Jump to content

Dubranec

Korisnik
  • Broj objava

    13
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala puno. Budući već sada suprug i ja imamo svatko svoju vlastitu imovinu uknjiženu u zemljišnim knjigama, a tako mislimo raditi i ubuduće, da li je u bračnom ugovoru potrebno navoditi pojedinačnu imovinu svakog od nas ili je dovoljno navesti da nema zajedničke imovine, a vlastita imovina se smatra ona koja je uvedena u zemljišnim knjigama?
  2. Molim vas za savjet kako riješiti ovu situaciju. Živim u izvanbračnoj zajednici sa suprugom, prije 10-tak godina (za vrijeme trajanja izvanbračne zajednice) majka mi je poklonila određenu svotu novca za koji iznos sam osobno kupila nekretninu i ta je nekretnina u zemljišnim knjigama uknjižena kao moje vlasništvo 1/1. Nakon smrti oca, u ostavinskom postupku naslijedila sam 1/6 očevih nekretnina. Međutim kad smo prodali naslijeđene nekretnine, majka je iz svog dijela nasljedstva sestri i meni isplatila u novcu više od našeg naslijeđenog dijela, više od 1/6. Za taj iznos sam opet kupila jednu drugu nekretninu te kao i prvi puta uknjižila se kao jedini vlasnik. Iako su nekretnine moje osobno vlasništvo 1/1 sad mi je jasno da se pravno smatraju zajedničkom imovinom jer su stečene za vrijeme trajanja izvanbračne zajednice . Kako da sada sa majkom (dok je još živa) riješim to njeno darovanje u prvom i drugom slučaju, kako nekretnine ne bi ulazile u zajedničku imovinu stečenu za vrijeme trajanja izvanbračne zajednice. Da li majka može sastaviti ugovor o darovanju sa datumom kada je darovala novac, a da se sada ovjeri kod javnog bilježnika? Ili postoji neki drugi način? U međuvremenu sam prodala obje nekretnine i za dobivenu vrijednost planiram kupiti treću. Ne bih htjela opet ponoviti istu grešku. Veza sa suprugom je stabilna, ali se želim zaštiti jer tko zna što nosi budućnost. Što učiniti u slučaju da dođe do raspada izvanbračne zajednice? Čime bi dokazala da nekretnina nije kupljena zajedničkim novcem? Suprug ima dijete iz prvog braka. Što učiniti u slučaju smrti supruga i kako dokazati da je to bila moja osobna imovina , a ne zajednička ako dijete bude tražilo očev dio?
  3. Hvala na brzom odgovoru. Zasada su dobri međusobni odnosi, međutim njena majka oduvijek ima financijske apetite prema bivšem mužu, mada su nakon rastave obje ostale situirane. Znam da na eventualnoj ostavinskoj raspravi moja imovina neće ni biti predmet ostavine, međutim brine me da li pokćerka može pokrenuti postupak za utvrđivanje bračne stečevine i potraživati očev dio i u onoj drugoj nekretnini jer je i ona kupljena za vrijeme braka.
  4. Suprug i nemamo djece, a on ima kćer iz prvog braka. Za vrijeme vanbračne zajednice i kasnije braka stekli smo 2 nekretnine. Jedna je moje vlasništvo 1/1 jer je kupljena poklonjenim novcem mojih roditelja, gotovinom koju su oni dobili nasljedstvom (o tome nismo sačinili nikakav dokument). Druga nekretnina je kupljena zajednički zarađenim novcem i kreditom supruga i upisana kao vlasništvo moga supruga 1/1. Pitanje glasi: kako dijelimo nekretnine suprug i ja u slučaju razvoda, a kako njegova kćerka i ja u slučaju smrti mog supruga? Da li ja mogu samostalno (bez njegovog pristanka) prodati svoju nekretninu za vrijeme braka i kako se onda dijeli novac na mom računu u banci u slučaju razvoda, a kako u slučaju njegove smrti? Na koji način mogi izvojiti vlasništvo nad svojom nekretninom da se ona ne smatra bračnom stečevinom?
  5. -da li izjavu o darovanju majka treba napisati vlastoručno (ili može biti ispisana sa računala) i da li je treba ovjeriti kod javnog bilježnika, -da li je dovoljan jedan svjedok ili više i da li svjedok može biti moja sestra, vanbračni partner (koji mogu biti zainteresirane strane u eventualnoj ostavini) ili netko "neutralan", npr. prijateljica -izjava bi trebala nositi datum kad je bilo darovanje (prije 12 godina), da li se bez obzira na to može ovjeriti kod bilježnika sada Sasvim se slažem s vašom zadnjom rečenicom, s poklonjem novcem sam kupila nekretninu da se sačuva vrijednost koju mi je majka poklonila jer je to bio dio njenog nasljedstva. Eto sad vidim da sam si napravila problem.
  6. Molim vas da mi pomognete pravno riješiti situaciju koja se odnosi na darovanje moje majke meni u gotovini o čemu nismo sastavili nikakav dokumenat. Naime, živim u izvanbračnoj zajednici 20 godina. Muž i ja nemamo zajedničke djece, a on ima odraslu kćer (30 god.) iz prvog braka. Prije stupanja u izvanbračnu zajednicu ja sam imala nekretninu u osobnom vlasništvu neopterećenu ikakvim kreditima. Za vrijeme trajanja izvanbračne zajednice majka mi je poklonila novac (90% od vrijednosti) za kupnju jedne druge nekretnine koja je uknjižena na moje ime 1/1. Zanima me kakav dokument se može napraviti sada (dok mi je majka živa) da bih kasnije, ako bude trebalo, mogla dokazati da je ova nekretnina moje osobno vlasništvo, a ne bračna odnosno izvanbračna stečevina. Koliko znam darovni ugovor se odnosi na nepokretne stvari, a ne na novac. Što ako muževa kći nakon smrti oca, osim njegove osobne imovine bude tražila i svoj dio iz bračne (izvanbračne) stečevine. Čime ću moći dokazati da je ta nekretnina kupljena poklonjenim novcem moje majke i iz tog razloga je i upisana na moje ime.
  7. Dar je dat sinu baš u gotovom novcu na ruke.
  8. Hvala na odgovoru, ali ta mi je činjenica poznata. međutim, kako će sin dokazati da je dobio novac koji je potrošen na gradnju kuće? Koliko znam ugovor o darovanju novca se ne može sastaviti (darovni ugovor može biti samo za stvari-nekretnine, a ne za novac). Kakav dokaz sin može priložiti, ako snaha bude to osporavala?
  9. Svome oženjenom sinu sam dao prije 10 godina za gradnju kuće veću svotu novca u gotovini. O tome nismo sastavili nikakav ugovor,papir,zabilješku. To je poznato meni i mojoj supruzi, sinu, njegovoj supruzi i mom mlađem sinu. Budući su sada nastupili problemi u braku mog sina i ne znam da li će brak opstati, zanima me da li će taj novac ući u bračnu stečevinu kod eventualne podjele imovine,jer osim svjedoka nemamo nikakav papir o darovanju.Da li su svjedoci u srodstvu (otac.majka,brat)relevantni na sudu, ako snaha bude pobijala tu činjenicu i to smatrala bračnom stečevinom? Da li mogu sada (nakon 10 godina) sačiniti neki pismeni akt (i koji?)dok smo supruga i ja još živi, kako bi se u budućnost taj novac smatrao darom mom sinu, a ne bračnom stečevinom?
  10. Dobro, riješili smo temu "nužni dio". Dakle na ostavinskoj tražiti podjelu majčine bivše imovine (prodanog stana) u iznosu od 1/4. 1.Što ako brat umre prije mame? Zar tada isto mogu tražiti od njegovih nasljednika? Pa oni neće biti ni pozvani na majčinu ostavinsku raspravu.Ili hoće?? 2.Što ako brat prestane brinuti o majci i zanemari je nakon što je ostvario svoj cilj, tj.domogao se njene imovine skoro u cijelosti za života?
  11. Partner i ja živimo u izvanbračnoj zajednici 15 godina. Oboje smo bili u brakovima koji su sudski razvrgnuti. Ja nemam djece, a partner ima jednu kćer iz prvog braka koja je u početku naše veze bila tinejđer, a sad je odrasla i udana žena. U času početka našeg zajedničkog života ja sam imala u vlasništvu stan i poslovni prostor dobiven darovnim ugovorom od svojih roditelja. Parner je imao nešto gotovine koja mu je ostala od podjele imovine s bivšom ženom. Za trajanja naše izvanbračne zajednice oboje smo podjednako zarađivali, on uredno je plaćao alimentaciju i više od toga, te školovao kćer do završenog doktorata.Nakon smrti mog oca, majka, sestra i ja smo nasljedili kuću i stan koji je zakonski podijeljen u ostavinskoj raspravi. Kuću i stan smo zajednički prodali, međutim nakon isplate majka je meni i sestri dala sav novac od kuće u jednakim dijelovima (svakoj pola), a za novac od prodaje stana je kupila sebi drugi na drugoj lokaciji (sve u dogovoru s nama). Isto tako je meni i sestri dala nešto gotovine. Među nama ,zasada nema nikakvih nejasnoća i problema. U protuvrijednosti dobivenog novca od majke kupila sam dvije druge nekretnine koje glase na moje ime. I moja vanbračna veza je do sada stabilna. Moje pitanje glasi: 1. da li će se imovina kupljena za vrijeme vanbračne zajednice smatrati zajedničkom (vanbračna stečevina)jer nemam nikavih pismenih dokaza (ugovora i sl.) 2. kako bi se ista dijelila u slučaju razlaza partnera i mene 3. u slučaju ranije smrti mog partnera,kako bi se dijelila između mene i partnerove kćeri iz prvog braka 4. u slučaju moje smrti što bi nasljedio moj partner, a što majka i sestra 5.kako da se zaštitim u slučaju da jednog dana moram dokazivati bilo kome da je moja imovina stečena u vanbračnoj zajednici stečena darovanjem majke, a nije zajednička stečevina ????????????
  12. Naravno, apsolutno se slažem s Vama, ali naveo sam tu činjenicu (u zagradi) da čak i oni koji razmišljaju na taj način, kao na neko običajno pravo, vide da smo i u tom slučaju ravnopravni. Vaša primjedba je sasvim na mjestu!
  13. Molim hitno savjet za slijedeću situaciju: Brat dobija punomoć od majke da proda njen stan (62m2) i kupi manji (40m2). On radi slijedeće: Proda majčin stan i kupi manji koji uknjiži na svoje ime, a razliku novca stavi sebi u džep.Majka misli da je to u redu jer će je on "dohraniti" iako majka ima svoju mirovinu (3.500,00 kn). I sve se to odradilo u roku mjesec dana i bez mog znanja jer ne živimo u istom mjestu. Napominjen da su međusobni odnosi do tada bili sasvim u redu, osim što je brat oduvijek bio taj kome je trebalo pomagati, a ja ću se "već nekako snaći".Majka je više puta obojici rekla da nas smatra ravnopravnima u nasljedstvu (obojica imamo po jednu kćer).A onda iznenađenje! Rezultat: 1. majka ostaje bez ikakve imovine i bez pismene obveze brata o skrbništvu 2.ja ostajem bez ikakvog nasljednog prava (čak i nužnog dijela) 3. moja zakonska i moralna obveza za brigu o majci ostaje kao i dosada 4.brat može stan (svoje vlasništvo)ostaviti kome hoće,prodati i sl., a majku zanemariti na što ja nikako ne mogu utjecati 5.u slučaju da se bratu nešto desi, sva skrb je isključivo moja, a imovina isključivo njegovih nasljednika Ima li ikakvog pravnog lijeka za zaštitu majčine skrbi i mog prava na nužni dio ili bilo kakvog prava?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija