Jump to content

llampica

Korisnik
  • Broj objava

    21
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Osnovni uvjet za starosnu mirovinu je 65 godina i 15 godina staža. Za žene je bio 60 godina ali izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranja starosna dob za odlazak u mirovinu se mora izjednačiti s muškarcima tako da će do 2030.g. i žene morati imati 65g. Sa 62g i 8 godina staža osoba nema uvjet za starosnu mirovinu niti prijevremenu starosnu mirovinu. Postoji mogućnost invalidske mirovine ako se utvrdi invalidnost, ali i za nju mora imati uvjet: do 65 godina i radni vijek mora pokrivati 1/3 mirovinskog staža. To bi zančilo da ni sa 8 godina staža nema uvjet osim eventualno ako je bila prijavljena na Zavodu za zapošljavenje (s obzirom da se radi o samo 8 godina staža potreban je duži period prijave na Zavodu), ali i za to se mora utvrditi broj godina provedenih na Zavodu za zapošljavanje.
  2. Pretpostavljam da je Vašoj punici priznato pravo na invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad? Žalbu nije teško napisati, morate naznačiti protiv kojeg rješenja je podnosite,razlog zašto je podnosite i morate ju potpisati.Ako niste sigurni kako ju sastaviti možete otići kod pravnog savjetnika u tvrtkovu koji će Vam sastaviti žalbu besplatno.
  3. Ovlašteni vještaci nalazom i mišljenjem utvrđuju postojanje invalidnosti. Ako prema Vašoj medicinskoj dokumentaciji utvrde opću neposobnost za rad tj. trajni gubitak radne sposobnosti, prema Zakonu o radu doći će do prestanka radnog odnosa.Ali ako se utvrdi profesionalna nesposobnost za rad tj. smanjenje radne sposobnosti,ovlašteni vještak navodi kontraindikacije (poslove koje ne bi trebali raditi,jer bi doveli do pogoršanja zdravstvenog stanja), koje bi poslodavac trebao poštivati i omogućiti Vam radno mjesto koje isključuje navedene kontranidikacje.
  4. točno je, imat ćete pravo žalbe i kada dobijete konačno rješenje.
  5. Pravo na invalidsku mirovinu ima osiguranik ako je invalidnost nastala zbog bolesti lil ozljede izvan rada prije navršenih 65 godina života i ako mu navršeni mirovinski staž pokriva najmanje jednu trećinu radnog vijeka. Kao radni vijek, uzima se broj punih godina od dana kada je osiguranik navršio 20 godina života do dana nastanka invalidnsti. Osiguraniku, koji je nakon navršene 20. godine života bio na redovitom školovanju i takvim školovanjem stekao višu stručnu spremu, radni vijek računa se od navršene 23. godine života, a osiguraniku koji je stekao visoku stručnu spremu od navrđene 26. godine života. Razdoblje radnog vijeka može se skratiti za razdoblje koje je osiguranik: 1. proveo na odsluženju vojnog roka 2. bio prijavljen kao nezaposlena osoba nadležne službe za zapošljavanje Ako je invalidnost osiguranika nastala zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti pravo na invalidsku mirovinu osiguranik stječe bez obzira na dužinu mirovinskog staža. Npr. osoba (sa srednjom stručnom spremom) od 44g. da bi ostvarila pravo na mirovinu mora imati minimalno 8g.staža, s obzirom da joj radni vijek iznosi 24 godine. Zakon je predvidio mogućnost smanjenja radnog vijeka za gore navedeno vrijeme i kada bi se to sve uračunalo možda bi osoba ostvarila pravo na invlidsku mirovinu. Podnesite zahtjev za mirovinu, nemate što izgubiti.
  6. Prema zakonu (čl.34, st.3 Zakona o mirovinskom osiguranju NN 130/10) invalidnost može nastati zbog bolesti, ozljede izvan rada, ozljede na radu ili profesionalne bolesti. U rješenju Vam je navedeno koji je Vaš uzrok i on je 100%, osim ako Vam je uzrok kumuliran onda u rješenju piše npr. 50% bolest a 50% ozljeda na radu. Stoga, ne morate posebno podnositi zahtjev. Što se tiče drugog pitanja, Zakon o listi tjelesnih oštećenja predviđa tjelesno oštećenje za kralježnicu, pa možete podnijeti zahtjev za naknadu tjelesnog oštećenja, ali je na medicinskom vještaju da utvrdi postoji li tjelesno oštećenje i u kojem postotku.
  7. Mirovina 6a nije blokirana, a zakon koji se primjenjuje je Zakon o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba NN 128/99, 129/00, 16/01, 22/02 i 41/08. Što se tiče kolektivnog ugovora možete ga tražiti od poslodavca i vidjeti uvjete za otpremninu.
  8. Vi ste i sada u mirovini, ali kada ispunite uvjete za starosnu mirovinu, morate podnijeti novi zahtjev za starosnu mirovinu u HZMO. ukoliko starosna mirovina bude povoljnija od profesionalne, isplaćivat će Vam se starosna mirovina, i obratno.
  9. Postupak je sljedeći: od liječnika opće prakse zatražite da vam ispuni obrazac za procjenu radne sposobnosti, (da li vam je ozljeda na radu priznata i evidentirana od strane HZZO-a, ako je obvezno je trebate priložiti - to vam je važno za uzrok invalidnosti) koji predajete u HZMO. U roku od mjesec dana dobit ćete poziv na pregled, a na vještacima je da procjene radnu sposobnost. Nema razloga da vas poslodavac otpusti samo zbog pokretanja postupka utvrđivanja invalidnosti, ali ako vještak utvrdi trajan gubitak radne sposobnosti po zakonu dolazi do prekida radnog odnosa, tj.odlaska u mirovinu. Isto tako ako vještak uvrdi smanjenu radnu sposobnost, vi možete nastaviti raditi i primati mirovinu ali to sve ovisi o dogovoru vas i poslodavca.
  10. hvala na odgovoru. pričekat ću da vidim kako će se situacija odvijati, pa ako budem imala kakvi nedoumica, opet ću moliti za savjet.
  11. Priča sa mojim ugovorom o radu još nije završena, pa Vas molim pomoć. Dakle, nisam potpisala novi ugovor o radu koji sam dobila samo na mjesec dana, a stari ugovor mi istječe 31.10. U međuvremenu, moj nadređeni je podnio zahtjev da dobijem ugovor na neodređeno, ali tu je sve stalo. Još zahtjev nije odobren i nitko mi još nije dao povratnu informaciju što dalje, a 31. se bliži. Trebam li sama pismenim putem upozoriti da imam neplaćenih prekovremnih sati i neiskorištenog godišnjeg odmora? Upozorila sam ih na to usmenim putem, ali mi nisu htjeli dati konkretan odgovor, samo su rekli da ću to dogovarati kasnije.
  12. Prema članku 52.st.1 ZOMO pravo na invalidsku mirovinu ima osiguranik ako je invalidnost nastala zbog bolesti ili ozljede izvan rada prije navršenih 65.g. i ako navršeni mirovinski staž pokriva najmanje 1/3 radnog vijeka. (uz izuzetke stjecanja prava na mirovinu prema čl.52.st.2.točka 1. i 2.,st.5. ZOMO- pri čemu je dovoljan staž od 1.g. odnosno 2.g. s obzirom na stručnu spremu i godine, ili ako je uzrok invalidnosti ozljeda na radu ili profesionalna bolest bez obzira na dužinu staža ostvaruje se pravo na mirovinu.) Kao radni vijek (čl.52.st.3.ZOMO) uzima se broj punih godina od dana kada je osiguranik navršio 20.g. života od dana nastanka invalidnosti(za SSS i niže). Ako je osiguranik nakon navršene 20.g. bio na redovnom školovanju i stekao VŠS, radni vijek računa se od navršene 23.g. života, a osiguranik koji je stekao VSS od navršene 26.g.života. Još jedna pogodnost koju zakon predviđa je i skraćivanje radnog vijeka (čl.52. st.4. ZOMO)za razdoblje: - za koje je osiguranik proveo na odsluženju vojnog roka - za koje je bio prijavljen kao nezaposlena osoba nadležnoj službi za zapošljavanje. Znači ono što je bitno za invalidsku mirovinu: -da vještak da pozitivan nalaz i mišljenje tj. da je nastupila radna nesposobnost (bilo potpuna, bilo smanjena) -i da mirovinski staž pokriva 1/3 radnog vijeka (treba razlikovati mirovinski staž od radnog vijeka). Evo i jednog primjere:osoba stara recimo 45.g. sa SSS, ima 10.g.staža,uzrok invalidnosti bolest Njen radni vijek iznosi 25.g. a 1/3 mirovinskog staža potrebna za priznavanje prava na mirovinu iznosi 8.g. i 4 mj. Nadam se da sam pomogla.
  13. Samim time što je komisija u hzmo-u utvrdila profesionalnu nesposobnost za rad vi ćete postati korisnik mirovine, ukoliko budete ispunjavali uvjet što se tiče mirovinskog staža. S obzirom da se radi o profesionalnoj nesposobnosti za rad vi i dalje možete nastaviti raditi, pri čemu poslodavac mora uzeti u obzir kontraindikacije navedene u rješenju o priznanju prava na invalidsku mirovinu. Da li ćete ostati na istom radnom mjestu ili nekom drugom ovisi o dogovoru s poslodavcem. Ako uz mirovinu odlučite da ćete i raditi mirovina vam se utvrđuje s mirovinskim faktorom 0,5 (čl.80. st.1. točka 5. Zakona o mirovinskom osiguranju). A ako prekinete radni odnos mirovina se ponovno određuje s mirovinskim faktorom 0,8 (čl.80. st.1. točka 4.)
  14. Prvo se morate obratiti svom liječniku opće prakse koji ispunjava obrazac tj. zahtjev za procjenu radne sposobnosti. Taj zahtjev predajete u HZMO. Nakon toga dobit će ćete od njih poziv za vještačenje i na taj se poziv morate odazvati. Ukoliko na vještačenju utvrde da ste radno nesposobni (opća nesposobnost - potpuni gubitak radne sposobnosti ili profesionalna nesposobnost - smanjena radna sposobnost) HZMO utvrđuje imate li uvjete za mirovinu. S obzirom na Vaše godine i godine staža imali bi uvjet za mirovinu, ali naravno sve ovisi o ocjeni vještaka.
  15. pozdrav. koliko dugo poslodavac može produžavati ugovor na određeno vrijeme? mislim da je to tri godine?! ali ukoliko radnik za sve vrijeme dok radi kod poslodavca nije skroz na istom radnom mjestu, nego je dobio već nekoliko ugovora za drugo radno mjesto da li se te tri godine broje od datuma početka rada kod poslodavca ili od datuma kada je prešao na drugo radno mjesto? zapravo cijelo vrijeme radnik obavlja praktički istu vrstu posla, samo je naziv radnog mjesta u ugovoru, kao i koeficijent radnog mjesta, u svakom novom ugovoru drugačiji. i još jedno pitanje. ukoliko radnik ne potpiše novi ugovor o radu, da li postoji rok u kojem poslodavac mora ponuditi novi izmjenjeni ugovor ili ga ni ne mora ponuditi pa će radni odnos samo prestati istekom ugovora o radu?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija