Jump to content

maverik

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, molim za pomoć, postoje li iznimke u pravu na novčanu naknadu? Konkretno, mislim na pravilo da novčanu naknadu ne može primiti netko ko ima više od 25% udjela u trgovačkom društvu. Radim u špediciji sa dvoje zaposlenih i imam 30% udjela u vlasništvu. 1. srpnja, uplaskom u EU obim posla se drastično smanjuje i svi radnici idu na burzu. Realno, više neće biti posla ni za jednu plaću. Postoji li neka iznimka da ipak mogu dobiti naknadu na burzi ili treba pokrenuti zatvaranje firme/prijenos vlasništva? (što opet košta) Hvala!
  2. Pozdrav, u dugotrajnoj imovini imam knjigovodstveni program. Naknadno sam kupio još jedan modul koji, sam po sebi, nema obilježje dugotrajne imovine (800kn). Premda se on sam po sebi ne može koristiti, nego samo zajedno s osnovnim programom, kako taj račun knjižiti? Samo kao trošak ili ima neki konto za povećanje vrijednosti? Hvala na pomoći!
  3. Mozete, molim Vas, ovo malo objasniti. Što znači "ako su namireni dijelom ostavine"? Kako mogu biti namireni dijelom ostavine?
  4. Oprostite, ali, zar je moj slučaj toliko težak?
  5. Molim vas za pomoc oko slijedeceg: Ako daroprimac svoj dar proda te dio novaca ustupi darodavatelju, imaju li ostali naslijednici pravo traziti nuzni dio od ukupnog dara ili od razlike novaca?
  6. Situacija je slijedeća: nakon tatine smrti na ostavinskoj raspravi sudjeluje nas četvero. Dvoje djece iz prvog braka i dvoje iz drugog (ja sam iz drugog). Nakon rastave prvog braka tati je pripala zemlja na kojoj su bili izgrađeni temelji za vikendicu. U dugom braku, s mojom mamom, vikendica i vinograd su bili kompletno dovršeni. U međuvremenu, tata je tu cijelu česticu prenio na mene darovnim ugovorom (ne zbog želje da ostane meni, nego zato što je vikendica bila temelj za bankovnu garanciju koju je tražio za firmu, te je zbog tadašnjih okolnosti bilo bojazni za sudsku parnicu...u biti, nebitno). Nakon rastave drugog braka(s mojom mamom, vanbračna zajednica), tati sam dao punomoć da raspolaže s vikendicom te ju je i prodao. Kako je u tom kupoprodajnom ugovoru i naznačeno, pola novaca išlo je njemu, pola mojoj mami. Mogu li sada djeca iz prvog braka tražiti nužni dio te vikendice? Ako mogu, da li nužni dio cijele vikendice ili od novaca koji su išli mojoj mami? Hvala na pomoći!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija