Jump to content

severin

Korisnik
  • Broj objava

    19
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Liječim se već godinama (od 1997.g.) kod psihijatra zbog PTSP-a. Danas sam na pregledu kod njega dobio po prvi put dijagnozu F48.8 i F45.0. Ne znam značenje istih i kakve imaju veze sa PTSP-om. Do sad sam imao šifru F62.0 i nije mi jasno zašto je istu promjenio. U 10. mjesecu bi trebao ići po treći put na prvostupanjsku liječničku komisiju za HRVI pa ne znam kakav utjecaj će imati ove nove šifre F48.8 i F45.0. Bojim se da zbog toga ne izgubim status HRVI jer nemam više ni snage ni živaca pisati žalbe i putem sudova ganjati svoja prava. Zato molim ako itko zna pojašnjenje za navedene šifre.
  2. Molim vas možete li mi objasniti točnije o kojim se razlikama otpremnine radi. Na forumu sam primjetio da se spominju nekakve razlike otpremnina u MORH-u ali mi nije jasno kome se isplaćuju. Ja sam otišao u mirovinu kao DVO zbog nepsosobnosti obavljanja vojne službe dana 01.11.2002.g. i tad sam dobio otpremninu u iznosu 3 proračunske osnovice. Tad nisam imao pravo na onu uvećanu otpremninu da bi nakon dva do tri mjeseca poslije mog odlaska u mirovinu moje kolege dobile onu uvećanu otpremninu. Hvala na odogovoru
  3. Morskywuk hvala puno na odgovorima i savjetima. Ma ja sam umoran već od svega. Inače ja sam za vrijeme ranjavanja bio pripadnik ratne postrojbe, vod vojne policije, a i mi v/p smo odlazili na terene. Taj dan kad sam ranjen 8. mj. 1992.g. bio sam na dužnosti stražara u vojnom pritvoru vojarne u Sisku kad me je drugi vojnik u alkoholiziranom stanju ranio iz TT i tom prilikom ja sam zadobio teške tjelesne povrede, prostrel kroz abdomen, itd. Ne znam ni sam kao bi se te okolnosti mog stradavanja smatrale jer nisam tad bio ni na obuci, niti na pripremama za teren, već sam samo bio na dužnosti stražara kao vojni policajac u vojnom pritvoru. Zbog toga i kako više nemam koga pitati, a i umoran sam više od svega (jer su mi i u odjelu branitelja već rekli da nemam pravo na taj status) mislim da neću ništa više pokretati. Još jednom hvala puno na savjetima i odgovorima.
  4. Nakon presude Upravnog suda kojim mi se tužba usvaja i predlaže postupak po novom Zakonu (navedeno i u postu prije) prvostupanjsko tijelo je pokrenulo ponovni postupak za priznavanje statusa HRVI po osnovi bolesti, što znači i pregled kod PLP koje je u svom nalazu i mišljenju navedeno 50% oštećenje organizma (20% HRVI i 40% MVI).
  5. Ja sam prije donošenja novog zakona podnio zahtjev za obnovu postupka za ranjavanje kao i priznavanja statusa HRVI i za PTSP, pa mi je odbijeno, zatim sam se žalio, pa na kraju i napisao uz pomoć odvjetnice tužbu. Upravni sud je prošle godine donio presudu kojom mi se tužba po osnovi ranjavanja odbacuje, a za priznavanje statusa HRVI po osnovi bolesti (PTSP) uvažava jer je u međuvremenu donešen novi zakon po kojem imam pravo na ponovni postupak za priznavanje statusa HRVI, citiram dio presude kojim mi se odbacuje tužba za priznavanje HRVI po osnovi ranjavanja "...za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida po osnovi ranjavanja pretrpljenog 12.08.1992.g. u vojarni s obzirom da je tužitelju po osnovi tog ranjavanja utvrđen pravomoćno status mirnodopskog vojnog invalida, pa nema zakonske osnove da mu se utvrdi status HRVI zbog tog ozljeđivanja."
  6. Sad mi ništa nije jasno kao niti što mi je bilo jasno rješenje koje sam dobio, a citirat ću neke dijelove iz njega pa možda netko tko se bolje razumije u to može mi više objasniti: "...priznaje se status hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata X skupine sa 20 % oštećenja organizma za privremeno do 30.11.2008. uslijed bolesti PTSP ..., pravo na osobnu invalidninu ... od 01.01.2005. do 30.11.2008..." U obrazloženju rješenja između ostalog je navedeno: "...Prvostupanjsko je tijelo u ponovnom postupku postupilo po nalogu drugostupanjsog tijela te: - pribavilo nalaz i mišljenje Prvostupanjskog liječničkog povjerenstva ... prema kojem je utvrđeno da oštećenje organizma imenovanog iznosi 50% za privremeno do 30.11.2008. (po osnovi bolesti PTSP 20% prema T 238b i kao MVI 40% trajno)...Prema izjavi imenovanog na zapisnik ... odlučuje za status hrvatskog ratnog vojnog invalida ... Rješenje ... kojim je priznato pravno mirnodopskog vojnog invalida VIII skupine sa 40% oštećenja organizma stavljeno je izvan snage s obzirom da se imenovani odlučio za status hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata..." Nisam se žalio jer sam sve do sad mislio da se oštećenja organizma po osnovi HRVI i MVI ne mogu objediniti tako da ne mogu ni biti 50% HRVI, već samo 20% kako je prvostupanjska liječnička komisija odredila. Sad baš ništa više ne znam.
  7. Hvala na odgovorima, znači ništa od bilo kakvih zaostataka bez obzira što sam godinama čekao rješenje svog statusa i što sam 4 godine bio na mizerno maloj mirovini i jedva s obitelji preživljavao. Nego meni ako 2. dpl prizna 20 % HRVI priznat će se od 01.01.2005.g. kako mi je priznato prvostupanjskim rješenjem i od tog datuma mi se prizna i invalidnina, a ja sam za sve to vrijeme primao invalidninu kao 40 % MVI što iznosi više nego 20 % HRVI i da li u tom slučaju ja moram vratiti razliku između tih invalidnina?
  8. Što se tiče mog liječenja zbog PTSP-a idem redovito svaki drugi mjesec kako me psihić naručuje. Inače u mom mjestu je do sad bio samo jedan za nas oboljele od PTSP-a pa je bio običaj da dođeš a on ti se samo potpiše na papir da si bio i ne pita te ni kako si ni imaš li kakvih problema ili bilo što drugo. Sad smo dobili još jednog kod kojeg sam i ja prebačen ali ni tu nije ništa bolje. Također imam zdravstvenih problema kao posljedicu mog ranjavanja 1992.g. (u vojarni na dužnosti) za koje na moju žalost imam status MVI jer kad sam dobio prvo rješenje nisam se na vrijeme žalio jer sam tad bio na terenu (na moj zahtjev prekinuto liječenje kako bi se što prije vratio u postrojbu), i odgovor od suda je da sam vidljivo oštećen što se tiče priznavanja statusa ali da sad više ne mogu ostvariti status HRVI jer na osnovu istog imam MVI itd.- ukratko "proceduralna pogreška". Što se tiče novog vještačenja na HZMO-u ne bih još ništa tražio, imam dosta nove liječničke dokumentacije, ali ja sam i sa ovom mirovinom zadovoljan jer za razliku od prve mirovine 2002.g. ova je i više nego duplo veća. Također sam zadovoljan i s omjerom koji sam dobio, a bez statusa HRVI-a 60 % vojno i 40 % civilno. Zato bih radije pričekao da vidim da li će mi drugostupanjska komisija potvrditi 20 % HRVI i u slučaju da potvrdi ne znam da li da tad u HZMO-u tražim novo vještačenje i da li će obračun mirovine kao HRVI biti od dana predaje zahtjeva ili od onog dana kad mi je priznat status jer u ovom prvostupanjskom rješenju priznat mi je status od 01.01.2005.g.. Hvala
  9. Upravo danas sam dobio nakon par godina čekanja prvostupanjsko rješenje sa priznatim statusom HRVI sa 20 % privremeno i to od 01.01.2005.g. do 30.11.2008.g., s tim da mi je utvrđeno 50 % oštećenja organizma i to MVI 40 % na osnovu ranjavanja od 1992.g., te HRVI 20 % na osnovu PTSD, po T238b. Istina sad se samo bojim da mi drugostupanjska ne sruši priznatih 20 % jer sam se u međuvremenu morao odreći MVI 40 %. Ali valjda ću i ja jednom imati sreće. Ne znam kako to ide i koliko se dugo čeka drugostupanjsko rješenje. Inače prvostupanjska komisija je u obrazloženju svog nalaza i mišljenja navela da sam sudionik rata od početka do kraja, sudionik akcija Maslenica, Una, Bljesak, Oluja, puno traumatskih događaja kao i trauma nakon ranjavanja, te da je PTSP direktna posljedica službe u HV-u, da mi je ukupno oštećenje organizma 50 % i da nastavim sa psih. liječenjem. Kako sam u mirovini još od 2002.g. prvo kao DVO sa mirovinom od 1.197,00 kn, te od 16.12.2005.g. priznata mi je mirovina kao hrvatskom branitelju sa 60 % vojno i 40 % civilno, u slučaju da mi drugostupanjska komisija potvrdi HRVI 20 % da li mogu u HZMO tražiti novi izračun mirovine, na koji način, da li tražiti i novo vještačenje i mogu li tražiti da mi se izračuna i mirovina po HRVI od kad mi je i priznat status što znači od 01.01.2005.g.? Mislim sve to ako mi drugostupanjska prizna status i ne sruši 20 %. Nego čuo sam od kolega kako nakon godinu dana na drugom vještačenju ruše tih 20 % invalidnosti ako nemaš bolničko liječenje PTSP-a. Ja se liječim još od kraja 90-ih, imao sam jedno bolničko liječenje PTSP-a, te par bolničkih liječenja u svezi posljedica mog ranjavanja, te ne želim više ni mrtav u bolnicu. Da li je istina da moraš jednom godišnje u bolnicu kako ne bi rušili invalidnost manje od 20 %? Nadam se da će mi netko moći odgovoriti barem na neka moja pitanja, te vam unaprijed na istom zahvaljujem!
  10. Sličan je slučaj i kod mene. Ja sam ranjen 1992.g. u vojarni pri obnašanju redovitih zadaća v/p. Kako je službenica iz Ureda za obranu poslala papire na krivim obrascima i tražeći MVI dobio sam i rješenje o MVI. Kako se nisam na vrijeme žalio isto je postalo pravomoćno. Pokušao sam nakon par godina sa žalbama i tužbama, ali ništa nisam uspio. Čak je moja odvjetnica pokrenula i postupak za utvrđivanje odgovornosti tko je kriv za donošenje krivog rješenja i ustanovljeno je i tad da sam u pravu, ali zbog proceduralne pogreške i mog ne žaljenja na vrijeme to rješenje je pravomoćno i moj se status ne može mjenjati iako sam ja u pravu. Također sam pokušao sa obnovom postupka ali ni to nije urodilo plodom, sa Upravnog suda sam dobio odbijenicu koji su naveli da sam u pravu, ali da više ništa ne mogu postići. Tako da ništa od toga, u neku ruku kriv sam i sam. Kad sam dobio prvo rješenje bio sam na terenu, a isto je primio moj otac tako da mi je kad sam se vratio sa terena prošao rok za žalbu, a i nisam tad pridavao tome veliki značaj jer sam bio premlad i neiskusan. Bilo mi je bitno da se što prije poslije ranjavanja vratim u postrojbu. Čak sam tražio da mi dr. zaključi bolovanje nakon samo 4 mjeseca liječenja, a posljedice svega i danas osjećam, a najviše me boli nepravda. Nego budi uporan i nađi nekog odvjetnika možda ipak uspiješ nešto napraviti. Sretno!
  11. Ne znam kako ide sad u OS RH i MORH-u kad si nepsoboan za DVS, ali u moje vrijeme (2002.) prvo na liječničkom sa bio ocjenjen ocjenom 3, da bi me glavna liječnička srušila i proglasila nesposobnim za DVS i nakon mjesec dana dobio častan otpus iz DVS sa pravom na mirovinu, te dobio invalidsku mirovinu od 1.170,00 kn, a inače sam dragovoljac Domovinskog rata, a od 01.06.1993.g. u DVS, čin razvodnik, status MVI 40 %. Inače status MVI ti ništa ne znači s njim nemaš nikakva veća prava, niti bolju mirovinu. Ja sam ranjen 1992.g. u vojarni prilikom obavljanja svojih redovnih dužnosti v/p od strane drugog vojnika, ali nisam zbog prceduralne pogreške nikad ostvario RVI zbog ranjavanja (oni koji su slali moje papire za priznavanje statusa poslali su krive, a ja se nisam na vrjeme žalio za taj statu). Također nikad mi nije poslan ni OR-8 na HZO, pa mi tad u mirovinskom nisu priznali ni tu ozljedu kao ozljedu na radu s kojom bi imao malo veću mirovinu. Tako da što se tiče obrasca OR-8 ako je prošlo više od 5 godina od ozljeđivanja HZO ga ne priznaje, jer ako poslodavac ne ispuni OR-8 onda je ozljeđena osoba dužna sama to napraviti. Ja još od 2003. godine vodim sud u vezi tog obrasca i još nikakvog odgovora. Jedino što sam sa obnovom postupka u HZMO-u nakon donošenja novog zakona o braniteljima uspio dobiti bolju mirovinu jer sam ipak dobio opću nesposobnost. Također sad čekam i rješenje za RVI, ali za PTSP. Nego moj savjet je svakako se žaliti na rješenje o nesposobnosti za DVS i svakako se boriti ostati u sustavu dok se barem ne ispune nekakvi uvjeti za ostvarivanje bolje mirovine. Sretno, pozdrav
  12. Evo iz mog iskustva a što se tiče obnove postupka kod HZMO: 2002. kod one velike čistke u MORH-u poslan sam u mirovinu zbog nepsobnosti za DVS i dobio invalidsku mirovinu u iznosu od 1.197,00 kn. Donošenjem novog Zakona o braniteljima dobio sam priliku da za bolju mirovinu. Slučajno sam saznao da mogu napraviti obnovu postupka, bitno je da od zahtjeva za mirovinu, tj. utvrđivanja nesposobnosti za rad u HZMO-u prođu najmanje 2 godine, a za povećanje omjera bitna je nova i jača med. dokumentacija. Otišao sam svojoj doktorici i ona mi je sve sama rješila, ovjerila svu novu liječniku dokumentaciju, ispisala obrazac IN2, zahtjev za mirovinu, a ja sam još morao prikupiti ratni put, potvrdu o sudjelovanju u Domovinskom ratu, pa potvrdu o činu. Imao sam brdo novih papira jer sam se sve vrijeme neprekidno liječio. Tako da sam prošle godine dobio mirovinu kao hrvatski branitelj dragovoljac, opća nesposobnost 60 % rat i 40 % civilno. Sad je mirovina OK i ja sam zadovoljan. Inače ranjen sam 1992. godine pri obavljanju redovnih zadaća u vojarni ali nemam RVI zbog proceduralne pogreške onih koji su mi tad slali papire za priznavanje statusa i mene koji se nisam na vrijeme žalio na prvo rješenje jer nedugo poslije ranjavanja sam se vratio u postrojbu i otišao na teren. Sad to nema veze bitno je da sam napokon i ja nešto bolje ostvario, a nadam se da će te i vi uspjeti.
  13. Nešto malo sam čitao po internetu i po ovom forumu o prekršajnom postupku i zastarama. Zastara za prekršajni postupak za sad iznosi 2 godine. Ipak treba provjeriti da možda slučajno ne grješim. Pozdrav!
  14. Hvala na odgovoru! Sad i ja vidim da se nisam trebao zaustaviti. Sutra idem po vozačku i odmah ću im predati svoj prigovor (u nalogu piše da se predaje prekršajnom sudu putem policijske postaje koja mi je izdala nalog). Samo ne znam da li bi bilo pametno da negdje prijavim postupak i arogantno ponašanje krim. službenika koji su me zaustavili i da li da kad završim na prekršajnom sudu tražim sučeljavanje sa krim. službenicima i djelatnicima policije koji su me alkotestirali??! Hvala i pozdrav
  15. Molimo bih Vas za pomoć kako da napišem prigovor i na što da se ustvari žalim u prekršajnom nalogu napisan nakon alkotestiranja. Sve se dogodilo ovako: Dana 10.11. oko 23.30 sati upravljao sam motornim vozilom, a sa mnom u vozilu je bila i moja supruga, te malodobno djete. Prije 50-tak metara nailaska na most zaustavio sam se na kratku uz sami desni rub kolnika i upalio sva 4 žmigavca i nakon 30-tak sekundi ponovno po svim prometnim propisima uključio u promet. Na cesti u to vrijeme nije bilo vozila. Prošao sam jedan semafor na tom mostu (ulaskom u samo raskrižje upalilo se žuto svjetlo). Izlaskom sa mosta nalazi se semafor na kojem je bilo crveno svjetlo i na koje sam stao i čekajući zeleno svjetlo tik do mog vozila (samo je jedna traka) zaustavlja se civilno vozilo sa osobama u civilu od kojih mi jedan pokazuje značku i pokazuje da odmah poslije semafora stanem. To sam i učinio, izašao iz vozila kao i navedne osobe koje su mi rekle da sam se nepropisno zaustavio na mostu (što nije istina jer je to bilo prije samog mosta), pa da sam prošao kroz "debelo" žuto svjetlo što bi značilo da su oni prošli kroz crveno svjetlo na semaforu. Pitali su me da li sam popio na što sam odgovorio da jesam koju pivu, nakon čega se jedan od njih povukao u stranu i rekao svom kolegi da nas pusti, dok je ovaj zvao temeljnu policiju. U vozilu je djete plakalo i treslo se od hladnoće, jer nisam smio imati upaljeno vozilo i ovaj arogantni krim. službenik (kako su se predstavili, a i znam ga jer smo u ratu skupa radili na punktovima pošto sam ja bio vojni pol.) je samo rekao da djetetu ne može biti hladno jer ni vani nije hladno. Kako smo čekali temeljnu policiju malo duže, a djete od straha više nije prestajalo plakati, a bili smo udaljeni pješice oko 15 minuta od kuće, supruga je pitala može li sa djetetom otići doma oni su joj rekli da ne može nikud i da izvoli sjesti u vozilo. Na moje traženje da mi da broj značke arogantni policajac u civilu mi nije htio dai već je samo odgovorio "koji me #### zajebavaš", i "u ponedjeljak možeš dati prigovor u PP". Tek oko 00.05 je stigla patrola temeljne policije koja nas je preuzela, te kako inače nemaju iskustva sa pisanjem prekršajnog naloga i najvjerojatnije i alkotestiranjem zadržali smo se još daljnjih 45 minuta. Alkotestiranjem mi je utvrđeno 1,2o g/kg što mi je malo i čudno jer nisam baš previše popio u toku večeri od 18.30 pa do 23.00 4 pive i u međuvremenu i večerao. Privremeno mi je oduzeta vozačka dozvola te napisan nalog na za oduzimanje vozačke na 3 mjeseca, 3 neg. boda i novčanu kaznu od 2000,00 kuna. Jedan od djelatnika temeljne policije me je pozvao na stranu i rekao da uopće nisam trebao stati samo na značku prije navedenim krim. službenicima u civilu, te da obavezno napišem prigovor na prekršajni nalog, kao i na postupanje policajaca u civilu. Znam da sam se previše raspisao, ali nadam se da će mi netko moći pomoći savjetom kako da napišem prigovor, na što da se žalim, tj. što da tim prigovorom tražim. Da li da se u istom prigovoru na prekršajni nalog žalim na način zaustavljanja, kao i na postupanje policajaca u civilu, te mišljenja da možda nije točan ni dreger. Jer temeljni policajci su mi sami priznali da oni inače to ne rade i nemaju iskustva sa kontrolom prometa kao ni ispunjavanjem tih papira, a zadržali su me 45 minuta, i sve to vrijeme u ugašenom vozilu se nalazilo moje malodobno djete sa suprugom. Hvala vam na pomoći
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija