Jump to content

liberta

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je liberta objavio

  1. Pozdrav, molila bih naljubaznije par smjernica o postupku jer kako su mi rekli kad sam nazvala sud da pitam njih: sud ne izdaje informacije! U biti je stvar vrlo jednostavna, suprug i ja se želimo razvest, nemamo djece, nemamo zajedničke imovine i oboje smo suglasni oko razvoda. Potencijalni problem je to što je on talijan i trenutno je u Italiji, 1200km od Zagreba, a uzmimo u obzir i trenutnu situaciju s koronom. Za početak me zanima da li samo ja mogu podnijeti prijedlog rastave ili je obavezno da gore budu oba potpisa? Voljela bih znati i što treba sve od osobnih dokumenata kako bi ih mogli pripremiti, te da li postoji zakonski fiksni vremenski rok od poziva suda do našeg odaziva na ročište? Poanta je da pokušamo to organizirati tako da sve riješimo jednim njegovim dolaskom u Zagreb (a da nije na više mjeseci!)! Hvala puno unaprijed, Ana
  2. Pozdrav, sestra i ja dobivamo dio nekretnine od ujaka (svo troje smo trenutno suvlasnici, svatko u svom omjeru, a ujak nam sada daje svoj dio) i to rješavamo darovnim ugovorom. Rečeno nam je da darovni ugovor nije potrebno ovjeravati kod javnog bilježnika. Da li je to točno? Kao drugo, pošto moja sestra ne živi u istom gradu, htjela bi mi sastaviti punomoć kojom ja dalje mogu provesti sve korake do uknjižbe vlasništva u njeno i svoje ime. Molim Vas za pomoć oko pisanja punomoći! Ne znam koji me sve koraci očekuju pa da ih sve i navedem. Da li imate kakav primjer koji mogu iskoristiti za svoj slučaj?
  3. Poštovani, prije cca 30 godina, moj otac je dobio zamjensku nekretninu od države i na nju su upisani isti vlasnici kao i na originalnoj (kuća van zagreba za stan u zagrebu), njih 8. Sada su se pojavili nasljednici spomenute nekretnine, koji nisu znali za postojanje iste (svi su se raselili nakon 2.svj.rata). Moj otac je jedini živio (odrastao) u staroj kući i isto tako u zamjenski dobivenom stanu, sa ženom i dvoje djece. Da li nasljednici mogu potraživati isplatu za svoj dio ili postoji legalan način da moj otac zadrži nekretninu bez isplate drugih? Hvala!
  4. Pozdrav, imam prijavljeno prebivalište u Zagrebu, no živim kao podstanar na drugoj adresi također u Zagrebu. Pošto je riječ o najmu, očito je da nemam namjeru trajnog naseljenja na trenutnoj adresi. Problem je što mi dolazi dečko iz Italije te da bi njemu mogli ishoditi dozvolu privremenog boravka, moramo bit prijavljeni i živjeti na istoj adresi. Što mi je činiti? Kako prijaviti boravište s prebivalištem u istom gradu? Nadam se samo da ne moram mijenjati adresu na svim dokumentima. Kako njega prijaviti?
  5. Pozdrav, dečko iz Italije se namjerava preseliti u RH i živjet ćemo zajedno. Koji je najjednostavniji način da dobije privremeni boravak? Koliko sam shvatila iz Zakona o strancima, on boravak može prijaviti i u policiji kod nas, a ne u HR ambasadi u Rimu (pošto mu ne treba viza)? Što se tiče zdravstvenog osiguranja, da li mu vrijedi njegovo zdravstveno osiguranje? Ja sam iz Zagreba i živim u iznajmljenom stanu također u Zagrebu, imam ugovor o najmu sa stanodavcem (sklopljen u agenciji) ali stanodavac nema prijavljen stan za iznajmljivanje. Kako prijaviti adresu boravka (moju i njegovu) a da pri tom ne stvaram probleme stanodavcu oko prijave stana? I da ja pri tom ne moram mijenjati adresu na svim dokumentima. Da li je moguća možda varijanta da probamo sa kratkotrajnim boravkom do ulaska RH u EU? Jel se stvarno mora čekati istek roka od 6mjeseci prije ponovnog ulaska u HR? Kako to zaobići?
  6. Za stan u kojem živimo sestra, roditelji i ja postoji ugovor o zamjneni (država zamijenila jednu nekretninu drugom) u kojem su kao vlasnici upisani pokojna baka od tate, tata i 4 rođaka. Dva rođaka su umrla, druga dva ne znam tko su uopće. Znam da žive u inozemstvu al nikad s njima nismo imali kontakt. Mi živimo u tom stanu od početka, od 1983. Kako da prepišemo vlasništvo na oca, a on na sestru i mene?
  7. Znači, dugove podmirujem SAMO sa nasljeđenom imovinom čak i ako je njezina vrijednost manja od duga? Razlika onda ostaje nepodmirena? Nažalost neznam točno u kakvom su stanju papiri od stana. Znam samo da je dvoje vlasnika umrlo. Ostali su još moj otac i još netko. Da li je moguć neki slučaj da se za dugove tereti mene kao korisnika tog stana? Nakon smrti svih vlasnika. I kome stan pripada nakon smrti svih vlasnika? Koja je procedura sa nepriznavanjem duga? Postoji sudski postupak ili jednostavno odbijem išta potpisati? Koja je procedura nakon što odbijem priznati dug?
  8. Pozdrav! Željela bih se nekako zaštititi od nasljeđivanja roditeljskih dugova nakon njihove smrti. Da li je to moguće i ako da što mi je činiti? Naime, stan u kojem žive roditelji (ja sam još tamo prijavljena ali ne živim tamo već sam podstanar) ima više vlasnika, mislm 4, moja pokojna baka (s tatine strane) i još neka rodbina. Ali mi tamo živimo od početka. Postoji gomila neplaćenih računa za taj stan. Kome taj stan ostaje nakon smrti roditelja ako ne postoji njihova oporuka? Ako treba odričem se svega samo da se dugovi od stana ni svi ostali koji postoje (a ima ih) ne dospiju meni ili sestri. Molim Vas savjetujte! Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija