Jump to content

li1910

Korisnik
  • Broj objava

    17
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je li1910 objavio

  1. Stambeni upravitelj zgrade otkazao nam je svoje usluge, na zalost opravdano, jer zbog neslaganja medju suvlasnicima nije mogao dobro obavljati svoj posao. Radi se o stambenoj zgradi s 10 stanova i tri predstavnika suvlasnika koji se medjusobno ne slazu najbolje, a nalazi se na sirem podrucju Grada Rijeke. Trenutno tece otkazni rok od tri mjeseca. Postoje nenaplacene pricuve i nedovrseni radovi na zgradi, dijelom placeni unaprijed. Koje su implikacije otkaza ugovora od stane upravitelja? Je li upravitelj tijekom otkaznog roka duzan naplatiti zaostalu pricuvu i ako nije, kako to mozemo urediti? Radi se o dugu dvaju, i inace problematicnih i nekooperativnih, stanara. Koje su nam daljnje opcije za upravljanje zgradom? Vrijedi li i dalje medjuvlasnicki ugovor ili je to bilo vezano uz starog upravitelja? Ako se suvlasnici nece uspjeti dogovoriti za novog upravitelja, koje su druge mogucnosti? Kako se dobije prinudnog upravitelja? Ukratko zanimalo bi me sto dalje ciniti u najboljem interesu svih suvlasnika. Unaprijed hvala na svakom odgovoru i savjetu.
  2. Puno hvala na brzom odgovoru! Krivo sam se izrazila, nisu zajednički dijelovi zgrade nego možda zajedničko zemljište - radi se o pristupnoj cesti koja je odvojak s glavne ceste i vodi samo našim zgradama, te popločanom terenu između zgrada. Još jednom hvala.
  3. Dobar dan! Predstavnik sam suvlasnika zgrade s 9 stanova, koja dijeli pristupni put i prilaz parkirnim mjestima i garažama s još 3 zgrade istog investitora. Neki stanari (iz naše ali i drugih zgrada) i posjetitelji redovito parkiraju svoja vozila uz rub naše pristupne ceste ili uz samu zgradu gdje nisu predviđena parkirna mjesta i tako otežavaju promet ali još više ulaz i izlaz iz garaža - pogotovo sad kad je pao snijeg pa je manevriranje dodatno otežano. Vlasnici garaža se bune i traže od mene da riješim situaciju. Zanima me koje su moje dužnosti i ovlasti u ovom slučaju? Dobronamjerni susjedski razgovor nije urodio plodom. Što se može napraviti? Upravitelj svih 4 zgrada je GSKG. Unaprijed hvala.
  4. Dobar dan. Da ne otvaram novu temu nastavljam ovdje jer se pitanje odnosi na istu nekretninu. Naime, investitor je nakon nekoliko godina konačno pristao ishoditi uporabnu dozvolu za cijelu kuću. Kako bi se to moglo, kaže da treba dovesti zgradu u stanje koje odgovara dozvolama i nacrtima. Investitor nam je izložio svoj plan koji uključuje zazidavanje ulaza u našu "garažu" (odnosno naše natkriveno parkirno mjesto - nije garaža jer nema vrata) knaufom na 3 mjeseca, dok komisija izađe na teren i odobri izdavanje uporabne, nakon čega bi nam kao "vratio" to parkirno mjesto. Kako se postaviti u ovakvoj situaciji? "Garaža" inače nije dozidana da bi ju se moglo rušiti nego je ukopana ispod naše terase, jer se cijela kuća nalazi na strmom terenu pa je cijela dijelom ukopana. Ostali suvlasnici nemaju takvih vanjknjižnih vlasništva (imaju ostave kao i mi ali one izgleda nisu sporne). Može li investitor bez našeg pristanka zazidati ulaz u našu "garažu"? Ako pristanemo na privremeno zazidavanje kako se možemo osigurati da će nam "garaža" biti vraćena budući da smo ju platili i imamo za nju kupoprodajni ugovor? Mogu li se susjedi pobuniti protiv naknadnog odzidavanja ulaza u "garažu"? Možemo li tražiti povrat novaca za garažu i umjesto toga kupiti obično legalno parkirno mjesto kojih zgrada ima još na prodaju? Unaprijed hvala na savjetima i mišljenjima!
  5. Molim za savjet, može li se nešto poduzeti u ovom slučaju tj. može li se tužiti dužnika. Moj je otac prije nekoliko godina na nagovor poznanika posudio novac jednom čovjeku, odnosno, "uložio" je u njegov posao - taj je čovjek vodio štedno kreditnu zadrugu. Neko vrijeme je funkcioniralo, tj. dobivao je po ugovoru mjesečno kamatu 1%, ali unazad nekoliko mjeseci dospjela je glavnica i od tada ne dobiva više ni kamatu, a ni glavnica mu nije isplaćena. Čovjek koji je vodio ŠKZ u međuvremenu se povukao iz tog posla i ima sasvim novu firmu. Iz mjeseca u mjesec odugovlači s povratom novaca. Otac ima ugovor o zajmu (ne sa ŠKZ koja više ne postoji nego osobno s tim čovjekom), potpisan, ali nije ovjeren kod javnog bilježnika. Može li ga tužiti zbog duga, uzevši u obzir da nije sasvim moralno što je uopće poslovao sa ŠKZ kao ulagač (kamate nisu lihvarske ali nisu ni daleko)? Unaprijed hvala.
  6. Hvala puno na odgovoru! Trudimo se ipak riješiti papirologiju, ali dobro je ovo znati.
  7. I zahvaljujem svima na odgovorima, ovaj vikend imamo sastanak suvlasnika pa ću znati bolje što se događa. Izgelda da nam slijedi samouprava, a koliko je to dobro ili loše, hm, ne znam.
  8. Stvarno mi je važno, molim vas ako netko zna da pomogne. Hvala još jednom.
  9. Hvala na brzom odgovoru! Kad kažete da takva zgrada treba imati upravitelja po zakonu, tko to regulira odnosno tko zgradi dodjeljuje "prisilnog" upravitelja i u kojem roku? Koliko ja znam ugovor sa starim upraviteljem je razvrgnut, moram provjeriti s kojim datumom, a novog nema. Neki suvlasnici htjeli bi da sami upravljamo zgradom, zakonski navodno postoji i takva mogućnost, uz postojanje 2 suvlasnika-supotpisnika koji su ovlašteni na račun. Ako bi se to ostvarilo onda bismo došli u situaciju da novi upravitelji-stanari-suvlasnici trebaju sami od sebe utužiti neplaćene pričuve (budući da stari upravitelj, pravna osoba, kojem je otkazano, nije ništa utužio). Što onda? Preostaje nam jedino privatna tužba? I još jedno povezano pitanje. U jednom od najvećih stanova u zgradi živi gospođa u mirovini koja tvrdi da nema novaca plaćati više od minimalne propisane pričuve, iako nam je nekoliko upravitelja dalo procjenu troškova održavanja takve zgrade koja bi podrazumijevala dosta višu pričuvu od minimalne. Što u tom slučaju? Još jednom, hvala!
  10. Poštovani, lijepo molim za savjet. Otkrili smo da u našoj zgradi (ima 10 stanova) čak njih 7 nije plaćalo pričuvu za proteklih 11 mjeseci (zgrada je nova) i to navodno iz protesta jer im se nije sviđao izabrani upravitelj niti ponašanje predstavnika suvlasnika (usput, predstavnik je izabran jer se nitko drugi s tim nije htio baviti i svi smo bili sretni da netko hoće, a upravitelj je izabran većinom glasova tako da ne razumijem posve zašto onda protest, ali tako je). Iz pričuva koje smo uplaćivali mi i 2 susjeda cijele se godine plaćalo osiguranje zgarde, naknada upravitelju itd. Sada su suvlasnici raskinuli ugovor s upraviteljem i predlažu da sami za sebe vodimo račun zgrade. O tome tek trebamo imati sastanak i ja sam osobno protiv takve opcije ali to je već druga priča. Novci od do sada uplaćenih pričuva bit će prebačeni na taj novi račun. Ono što mi smeta je da 7 stanara nije uopće plačalo pričuvu za prošlu godinu, a troškova je bilo, a sad bi htjeli da svi jednako krenemo od nule. Po meni bi jedino bilo pošteno da svi stanari uplate zaostale pričuve i da tada krenemo dalje. Što možemo poduzeti? Unaprijed hvala.
  11. Lijepo molim za pomoć oko vlasničkih prava. Vlasnici smo apartmana na moru kojeg smo uplatili i prije nego je zgrada bila završena. U međuvremenu, u tijeku radova investitori su izmijenili neke stvari pa su tako izgrađene i dodatne prostorije u zgradi koje nisu navedene u dozvoli (pretpostavljam građevinskoj). Zbog toga zgrada nema uporabne dozvole, ali je etažirana. Za apartman uredno imamo sve papire i vlasnički list. Međutim, uz njega smo kupili i natkriveno parkirno mjesto i ostavu koji su izgrađeni mimo dozvole pa na papiru ne postoje, a kao dokaz vlasništva imamo samo kupoprodajni ugovor. Može li nam netko (pritom mislim prvenstveno na susjede) osporiti vlasništvo nad tim? Unaprijed puno hvala!
  12. Hvala na informacijama, toga smo se i bojali ali dobro je da se ipak može izvući barem nešto od ulaganja. Kakva je situacija vezana za alimentaciju? Ako bivši suprug ne radi ali posjeduje stan, dok je žena s malodobnim djetetom podstanar, i radi, tko je kome dužan plaćati alimentaciju?
  13. Zahvaljujem na pojašnjenjima. Da, malo je prenagljeno sve to s podjelom budući da su oba roditelja srećom još živa, ali realno gledajući, u ovom konkretnom slučaju, kako se sada stvari poslože tako će i biti budući da tužbe među sestrama i nekog nasilnog iseljavanja jednog dana vjerojatno neće biti.
  14. Moja se teta razvela od svog supruga prije 3 godine ali žive i dalje u istom stanu jer se ne mogu dogovoriti oko podjele. On radi na crno dakle na papiru nema nikavih primanja. Ona radi za malu plaću. Imaju malodobnu kćerkicu. Stan u kojem žive ima 90m2 i na dobroj je lokaciji i mogao bi se čak u današnje vrijeme proistojno prodati. Međutim vlasništvo stana je upitno. Poklonila im ga je njegova obitelj i stan glasi na tetinog bivšeg supruga, ali su kredit za stan otplaćivali dalje sami tj. otplaćivala ga je moja teta zadnjih 15 godina. Kakva su njena prava? Može li tražiti prodaju stana pa da dobivenu svotu podijele i odu svatko svojim putem? Trenutna situacija joj je neizdrživa. Unaprijed hvala.
  15. Situacija je ovakva: roditelji odlaze u dom umirovljenika čije troškove gotovo u cijelosti pokrivaju njihove mirovine. Ostaje njihov mali stan za koji već postoji oporuka da ga ostavljaju svojim dvjema kćerima. Stan bi se mogao prodati ili iznajmljivati a iz tih bi se prihoda pokrivala razlika troška doma. Međutim, jedna se kćer rastaje i jedino rješenje stambenog pitanja joj je da se useli u roditeljski stan (ima i malodobno dijete). Druga kćer to će joj dopustiti, ali se ipak ne odriče nasljedstva na papiru. Troškove razlike smještaja u domu i drugih troškova roditelja također će pokrivati ta druga kćer jer prva nema mogućnosti. Zanima me može li se to nekako regulirati tako da kad se jednog dana stan bude prodavao nadoknadi drugoj kćeri troškove koje je imala, a koje ne bi imala da se stan iznajmljivao ili da se prodao? Unaprijed hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija