Jump to content

Pine

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Pine objavio

  1. Poštovani, na k.č. nalazi se objekt koji ima dva suvlasnika. Objekt je kao jedna cjelina sa više zasebnih stanova. Svaki od vlasnika je bespravno dograđivao svoj dio objekta. Jedan od vlasnika podnio je zahtjev za legalizaciju. Drugi vlasnik nije upoznat da li je podnesen zahtjev samo za dio objekta ili za za čitav objekt. Da li drugi vlasnik mora podnijeti zahtjev za legalizaciju svog dijela (riječ je o dijelu jednog stana)? Naime, nakon 01.01.2013. prijavljena je bespravna gradnja dijela objekta i Inspekcija je donijela rješenje o uklanjanaju tog dijela stana. Ukoliko mora, da li je potrebno izraditi geodetsku snimku čitavog objekta ili samo dijela koji je potrebno legalizirati? Isto pitanje vrijedi i za arhitektonski dio, kao i za izjavu inženjera građevinarstva. Napominjemo da je riječ o legalizaciji cca 10 m2, dok kompletan objekt (oba suvlasnika) ima cca 450 m2. Unaprijed hvala na odgovoru.
  2. Poštovani, nas 5 stanara živimo u zgradi izgrađenoj 2005. godine. Nedugo smo, tražeći vratašca dimljaka (kako bi dimnjačar mogao očistiti dimnjak) iza zida od knaufa, u podrumskom hodniku, otkrili prostorije koje ne postoje u nacrtima zgrade. Tvrtka koja je gradila zgradu tvrdi da su te prostorije njihovo vlasništvo, da su pokrenuli legalizaciju tog prostora te da će napraviti stanove. Mi ne pristajemo i tvrdino da je taj prostor naš, jer smo kupnjom stanova mi postali suvlasnici cijele zgrade i svih prostorija. Mi bismo htjeli legalizirati taj prosor za spremište. Zanima ne tko je u pravu? Ako smo mi u pravu, da li možemo legalizirati, jer jedan od pet stanova, nije isplaćen u potpunosti zbog sudskog spora tvrtke koja je gradila zgradu i osobe koja ja je odustala od kupnje stana ( u međuvremenu je uselila druga osoba koja ne može isplatiti stan dok se spor ne riješi, a traje od 2006.). Hvala
  3. Poštovani, zanima me da li na osnovu dijagnoza bolesti djeteta (Q62,7-refluks II stupnja obostrano i N10- akutna upala bubrega) mogu tražiti dopust za njegu djeteta nakon navršene prve godine života. Nakon porodiljnog sam se zaposlila i radim tek mjesec dana. Ako mogu, po kojoj se osnovici mogu izračunati primanja koja ću imati. Unaprijed hvala na odgovoru.
  4. Koji bi bio ispravan redoslijed aktivnosti podjele zemljišta i kuće na omjere iz vlasničkog lista? Što ako se dogovor ne može postići radi loših međusobnih odnosa suvlasnika - svađa? Unaprijed hvala na odgovoru.
  5. Ugovorom o darivanju iz 1987. godine od strane roditelja suvlasnik sam na parceli od 342 m2. Kuća tlocrtno ima oko 160 m2, a BRP je 400 m2. U jednoj točki tog ugovora naglašeno je da imam posebni ulaz za svoj dio kuće, te da imam pravo služnosti preko preostalog zrmljišta. Testamentom majke iz 1995. godine meni i bratu je ostavljeno po pola kuće, a zemljište iza kuće bratu. Osobnim pismom 2002. otac me obavijestio da mi pored zapadne polovine kuće pripada i pristupni put do mojih stanova. Ugovorom o doživotnom uzdržavanju između roditelja i mog brata naglašeno je da bratu daruju zemljište 342 m2 i svoje dijelove kuće. Tim ugovorom se naglašava moje pravo služnosti po pristupnom putu na tom zemljištu, a ne vlasništvo. Pod moje vlasništvo navode se dva stana ukupne površine 100m2. Presudom Općinskog suda 2005. po tužbi mog oca određeno je da meni pripada uknjižba prava vlasništva na predmetnoj nekretnini i to 2/8, bratu 3/8, ocu 3/8. U vlasničkom listu od 2006. navodi se u odjeljku posjedovnica da se radi o kući i dvoru površine 342 m2. U odjeljku vlastovnica navedena su tri vlasnika: dva po 3/8 i jedan sa 2/8 - to sam ja. Više se u vlasničkom listu ne navode nikakvi podaci. Etažni elaborat nije napravljen, ali otprilike koristim stambene površine baš u tom omjeru 2/8 - koristimo dva stana ukupne površine cca 100 m2, a kuća ima ukupno cca 400 m2. Moje pitanje glasi kako se dijeli preostalo zemljište, odnosno da li u ovom slučaju imam pravo na 2/8 preostalog neizgrađenog zemljišta?
  6. U vlasničkom listu navodi se u odjeljku posjedovnica da se radi o kući i dvoru površine 342 m2. U odjeljku vlastovnica navedena su tri vlasnika: dva po 3/8 i jedan sa 2/8 - to sam ja. Više se u vlasničkom listu ne navode nikakvi podaci. Etažni elaborat nije napravljen, ali otprilike koristim stambene površine baš u tom omjeru 2/8 - koristimo dva stana ukupne površine cca 100 m2, a kuća ima ukupno cca 400 m2. Moje pitanje glasi kako se dijeli preostalo zemljište, odnosno da li u ovom slučaju imam pravo na 2/8 preostalog neizgrađenog zemljišta?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija