Jump to content

vandica

Korisnik
  • Broj objava

    42
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pravo na besplatno parkiranje,pravo na mjesto za parking,pravo na niži račun za telefon,pravo na nižu cjenu karte za vlak,autobus...Najbolje da se obratitie nekoj od udruga,pa če vam oni objasniti sva vaša prava.
  2. Dok sam radila skraćeno radno vrijeme(4 sata)zbog bolesti djeteta radila sam od 8-12 sati,a kada mi je djete krenulo u školu uz dogovor s poslodavcem sam radila u istoj smjeni s djetetom.Nisam nikada imala problema.Iz pravne službe su mi rekli da mogu raditi kako želim sve dok štima fond sati,samo se ne može raditi iza 22 sata.Sada kada više ne radim četri sata, ne pratim iste smjene kao moje djete,već radim i noćne smjene.djete mi nije ozdravilo.Dok sam imala papir o SRV radila sam u istoj smjeni kao i moje djete,sada više ne.
  3. Mislim da ne može bez njene suglasnosti,jedino ako je osoba imala nekakve nezakonite radnje.Čudi me da sindikati(u državoj službi imaju čak tri)nisu reagirali.Gospođa ima pravo preko sindikata na besplatnog odvjetnika.Ja sam uvijek imala podršku sindikata(u dva slučaja) i pravo na besplatnog odvjetnika.Normalno da mi je sve prošlo ok.Moja iskustva su pozitivna,možda gospođa treba biti malo više upornija i čvršća kod zastupanja svojih prava.Sretno
  4. morate biti zaposleni da bi ostvarili neka od svojih prava,preko hzzo-a.Preko centra za socijalnu skrb probajte ostvariti neko pravo jer ste nezaposleni.(npr.tuđa pomoć i njega za djete )i (dječiji doplatak-umanjeni) tj.dajte papire na vještačenje na centar za socijalnu skrb pa čete u hodu sve rješavati.Kod centra za socijalnu skrb morate biti jako uporni u ostvarivanju prava vašeg djeteta jer su djelatnice jako neljubazne i nisu baš susretljive bar ovdje u splitu.
  5. moraš se javiti na hzmo,podnjeti zahtjev za priznavanje prava na naknadu zbog tjelesnog oštečenja ,te taj zahtjev plačaš 305 kuna.nakon toga te njihova komisija pozove na vještačenje,pregleda te njihov doktor (moraš ponjeti sa sobom sve papire o bolesti),te nako 20 dana dobiješ riješenje.Ja ču ti napisati šata piše u riješenju od moje kčeri.. 1.-utvrđuje se postojanje tjelesnog oštečenja od 40 posto.-2.da prema nalazu i mišljenju ovlaštenog vještaka postoji tjelesno oštečenje.. 3.buduči da je tjelesno oštečenje uzrokovano -bolešču osiguraniku ne pripada pravo na naknadu zbog tjelesnog oštećenja. kada dobiješ riješenje o postotku oštečenja možeš otiči u bilo koju udrugu te se raspiati kako doći do ostalih prava,dole niže sam ti napisala. znaći nema nikakve naknade,već imaš pravo na znak invalidnosti,manje troškove telefoniranja,niže cijene prometovih karata,ali tek ako dobiješ oštečenje od mislim 60 posto pa nadalje.nadam se da sam bila od pomoći.
  6. meni je otac uzdržavani član obitelj,pa sam morala otići na mirovinsko sa očevom osobnom iskaznicom , te sam tamo dobila potvrdu da otac ne ostvaruje nikakvu mirovinu(tj da nema nikakva primanja),zatim sam uzela od poslodavca svoju poreznu karticu te sam sa tom potvrdom i sa svojom poreznom karticom otišla na porezno , kako bi ga oni upisali kao uzdržavanog člana obitelji.Nakon toga sam svoju poreznu karticu vratila svome poslodavcu i to je to.Pogodnosti su te da imaš manji porez na plaći .
  7. Evo,prijateljica mi je ostvarila pomoć za dijete,na način da je trebala potpisati izjavu i navesti razlog zbog čega majka i dijete nisu na istoj adresi.(podstanarstvo). Napominjem da se tu radi o nesposobnoj službenici hzzo-a,koja je sve bez veze iskomplicirala,jer oćito ne zna razliku između prebivališta i boravišta.Kada se je moja prijateljica pobunila i zatražila da je primi njena šefica sve se je vrlo glatko riješilo na način koji sam gore navela.Iako bi i bez te izjave djete ostvarilo svoje pravo.
  8. Da li je moguće ostvariti jednokratnu novčanu pomoć za dijete ,(majka je samohrani roditelj),ako su majka i dijete prijavljeni na različitim adresama.To je novi zakon o roditeljskim potporama ,te službenica hzzo-a osporava to pravo majci,tvrdeći da majka i dijete trebaju biti na istoj adresi.Molim pomoć,hitno je !
  9. koje ste godine ostvarivali pravo na dječiji doplatak?moja kćer ima 13 godina,1998 sam je vještačila preko hzzo ,te mi je odobreno skračeno radno vrijeme na četri sata i zbog toga sam ostvarivala pravo na uvečani djećiji doplatak(831kn).nakon par godina to je vještaćenje preuzeo czss ,te je centar vršio vještaćenje koje je uvijek u mome slućaju bilo pozitivno i opet sam na temelju toga riješenja ostvarivala pravo na uvečani dječiji doplatak(831kn).vi ste koliko sam razumjela iz ovoga što ste napisali dobivali negativna riješenja znači da se po komisiji nije radilo o težem oštećenju zdravlja vašeg djeteta ,ali ste uvijek imali pravo na žalbu,a vi to očito niste iskoristili.očito je po komisiji došlo do pogoršanja zdravlja vašeg djeteta tek 2003 godine pa stoga stoji i ovo gore o uvećanom djčijem doplatku.ovo što navodite da je vaše dijete 80 posto invalid nije povezano s uvečanim dječijim doplatkom,na to ne ostvarujete nikakve novce , a to vam služi da bi vaše dijete sutra moglo ostvariti neka prava kao odrasla osoba(npr moje dijete je 40 posto invalid,ali ostvaruje uvećani dječiji doplatak i ostvarivat če ga sve do 27 godine života.vi možete sada zatražiti od czss vještačenje za dijete i ostvariti pravo na tuđu pomoć i njegu (to moje dijete ostvaruje).možete predati papire na hzmo pa ostvariti kakav takav dječiji doplatak(gledaju se vaša zajednička primanja(1660 kuna koncenzus) i na tu sumu se dodaje još 50-100 kuna ovisno o postotku invalidnosti.
  10. zavisi što vam piše u kolektivnom ugovoru.u mome piše ovako:-smrti ostalih krvnih srodnika zaključno sa četvrtim stupnjem srodstva,odnosno tazbinskih srodnika zaključno s drugim stupnjem srodstva 2 radna dana. Kada je moj djeda umro koristila sam ta dva radna dana tako da po ovome i vi također imate pravo,bar tako piše u mome kolektivnom ugovoru.
  11. za dora 13.. da li te je vještaćio czss ili hzzo,i na koliko si dobila produženje dopusta,da li na godinu dana,dvije,,???? ako ostaneš trudna u međuvremenu ne možeš koristiti i produženi dopust i komplikacije u trudnoći,tj ne možeš biti na njihove dvije liste(hzzo),pa stoga moraš odlućiti što ti se više isplati ,a ako se odlućiš za komplikacije u trudnoći moraš o tome izvjestiti hzmo radi uvećanog dječijeg da ti se ne bi dogodilo da moraš vratiti novac.
  12. za robert 007 1.-- ako se želiš vratiti raditi puno radno vrijeme zahtjev za vještaćenje predaješ czss ,koji vještače djete(kategorizacija),to riješenje oni šalju na hzmo i zatim dobivaš dječiji ovisno o kategorizaciji.To znači da ti se gledaju tvoja mjesečna primanja i na taj iznos dobivaš oko 100 kuna ovisno o kategorizaciji djeteta ,a nikako ne dobivaš 831 kunu,to dobivaju samo oni koji rade skraćeno radno vrijeme ili oni na produženom porodiljnom.2.posupak je sljedeći - ja sam prije mjesec dana zatražila ponovno vještaćenje za skraćeno radno vrijeme (prije me je vodio czss),predala svu dokumentaciju i,ispunila zahtjev na hzzo i dobila pozitivno riješenje na godinu dana,odnjela to riješenje na hzmo i nastavila dobivati i dalje 831 kunu.stvarno je jednostavno i ništa nije komplicirano. sretno
  13. prvo predaješ zahtjev za vještaćenje na hZZO,a kada dobiješ riješenje od hzzo-a predaješ na hzmo za uvečani djećiji.dok čekaš riješenje od hzzo-a,ti već predaj zahtjev za dječiji,(onaj rozi obrazac)pa češ lako hzmo dostaviti riješenje,tako da dobiješ zaostatke za uvečani d.d. možeš raditi puno radno vrijeme,ali onda nećeš ostvarivati uvećani d.d.već će ti gledati ukupna mjesečna primanja,to je onih famoznih 1660kuna.ako si podnjela zahtjev imaš pravo na zaostatke,a ako nisi ne vidim na osnovu čega bi dobila zaostatke.eto ,ako bilo što ti nije jasno napiši,a ja se nadam da sam ti barem malo pomogla.
  14. koliko znam majka s malim djetetom do tri godine ne bi smjela raditi noćne smjene(iako su mojoj firmi sve radile),ali mislim da u ovome slučaju kod tvoje prijateljice nema ništa sporno.
  15. slažem se sa 01 wish.ja već dugo radim skraćeno radno vrijeme, tj četri sata ,moje dijete ima 13 godina i sve što je napisano od 01 wish je toćno.Još trebate znati da osoba koja radi ćetri sata ne smije raditi noćne smjene,a moga poslodavca nije obavjestio hzzo,već sam mu ja donjela riješenje od hzzo ,s datumom pravomoćnosti i od toga datuma počela raditi četri sata.Jedino što me smeta u ovome svemu,a ako netko zna odgovor rado bih ga čula ..zašto kada mi hzzo isplaćuje plaču piše na platnoj listi"isplata porodiljnje naknade",pa nisam ja na porodiljnom , svako juto se dižem i idem raditi na svoj posao.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija