Jump to content

WalkOn

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je WalkOn objavio

  1. Molim odgovore na sljedeća pitanja: 1. Kako se zakonski dijeli vlasništvo nad nekretninama u bračnoj stečevini u slučaju smrti jednog bračnog druga? Da li se njegov dio vlasništva (dakle, polovica) dijeli na jednake dijelove između bračnog/izvanbračnog druga i djece? Da li to znači da ako npr. otac ima 3 djece, sve bračno stečene nekretnine će nakon njegove smrti biti 5/8 vlasništvo majke, a po 1/8 vlasništvo svakog djeteta? 2. Što ako bračni drug samostalno proda nekretninu upisanu samo na njega u zemljišnim knjigama? Što ako to učini bez znanja bračnog druga, dok je bračni drug bolestan i nemoćan ili nakon njegove smrti, a prije ostavinske rasprave? Usputno teoretsko pitanje: Zašto ne postoji praksa da osoba koja živi u bračnoj/izvanbračnoj zajednici zakonski mora pri stjecanju nekretnine upisati i tu činjenicu (dakle i bračnog druga koji je zbog toga suvlasnik) u zemljišne knjige? Bez ove prakse cijela priča o bračnoj stečevini nepotrebno postaje jako komplicirana.
  2. Molim odgovor na jedno pitanje. Što ako se u nasljedstvo ostavlja više dugova nego imovine? Vrijede li i dalje ista načela nasljeđivanja, te da li je moguće odreći se takvog nasljedstva?
  3. Moj prijašnji post je ipak bio nepotrebno kompliciran. Stoga ovaj put molim odgovore na sljedeća konkretna pitanja: 1. Kako se zakonski dijeli vlasništvo nad nekretninama u bračnoj stečevini u slučaju smrti jednog bračnog druga? Da li se njegov dio vlasništva (dakle, polovica) dijeli na jednake dijelove između bračnog/izvanbračnog druga i djece? Da li to znači da ako npr. otac ima 3 djece, sve bračno stečene nekretnine će nakon njegove smrti biti 5/8 vlasništvo majke, a po 1/8 vlasništvo svakog djeteta? 2. Što ako bračni drug samostalno proda nekretninu upisanu samo na njega u zemljišnim knjigama? Što ako to učini nakon smrti, a prije ostavinske rasprave? Usputno teoretsko pitanje: Zašto ne postoji praksa da osoba koja živi u bračnoj/izvanbračnoj zajednici zakonski mora pri stjecanju nekretnine upisati i tu činjenicu (dakle i bračnog druga koji je zbog toga suvlasnik) u zemljišne knjige? Bez ove prakse cijela priča o bračnoj stečevini nepotrebno postaje jako komplicirana.
  4. Priča je sljedeća. Bolestan otac i majka, oboje u mirovini žive s mojom starijom sestrom 100% invalidom uslijed prometne nesreće. Otac ima i kćer iz prvog braka koja živi sama bez djece. Ja, dakle mlađi sin/brat, živim blizu roditelja s ženom i djetetom. Majka koja bi se trebala dobro brinuti za bolesnog oca i sestru psihički terorizira oboje i općenito u svakom trenutku manipulira na sve moguće načine da bi što više mogla kako ona to voli reći "imati svoj život", te praktički drži u krivnji i oca i sestru zbog njihove bolesti. I otac i sestra su ovisni o njoj te joj se ne mogu otvoreno suprotstaviti. Obiteljski odnosi su vrlo loši i često me uvlače u svoje probleme i traže pomoć u ozbiljnim situacijama kada problemi eskaliraju te kada bi bilo neljudski ne pomoći. Kada pokušavam uvesti reda među odnose, majka histerizira i pada u trans, te na kraju otac i sestra čak krive mene da im pravim probleme. Majka je preuzela upravljanje svime pa je tako i inicirala preseljenje u novi stan dobro opravdano boljom prikladnošću za bolesne i invalide, ali je pri tom također iskoristila priliku da je sve što ima veze s tim stanom na njeno ime, a ne više na oca, a uspjela je i kupiti ga od sumnjivog investitora, te vlasništvo nije potpuno čisto. Stan koji je najveća obiteljska vrijednost je zbog toga na neodređeno vrijeme neutrživ. Ne mogu do svih podataka jer ih skriva i laže. Od njihove bračne stečevine postoji još i garsonjera kupljena od ušteđevine koju oduvijek iznajmljuju, a upisana na majku, te kuća na selu s imanjem upisana na oca. Osobno želim ponuditi ocu i sestri da se ja brinem za njih, ali vrijednost moje imovine je pozitivna nula. Moja pitanja na koja vas ljubazno molim stručne odgovore: 1. Kakva imam nasljedna prava na navedenu imovinu (stan, garsonjera, kuća)? Ima li kakve veze na koga je upisana pojedina imovina? Kakva je situacija s navedenim stanom kojem je pravno upitno vlasništvo? Kakva prava na navedenu imovinu ima polusestra iz prvog braka? 2. Budući da je majka vrlo rasipna i nerazborita s imovinom, te sklona zaduživanju koje skriva i razmjere je nemoguće dokučiti, postoje li pravni koraci koje mogu poduzeti da se osiguram da barem ne naslijedim dugove koje predviđam da će ostaviti iza sebe bez obzira na znatnu imovinu? Dakle, kao što imam pravo na njihovu imovinu, da li imam obvezu preuzimanja njihovih dugova, te ako da, postoji li način da se odreknem i jednog i drugog? 3. Želim predložiti ocu rješenje da se ja brinem za njega i sestru, ali jedino mi pada na pamet razvod koji bi oslobodio barem djelomično garsonjeru i kuću na selu koji su utrživi. Postoji li neka druga opcija? Može li otac samostalno prodati barem kuču na selu koja je na njegovo ime, te zadržati novac za sebe? Unaprijed puno zahvaljujem na svim korisnim odgovorima, te ujedno molim i preporuku dobrog stručnjaka za obiteljsko pravo iz Zagreba ili okolice. Srdačan pozdrav
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija