Jump to content

Ucilica

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ne ljutim se, gdje bih stigla kada bi me mogla naljutiti forumska benigna diskusija. Ali ovo mi zvuci kao insinuacija da mozda cak i lazem da moji kolege ne znaju mnogo o pravosudnom ispitu. Pa valjda je u mom interesu raspitati se kod svakog dostupnog izvora, a ako sam se na kraju registrirala i na forum da bih saznala nesto vise, onda to ocito znaci da od "opipljivih" ljudi nisam saznala nesto previse, iz vec navedenih razloga u prethodnim upisima. Sto se tice onih 30 000 pitanja, ne znam zasto si se uhvatio za to - da sam i sama vjerovala da se sve to mora uciti (i po stoti put naglasavam da ih ima puno manje jer se ponavljaju), onda ne bih dosla na forum raspitati se za laksi i logicniji put. Tako da ne znam cemu cudjenje od strane tebe i tvojih fejsbukovskih kolega - forum, prema mojoj skromnoj procjeni, upravo i sluzi za to - za informiranje, saznavanje, postavljanje pitanja, davanja odgovora. I, ne, nije to Word ucinio za mene, vec nesto sto se zove elementarna matematika kojom se pomnozi broj stranica u Wordu s brojem pitanja po stranici. I ja smatram da ova polemika vise nema svrhe; jos ce se novi, zbunjeni i informacija zeljni kolege uplasiti registrirati i doci na forum da ne budu ismijani ako ih kojim slucajem nesto interesira ili zbunjuje u vezi ove vrlo vazne tematike o kojoj mnogima ovisi daljnja karijera, zaposlenje i uopce cjelokupne zivotne prilike. Toliko od mene, LP!
  2. Ja sam napisala da ih ima 30 000 sve zajedno, s puno ponavljanja i sa SVIH dosadasnjih rokova koji su dosad ovdje objavljeni. To je fakt koji me zatekao, postavila sam upit, dobila odgovore od forumasa, informirala se i to je to, sad mi je jasno i ohrabrenija sam. Ne razumijem cemu vise frka oko toga kada smo apsolvirali vec odavno da se ne mora sve to uciti i da postoji laksi put? Da moji kolege znaju sa sigurnoscu reci ponesto iskustveno o pravosudnom (sto vec nije formalno objavljeno na Netu), naravno da onda ne bih trosila vrijeme na forum i na postavljanje upita, vec bih se informirala direktno od njih. Mnoge od njih muce iste dvojbe kao i mene, a ovdje sam dosla kako bih saznala nesto vise od onih koji su ga nedavno polozili. Sto se tice principala, uputio me u duzinu ucenja (koja je i tako vrlo individualna), ali to nije ono sto me zanimalo jer ja najbolje znam procijeniti svoje mogucnosti, vrijeme za ucenje, poslovne i druge zivotne obveze. U konkretno gradivo, lakse puteve, aktualna pitanja i sl me, pak, nije mogao uputiti jer je davno polagao. Eto, toliko. Sto se mene tice, sve je jasno.
  3. Znam za promjenu zakona i za kartice, kao i za pitanja s kartica koja su objavljena na Legalisu. Medjutim, koliko mi je poznato, to nisu sluzbena pitanja Ministarstva, vec ono sto su skupili kolege koji su bili na pravosudnom ispitu, ne? Nekako mi je logika nalagala da se na svakom iducem ispitu moze uvijek pojaviti nesto novo (a sto moze biti i neko od starih pitanja), a ne da se ista pitanja vrte u beskonacnost, tim vise sto 770 i nije neki veliki broj. Naravno, znala sam da se mozda i varam, zato sam se i odvazila postaviti svoja konfuzna pitanja na ovom forumu. Ne smeta mi imati virtualnog "mentora", svaki savjet je dobrodosao, voljela bih da i ja jednoga dana mogu pomoci mladjim kolegama koji se budu pripremali za ucenje. Moj principal je pravosudni polagao davno, od mojih blizih kolega nitko ne moze naci posao u struci da im barem pocne teci staz i proces stjecanja uvjeta za pravosudni, oni dalji kolege-vjezbenici jos uvijek ne uce premda rade duze od mene, a one koji su stariji i vec polozili ili poznajem samo iz vidjenja ili su mi savjetovali da po pitanjima NE ucim, vec SAMO po svim onim zakonima s popisa literature. To me i dovelo u sumnju pa zato dodjoh ovdje. A ne, ja ovdje nisam iznosila tvrdnju, vec upit i vise puta sam naglasila da trebam savjet, bez ikakvih vlastitih iskustvenih tvrdnji. (Osim tvrdnje da ima 30 000 pitanja, koja se mahom i ponavljaju, ali toliko ih sveukupno zbilja ima u svim ovim temama, no nikako nisam tvrdila da se sve to treba uciti, nego sam pitala treba li se te sto od toga mogu eliminirati i barem malo si skratiti put ucenja.) Eto, nadam se da je sada jasnije. Nisam inace nevjerni Toma koji poput kakvog shizofrenika sumnjici sve oko sebe.
  4. Zozzo, kada procesljas sve teme s Legalis foruma vezane uz pravosudni ispit i kopipejstas u Word sva pitanja koja pronadjes, redom, sa svih rokova unatrag (premda se mnoga i ponavljajuu, naravno), ima ih oko 30 000! Na oko 3 000 stranica u Wordu. Nije meni bio problem ni samostalno traziti odgovore na pitanja, a kamoli ih samo uredno sortirati, samo sam htjela znati je li moguce da se sve to mora uciti ili postoji neki laksi put. U meduvremenu sam dobila neke utjesne odgovore pa je ipak malo lakse. Tom-penny, volim RATM.
  5. Atipicna pravnica koja nikako ne ljubi tepihe, kako one metaforicke, tako ni one doslovne.
  6. Je li se ovo o radikalnim stavovima odnosilo na mene? Drago mi je ako su moje pravosudne nedoumice pokrenule raspravu, iako mi to nije bio prvotni cilj, vec sam zbilja bila zbunjena i podosta zaplasena od strane onih koji su mi pricali o pravosudnom. Ako je to radikalno, onda sam valjda, eto, radikalna, a otvorena sam i za nove (radikalne) rasprave, why not? Guranjem stvari pod tepih i bez razmjene stavova nema niti umnog napretka.
  7. Bas naprotiv, uvijek sam temeljito ucila jedan po jedan, nikada istovremeno. Hvala jos jednom na lucidnom odgovoru, cijenim to.
  8. Zahvaljujem na odgovoru, ali spomenute skripte sam vec skinula i procitala sve o njima jer, kao sto rekoh, detaljno sam proucila forumske teme i ne bih krenula pisati svoj upit bez da sam procesljala ono sto je na forumu dosad napisano. Medjutim, kao sto rekoh, i ti forumski upisi (kao i savjeti osoba koje poznajem uzivo) vrlo su protuslovni. Jedni savjetuju jedno, drugi drugo, cesto bez neke vece objektivnosti. I sam kazes da skripte mozda dosezu sveukupno 1000 strana. O.K. Ako je to zbilja dovoljno za prolazak, onda mi nije jasno zasto taj pravosudni slovi kao toliki bauk jer 1000 strana je imala prosjecna literatura iz gotovo svakog dosadasnjeg ispita na faksu. A 1 ispit je, slozit cemo se, ipak puno lakse za nauciti i poloziti nego cijeli pravosudni, ne? Ukoliko su SAMO te skripte dovoljne za gotovo siguran prolazak na usmenom, sve 5, idealno, ali bojim se da postoji neka zackoljica i da se ipak trazi i nesto vise jer ovdje sam pronasla oko 30 000 pitanja sa svih proslih rokova. Znam da su se mijenjali ispitivaci, kao i sam koncept pravosudnog, neka pitanja su zastarjela, neka jos aktualna, mnogo njih se i ponavljaju, ali nekako mi je tesko za povjerovati da skripte od cca 1000 strana pokrivaju sve sto se treba znati. Iz jednostavnog razloga sto su dosad svi o pravosudnom pricali kao o golemoj muci, a, po meni, ne bi trebalo biti toliko tesko nauciti sa razumijevanjem oko 1000 str. ma ni 2000 cak, toliko je otprilike imao GP na faksu. Da ne bi bilo zabune, ne pokusavam omalovaziti nicije skripte ni savjete, daleko od toga i naravno da cu uciti po onome za sto vecina iskusnijih kolega tvrdi da je kvalitetno i dobro, samo sam nova u svemu tome i zeljela sam cuti objektivne savjete. Jer i sama sam se kroz skolovanje znala susretati s onima koji "polazu ispite koje su naucili za 2 dana" i sl. nebuloze, tako da nije bas svakome ni za vjerovati. Eto, ako netko ima jos pokoji savjet iz vlastitog iskustva, bila bih zahvalna.
  9. I jos jedan dodatak. U popisu literature navedeni su samo zakoni, uz iznimku one knjige o osnovama prava EU. A na forumu oni koji uce cesto spominju i knjige/udzbenike kao literaturu. Zanima me jesu li navedeni zakoni dovoljni za ucenje ili je zbilja jos potrebno i iz knjiga? Knjige nisu navedene medju literaturom pa kolika je onda vjerojatnost da se pojavljuju i pitanja iz njih (o onome cega nema u zakonima)? Hvala.
  10. Dragi kolege/ice, pozdrav! Prije pola godine zapocela sam sa vjezbenickom praksom u odvjetnickom uredu i, evo, polagano krecem s ucenjem za pravosudni. Mnogi mi kazu da je prerano, mozda i jest, ali nekako sam se htjela poceti pripremati na vrijeme, a ne da kasnije zalim jer mi je ostalo premalo ili na knap vremena za svu tu materiju. Kakogod, proucila sam vecinu ovdasnjih tema s foruma i nesto me poprilicno zbunilo pa sam se odlucila postaviti vam ovo pitanje jer vjerujem da nisam jedina zbunjena u vezi pravosudnog ispita. Kako nisam znala otkuda krenuti (mnogi su mi savjetovali da je besmisleno uciti iz svih onih zakona s popisa literature jer su pitanja zapravo kljucna), odlucila sam krenuti od ispitnih pitanja te si sama odgovoriti na njih i napraviti vlastite skriptice, a time usput i uciti. Zbilja sam imala dobru volju, skupila sam SVA pitanja koja sam ovdje nasla, prekopirala ih u Word i krenula printati, ALI. Ispostavilo se da ima oko 3000 str u Wordu i oko 30 000 pitanja sveukupno (i to bez odgovora)! Znam da se mnoga ponavljaju, ali vjerujem da ih i s ponavljanjem ima par tisuca. Nije mi problem procesljati ih, potraziti odgovore, sve ispisati i sistematizirati (zato sam i krenula s ucenjem ovako rano), ali nekako sumnjam da su se u takav posao upustili svi oni koji su dosad polozili pravosudni. Imam osjecaj da postoji neki laksi nacin, neka jednostavnija shema ucenja po kojoj vecina uci i ipak uspjesno polaze. E sad, postoji li uopce i kakva je to shema, to je ono sto mene zanima? Nisam nikada na faksu ucila iz skripti jer su bile poprilicno lose, sture ili netocne, uvijek iz knjiga, tako da skriptama bas i ne vjerujem. Medjutim, mozda je za pravosudni drugacije pa ipak postoji neka koju kad naucis - gotovo sigurno prolazis? Pa neka ima i nekoliko tisuca strana, ali da znam(o) da je to to i da je dovoljno za prolaz (iako, naravno, nikad ne mozes sa sigurnoscu znati da proci, to je jasno). Ispricavam se ako zvucim konfuzno i ispricavam se zbog same duzine ovog upita, ali zbilja ne znam otkud bih krenula s ucenjem. Jedni mi savjetuju da ucim samo iz svih onih desetaka zakona, drugi da ucim iz pitanja, a pritom tvrde da tih pitanja ima mozda oko 1000, ako i to. Ono sto sam ja pronasla je puuuno vise od 1000 pa ne bih htjela biti jedini bleso koji na sve to gubi vrijeme i ide duzim putem. S druge strane, spremna sam i na to ako mi netko kaze da je takav put ujedno i - nuzan i siguran - put do prolaza na ispitu? Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija