Jump to content

kristina46

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ako ne želite da greška ima pravo na vašu imovinu,kad se rodi nemojte je priznati kao svoju! Užas, koji savjet!
  2. Zahtjev nisam predala ja, nego poznanica koju sam uputila (ispunjava uvjete) i radi se o istom centru, išle smo jučer zajedno. Za svoju djecu mogu predati 13.12., a sad sam samo bila na razgovoru. Zahvaljujem što pratite temu i molila bih ako znate odgovor na slijedeće: Ukoliko obveznik uzdržavanja ne uplati npr. 4 alimentacije, ili uglavnom manje od 6, kako se onda one potražuju? Pozdrav i jedna primjedba: Koliko samo roditelja u našoj državi ne ostvari dječja prava, nemaju svi internet, niti su u mogućnosti boriti se s institucijama i nesavjesnim roditeljem!
  3. Evo, obavila sam razgovor s pravnicom u CZSS,a iznjeti ću i iskustva jednog predavanja zahtjeva za privremeno uzdržavanje, pa ako nekom mogu pomoći ove informacije: Pravnica me informirala o ostvarivanju prava na osnovi čl. 352; kada se ispune vremenski uvjeti potrebno je napisati zahtjev, priložiti rodne listove djece, pravomoćnu presudu i potvrdu o prebivalištu roditelja koji podnosi zahtjev. Važna informacija je da samo maloljetno dijete može ostvariti privremeno uzdržavanje, dakle do 18.g. života. U slučaju mog djeteta, vjerojatno neće ostvariti ništa, bez obzira što se redovno školuje u gimnaziji, jer će za uskoro biti punoljetan. Imao 14.g. kad je pokrenut brakorazvod i tražena alimentacija! Predavanje zahtjeva: 1. portir prilikom legitimiranja traži da mu ispričate cijelu svoju životnu priču i razloge dolaska na CZSS 2. socijalna radnica u prijemnom uredu traži isto, te se poziva na čl. 273, tvrdeći da treba proći razdoblje neplaćanja 6 mj unutar 9 mj 3. nakon inzistiranja da zaprimi zahtjev, odbija dati potvrdu s urudžbenim brojem, ljutito tražeći objašnjenje u koju svrhu Vam to treba 4. cijelo vrijeme govori: Vi nemate zakonska prava, Vi ovo, Vi ono, a Vi ispravljate: Ne, ja, nego djeca! što ju dodatno razljućuje... Savjet: odlazite na CZSS dobro informirani i inzistirajte na pravima Vaše djece, sve predajte u pisanom obliku i tražite urudžbeni broj!
  4. Zatražite pismenom molbom (dva primjerka, predati na urudžbeni, jedan primjerak ostaje njima, drugi s urudžbenim brojem zadržati) sud da zbog višemjesečnog odbijanja preuzimanja presude, istu izloži na oglasnoj ploči suda. Ukoliko sud ne zaprimi žalbu u roku 15 dana, tražite proglašenje pravomoćnosti. Sretno!
  5. Hvala na informacijama i tumačenjima! Stvarno sam se zbunila u izračunavanju kad se može ostvariti dječje pravo i bez Vašeg detaljnog objašnjenja ne bih mogla. Jako sam umorna od svega i stalno ispada da se moram boriti sa institucijama koje bi trebale štititi dječja prava. Po većini institucija već bi umrli od gladi. U poslanoj obavijesti naveli su ..ili ako ne plati za šest mjeseci s prekidima unutar razdoblja od sedam mjeseci. Ne navode devet mjeseci. U svakom slučaju ja ću inzistirati na članku 352., a zakonske proturječnosti nek' ispravlja tko ih je i donio. Strpiti ćemo se još ta dva mjeseca, pa će valjda nakon mog zahtjeva i Centar nešto poduzeti. Slijedeći tjedan imam raspravu zbog njegove žalbe na Rješenje o ovrsi na nekretnini, dosad je odbio primiti Rješenje tri puta i žalio se nakon roka, pojima nemam što će me na raspravi dočekati... no on sa neprimanjem preporučenih pošiljka, sve odugovlači sebi u korist, djeca će još malo biti punoljetna, a bili su osnovnoškolci kad sam podigla tužbu.
  6. Hvala! Baš mi nije jasna ta matematika, ali dobro! S današnjim danom nisu uplaćene 4 alimentacije u kontinuitetu. Ukoliko niti slijedeći mjesec (studeni) ne uplati, onda djeca imaju pravo na privremeno uzdržavanje, ako sam ispravno shvatila Vaša uputstva. Inače, jutros kad sam se spremala u CZSS, stigao je dopis od njih kojim me obavještavaju da sam ih dužna obavijestiti ako obveznik plaćanja uzdržavanja ne ispunjava svoju obvezu redovito. Također naveli su uvjete (istovjetne Vašim) pod kojim djeca stječu pravo privremenog uzdržavanja. Dakle, Centar je dao vjerodostojniju informaciju, nego Državno odvjetništvo. Nazvala sam pravnicu i dogovorila sastanak krajem mjeseca. Gospođa je rigorozna, zakone tumači šturo, izletite iz kancelarije prije nego uđete, pa želim biti informirana o dječjim pravima prije tog susreta. Pozdrav!
  7. Zahvaljujem! Presuda je postala pravomoćna u 3.mj. ove godine, od onda je uplatio 4 alimentacije, a 3 ne. U ponedjeljak osobno nosim zahtjev za privremenim uzdržavanjem u CZSS. Molila bih Vas, ako znate informaciju kada i kako to rješenje stječe pravomoćnost? Na ovrsi na nekretnini nisam znala da i to rješenje treba biti pravomoćno, smatrala sam da mi je u svim daljnjim postupicma dovoljna pravomoćna i ovršna presuda, a očito nije. Da li ima netko tko je uspio dobiti zaostatke provedbom ovrhe na nekretnini, molila bih da mi pomogne, može i na pp ili mail. Većina odvjetnika to smatra nemogućom misijom. I samo da napomenem, izdržavam djecu kako god znam i umijem, često gladna idem leći, i samo želim ostvariti njihova zakonska prava i omogućiti im malo više, koliko je to moguće s minimalnom alimentacijom za dvoje srednjoškolaca, opet bi im dobro došlo.
  8. Poštovani, zahvaljujem na iskazanom interesu! Neredovito znači da je od napuštanja obitelji 2007. povremeno (nekad svaki mjesec, nekad po tri mjeseca ništa) davao djeci na ruke svote od 500 - 1000 kn. Te sam svote uredno navela na sudu, preko CZSS se izborila da uplaćuje na račun, jer je svaki put traumatizirao djecu (a i mene). Na takav način je sudjelovao u uzdržavanju djece do pravomoćnosti presude (3 godine). Nakon pravomoćnosti presude uplatio je 4 cijele alimentacije, a zatim 3 mjeseca ništa. U presudi je navedeno da sve zaostatke (za svako dijete i mjesec) treba isplatiti u roku 15 dana, što nije, te dalje svaki mjesec određenu svotu do 10.mj. što se dogodilo samo 4 puta. Na Državnom odvjetništvu u Vukovarskoj sam bila i oni su mi rekli da za zaostatke sama pokrenem ovrhu, a ako ne bude plaćao kontinuirano 6 mjeseci, da se obratim CZSS ili njima. Ovrhu sam pokrenula na nekretnini, jer je službeno nezaposlen, i stigla do nepravomoćnog Rješenja o ovrsi. Zatim je nastala u prvom postu navedena situacija. Nisam upućena u Ovršni zakon, te molim pomoć. Napominjem da mu je žalba uvažena, iako je prošao zakonski rok. Nije mi jasno s čime da nastupim na ročištu, kad je ovrha i tražena na osnovi ovršne pravomoćne presude. Za sve njegove uplate imam potvrde, a svote koje je prije znao dati djeci sam navela na sudu i sud ih je priznao, te se sad potražuju zaostaci. Hvala još jednom!
  9. Zbog neredovitog plaćanja alimentacije, na temelju pravomoćne presude pokrenut je postupak ovrhe na nekretnini. Donešeno je Rješenje o ovrsi, koje nije dobilo pravomoćnost, jer je tokom tri mjeseca odbijao potpisati dostavnicu i preuzeti rješenje. Nakon uručenja članu zajedničkog kućanstva, i nakon što je prošao zakonski rok žalbe, žalio se da nije bio informiran o istom jer je bio na putu, te poriče traženu svotu tvrdeći da je novce davao djeci na ruke i da će se braniti svjedocima. Rasprava je zakazana za slijedeći tjedan. S obzirom da je brakorazvodna parnica trajala 3 god. baš zbog izbjegavanja obaveze uzdržavanja (prekinuo radni odnos čim je primio poziv za prvu raspravu, zatajio imovinu na sudu, iznosio laži koje su dokazima opovrgnute, 4 mj. odbijao primiti presudu etc.) molim savjet kako da postupim u novonastaloj situaciji, jer stvarno više nemam snage ni zdravlja za višegodišnji sudski postupak. Napominjem da je u presudi izričito određeno da se svota za uzdržavanje maloljetne djece uplaćuje na moj račun, te je na osnovu njegovih povremenih necjelovitih uplata i izračunata svota potraživanja. Hvala!
  10. Zbog neredovitog plaćanja alimentacije, na temelju pravomoćne presude pokrenut je postupak ovrhe na nekretnini. Donešeno je Rješenje o ovrsi, koje nije dobilo pravomoćnost, jer je tokom tri mjeseca odbijao potpisati dostavnicu i preuzeti rješenje. Nakon uručenja članu zajedničkog kućanstva, i nakon što je prošao zakonski rok žalbe, žalio se da nije bio informiran o istom jer je bio na putu, te poriče traženu svotu tvrdeći da je novce davao djeci na ruke i da će se braniti svjedocima. Rasprava je zakazana za slijedeći tjedan. S obzirom da je brakorazvodna parnica trajala 3 god. baš zbog izbjegavanja obaveze uzdržavanja (prekinuo radni odnos čim je primio poziv za prvu raspravu, zatajio imovinu na sudu, iznosio laži koje su dokazima opovrgnute, 4 mj. odbijao primiti presudu etc.) molim savjet kako da postupim u novonastaloj situaciji, jer stvarno više nemam snage ni zdravlja za višegodišnji sudski postupak. Napominjem da je u presudi izričito određeno da se svota za uzdržavanje maloljetne djece uplaćuje na moj račun, te je na osnovu njegovih povremenih necjelovitih uplata i izračunata svota potraživanja. Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija