Jump to content

huncvut

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Nisam siguran je li ispravan podforum, ali probat ću tražiti savjet ovdje. Zanima me ima li netko savjet oko marketinga s pravne strane - konkretno, zanima me newsletter - mailing liste, koja su pravila oko pribavljanja email adresa i slanja reklamnih emailova? Još konkretnija situacija - prikupim emailove od tvrtki na nekom poslovnom sajtu ili kroz neki knjigovodstveni softver i šaljem im 1x tjedno ili 1x mjesečno reklamni email (na kojem je ujedno i link na kojem se mogu odjaviti). Isto tako, što je s privatnim emailovima privatnih osoba? Vrijede li ista pravila? Pretpostavljam da tu ima svašta zbog GDPR-a, da oni moraju dati pristanak, sami se moraju prijaviti, itd. Hvala!
  2. A sada postavimo ovako situaciju. Npr. kupi se zemljište za 10.000€ i u roku od 4 godine to zemljište vrijedi 9.000€ i onda ga prodaš za toliko. Što u toj situaciji onda?
  3. Evo, pokušao sam ja, možda samo potvrda da sam dobro shvatio? Ako su kupljene i prodane tri nekretnine (građevinska zemljišta) u roku od 5 godina, nikome ništa i ne plaćam 20% u niti jednoj situaciji. Znači, uopće se ništa ne plaća (niti jedan drugi porez) ako je ista razlika u kupnji/prodaji (2000€)? Ako je četvrta kupljena za 10.000€, a prodana za 12.000€ onda se plaća iznos poreza od 20% i to je 400€. Isto je za petu nekretninu (400€)?
  4. Ispričavam se, možete li mi možda konkretno brojkama objasniti situaciju?
  5. Pozdrav svima, imam pitanje vezano za kupnju i prodaju građevinskog zemljišta. Pretpostavimo sljedeću situaciju, kupnja zemljišta se vrši privatno na moje ime i prezime (1/1). - kupim 5 građevinskih zemljišta, svaka po cijeni od 10.000€ - prodam ih 4 unutar godine dana od kupnje za 12.000€ svaku 1.) Koliki se plaća porez zbog razlike u cijeni (kupljeno/prodano)? 2.) Koliki se plaća porez zbog količine kupljenih/prodanih zemljišta (ako uopće postoji taj porez, i u kojem roku se plaća ako postoji neko razdoblje)? 3.) Ima li još koja 'caka' za koju možda ne znam (jer sam sve pretpostavke koje znam naveo ovdje)? :)
  6. Vlasnik sam obrta. Imam nekoliko laičkih pitanja vezano za kupnju rabljenog automobila. 1.) ako kupujem auto od fizičke osobe, da li ga mogu staviti da bude na obrt? 2.) koliko se plaća taj prijenos od fizičke osobe na obrt? 3.) da li je pametno uzimati uopće auto na obrt (sad po zakonu da ne ulazi u PDV), ili je bolje staviti na ime? 4.) što mogu pravdati korištenjem rabljenog auta? Putne troškove? 5.) koja je prednost ako je auto na moje ime/na obrt u odnosu ako koristim tuđi auto (pitanje je vezano također na pravdanje PDV-a)
  7. Imam još jedno pitanje vezano uz kupnju automobila. Obrt imam 3 godine i nisam još kupovao vozilo na obrt (unatoč davno postavljenom pitanju na ovom forumu). Pošto sada do 1.3. još vrijedi da se može kupiti auto na obrt (i da se pravda PDV), htio bih to napraviti. Da li je moguće kupiti rabljeni auto i pravdati 70% poreza? Kako uopće to funkcionira sve skupa? Da li to znači da mora vozilo biti plaćeno u kešu sada prije 1.3.? Molim malo "laickiji" opis svega, još nisam na "ti" sa sustavom PDV-a, iako bih morao biti već maher.
  8. A ako ja kupim na sebe auto? Da li onda pri registraciji druge godine mogu prenijeti na nju taj auto? Koliko me to košta otprilike onda ako je moguće?
  9. Idemo pretpostavkom: Ja sam u Međimurskoj županiji i kupujem rabljeni auto koji je registriran do sljedeće godine u Zagrebu. Želio bih registrirati (dakle, sljedeće godine kada istekne registracija) auto na mamu koja ima 50% bonusa. Na koga kupujem auto? Da li i ona mora samnom u Zagreb ili mi trebaju samo njezini podaci (adresa, oib) kod kupoprodaje? Hvala! p.s. Isprike ako je krivi podforum.
  10. Hvala lijepa, budem razmotrio ovaj odgovor
  11. Dakle, interesiraju me dvije stvari. 1. Auto kupljen na obrt je isto što i na ime? Jer u biti, obrtnik je fizička osoba. 2. Koja je razlika u 'pisanju' putnih naloga i svega sto ide uz to ukoliko je: a) auto na obrt (na ime, vidi gornje pitanje) ili b) tuđi auto (posuđeni bih rekao) Dakle, koja prava imam u situaciji a), a koja u situaciji b) Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija