Jump to content

Pero06

Korisnik
  • Broj objava

    16
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Pero06 objavio

  1. Hvala na odgovoru i pitanima. Radi se o tužbi radi stjecanja prava vlasništva čestica zemlje temeljem dosjelosti koju sam pokrenuo bez odvjetnika. Do sada mi je Sud tražio rješenja o nasljeđivanju umrlih knjižnih vlanika. Tužbu sam zatim uredio točno prema tako ustanovljenim nasljednicima ali nisam mogao pribaviti ista rješenja svih umrlih knjižnih vlasnika jer su neki emigrirali oko 1900. godine, nisu izvršene ostavinske rasprave ili ne znam gdje su preminuli. Sud je dostavljao tužbe poznatim nasljednicima i vlasnicima (mislim da su se svi oglušili). Sada bi želio uticati na nastavak postupka predlaganjem kako riješiti ove “nepoznate” jer mi se čini da tu ima mnogo papira i da bi Sud radije imao posla sa odvjetnikom. Ostaje pitanje kao na početku.
  2. U parničnom postupku sam krenuo riješiti pravo vlasništva nekretnine čiji su knjiži vlanici prije oko 100 godina otišli negdje u “Amerike” ili su oko 1920.god. preminuli a namam podatke o njihovim nasljednicima. Dakle, knjižni vlasnici ne mogu biti stranke u postupku. Tu sam stao. Što dalje? Molim lijepo ako mi može tko pomoći.
  3. U posjedu sam čestice zemlje 1/1 koji sam nasljedio od mog pok.oca kojemu je njegova pok sestra (suvlasnik 1/6) isti predala u posjed prije 50 godina a pisanom izjavom se očitovala da mu priznaje i vlasništvo 1/1 (izjava ovjerena kod „Mjesnog ureda“ ). Sadašnje knjžno stanje je sljedeće: 5/6 moje a 1/6 nasljednika pok.tetke koji tvrdi da je to njegovo i nije spreman izvršiti odluku pok.majke. Molim pomoć i ocjenu da li imam prava vlasništva na navedenu 1/6 čestice zemlje.
  4. Pitanje može biti i dobar odgovor. Ujedno ti čestitam „Lexus“ na žutoj zvjezdici. Prva mi je pomisao bila da moram dobiti darovanja žive braće pa onda darovanja svih nasljednika nakon ostavinskih postupaka. A zatim razmišljanje: Većini je do Suda ili Javnog bilježnika daleko a ogluhom na tužbu zbog dosjelosti (više od 20 godina sam samostalni pošteni posjednik predmetne nekretnine) možda bi se mogla ishoditi potrebna odluka Suda i skratiti „muke darovaocima“.
  5. Hvala na odgovorima. Svaka mi je pomoć korisna. Mislio sam da bi to u parničnom postupku jedinstveno i jednostavnije riješio, ako može, s obzirom da moram pokrenti ostavinu poslje bake, ostavinu naknadno pronađene imovine pok.oca i očevih pok. brta i sestre pa na kraju sva ta darovanja. Možda bi mogao još netko dati svoje mišljenje?
  6. Pripremam se za pokretanje postupka stjecanja vlasništva čestice zemlje koju posjedujem a upisani vlasnici su moja pok.baka, pok. otac i njegova živa i pokojna braća i sestre. Živi vlasnici i nasljednici pokojnih osoba su saglasni da predmetna čestica zemlje pripada meni. Pitanje je: da li se do tog cilja može doći jednom tužbom protiv knižnih vlasnika i nasljednika umrlih knjižnih vlasnika ili se moraju provesti pstupci darovanja i nasljeđivanja?
  7. Imam 10 darovnih ugovora od različitih knjižnih vlasnika koji se svi odnose na po 1/10 iste čestice zemlje. Da li je za uknjižbu potrebno platiti pristojbu od 250 kn ili 10 puta toliko? Molim za savjet.
  8. Hvala Forumašu “Gala“ i ostalim cijenjenim učesnicima. Niste me baš ohrabrili ali moram gledati istini u oči. Moji su se preci u posljednjih 100 godina ponašali kao da je to njihovo i bili su zadovoljni ali u zabludi time što u Katastru piše da su u posjedu, a ja se eto sjetio da postanem vlasnik. Dakle, nisam “pošten posjednik“ jer sada znam da je državno? A kada bi prošlo tih 40 godina? Ako još može netko što dodati. Hvala.
  9. U posjedu sam čestice zemlje (maslinik) koji posjed sam nasljedio od oca, otac ga je nasljedio od djeda a djed od pradjeda koji je obrađivao tu zemlju još dok su bili kmetski odnosi. Nedavno sam saznao da je zemlja bila vlasništvo Crkve a poslje 2.svj.rata je određeno da je vlasništvo Države. Imam li pravnog osnova za stjecanje vlasništva? Molim za pomoć i savjet.
  10. Puno hvala na iscrpnom odgovoru i ohrabrenju. Sada razmišljam za koje čestice pokrenuti postupak radi stjecanja vlasništva (s obzirom na vrijednost, različitost vlasništva i Z.U.) Da li je bolje ići sa više tužbi istovremeno (s obzirom da su pojedine č.z. upisane na različite vlasnike) ili rješavati jedno po jedno? Sa poštovanjem.
  11. Planiram pokrenuti tužbu radi stjecanja vlasništva nekretnina na temelju zakona – dosjelošću, kao stranka, bez pomoći odvjetnika. Radi se o česticama zemlje koje je moj otac imao u posjedu 50 godina a prije toga djed i pradjed. Kao vlasnici, u zemljišnim knjigama su upisani: Pradjed, djed i neke treće osobe od prije 100 i više godina od kojih su oni vjerojatno kupili zemljište a o tome nemem valjanog pisanog traga. Dakle, trebam dokazati da sam pošteni samostalni posjednik neprekidno 20 godina. Moja su su pitanja: 1. Kako to dokazati? 2. Da li će sud imati strpljenja i uputiti me konkretno na radnje koje trebam preduzeti u toku postupka? 3. Kakve su mi šanse za uspjeh? Zahvaljujem za svaki odgovor.
  12. Kolega sa pitanjima ima veoma sličan problem a Vi, cijenjeni učesniče, nesebično dajete tako da uživam u blagodati Legalisa. Biti ću slobodan za još jedno pitanje: - Ako „kolega“ u tom ostavinskom postupku ne bi dobio ustupanje nasljedstva od ostalih nasljednika, da li bi onda trebao, posebno, tužbom tražiti pravo vlasništva temeljem dosjelosti? Sa poštovanjem.
  13. Cijenjeni učesnik po ovim pitanjima mi je, između ostalog, napisao: „ako je to vaš brat neka prenese to pravo na vas pa će te postati vlasnik cijele nekretnine”. Zanima me: Da li moj brat mora zajedno samnom podnjeti tužbu da bi stekli pravo vlasništva cijele čestice zemlje te u kojoj fazi postupka i kako da prenese to pravo na mene? Hvala.
  14. Hvala na odgovoru, međutim, radi se o posjedu kojeg smo nasljedili (ne o vlasništvu), iz članaka 17. Zakona o vlasništvu ...(ZOV), a ja želim temeljem članka 159. stavak 3. ZOV steći pravo vlasništva i smeta me to što je u istom članku to pravo dato „samostalnom posjedniku“ pa ne znam da li ispunavam uslov i kao opisani supsljednik. Ako ne mogu kao suposjednik onda me znam da li se moj brat može odreći suposjeda (imamo i drugih, sličnih, čestica zemlje kojih bi se ja odrekao u njegovu korist i u vezi toga se slažemo) i da li bi se tada u vrijeme potrebno za dosjelost uračunalo i vrijeme koje su naši prednici (otac, djed, pradjed), neprekidno posjedovali predmetne čest.zem. (čl.160. st.2. ZOV). Molim još pomoći. Hvala.
  15. Hvala na pitanju Vlasnik je osoba iz 19.stoljeća (vjerojatno bivši feudalac) a pradjeda je stekao pravo posjeda (ne znam točno kako ali vjerojatno pošteno jer se tada na tom mjestu živjelo od zemlje). U katastru je, kao posjednik bio upisan naš djed i sada je upisan naš otac (isto kao suposjednik ½). Posjed smo nasljedili od oca. I dalje sam preokupiran gore navedenim pitanjima. Hvala.
  16. Pripremam se za postupak stjecanja vlasništva nekretnine u vezi koje imam posjed kao jedan od dvojice suposjednika. Ranije sam na ovom forumu pokušao dobiti sličan odgovor ali mi je stvar ostala nejasna pa pokušavam novom formulacijom pitanja: 1.Kako postati samostalni posjednik? 2.Može li se drugi suposjednik odreći svog suposjeda istog posjeda i na koji način? 3.Mogu li kao suposjednik zahtijevati stjecanje prava vlasništva dosjelošću? Molim za svaki odgovor ili sugestiju.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija