Jump to content

huncvut

Korisnik
 • Broj objava

  6
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Vlasnik sam obrta. Imam nekoliko laičkih pitanja vezano za kupnju rabljenog automobila. 1.) ako kupujem auto od fizičke osobe, da li ga mogu staviti da bude na obrt? 2.) koliko se plaća taj prijenos od fizičke osobe na obrt? 3.) da li je pametno uzimati uopće auto na obrt (sad po zakonu da ne ulazi u PDV), ili je bolje staviti na ime? 4.) što mogu pravdati korištenjem rabljenog auta? Putne troškove? 5.) koja je prednost ako je auto na moje ime/na obrt u odnosu ako koristim tuđi auto (pitanje je vezano također na pravdanje PDV-a)
 2. Imam još jedno pitanje vezano uz kupnju automobila. Obrt imam 3 godine i nisam još kupovao vozilo na obrt (unatoč davno postavljenom pitanju na ovom forumu). Pošto sada do 1.3. još vrijedi da se može kupiti auto na obrt (i da se pravda PDV), htio bih to napraviti. Da li je moguće kupiti rabljeni auto i pravdati 70% poreza? Kako uopće to funkcionira sve skupa? Da li to znači da mora vozilo biti plaćeno u kešu sada prije 1.3.? Molim malo "laickiji" opis svega, još nisam na "ti" sa sustavom PDV-a, iako bih morao biti već maher.
 3. A ako ja kupim na sebe auto? Da li onda pri registraciji druge godine mogu prenijeti na nju taj auto? Koliko me to košta otprilike onda ako je moguće?
 4. Idemo pretpostavkom: Ja sam u Međimurskoj županiji i kupujem rabljeni auto koji je registriran do sljedeće godine u Zagrebu. Želio bih registrirati (dakle, sljedeće godine kada istekne registracija) auto na mamu koja ima 50% bonusa. Na koga kupujem auto? Da li i ona mora samnom u Zagreb ili mi trebaju samo njezini podaci (adresa, oib) kod kupoprodaje? Hvala! p.s. Isprike ako je krivi podforum.
 5. Hvala lijepa, budem razmotrio ovaj odgovor
 6. Dakle, interesiraju me dvije stvari. 1. Auto kupljen na obrt je isto što i na ime? Jer u biti, obrtnik je fizička osoba. 2. Koja je razlika u 'pisanju' putnih naloga i svega sto ide uz to ukoliko je: a) auto na obrt (na ime, vidi gornje pitanje) ili b) tuđi auto (posuđeni bih rekao) Dakle, koja prava imam u situaciji a), a koja u situaciji b) Hvala!
×
×
 • Napravi novi...