Jump to content

Petros1

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ja sam završio sa neprilagođenom vožnjom i nanošenjem lakših tjelesnih ozljeda što se tiče prekršajno-kaznene odgovornosti. Roditelji u prvi mah nisu negirali kada sam policajcu rekao da je dijete istrčalo iz dvorišta direktno na cestu. To je ušlo i u zapisnik-istrčala iz dvorišta pred auto. Na izlazu iz dvorišta je živa ograda zbog koje se ništa ne vidi, a iza toga pješačka staza od cca 80 cm pa cesta. Roditelji djeteta su bili preko puta na parkiralištu i izlazili su iz auta. Poslije su rekli da je djevojčica došla do ceste i na trenutak zastala i kako nisu znali da je to toliko bitan podatak. Sutkinji je to bilo sasvim dovoljno da moju vožnju okarakterizira kao neprilagođenu jer imao sam prilike vidjeti djevojčicu i zaustaviti se!? Uspio sam smotati volan i preći na drugu traku kao i gigaset340 te stati bez tragova kočenja, a zatim se djevojčica zabila u moj prednji kraj i pala. Na svu sreću sve je prošlo dobro, osim po moj novčanik.
  2. Ne želim vas plašiti, ali gotovo da sam imao identičan slučaj gdje su se roditelji djeteta zahvaljivali na mojoj reakciji, molili policiju da ništa ne piše itd. Ipak kada je početni šok prošao gdje im je najvažnije bilo da je njihovo djete izvuklo živu glavu i ostalo neozljeđeno odlučili su kasnije promijeniti iskaz jer su kao bili pod stresom u trenutku razgovora sa policijom pa nisu sve uzeli u obzir, donijeli nekakvu medicinsku dokumentaciju iz koje se vidi da je dijete ozlijedilo vrat itd. Uglavnom koštalo je to mene i na sudu, a i putem gubitka bonusa jer su naplatili pozamašnu svotu od mog osiguranja za što uopće nisam znao dok nisam išao produžiti policu. Najgore mi je što je bilo svjedoka, ali ih policajci nisu ni zapisali jer su otac i majka djeteta govorili kako ja nisam ni malo kriv. Ne znam jel to propust policije, ali samo da vas pripremim na to da je moguć i ovakav scenarij iako se nadam da su ovakvi slučajevi iznimno rijetki.
  3. Da li postoji mogućnost da osoba koja nema nikakve prihode (boluje od skleroze multiple koja je dijagnosticirana dok je imala 21 godinu) naslijedi mirovinu nakon smrti majke? Osoba je još uvijek pokretna, ali zbog prirode bolesti nigdje se nije mogla zaposliti.
  4. Još jednom hvala. Znači nema potrebe za žalbom već si 2/3 te kazne može rasporediti na slijedeći 90 dana.
  5. Hvala. Na presudi je datum 27.05., a susjeda je obavijest o presudi(kazni) dobila 05.lipnja. Rok za žalbu je 8 dana. Kaznu mora platiti u roku 90 dana. Znači to se smatra izvršenjem u tijeku ili bi se bilo dobro žaliti na visinu kazne kako bi prolongirao slučaj? Ona je zaista u teškoj financijskoj situacij i svaka kuna joj je bitna.
  6. Iako već imam otvorenu temu mislim da ovo može proći pod novo. Naime prekršaj se dogodio prije nekoliko mjeseci, krajem svibnja krivac je pozvan na sud, a početkom lipnja primio obavijest o kazni. 1. lipnja krenuo je novi prekršajni zakon po kome je moguće platiti samo 2/3 kazne ako je to izvršeno u zakonskom roku. Da li bi se to odnosilo i na konkretni slučaj? Obično je za ovakve situacije preklapanja i izmjene vrijedilo da okrivljeni plaća ono što je za njega povoljnije.
  7. Nadam se da nisam dosadan ako upitam još nešta. Ako se žali na visinu kazne može li joj se naknadno izreći viša kazna? Pogledali smo presudu i vidjeli jednu nelogičnost. Radi se o tome da je došlo do nalijetanaj na pješaka(pri iznimno maloj brzini). On je negirao da je ozlijeđen, odbio bilo kakvu pomoć i odlazak liječniku. Tek nakon nekoliko sati otišao je kod doktora gdje je utvrđena ogrebotina na vratu(od grančice grma). Okrivljenu terete da je napustila mjesto nesreće gdje su potojale ozljede bez da je pozvala policiju. Radi se o tome da ona ni na jedan način nije mogla znati da postoji povreda jer je to i sama žrtva negirala.
  8. Hvala. Ne bi li onda bilo bolje napisati žalbu i tražiti obročno plaćanje? Ionako sutra može platiti 300kn, a onda joj možda uvaže žalbu pa će biti sve regularno i ići svojim tokom. Ako ne uvaže opet ostaje ova opcija iako ne vidim zašto joj ne i izašli u susret.
  9. Moja susjeda je mlađa umirovljenica koja je na prekršajnom sudu osuđena na kaznu od 1500kn. Ta kazna je ispod zakonski minimalne i sudac joj je maksimalno izašo u susret. Prekršaj i krivicu ne negira(iako je izazvan nemogućim uvjetima na cesti), ali je problem što dobiva mirovinu manju od iznosa kazne i to ne može platiti. Ona bi se žalila, ali ne na visinu kazne već bi tražila rad za opće dobro ili obročnu otplatu. Da li se to onda naslovljava kao žalba ili prigovor i može li se na istom obrascu tražiti obje stvari(rad za opće dobro ili obročna otplata)? Puno zahvaljujemo svima koji mogu dati savjet kako bi što bezbolnije ispunila obavezu.
  10. Taman ste me umirili i počeo sam opet funkcioniati normalno kadli u Jutarnjem čitam o sudcima koji sude Anti Gotovini i gdje se navodi da su je za jednogo optuženika Tužiteljstvo tražilo maksimalno 11 godina, a sudac mu je dao 13. Mislim znam da to nije isto ali sud je sud, a Hrvatska se usklađuje sa Europom pa... Isto tako mi je palo na pamet šta ako mi sudac odreže "manju" kaznu od tražene od recimo 6 mjeseci bezuvjetnog zatvora? Dugim rječima ako je traženan uvjetna može li se dobiti i bezuvjetna tj. što se smatra većom, a što manjum kaznom-6 mjeseci bezuvjetne ili 10 mjeseci, uvjetno dvije godine. Sorry što gnjavim.
  11. Dobio sam poziv za glavnu raspravu i optužni prijedlog. Tereti me se za kaznena djela iz dva članka krivičnog zakona i traži jedinstvena kazna od 10 mjeseci uvjetno dvije godine. Iako ono što sam učinio samo djelomično odgovara jednom članku, a nikako drugom članku KZ po kom me optužuju neosporno je da sam pogriješio i spreman sam prihvatiti ovakvu kaznu jer želim da se stvar što prije završi i ne želim tjerati mak na konac dokazujući da nije crno nego sivo i sl. Zeznuo sam i moram pojesti ono što sam svojom nepromišljenošću skuhao. Zanima me da li mogu tamo doći i to bez odvjetnika i reći da prihvaćam ovakvu kaznu? Da li je u tom slučaju sve odmah gotovo i može li sudac tada donijeti i nepovoljniju kaznu za mene npr. bezuvjetnu zatvorsku? Ja bih da to što prije završim i ne ponovilo se. Hvala svima koji će mi pomoći savjetom.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija