Jump to content

Kai

Korisnik
  • Broj objava

    13
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala puno na odgovoru. Da, papirnati trag njegovog boravka tamo ne postoji. Znaju doduše susjedi u zgradi, ali ne vjerujem da bi se oni išli uplitati u dokazivanje toga samo da bi ovaj prebacio pretplatu. Pretpostavljamo i da je gazda u panici pretjerano reagirao. Nastavno na to i nevezano striktno uz gore navedeni problem, kako osoba koja na adresi nema prijavljenio boravište ili prebivalište može prijaviti pretplatu, traže li se podaci s osobne? I je li problem kasnije prilikom promjene adrese ili sl?
  2. Nije ništa više namjeravao napraviti po tom pitanju, samo ga brine može li gazda i prije nego ovaj odseli samoinicijativno na njega prebaciti pretplatu. Zar je to doista moguće i legalno ili mu nitko ne bi prihvatio takvo nešto bez potpisa najmoprimca i njegovih podataka koji nisu samo ime i prezime?
  3. Molim savjet u vezi sljedećeg problema. Prijatelj živi kao podstanar na crno. U kasliću ga je dočekala uplatnica na 240kn na ime vlasnika stana (njegovo prezime je na vratima). Nazvao je stanodavca da ga obavijesti o tome i bio je spreman plaćati taj namet tako da nitko nema problema, no stanodavac ne želi ni čuti za to i inzistira da prijavu napravi na svoje ime. Pošto prijatelj planira seliti kroz koji mjesec, ne želi na svoje ime ništa prijavljivati, ali bi plaćao sve što dođer na gazdino, kao i ostale režije (seli u svoj stan u kojem planira napraviti prijavu za tv). Gazda tvrdi da će on sam prebaciti na podstanara pretplatu. E sad, može li vlasnik to uopće napraviti ako nelegalalno iznajmljuje i ako od podstanara ima samo ime i prezime, bez ostalih podataka? I zar ne treba osoba na koju se pretplata želi prebaciti dati svoj pristanak, oib, potpis ili nešto? Po ovoj logici bilo tko zlonamjeran može dati ime čije god želi, a da druga strana to ni ne zna. Kako to funkcionira? Ponavljam, uskoro seli i ne želi se dovesti u situaciju da stižu uplatnice za koje ne bi ni znao, a gazda je tip koji bi to pustio i ne bi ni javio da ih ima. Što mu je pametno napraviti? Ignorirati uplatnicu (nitko nikad nije potpisao nikakvu pretplatu, bio u stanu ili uopće s inkasatorom razgovarao) ili ju platiti i ne dozvoliti da se samovoljno prebacuje na bilo čije ime?
  4. Hvala puno na odgovoru. Po ovome pretpostavljam da bi taj popravak trebali nsnositi oni? I pretpostavljam da je na crno bilo što teško dokazivo, no želim vidjeti koliko se u praksi zbilja dešava da netko eventualno podiže tužbu na nešto za što ne postoji ugovor. Meni nikakav problem ne predstavljaju sitni popravci, ali ne želim ni da stvari koje spadaju u najmodavčevo održavanje dogovorenog stanja padne na mene, jer je "nemoguće da se pokvarilo". U ovakvom stanju je trenutno teško boraviti jer se nikako ne može ugrijati, uz vlagu k tome, ali njih to ne brine niti se boje da bi im stanari mogli odseliti.
  5. Poštovani! Podstanar sam u stanu u kojem stanodavci ne žele popravljati ništa. O svom trošku smo sanirali neke stvari (dotrajale, ne uništene), no kako u stanu ništa nije novije ni kvalitetnije, povremeno se nešto pokvari. Pokvario se plinski bojler, što nam je trenutno preskupa investicija da sami popravljamo, a po riječima majstora, nije se pokvarilo uslijed naše nepažnje, već proizvod nije kvalitetan i prije našeg dolaska redovito održavan. Oni tvrde da bismo to trebali platiti mi. Najam je na crno (nažalost, ali to sad ne mogu promijeniti). Još se i oni prijete tužbom. Tko bi u datoj situaciji trebao snositi trošak i može li doista netko tužiti bez ikakvog ugovora i dokaza? Hvala!
  6. Hvala Matrix76! Ako dobro shvaćam, u datom bi slučaju osoba koja tuži bila ta koja mora dokazati da potpis nije njezin? Bi li trošak grafološkog vještačenja također bio njen?
  7. Dragi sudionici Legalisa, zanima me na kome je teret dokazivanja valjanosti potpisa ugovora, izjave i sl., na onome koji tuži ili na onome koji je tužen? Konkretno radi se o izjavi koju smo potpisali i ja i tužitelj, nije ovjerena kod javnog bilježnika jer dotični nije želio ići da ga zajedno ovjerimo, a koliko mi je poznato, mogu ovjeriti samo sboj potpis, ne i tuđi bez nazočnosti te osobe. U slučaju da onaj koji tuži tvrdi da potpis nije njegov, tko na sudu to dokazuje i kako? Koliko je sama ovjera važna i što znači izjava sa i bez ovjere JB? Unaprijed zahvaljujem!
  8. Znači li to da ga ne moram onda uopće uvesti nego ga jednostavno odvezem u Njemačku i prodam? Napominjem da imam hrvatsku dozvolu, nemam boravak u Njemačkoj, a rečeno mi je da u tom slučaju auto ne smijem ni po Hrvatskoj voziti, a kamoli granicu prelaziti. Koraljka, hvala puno:)
  9. Krivo sam stavila naslov poruke. Riječ je o carinim, ne o porezu, ispričavam se. Skroz sam izgubljena u svemu tome. Ima li itko da ikakav sasvjet da, ili netko barem sa skličnim iskustvom? Što mogu očekivati, oduzimanje vozila, odgodu plaćanja, je li carinjenje vozila apsolutno nužno ako ga ne želimo zadržati? Dosadna sam i uporna, znam, ali očaj radi svoje:( HVALA!
  10. Pozdrav! Nedavno sam se ovdje raspitivala kakva je procedura u slučaju nasljeđivanja auta stranih tablica. Naime, nakon smrti oca obitelj i ja smo se dogovorili da auto pripadne meni te ga na nakon toga prodamo. Auto je registriran u Njemačkoj i star 8 godina. U carinskoj upravi su mi rekli da auto treba cariniti neovisno o tome što ja kanim s njim poslije napraviti. Dakle, rečeno je da ga carinimo s povlasticom kao nasljednici, te da ćemo platiti samo trošarinu u visini 26% ukupne vrijednosti auta koji je procijenjen na oko 7000 eura. Nakon toga bismo dobili privremene hrvatske tablice i možemo ga prodati i ovdje i u Njemačkoj. To su okvirne informacije koje smo dobili, sam postupak će biti pokrenut kroz koji dan. Mi nemamo ni blizu novca za carinjenje, davanja na MUP-u i ostačo što potencijalno uz to ide. Također mi nisu znali odgovoriti što činim s tablicama ako auto vratim u Njemačku, rekli su mi da to nije njihova domena, ali o tom potom. Je li carinjenje jedina mogućnost i što u slučaju kada nemamo sredstava platiti davanja? Što se u takvom slučaju dešava s autom? Hvala unaprijed!
  11. Još da napomene, auto je u Hrvatskoj. Dovezao ga je otac prije smrti.
  12. Hvala puno na konkretnom odgovoru. Informacije koje sam ja dobivala s ovim nisu imale nikakve veze. Ako mogu još nešto priupitati. Mi (nasljednici) ne želimo uvesti auto uopće. želimo ga se riješiti jer naprosto nismo u mogućnosti održavati ga i plaćati davanja. Je li procedura jednaka čak i ako ga ne želimo ovdje voziti? Dakle, da bismo ga odjavili, trebamo ga uvesti? Otac je u Njemačkoj radio cijeli radni vijek, sve papire od auta naravno ima, jedino ne znam imo li kupoprodajni ugovor jer ne znamo od koga ga je kupovao. Pretpostavljam da ima načina da se to dozna. I postoji li mogućnosti da auto preveze preko granice član obitelji s njemačkom dozvolom, prebivalištem i državljanstvom? Hvala još jednom:)
  13. Pozdrav! Pokušala sam naći sličan problem, tj. odgovor, no bez uspjeha. Ako je pitanje na krivom mjestu, molim vas da ga premjestite tamo gdje bi trebao biti (ne znam kamo bih to svrstala). Nakon smrti oca, majka, sestra ili ja ćemo naslijediti očev auto registriran u Njmečakoj. Otac je cijeli život tamo radio, imao boravišne dozovle, njemačku vozačku dozvolu i sve ostalo osim državljanstva. S obzirom da se bio razolio, auto je kanio ove jeseni u Njemačkoj prodati. Nažalost, preminuo je i mi želimo taj auto odjaviti u Njemačkoj. Pitanje na koje dobivamo oprečne odgovore je: možemo li ga prevesti preko granice i treba li nam koji dokument za to? Pošto su nam svi govorili da ga zbog stranih tablica ne smijemo voziti, pretpostavljam isto vrijedi za prelazak granice. Može li ona koja ga naslijedi ishoditi kakvu potvrdu da je auto u njenom vlasništvu i da ga želi vratiti natrag i odhaviti/prodati? Koja je uopće procedura kad u nasljetsvo ostane auto stranih tablica? Zahvaljujem unaprijed na pomoći!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija