Jump to content

sused

Korisnik
  • Broj objava

    27
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

1724 pregleda profila
  1. Molim vas za odgovor i savjet. Vlasmik sam i posjednik nekretnine na kojoj imam kuću i dvorište. Na toj nekretnini stanujem s obitelji. Više od 8 godina nasljednica (iza svoje majke moje strine) vodi sa mnom spor koji je u konačnici i dobila da su njezini pretci uživali dugi niz godina dio moje čestice. Sud je utvrdio da je tužiteljica suvlasnica predmetne nekretnine što sam osporavao cijelo vrijeme i sad je predmet na Ustavnom sudu. Nakon pravomočnosti pokušala se upisatiti kao suvlasnica u gruntovnicu ali ju je gruntovnica odbila uz obrazloženje da "presuda nije podobna za provedbu u zemljišnim knjigama". Zatim se pokušala ponovno upisati kao predbilježbu vlasništva ali je opet odbijena uz isto obrazloženje. Sada je angažirala geodeta da na temelju te presude napravi parcelaciju kako bi se se upisala kao vlasnica novo nastale čestice. Ja se nisam složio sa izmjerom i parcelacijom, a moja supruga nije pozvana na teren da se izjasni s obzirom da ima pravo služnosti. Na toj predmetnoj čestici postoji i teret služnost stanovanja i plodouživanja moje supruge pa me zanima dali je moguće da se tuziteljica upiše u katastru i gruntovnici sa elaboratom geodeta s obzirom da je dva puta odbijena?
  2. Molim savjet, Smijem li na građevinskom zemljištu sazidati bez dozvole wc 1×1,5×2.2m? U tjeku su zemljani radovi na zemljištu-poravnanje i planiranje za buduće gradilište. S obzirom da u blizini nema javnog wc-a dosta je nezgodno vršiti nuždu okolo u prirodi, a i na samom zemljištu. Montažni wc ne možem postaviti zbog jakog vjetra-bure.
  3. Poštovani Temeljem ugovora o dosmrtnom uzdržavanju stekao sam od oca kuću, gospodarsku zgradu i okućnicu. U vrijeme stjecanja nekretnine bio sam u braku i imam dvoje maloljetne djece. Otac od kojeg sam stekao nekretninu je preminuo. Još sam uvijek u braku pa me zanima mogu li staviti zabilježbu doživotnog stanovanja i plodouživanja za svoju suprugu na spomenutu nekretninu? Ako da, koji je postupak? Hvala.
  4. Poštovani, naslijedio sam livadu iza pokojnog oca, na toj livadi se vodi još jedan suvlasnik koji je preminuo prije mog oca. Sada sam u gruntovnici zaveden ja i taj preminuli suvlasnik. Htio bi razvrgnuti zajednicu no nasljednici od preminulog suvlasnika ne žele u tome sudjelovati jer ne žele troškove i neda im se hodati po sudovima. Ja koristim svoj dio nekretnine, a oni svoj i nema među nama spora. Na koji način bi se to moglo riješiti? Hvala.
  5. Poštovani Molim vas za savjet kako platiti parničke troškove tužitelju kojem su dosuđeni temeljem pravomočne presude. Sud mi je naložio da platim troškove tužitelju, u presudi su navedeni svi podatci od tužitelja ali nema broja računa na koji tebam uplatiti sredstva. Odvjetnica tužitelja mi se obratila putem mog odvjetnika i traži cjelokupnu isplatu na njezin račun uz prijetnju ovrhom. Na moju zamolbu da mi pribavi broj računa od tužitelja i da sam spreman uplatiti cijeli iznos tužitelju odvjetnica dalje inzistira da uplatim na njezin račun, a ako postupim suprotno da če me ovršiti. Što mi je za činiti? Hvala!
  6. Poštovani molim za pomoć. Upravljao sam vozilom pod utjecajem alkohola i prouzročio prometnu nezgodu naletom na vozilo ispred sebe koje je naglo usporavalo kretnju zbog vozila koje je bilo u skretanju u sporednu ulicu. Zbog nedozvoljenog razmaka, skliskog kolnika i prespore reakcije došlo je do udesa. Osiguravajuće društvo je isplatilo ukupnu štetu oštećenima u iznosu 36500kn, a meni poslalo obavijest za regresnu naplatu u iznosu od 26500kn. Išao sam u osiguravajuću kuću radi dogovora o načinu plaćanja tada su mi rekli da je na jednom vozilu proglašena totalna šteta i da su oni to vozilo preuzeli od oštečenika i prodali najboljem ponuđaču za 10000kn. U cijelosti sam platio iznos 26500kn i to jednokratno putem mobilnog bankarstva. Od osiguratelja nisam dobio nikakvu potvrdu niti obavijest o plaćanju . Nakon 1god. i 3 mjeseca pošalju mi obavijest da moram platiti preostali iznos regresa od 10000kn. Kontaktirao sam osiguravajuće društvo i oni mi kažu da sam toliko još dužan, a da još mogu očekivati i daljnja potraživanja jer da su oštećeni podnijeli odštetne zahtjeve zbog ozljeda. Pitao sam ih gdje je tome kraj službenica mi veli da oštećeni mogu podnositi zahtjeve zbog ozljeda, a da ću ja to sve morati vračati što će im biti isplaćeno. Platio sam kaznu, sve u roku, priznao sve za što sam terećen i sada se ne mogu ovoga riješiti. Molim za pomoć i savjet. Hvala.
  7. Poštovani, U 10.mj.2015.g. sklopio sam sa svojim ocem Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Prije sastavljanja i sklapanja ugovora otac sestra i ja smo se dogovorili da ću se ja skrbiti o njemu jer sam to i do tada činio. Sestra se izjasnila da se ona ne može i ne želi skrbiti o ocu i da se ne protivi da mi otac dade kuću i dvorište. Ugovor smo dali sastaviti i ovjeriti kod nadležnog suda i upisati u zk.odjelu. Nakon tri godine otac se razbolio od alzheimer dementia mixta bolesti i od tada ne može samostalno funkcionirati. Sestra ne vodi nikakvu brigu o njemu osim što ga povremeno posijeti jednom tjedno 2-3sata. Uopće ne želi prihvatiti njegovo zdravstveno stanje i stalno negoduje i prigovara na naš odnos (mene, supruge i djece) prema ocu. Donosi mu hranu i piče koje je u suprotnosti s njegovim zdravstenim stanjem, ne želi uopće komunicirati s nama i ne pokorava se mojim upozorenjima da ocu ne čini dobro. Zadnjih 6 mjeseci smo u zavadi jer je došla u moju kuću verbalno napadati moju suprugu, a kasnije putem telefona i mene. Do sad sam joj dopùštao da dolazi kod oca kad hoče i do kada hoče no međutim ne želi se pridržavati kučnog reda i dalje donosi stvari za koje sam joj rekao da ne... . Ne želi zaključati vrata kada odlazi iz kuće, a otac se več nekoliko puta udaljio u nepoznato. Obratio sam se za pomoč i savjet kod nadležnog centra za socijalnu skrb, ali mi oni ne mogu ništa pomoči niti me savjetovati dok se ništa ne dogodi. Iako sestra ne živi na mojoj adresi cca 25 godina ona i dalje tvrdi da ima pravo doći i raditi što hoče u kući dok je otac živ da ona nema što mene slušati. Zbog takvog neodgovornog ponašanja dozvolio sam joj posjetu ocu subotom od 15-19 sati bez da mu išta donosi od hrane i pića i uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera. Na to je reagirala i izjavila da će ona dalje dolaziti kad hoće i biti u kući dokle hoće da nisam ja njoj gazda da joj naređujem. Molim za savjet što učiniti u ovakvoj složenoj situaciji? Kome se još obratiti za savjet i zaštitu? Hvala.
  8. Molim vas za savjet i odgovor. Doktorica opće prakse mi je zaključila bolovanje koje se vodilo kao ozljeda na radu zbog ozlljede nožnog zgloba nakon 72 dana. Dva puta prije zaljučenja bolovanja žalio sam se na bolove u križima koji su posljedica operacij i sada su prisutni. Tjekom bolovanja obavio sam pregled neurokirurga koji preporuća pregled fizijatra,terapije , MR i poštedni rad. Sve sam joj to priložio ,sve pretrage dogovorio i to u narednih 2 tjedna. Međutim ona veli da je njezina procjena da ja mogu u takvom stanju ići na posao i da nema razloga više da me drži na bolovanju. Isti dan kada mi je zaključila bolovanje otišao sam u bolnicu na hitnu neurologiju te se opet požalio na bolove u križima i grčeve u nozi. Neurolog me pregledao te preporućio obaviti dogovorene pretrage, mirovanje i terapiju. S tim nalazom javljam se drugi dan svojoj doktorici i ona dalje tvrdi da nema indikacija za nastavak bolovanja. Kad sam joj rekao što je u ovom slučaju vjerojatnije njezina procjena ili preporuka specijaliste neurokirurga i neurologa pocela je vikati na mene i savjetuje me da promenim svog doktora. Otvorila mi je novo bolovanje odma sa narednim danom tako da nije bilo prekida u datumima osim administrativnog. Po obavljenim pretragama MR i fizijatra ustanovljeeno je da u takvom stanju nisam mogao obavljati poslovne obveze te da je trebalo odmirovati dok se bolovi smanje ili nestanu. Pošto je prekinula bolovanje od 72 dana i 73 dan odobrila novo na kojem sam bio još 25 dana imam li pravo tražiti pomoć od poslodavca nakon 90 dana? Smatram da nisam bio ustrajan nanjela bi mi štetu zdravlju, a i financijsku u kolio mi ne priznaju kao neprekidno bolovanje. Što poduzeti?
  9. Obrađujem vinograd koji se nalazi na dvije čestice gdje ima više suvlasnika. S jednim od njih radila se zamjena prije 50 i više godina. Vinograd uživamo od 1983.g. moja ga je otac stekao kupovinom od čovjeka koji ga je stekao zamjenom. Nitko ne polaže pravo na taj dio čestica niti nas smeta. U razgovoru sa ostalim suvlasnicima došao sam do informacije s kim je u povijesti bila zamjena ali taj je čovjek mrtav preko 40 godina. Nitko ne zna ima li nasljednike ili ne. U gruntovnici i katastru se sve još vodi na njega. Pošto se mrtav čovjek ne može tužiti tako su mi rekli na sudu ne znam što mi je za činiti dalje ? Molim nekoga da mi pomogne , hvala.
  10. Molim za pomoć, a vezano za razvrgnuće suvlasničke zajednice. Predmetna čestica zove se pašnjak i ona se godinama ne obrađuje i postala je divlje smetlište. Radi se o površini 3000 čhv koja je bila podijeljena na dva brata svakome 1500 čhv. Naknadnom diobom dijelilo se na njihove potomke itd. U tim diobama i kupnjom stekao sam 750 čhv od kojih 375 čhv obrađujem, a ostalih 375 čhv koje sam kupio stoji pusto. U namjeri da taj pusti dio stavim u funkciju tj. da počistim i nešto zasadim počeli su se protiviti ostali suvlasnici (2/10). Nitko od njih ništa ne obrađuje već i sami bacaju smeće svud uokolo po toj čestici. Za razvrgnuće suvlasničke zajednice nitko nije zainteresiran osim mene zato me zanima što napraviti da se ta trakavica jednom riješi?
  11. Vlasnik sam čestice 1/1 na kojoj je izgrađena izgrađena kuća gospodarski objekt. Uz navedene objekte nalazi se okućnica i voćnjak. Do prije 1,5 godine kroz moj voćnjak pješice je prolazila susjeda do svoje kuće i ponekad bi prošao traktor dovoziti joj drva za ogrjev. Nakon smrti susjede koja je sama živjela u svojoj kući na ulaz moje čestice navezao sam šoder kako ne bi nitko dalje mogao tu prolaziti vozilima. Nakon toga kći i zet moje susjede podižu tužbu za ometanje posjeda te navode da je njihova majka taj dio dvorišta koristila dugo godina i da je to njihov dio dvorišta, a da se na mene samo vodi u gruntovnici i katastru. Prolaz kroz voćnjak dopustio je moj otac to su oni znali, ali se sad ničega više ne sjećaju. Pošto sam im predočio svu dokumentaciju od toga kako je moj otac stekao nekretninu, a nakon njega ja, podižu vlasničku tužbu. Održano je prvo ročište za ometanje posjeda zatim očevid na terenu, odluka se još čeka. Ročište za vlasničku tužbu još nije zakazano od strane suda. Sporni dio od uvijek koristim na način kao i moji predci i nikad nije bilo problema između nas i susjede. U travnju ove godine navozio sam drva za ogrjev te ih istovario na sada sporni dio i tako su stajala do srpnja kada sam ih usitnio i složio u drugom smjeru tj, u smjeru međe , a paralelno sa šoderom za koji su podnijeli tužbu. U međuvremenu (3.7.2017) je bio očevid i ta su drva stajala na dvorištu što su vidjeli sudac i sve stranke u postupku i nitko od prisutnih nije imao prigovora. Ponovno su podnjeli tužbu za ometanje posjeda zbog tih drva te navode da su ih primijetili 10.7.2017.g. i da im je zaprečen put u "njihovo" dvorište. Angažirao sam odvjetnika koji mi sugerira da ne ulazim s njima u nikakve odnose pošto je već nekoliko puta dolazila policija na moj i njihov poziv da se utvrdi trenutno zatečeno stanje. Nisu za nikakav dogovor nego samo prijetnje i verbaliziranje pogrdnim riječima. Kakav bi mogao biti ishod iz svega toga ?
  12. Molim vas za savjet na koji način kupiti zemljište. Čestica se sastoji od više suvlasnika u omjerima tako da se 4/8 vode na tri osobe koje su žive, a 4/8 na njihovog pradjeda. Sva trojica su jedini nasljednici svog pradjeda i samo jedan od njh tu česticu uživa. Čestica nema tereta i rado bi ju prodali samo ne znamo dali je to moguće kupoprodajnim ugovorom ili treba na neki drugi način. Hvala !
  13. Podnio sam tužbu za ometanje posjeda i sad čekam poziv od suda. Međutim susjeda je ogradila sporni dio čestice i time mi zapriječila put do mojih stvari. Stavljen je lokot na ulaz. Policija me upozorila da ogradu ne smijem srušiti jer da u protivnom činim kazneno djelo. Na upit kako da dođem do svojih stvari (priključaka za traktor) ogradu ne smijem srušiti, tzv. ulaz je zaključan lokotom, odgovor policije je da oni tu ne mogu ništa bez sudskog naloga. Kome da se još obratim, jer trebam svaki dan neki od priključaka , a sad ne mogu do ničega, jedino po zraku !?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija