Jump to content

dora13

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je dora13 objavio

  1. pozdrav! evo ovo za kupnju kuće na kredit je rješeno, to banka traži samo pismo namjere i "otplati" drugoj banci kredit da bi se mogla upisati na nekretninu. nego, sad se javio drugi problem. Prodavatelj je u postupku rastave, ne možemo direkt od njega otkupiti kreditom jer bivša ne želi bani potpisati suglasnost za prodaju. Sad bi s gotovinom otkupili od njega (treća osoba) a mi bi od trećeg kupili na kredit. S tim da sam čula da se ta bivša može upisati na nekretninu kad se proda, mada je prodavatelj rekao da je ona na sudu izjavila da nema nikakav posjed tokom rastave. Rastava još nije konačna jer se žalila. Uglavnom, zanima me dali ako odvjetnik sastavi kupoprodajni ugovor trećoj osobi, može navesti da prodavatelj preuzima svu odgovornost ako bivša usmjeri kakva potraživanja od prodaje kuće, i tvrdi da se ona ne može upisati, a čula sam od drugih da se može. Sutra imam sastanak kod njegovog odvjetnika ali me to ipak kopka, ako ima netko iskustva, dali se ugovorom možemo ograditi od nje i tih odgovornosti koje njihova rastava o podjeli imovine nosi sasobom? I kaže k tome da ona nikad nije uložila ništa u kuću i nije radila, a drugi izvori kažu da ona radi na sudu?! Molim neke savjete hvala!
  2. Poštovani! Sljedeća je situacija: našli smo savršenu kuću za kupnji, vlasništvo je 1/1 samo što je založno pravo na njoj od 33000€ ( od čega je dio otplaćeni već, ostalo je još 26500€). To je preko PBZ-a, a mi bi uzeli kredit ukupne vrijednosti 38000€ za kupnju nekretnine. Jedino što se za naš kredit onda ne može napraviti založno pravo na tu nekretninu kad založno pravo ima druga banka. Koje su opcije rješavavanja tog problema, dali se može novim kreditom prebiti dugovanje kod druge banke i kojim postupkom? jer nažalost nemamo toliko gotovine da bi mu otplatili taj dug. Ili ako on nama prepiše kuću sa dugovanjem pa mi to otplatimo do kraja, koji su rizici? dali onda možemo uopće dobiti kredit na 38000€ ako je dug 26500€? Hvala unaprijed na savjetu!
  3. svaka čast! ipka najbolje na licu mjesta pitat! mada mi to sve zvuči nelogično i prekomplicirano! a to za varćanje novca je užas! kako to može biti ako je rješenje bilo valjano tokom trudnoće? a da ćeš dobivati uvećani ako radiš.... Hrvatska-nit je liejpa nit je naša....uf! a dakle, ja imam dijete s oštećenjem sluha, sad ima 3 godine, a rješenje za dopust imam do kolovoza 2013. ako sad u međuvremenu rodim drugo, odem na "bolovanje" 45 dana prije termina poroda, i ostanem ono minimalno na porodiljnom kolko moram biti-dali mogu nakon toga aktivirati ovo rješenje za prvo dijete i nastaviti dopust, il i ja moram ostat na porodiljnom pa nakon toga nastaviti ak bi ovo još vrijedilo ili pak ići na novo vještačenje? al tebi je kolko kužim isteklo ovo prvo rješenje tokom porodiljnog pa zato nisu htjeli vještačiti.
  4. pa dobila si odgovor!? 1.Zahtjev za ponovno vještaćenje prvog djeteta predaješ na HZZO-u tamo di prijavljuješ bolovanje zbog trudnoće, porodiljni itd. A dječji trebaš zatražiti na HZMO-u, kao što je vandica rekla, predaš zahtjev za uvećani doplatak, a dok/ako doiješ rješenje za daljnji dopust, to im naknadno dostaviš. 2. Ako radiš punim radnim vremenom, tj. nisi na dopustu za njegu djeteta u potpunosti niti radiš polovicu radnog vremena, nemaš pravo na uvećani doplatak, nego na redovni dječji doplatak. Zar to znači da se vraćaš na posao? 3.Zaostatke nećeš dobiti, jer taj uvećani doplatak vrijedi toliko dugo dok su zakonski uvjeti ispunjeni a s obzirom da ti je rješenje isteklo i nisu ga produljili (još), za sada nemaš pravo na zaostatke, jedino možeš zatražiti ponovo doplatak ako ti daju daljnji dopust. Nadam se da ti je sada malo jasnije, ali ipak mislim da bi oko toga bilo najbolje nazvati na HZZO pa direktno njih pitati za detaljne informacije. Srdačan pozdrav i sretno!
  5. Poštovana! Prema mome saznanju, poslodavac mora dati novui otkaz s obzirom da je zbog trudnoće onaj prije godinu i pol bio poništen. GO iz 2010 imaš pravo iskoristiti do kraja lipnja 2011, sudeći po tome što se može pročitati po ostalim forumima, žene su ga koristile, a što se tiče novog godišnjeg za 2011., ako otkaz počinje vrijediti nakon 1.7.2011. i ako ti poslodavac ne daje pravo da ga koristiš, ti ga u potpunosti mora isplatiti, ako ti otkaz vrijedi prije 1.7. ti poslodavac mora ispaltiti GO za toliko mjeseci koliko si bila zaposlena u firmi u 2011 godini (za svaki mjesec 1/12 ukupnog GO) srdačan pozdrav od jeden druge mame!
  6. Poštovani! Imam nekoliko pitanja vezana uz promjenu posla. Naime, suprug ima u vidu novi posao s kojim bi započeo vjerojatno od 1.4.2011. Kod starog poslodavca radi 5 godina i 5 mjeseci. Otkazni rok bi mu trebao biti mjesec dana, odn. 30 dana. Starog godišnjeg ima još 3 dana, a novog 20 dana. Dali se može s poslodavcem dogovoriti da iskoristi GO tijekom otkaznog roka bez da se isti produži, i koliko danaGO ima pravo iskoristiti s obzirom da nije prošlo prvih 6 mj. ove godine? Ako poslodavac nebi dozvolio korištenje GO tijekom otkaznog roka, koliko dana bi mu trebao isplatiti ako bi mu radni odnos prestao s 31.3.2011.? Ako se pak uspiju dogovoriti za sporazumni raskid ugovora, dali i onda poslodavac mora isplatiti GO, ili pak ima pravo da ga iskoristi prije nego što ode s posla ( ima 3 dana starog GOiz 2010. i 20dana novog GO, mislim da to znači da ima u ovoj godini do kraja ožujka 5 dana novog GO, plus 3 dana starog?) A kada kod novog poslodavca stječe pravo na GO, nakon 6mj.neprekidnog rada? i koliko će to biti dana za 2011.godinu, dali je to opet punih 20 dana minimalno? Čitala sam neke promjene zakona, al nisam 100% sigurna u sva prava, pa bolje da pitam, nadam se da netko može dati pouzdane odgovore! Hvala unaprijed i srdačan pozdrav!
  7. hvala na odgovoru! ima li betko još neko iskustvo oko tog pitanja? ili najbolje da pitam na HZZO pa molim Boga da mi daju ispravne odgovore....
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija