Jump to content

DomagojNikolic

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je DomagojNikolic objavio

  1. Molim vas pomoć. Zanima me da li je moguće dobiti presudu u moju korist oko spora zaštićeno imena tvrtke (žiga), radi se samo o imenu. Naime, jedan "gospodin" očito bez ideje svojega naziva registrirao je ime tvrke jako slično mojemu i to samo s jednim dodatkom ispred. Primjer: Ja sam registrira naziv "mojatvrka d.." a on je registrirao "poliklinika mojatvrtka d.." Naziv/ime "mojatvrtka d.." je zaštićen kao intelektualno vlasništvo (žig), djalatnosti su jako,jako slične. Štoviše, moguća je zabluda kod potrošača da su to povezane tvrtke. Po vašoj procjeni da li bi sud mogao donijeti presudu u moju korist. ---- Baš me zanima što bi Todorić rekao da netko registrira tvrtku kao Agorkor trgovina ili Konzum trgovina ...
  2. Po mojim saznanjima mirovinu ne obustavljaju slijedeća primanja: a) od djelatnosti za čije se obavljanje ne traži izdavanje odobrenja ili registracije i oporezuju se porezom na dohodak; b) od domaće radinosti i sporednih zanimanja; c) od poljoprivredne djelatnosti upisane u upisnik OPG-a; d) od iznajmljivanja nekretnina i pokretnina; e) od drugog dohotka (honorari i sl. – povremena samostalna djelatnost); f) po osnovi prokure u trgovačkom društvu. Prema Zakonu o trgovačkim društvima umirovljenici mogu obavljati upravne poslove u društvu kao prokuristi. Prokurist može sklapati sve ugovore i poduzimati sve pravne radnje u ime i za račun poduzeća i zastupati ga u postupcima pred upravnim i drugim državnim tijelima, ustanovama i sudovima. U slučaju kada je umirovljenik prokurist, isplata mirovine se ne obustavlja, umirovljenik ne plaća doprinose, a u slučaju isplate naknade za prokuru, ista se obračunava kao drugi dohodak bez obračunavanja obveznih doprinosa. Dakle, plaćaju se samo porez na dohodak po određenoj stopi. Ostatak imate na ovome linku: http://ekonos.hr/porezi/obracun-naknada-clanovima-uprave-i-prokuristima/ Naravno ukoliko ima netko od pravnika ili još bolje upućenijih neka ostavi svoj komentar. Pomozimo jedni drugima jer samo tako možemo dalje. Sretno!
  3. Osobno bih uvijek prije otvorio novu tvrtku sa željenom djelatnošću nego radio doregistraciju. Nikad ne znate što može biti i što se može dogoditi. Sretno u poslovanju i samo naprijed!
  4. NARAVNO OVO PIŠEM SAMO KAO MIŠLJENJE NE KAO SAVJET! TAKOĐER SVE SE ODNOSI NA MOJE ISKUSTVO IZ SVAKODNEVNOG POSLOVANJA! VJERUJEM DA ĆE NETKO OD PRAVNIKA S OVOG FORUMA SIGURNO JOŠ BOLJE POJASNITI PROBLEMATIKU KOJA VAS ZANIMA! Srdačan pozdrav.
  5. Minimalna poduzetnička plaća za 2014.g. iznosi 8.735,10 kn. To je zapravo najniža mjesečna osnovica za obračun doprinosa. Neisplata poduzetničke plaće ne znači da se ne obračunavaju i ne uplaćuju obvezni doprinosim a isti se obračunavaju prema prije navedenoj minimalnoj mjesečnoj osnovici. Naravno, poduzetnik si može isplatit i veću plaću ali onda su i obračuni drugačiji. Znači ako direktor tvrtke (tvrtka mora imati direktora) nije već negdje zaposlen i ako mu se već negdje drugdje ne uplaćuju doprinosi onda mu je minimalna plaća prema kojoj se obračunavaju doprinosi 8.735,10 kn ukoliko se plaća ne isplaćuje. Ja bih osobno potpisao ugovor s tvrtkom o zaposlenju na mjestu direktora za (ukoliko nisam siguran da posao može konstantno napredovati u smislu da nema oscilacija) minimalnu plaću pa ako sve bude ok ona se lako može povećati. Naravno ovo je samo u slučaju da niste nigdje zaposleni. Ukoliko imate suvlasnika koji isto nije zaposlen možete ga staviti kao prokurista. Ugl na početku smanjite troškove na minimum. Naime smatram kako su danas poduzetnici, pogotovo oni koji su na početku, opterećeni s jako puno nepotrebnih nameta koje morate platiti i na taj vam način jednostavno ne daju da uspijete. Svaki početak je užasno težak i mukotrpan, stoga vam želim puno uspjeha i sreće, ustrajte u svojem naumu!
  6. Poštovani, zanima me da li je za pravdanje troška i za knjiženje dovoljna potvrda od Paypal-a o transakciji koja glasi na ime tvrtke. Iako na istoj potvrdi od Paypal-a u jednom dijelu piše "Invoice:#1234" Naime, trebali bi kupiti jedan dio softvera, cijena je do 10 do 70$, ovisno o modulima. Registrirali smo poslovni račun na Paypal-u ali pošto prodavatelj, u ovom slučaju čini mi se stoji fizička osoba ne izdaje fakture, da li je dovoljna potvrda od Paypal-a za prikazivanje troškova i njihovo pravdanje ako je transakcija obavljena preko računa tvrtke posredstvom Paypal-a. Skraćeno, da li smijem obaviti uplatu preko paypal-a sa računa tvrtke, isprintati potvrdu paypala i koristiti je kao ulaznu fakturu za računovodstvo? Puno hvala i srdačan pozdrav, Domagoj
  7. Ljubazno vas molim za pomoć... ako netko može odogovoriti bili bismo mu/joj JAKO zahvalni jer nam je jako hitno i gori nam pod nogama Hvala, D.
  8. Mislim da bi ovo trebalo biti dovoljno ... Naravno obrazac treba prilagoditi. Pozdrav Dodatak: Ne znam kako prikačiti datoteku ... mislim, prikačio sam je ali je ne prikazuje na forumu ..
  9. Poštovani, imam jedan problem. Nime, pročitao sam skoro cijeli vaš forum i na kraju ostao još više zbunjen , jedni kažu "da", drugi "ne" ... i što na kraju. Zanima me: 1) Da li direktor treba biti prijavljen kao zaposlenik (d.. nema zaposlenika nego samo direktora. Ne bi isplaćivali plaću ali bi sudjelovali u dobiti nakon oporezivanja u omjeru 50/50. Dva su suvlasnika, jedan je zaposlen drugi je student.) 2) Da li za direktora treba uplaćivati doprinose (npr. ako je za direktora u ovom slučaju imenovan student-suvlasnik društva. Naime drugi vlasnik ne bi smio biti vidljiv kao direktor)? 3) Koji su minimalni godišnji troškovi poslovanja društva ako nema prijava za zaposlenike? (Članarina za HGK i porez na ime tvrtke .. da li ima još nešto, naravno, ne računajući u ove troškove i računovodstvo). 4) Ako imenujemo jednog suvlasnika kao direktora, a drugog kako prokurista da li njega treba prijaviti kao zaposlenika i da li treba za njega uplaćivati doprinose jer bi prokurist u ovom slučaju svoju funkciju obavljao dobrovoljno bez naknade) 5) Koje su sve uopće naše obveze kao društva prema državi u ovom slučaju? 6) Da li ured (sjedište) može biti moj stan ili npr. podrum i da za njegovo korištenje ne trebam isplaćivati najamninu. Ako se još nečega sjetite a što je vrlo važno početnicima(nama) molim vas napišite ... Svaki početak je težak pa i naš. Nadamo se da ćemo moći i mi u budućnosti pomagati i drugima stoga vam se srdačno zahvaljujem na vašoj nesebičnoj pomoći. Srdačan pozdrav, Domagoj
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija