Jump to content

DavorX

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je DavorX objavio

  1. Imam nekoliko pitanja. 1. Ako se ne varam oporuka se može napraviti na običnom komadu papira (ili treba posebni neki formular?) pred dvoje svjedoka? 2. Mogu li svjedoci (dva svjedoka) biti bliski srodnici ili mora biti netko tko to nije? 3. Mora li se oporuka ovjeriti kod javnog bilježnika, jel to nužno? 4. U koliko se primjeraka radi, ako je samo jedan tko čuva oporuku, nasljednici ili?
  2. Da, otac je upisan kao vlasnik 1/4, a baka kao vlasnik 3/4. Mene samo zanima koji su pravni učinci sklopljenog ugovara o darovanju (pred javnim bilježnikom 1994.) da nakon bakine smrti njezine 3/4 prelaze na oca. Isključuje li taj ugovor nužni dio ili nužnio dio isključuje samo ugovor o dosmrtnom uzdržavanju.
  3. Ovjeren je on već prije kod javnog bilježnika, no željeli bismo napraviti kopiju, to nisam naglasio, dakle ovjeru bi radili zbog toga da nam ostane primjerak ako bi sud tj. bilježnik zadržao jedan primjerak. Piše da je riječ o ugovoru o darovu 3/4 kuće ocu (jer 1/4 otac već ima nakon smrti pravog djeda), uz ogranuičenje da do smrti to ostaje na baki (ugovor je sklopljen 1994). Zapravo djed ni ne bude potraživao išta nego me je čisto zanimalo kako stvari stoje. p.s. Znatiželje radi - na koliki bio dio "novi djed" imao pravo ako ovo ne isključuje nužni dio?
  4. Ako netko može pomoći: dakle pokojna baka je zajedno s pokojnim djedom izgradila kuću da bi se nakon smrti djeda ponovno oženila i preselila u kuću "novog" djeda. Nedavno je baka umrla pa me zanima ima li "novi" djed ikakvih prava na njezinu kuću? Pretpostavljam da nema s obzirom na to da nije riječ o zajedničkoj stečevini jednako kao što ni mi nemamo nikakvih prava na njegovu kuću (koja je izgrađena prije njezina preseljenja u nju). Molim samo potvrdu da sam u pravu. p.s. baka i otac su svejedno još prije sklopili ugovor o darovanju kojim je kuća prešla u njegovo vlasništvo nakon smrti. Pa me sada zapravo zanima jel je potrebno ovjeravati taj darovni ugovor i bezveze trošiti novce ili "novi" djed i ovako nemamo nikakvo pravo na kuću. Nadam se da sam bi jasan Hvala!
  5. Pozdrav, ne znam jel je ovo prikladan topic, no... Uglavnom, u kući do moje promijenio se vlasnik koji sada želi rušiti kuću. Problem je u tome što su nam kuće naslonjene jedna na drugu, nema zajedničkog zida, odvojene su, ali tik jedna do druge. Zanima me jel može on kuću rušiti bez naše suglasnosti? Pretpostavljam da je tu potrebna i nekakva procjena građevinskih stručnjaka jel bi rušenje susjedne kuće moglo ugroziti našu? I ako već dademo suglasnost zanima me jel je on po zakon dužan napraviti fasadu s te strane na kojoj su nam kuće spojene? Koji zakon to uopće regulira? p.s. Napominjem da je ta kća izgrađena prije naše, no po tadašnjim propisima smo morali ovako graditi - odmah do njihove kuće.
  6. Može li netko precizirati koja je konkretna razlika između pojmova tuženik i okrivljenik? Djeluju mi poprilično slično, ali sam siguran da postoji bitna razlika, samo ne znam koja
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija