Jump to content

Snjezana110

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Lijepo molim odgovor na sljedeće pitanje. Temeljem poslovno uvjetovanog otkaza isplaćena mi je otpremnina. U mojem Ugovoru o radu definirano je kako slijedi: "Ako se Ugovor otkazuje od strane Poslodavca, a Radnik je proveo više od dvije godine neprekidnog rada, Radnik ima pravo na otpremninu. Otpremnina iz prethodnog članka iznosi polovicu prosječne mjesečne plaće radnika isplaćene tri mjeseca prije prestanka Ugovora o radu za svaku godinu neprekidnog rada." Poslodavac mi je u izračun otpremnine uzeo posljednje 3 bruto plaće i došao do iznosa većeg od 64.000,00 kn (neoporezivi iznos za 10 godina staža). Na razliku između do bruto iznosa otpremine obračunao je doprinose za MIO, porez na dohodak, prirez. Za navedene iznose umanjio je otpreminu i takav mi iznos isplatio. Prije isplate otpremine, dobila sam objašnjenja da je moja otpremnina ugovorena u neto iznosu i da kada je otpremnina ugovorena u neto iznosu porez plaća poslodavac, odnosno da na moj neto iznos koji je ugovoren poslodavac mora "nadograditi" sve poreze i sam ih platiti. Dakle, pitanje je sljedeće: da li je sukladno citiranom članku moja otpremina ugovorena u neto iznosu odnosno tko plaća porez, ja ili poslodavac! Zahvaljujem!!!
  2. Nakon povratka s roditeljskog dopusta očekujem ponudu novog ugovora. U mojem postojećem Ugovoru piše da: "Ako se Ugovor otkazuje od strane Poslodavca, a Radnik je na radu proveo više od dvije godine neprekidnog rada Radnik ima pravo na otpremninu. Otpremnina iznosi polovicu prosječne mjesečne plaće Radnika isplaćene tri mjeseca prije prestanka Ugovora o radu za svaku godinu neprekidnog rada." Obzirom da ne planiram prihvatiti novi ugovor, a imam 10 punih godina staža kod poslodavca zanimaju me sljedeća pitanja: 1. Poslodavac mi planira ponuditi novi ugovor kojega ja ne planiram prihvatiti. Da li u tom slučaju automatski dolazi do otkaza ugovora i obveze isplate otpremnine? 2. Na obračunu plaće imam više bruto iznosa: ugovoreni bruto, bruto nakon obračuna redovnog rada, minulog rada, bolovanja i godišnjeg; bruto sa doprinosima iz i na plaću. Koji se bruto obračunava prilikom isplate otpremnine? 3. Budući da se radi o poslovnom uvjetovanom otkazu koliki iznos je oporeziv i na koji način se taj porez obračunava (da li kao i plaća, dakle umanjenje za doprinose MIO I i II stup, porez, prirez?) Naime radi se o poslovno uvjetovanom otkazu i pročitala sam da je u tom slučaju neoporezivi dio u mojem slučaju 64.000,00 kn. Po ne nekoj mojoj računici za otpremninu od 100.000,00 kn, onaj preostali oporezivi dio od 36.000,00 kn praktički se prepolovi prilikom isplate?! 4. Da li imam pravo prijaviti povrat poreza na osnovu isplaćene otpremnine? 5. Nakon korištenja roditeljskog dopusta planiram koristiti 2 tjedna godišnjeg odmora. Obzirom da će mi za taj period biti isplaćena plaća, koji iznos će ući u obračun otpremnine. Da li plaća za ta 2 tjedna (obzirom da će odmah nakon toga uslijediti otkaz) i još plaće 2 mjeseca prije početka korištenja roditeljskog dopusta ili nekako drugačije? 6. Da li u izračun otpremnine ulazi i plaća za vrijeme otkaznog roka? Unaprijed zahvaljujem!!!
  3. Bila sam na tim stranicama i ja tamo takav popis nisam mogla naći pa sam upravo zato i postavila pitanje ovdje na Legalisu.
  4. Lijepo molim odgovor na sljedeće pitanje: Koja je sva dokumentacija potrebna za prijenos vlasništva nad nekretninom s majke na mene (kćer) budući da mi majka planira darovati nekretninu (stan). Da li u tom slučaju, a obzirom da se radi o prvom nasljednom redu, ne plaćam porez? Zahvaljujem!
  5. Lijepo vas molim odgovor u vezi sljedećeg. Ostala sam trudna tijekom roditeljskog dopusta. Kako bih stekla prethodna prava koa sam imala tijekom prve trudnoće planiram se vratiti na posao minimalno 3 mjeseca. Trenutno imam saznanja da mi poslodavac namjerava smanjiti plaću odmah po povratku, budući da reorganizacijom firme moje radno mjesto kao niti moja funkcija više ne postoji. Ukoliko ga odmah izvjestim o svojem stanju da li on to smije? KOjim člankom i kojim zakonom je to regulirano? Unaprijed zahvalujem!
  6. Slično pitanje sam ja postavila prije nekoliko dana, ali nitko mi nije odgovorio. Ja sam upit poslala u HZZO (imaš na njihovoj početnoj stranici adresu: obvezno-osiguranje@hzzo-net.hr za pitanja). Odgovorili su mi u roku 2 dana. Sretno i pozdrav!
  7. Poštovani, molim za savjet u vezi sljedećeg. Na čuvanju sam trudnoće od ožujka 2010., a s 15.8.2010. otvoren mi je obvezni rodiljni dopust (45 dana prije očekivanog termina). Zanima me sljedeće, da li promjena poslodavca utječe na bilo koji način na moje stečeno pravo na naknadu plaće za vrijeme rodiljnog i roditeljskog dopusta ili bilo koje drugo pravo? Da li nesmetano mogu nastaviti rodiljni dopust ili u slučaju otkaza/sporazumnog raskida ugovora moram prekidati rodiljni pa ponovno otvarati novi? Što je u tom slučaju s naknadom? Zahvaljujem na odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija