Jump to content

One2

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Glavno pitanje je da li zakonodavac ovakav posao za stranu firmu smatra "elektronički obavljenom uslugom". Tada se prema članku 5. st 6. Zakona o PDV-u usluge oporezuju prema sjedištu poduzeća primatelja usluge, tj. ne bi se trebao obračunati PDV pošto je klijent u inozemstvu. Da li netko ima iskustva s tim? Da li se programiranje za stranu firmu putem Interneta smatra "elektronički obavljena usluga"?
  2. Imam doo i za jednu američku firmu obavljam uslugu web programiranja, no ne na način da se dogovori kompletni projekt kojeg bih isporučio, nego radim kao njihov "zaposlenik". Npr, danas programiram ono što mi dan prije jave. Na kraju mjeseca im izdajem račun tako da stavim ukupni broj sati programiranja i svoju satnicu. Ono što me najviše zanima je da li im moram obračunati PDV? Do sad sam smatrao da se PDV nikad ne naplačuje stranim firmama, no nedavno sam cuo da to nije uvijek slučaj. Što bih trebao napraviti u svojoj situaciji?
  3. Imam d.. koji je zadnjih ~6 godina bio u "mirovanju", nije se poslovalo. Sada ponovno pokrećem posao i želim odmah ući u sustav PDV-a. Dobio sam informaciju iz više izvora da je moguće ući u sustav PDV-a nakon 15.1. ako firma ove godine nije imala izlaznih računa (što je točno, jer tek namjeravam ponovno početi raditi). No, danas su mi u poreznoj rekli da ipak ne mogu ući u sustav i to isključivo zato jer sam 2007. godine svojom voljom izašao iz sustava pdv-a. (napravio sam to jer je firma prestala poslovati). Da li postoji kakva iznimka/rupa u zakonu koja bi mi omogućila ulazak u sustav odmah?
  4. Odlično, hvala na informaciji. Mislim da neće biti potrebe za izlaz iz sustava PDV-a jer radim samo sa stranim klijentima (usluge programiranja), te na 95% izlaznih računa neće biti PDV-a.
  5. doo je u mirovanju već 6 godina, a 2008. je izašao is sustava PDV-a. svo to vrijeme nije bilo nikakvih ulaznih ni izlaznih računa, samo je predavano završno izvješće na kraju godina. zanima me ako krenem ovaj mjesec ponovno s poslom, da li mogu odmah ući u sustav PDV-a? znam da to mogu od 1.1.2011 sigurno, no nadam se da mogu odmah pošto nije bilo nikakvih računa ove godine. u sustav želim jer slijedeća 2 mjeseca moram dosta novaca utrošiti u opremanje ureda i htio bih dobit povrat pretporeza.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija