovrsi. Ukoliko niste ništa zaprimili uputite se na sud i tražite uvid u spis. Dakle, povukli su prijedlog na pokretninama i na plaći i promjeni sredstvo ovrhe na račune ovršenika temeljem OIB-a. Žalba ne odgađa provedbu ovrhe, ali da ste uložili žalbu i prigovorili zastaru, sud bi obustavio rješenje o ovrsi i naknadno biste mogli tražiti novce natrag.
  20. Mislim da nema. Tek nakon okončanja postupka ako se presudom utvrdi da je otkaz nezakonit u tom slučaju je poslodavac dužan isplatiti sve zaostale plaće uvećane za pripadajuće kamate, naravno ako tako postavite tužbeni zahtjev, ali ima ovde većih znalaca radnog prava pa nek se očituju.
  21. Nije mi razumljiva ova situacija temeljem vašeg navođenja, probajte biti konkretniji.
  22. Otiđite na sud koji je izdao Rješenje o ovrsi na temelju te presude. Morate tražiti ovršnu pisarnicu i reći im broj ( OVRV-pod kojim se vodi predmet). Prvo provjeriti koji je datum ovršnosti naznačen na presudi i kojeg datuma je ovrhovoditelj podnio prijedlog za ovrhu . Ukoliko je prošlo više od 10.god. u tom slučaju je nastupila zastara ali je posebno bitno provjeriti da li ste vi zaprimili to Rješenje o ovrsi, odnosno da li u spisu postoji dokaz -dostavnica da ste primili ili ste o tome uredno obavješteni putem oglasne ploče. Ukoliko je za vas dostava uredna onda sve pada u vodu, jer neovisno što je zastarilo istekao je rok za žalbu i takvo rješenje je postalo pravomoćno. Napominjem, cijeli spis možete slikati mobitelom, pa u slučaju nedoumica pošaljite slike pa ćemo konstatirati činjenice.
  23. Možete podnjet zahtjev Gradu za naknadu režijskih troškova, ( struja, voda, kom.naknada) te se raspitati u Centar za socijalnu skrb o njihovoj novčanoj pomoći.
  24. Da biste sa sigurnošću znali da je nastupila zastara morate utvrditi datum ovršnosti isprave temeljem koje ste blokirani. Laički: ako imate presudu po kojoj ste dužni platiti određeni iznos i na toj presudi stoji datum ovršnosti npr.05.01.2002.god. i ovrhovoditelj podnese prijedlog za ovrhu temeljem takve presude 20.01.2012.god. u tom slučaju je nastupila zastara jer je prošlo više od 10.god. Ne možete uzimati kao kriterij period nastanka duga. Da li uopće znate temeljem čega ste blokirani: da li se radi o pravomoćnom Rješenju o ovrsi izdanog od Javnog bilježnika ili se radi o presudi?
  25. Rok od 8 dana računa se od dana primitka s tim da se ne računa dan kad ste primili. Dakle, ako ste primili danas , zadnji dan za predaju je 21.08. Prigovor se podnosi Javnom bilježniku koji je donio Rješenje o ovrsi i to preporučenom poštom.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija