Jump to content

ivan-83

Korisnik
  • Broj objava

    21
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    ivan-83 je reagirao na drot13 u Odlaganje svog smeca u kontejner građevinske firme   
    U principu pitanje je li nepravilno odlaganje otpada neki prekršaj ovisi o odlukama lokalnih tijela, ali ovako kako si napisao, da se radi o privatnom kontejneru na privatnoj površni, vjerojatno ne bi bilo prekršaja, ali firma bi mogla privatno tužiti ako im je nastala kakva šteta ili stvoreni dodatni troškovi.
  2. Sviđa mi se
    ivan-83 je reagirao na Miljko u Prelazak iz redovnog zaposlenja u paušalno obrtništvo   
    Tu nema pravila što se tiče prikrivenog radnog odnosa jer su kriteriji koji ga određuju prilično nejasni i ovise o samovolji inspektora. Zato netko prolazi lišo, a drugog oderu kao zeca.
    Iskreno najbolje vam je naći još jednog klijenta u tom slučaju da ste mirni ili voziti povremeno preko platformi da se razbije malo prihod na više klijenata
  3. Hvala
    ivan-83 je reagirao na G-man u Autoškola želi naplatiti PDV kandidatu iz 2015.   
    Ukoliko je račun u potpunosti plaćen, onda sam mišljenja da se ne može potraživati i PDV obzirom u ono vrijeme nisu bili obveznici istog.
  4. Hvala
    ivan-83 je reagirao na felixx u Autoškola želi naplatiti PDV kandidatu iz 2015.   
    Ne samo da auto škola nema pravo tražiti naplatu PDV-a za nešto što je davno plaćeno, nego cura ima pravo tražiti na uplaćeni iznos a za uslugu koja nije 'isporučena' u roku mjesec dana dobiti kamatu od 6 %. (kamatu provjerite kod nekog knjigovođe).
    Da ne pričamo o tome da bi cura možda mogla tužiti i za naknadu štete zbog tog odlaganja škole i polaganja ispita, ali bi štetu trebala dokazivati (recimo, nije mogla dobiti neki posao).
  5. Hvala
    ivan-83 je reagirao na felixx u Autoškola želi naplatiti PDV kandidatu iz 2015.   
    Ljudi općenito imaju naivan stav da će izbjegavanjem konfrontacija pod svaku cijenu riješiti probleme.  A zapravo si tako samo nakopaju neuporedivo više problema. To je znači da treba srljati u sukob za svaku sitnicu, ali treba imati na umu krajnji cilj.
    Treba znati zaueti stav, na način da se brane vlastiti interesi. Dakle ne se prgavo posvađati, nego smireno objaniti da nešto ne želite i da je zakon na vašoj strani. 
    Iznenadio bi se kako bi već jedan ozbiljan 'razgovorčić' u kojem bi se spomenulo ovo što sam napisao u prethodnom postu uz spominjanje mogućnosti kontrole porezne uprave promjenilo stav o naplati PDV-a.
     
    Ako je to tvoja cura, moglo bi te s vremenom koštati mnogo više. Jer ćeš na kraju ti biti taj na kojem će tvoja cura (možda buduća žena) ispucavati svoje frustracije i očekivati od tebe da budeš vitez zaštitnik.
    Možda ti je ovo dobra prilika da vidiš kako će se ona ponašati u svemu ovome prema tebi u trenutku kada joj budeš rekao da ne može vježbati vožnju na tvom autu - kada joj instruktor bude rekao da treba platiti još sati vožnje 'jer nije spremna za ispit'. 
     
     
  6. Hvala
    ivan-83 je reagirao na ŠANTI2020 u Kako obrisati profil sa foruma?   
    Ivane, uvijek razmišljam logično, pa tako i o brisanju profila, bilo to sa društvene mreže ili sa nekog portala, svejedno. Ako se netko želi registrirati, normalno je za očekivati da se može i odjaviti. U pravilima korištenja ovog portala to nije navedeno. Za usporedbu, palo mi je napamet ovo: odlučim s nekim bez prisile sklopiti brak, ali ako se želim razvesti, saznam da mi je to onemogućeno, šta znači da moram prisilno biti vezana bračnim ugovorom s nekim sa kime ne želim. Druga stvar koja mi je isto tako pala napamet je to da ne mogu znati da li se obraćam odgovorom ili komentarom živoj osobi ili umrlom, jer ima i takvih, na primjer, korisnik teško oboli, bliži mu se kraj života, nije mu do ničega i rješava sve za šta je vezan dok je još živ, ali svoj profil ne može obrisati i odjaviti registraciju, u međuvremenu umre i dalje kao korisnik nekog portala, pojavim se ja kao novi korisnik, pročitam njegove objave, pišem mu, podijelim s njim svoja životna iskustva na neku temu, a on već odavno mrtav...Legalis je poseban portal, izvrsno je uređen, zaštićen od negativnih ljudi, trolanja, uvredljivog izražavanja i svih mogućih nepoželjnih upliva. Ovdje vlada zdrava atmosfera, za razliku od svih drugih portala gdje se svašta dozvoljava. Šta se mene tiče, ovdje mogu biti registrirana do kraja života 🙂 Kad bih ja imala svoj portal uredila bi to ovako: svim registriranim korisnicima koji određeno vrijeme, recimo, 3 godine ne pokažu nikakvu aktivnost, brisala bi njihove profile jer kroz to vremensko razdoblje svašta se može desiti - nemaju više potrebu za pravnim savjetovanjima, ne pokazuju nikakav interes ili više nisu živi, pa mi ne bi bilo smisleno smatrati ih korisnicima ako to u stvarnosti kroz dugi period nisu. Uvijek se lako ponovo registriraju ako to žele. 
  7. Hvala
    ivan-83 je dobio reakciju od ŠANTI2020 u Kako obrisati profil sa foruma?   
    Sonet, brisanje profila je stvar poštovanja korisnika i njegove privatnosti, to se obično može na svim dobro organiziranim zapadnoeuropskim i američkim portalima. U Hrvatskoj se toga pridržava tko želi.
  8. Hvala
    ivan-83 je reagirao na ŠANTI2020 u Kako obrisati profil sa foruma?   
    Nisam znala da je i na drugim forumima tako, jer sam registrirana samo na Legalisu i nemam svoj profil niti na jednoj društvenoj mreži. Povjerovala sam korisniku koji vam je postavio to pitanje, očito ni on nezna pravila svih foruma. Ali, prije 6 godina bila sam registrirana na G+ neko vrijeme i lako sam obrisala svoj profil. Eto, postepeno učim o tome, hvala za objašnjenje.
  9. Hvala
    ivan-83 je dobio reakciju od Ruby_Danderfluff u Snijeg s krova stambene zgrade pao na auto - treća osoba   
    Razgovarao sam s odvjetnikom i rekao je da prva mogućnost - tužba protiv osiguranja nije baš najbolja opcija jer osiguranja imaju vremena i novca i mogu takve stvari dugo vremena na sudu voditi i htjeti se nagoditi tek ako vide da će izgubiti parnicu.
    Druga mogućnost je tužba protiv tvrtke upravitelja zgrade jer su oni vjerojatno dužni čistiti snijeg s krova 7-katnice, nije bilo upozorenja itd. i šansu za dobivanje odštete procjenjuje na 50%.
    Treća (i najugodnija) mogućnost - da vam se šteta isplati iz pričuve zgrade, nema zakonske zapreke da se to ne napravi, predstavnik stanara treba potpisati da se slaže i teoretski bi trebali skupiti 51% potpisa stanara da se oni slažu s isplatomi nakon toga obaviti isplatu.
    Znam za slučaj gdje je odšteta stanaru isplaćena iz pričuve ali ne znam kako je dobivena privola stanara (u zgradi moje mame to bi bilo nemoguće, susjedska zavist, nesloga i sl.).
    Mislim da bi parnica protiv tvrtke upravitelja zgrade trajala minimalno dvije godine s tim da se odvjetnika plaća po ročištu i eventualno bi trebalo platiti dodatnu procjenu vještaka (cca nekih 2000 HRK).
    U slučaju da izgubim parnicu plaćao bi i troškove njihovog odvjentika plus sve svoje troškove što bi u konačnici moglo ispasti i oko 7000 HRK (ove procjene mi je dao jedan drugi pravnik).
    S tim da mi je ovaj drugi pravnik rekao i da zna kako bi srušio moj slučaj (vjerojatno na "ne možete dokazati da se šteta dogodila upravo ispod zgrade, nema svjedoka...").
    Trenutno mislim da neću ići u parnicu, ako bude kakvih korisnih novosti u vezi ovog slučaja objaviti ću ih ovdje.
  10. Hvala
    ivan-83 je reagirao na felixx u Smanjivanje poreza na temelju starosti i loseg stanja nekretnine   
    Sami ste naveli cijenu u ugovoru i porezna uprava vam je priznala tu cijenu.
    Nemate osnove za žalbu.
    Starost građevine je samo jedan od elemenata formiranja cijene. 
  11. Hvala
    ivan-83 je dobio reakciju od Ruby_Danderfluff u Snijeg s krova stambene zgrade pao na auto - treća osoba   
    Poštovani,
    ja sam vlasnik vozila, znam da bi bilo više šanse da nisam
     
    Zahvaljujem svima koji su se javili i pomogli (plus na reputaciju se podrazumijeva   ).
    Razgovarao sam s odvjetnikom i slijedeći korak je žalba osiguranju preko odvjetničkog ureda. Osim parnice protiv osiguranja postoji i mogućnost parnice i/ili nagodbe s tvrtkom upraviteljem zgrade.
    Postoje okolnosti koje mi idu u prilog. One koje sam ja detektirao su: nije bilo obavijesti o snijegu na krovu na zgradi, krov na tom mjestu je zamjenski limeni krov bez snijegobrana a ne šindra sa snijegobranima kao što je prije bila, na istom mjestu prošle godine je snijeg s krova razbio staklo na drugom autu...
    Izvijestiti ću o daljnjem napretku slučaja, možda ove inforamcije pomognu nekome u sličnoj situaciji.
  12. Hvala
    ivan-83 je reagirao na bovu u Snijeg s krova stambene zgrade pao na auto - treća osoba   
    podnesite pismeni zahtjev za isplatu štete(preporučeno i sa povratnicom. kopijuu pismena i povratnicu čuvaš).
    oni moraju dokazati da si  vlasnik stana tj-da nisi treča osoba. 
    to što imaš boravak u tuđem stanu ne zanači da si nisi treča osoba. možeš  dokazivati da si iz stana odselio. 
  13. Hvala
    ivan-83 je reagirao na advokatus u Snijeg s krova stambene zgrade pao na auto - treća osoba   
    Poštovani,
    zanimljiv slučaj pogotov jer je riječ o dosta velikoj šteti. Recite za početak tko je vlasnik oštećenog vozila?
    Lp!
  14. Hvala
    ivan-83 je reagirao na Ruby_Danderfluff u Snijeg s krova stambene zgrade pao na auto - treća osoba   
    Točno, možete svjedocima dokazivati da ste odselili iz te zgrade.
  15. haha
    ivan-83 je reagirao na pixote u troskovi boln.lijecnja bez dopunskog zd.osiguranja   
    imam samo zdravstvenu iskaznicu ,nezaposlen sam i nemam dopunsko zdravstveno osiguranje
    -trebo bi otici na operaciju u bolnicu za vrijeme koje bih lezo u bolnici 10 dana
    pa me zanima kolko cu morati platiti sve to posto nemam dopunsko zdravstveno osiguranje
    inace radi se o operaciji nosa (deformiran mi je)
    -zanima me sto tocno mi pokriva od troskova moja zdravstvena a sto cu morati platiti?
    dali cu morati platiti i operaciju (koja je iskljucivo iz medicinskog razloga)
    ili samo boravak u bolnici ili sta vec ili samo participaciju ?
    kolko ja koji nemam dopunsko zdr.osiguranje moram platiti jedan dan u bolnici
    ako mi neko moze reci tocne troskove
    (inace nisam se dopunski osiguro posto sam zdrav a i moro bi bez obzira sto sam nezaposlen placati mjesecno 80 kn na temelju toga sto zivim s osobom koja ima prihode vece od svote navedene mislim oko tisucu i nesto kuna neznam sad tocno a nije i bitno)
  16. haha
    ivan-83 je reagirao na hipp u Stupanje u radni odnos radi ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje   
    Vašeg sina može prijaviti neka pravna ili fizička osoba (poduzeće, obrtnik ili poljop. u RPO), a mislim da je dovoljno 10-tak dana, pitajte u zdravstvu valjda će vam reći koliko dana.
    Ako vas nitko ne želi prijaviti, može ga vas susjed ili poznanik prijaviti na kućanstvo kao "kućnu pomoćnicu". Postupak je sljedeći, kupite tiskanice u knjižari: SOD obrazac,
    M-11P i M-1P, i osoba koja će ga prijaviti kopira osobnu iskaznicu. Ta osoba ne smije biti u rodbinskom odnosu s njim bar ne bližem ili s istim prezimenom. Te tiskanice odnesite u Hrvatski zavod za mirovinsko, a popunite bar onaj dio koji znate. Na SOD obrazac i M-11P idu podaci od osobe koja će prijaviti vašeg sina, a na M-1P njegovi podaci. Taj postupak prijave na kućanstvo se dosta koristi baš za ostvarivanje zdravstvenog osiguranja. Naravno kad ga prijavite u mirovinsko osiguranje, s kopijama ćete otići ga prijaviti i u zdravstvo.
  17. haha
    ivan-83 je reagirao na Pikula u Stupanje u radni odnos radi ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje   
    Molim za pomoć !
    Među postojećim odgovorima nisam uspjela naći odgovor na pitanje koje mene zanima , pa postavljam novu temu.
    Radi se o mojem sinu koji je zbog neiskustva izgubio pravo na obvezno zdravstveno osiguranje.Naime , prošle godine je 2 mjeseca proveo na " stručnom osposobljavanju" - radio je za onih famoznih ministrovih 1600,00 kn , te nakon 2 mjeseca morao isto prekinuti jer mu se pružila prilika za honorarnim poslom ( ugovor o djelu).Nitko ga nije posebno upozorio da je za ta 2 mjeseca bio zdravstveno osiguran preko tog poslodavca kod kojeg se stručno osposobljavao , već je on mislio da je osiguran i dalje preko Zavoda za Zapošljavanje.
    Prije nekoliko dana razbolio se i tad smo shvatili da mu je zdravstveno prestalo vrijediti 01.04.2013.
    Moje pitanje je - da li postoji mogućnost da ga neki poslodavac zaposli ( ugovor o radu ) na neko kraće vrijeme , kakav taj poslodavac treba biti ,da li se može zaposliti kod bilo kojeg poslodavca ,da li postoji neki minimalni rok na koji bi se trebao zaposliti kako bi nakon prekida tog radnog odnosa ponovno dobio rok od 30 dana za prijavu na HZZO.
     
    Lijepo bih molila i za pomoć tj. za uputu što bi sve poslodavac trebao učiniti prilikom takvog zapošljavanja.
    Molim hitan odgovor jer mi je sin bolestan.
    Zahvaljujem unaprijed.
  18. haha
    ivan-83 je reagirao na G-man u Garancija - nepriznavanje kvara i neprodužavanje garancije   
    Čl. 400-429. Zakona o obveznim odnosima - http://www.zakon.hr/z/75/Zakon-o-obveznim-odnosima
  19. haha
    ivan-83 je reagirao na zvrka u Ogledni primjerak žalbe-pitanje?   
    ma, to mi je odletjelo. profesionalno oboljenje. naravno da to vrijedi i za druge gradove. haha. primjetila sam da se neke stvari nisu mogle centrirati (odnosno staviti u sredini papira a 4). stoga vam savjetujem da riječ žalba ide u sredini, riječ obrazloženje, kao i predlažem (više radi uočljivosti i estetike, odnosno tako se i piše). a adresa primatelja vam isto ide u sredinu, datum i mjesto u desni kut, a vaš suprotno od toga. ako sam nešto fulala nek se netko još uključi. nisam dugo vidjela žalbu (0nako propisno napisanu).
  20. haha
    ivan-83 je reagirao na anonimno u Ogledni primjerak žalbe-pitanje?   
    xxxxxx vaše ime i prezime
    xxxxxx vaša adresa
     
     
    xxxxxx naziv primatelja
    xxxxx adresa primatelja
     
    ž A L B A
     
    - na rješenje broj ... od (kojeg datuma)
     
    xxxxxxxxx pišete zašto ulažete žalbu na gornji broj rješenja (ukratko)
     
    O b r a z l o ž e n j e
     
    xxxxxxxxxxxx obrazložite razloge žalbe i što prilažete, dokazi xxxxxxxxxxxx
     
    xxxxxxxxxxxxxxx
    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
     
    xxxxxxxxxxxxxxxxx, stoga
     
    predlažem
     
    da xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
    xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
     
    U zagrebu, dne xxxxxxxxx potpis (kompjuterski)
    ručni potpis
  21. haha
    ivan-83 je reagirao na rubens u bolovanje za kontrolni pregled   
    Naravno, izabrani će doktor za taj dan izdati doznaku za bolovanje.
  22. haha
    ivan-83 je reagirao na Lana2008 u bolovanje za kontrolni pregled   
    nakon operacije i kemo terapije potrebni su kontrolni pregledi svaka četiri meseca. Da li se za taj dan kada se odlazi na kontrolni pregled otvara bolovanje?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija