Jump to content

brakrs

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je brakrs objavio

  1. U toku ostavinske rasprave ustanovljeno je neslaganje glede nužnog dijela te je nasljednik upučen na parnični postupak ali ga isti nije pokrenuo u zadanom roku te je ostavinska rasprava okončana dodjelom nužnog dijela. Da li se može pokrenutu parnični postupak radi osporavanja nužnog dijela nakon sto je ostavinska rasprava okončana.
  2. Izgleda da mi nitko na Forumu ne moze pomoci. Zna li netko odvjetnika u Zagrebu specijaliziranog za nasljedno pravo.
  3. Informiran sam od odvjetnika da na sudu postoji zapisnik.O detaljima zapisnika ne znam nista niti sam ga vidio. Isti nije napravljen na rocistu. Jedino je mogao biti napravljen nakon prekida ostavinskog postupka. Imam li pravo traziti na uvid zapisnik?
  4. Moj pokojni stric koji nije imao potomaka i koji je umro 1992 ostavio je putem oporuke svoju polovinu kuće meni. U početka ostavinske rasprave njegova supruga je pokrenula parnicu(iako je priznala oporuku) u cilju opovrgavanja njegovog vlasništva.Nakon 18 godina suđenja konačno je izgubila parnicu i ove godine je nastavljen ostavinski postupak pri čemu se pokazalo, na moje veliko iznenađenje, da je ona podnijela i zahtjev za nužni dio 1993. Umrla je 1998 i svoju imovinu je ostavila oporukom svojoj nečakinji. Prema zakonu o nasljeđivanju članak 180(stari zakon) i 183(novi zakon) trebao je u toku ostavinske rasprave 1993 biti napravljen zapisnik i ja kao učesnik u ostavinskoj raspravi sam ga trebao potpisati. Međutim niti sam ga ja potpisao,niti sam bio obavješsten o njenom zahtjevu za nužni dio o kom sam upoznat tek sad nakon 18 godina u toku nastavka ostavinske rasprave. Moje pitanje glasi: Jeli postupak za postavljanje zahtjeva za nužni dio izvršen u skladu sa zakonom odnosno jesam li trebao biti obavješten o zahtjevu za nužni dio još tokom prvog dijela ostavinske rasprave 1993.(da sam bio o tome obavješten čitav proces dug 18 godina bi se mogao izbjeći ili voditi na drugi način)
  5. Ako je ostavinska rasprava pokrenuta 1993 po tada vazecem zakonu o nasljedivanju pa je rasprava prekinuta 17 godina i sada ponovo nastavljena po kom zakonu ce se nastaviti- po starom ili po sada vazecem?
  6. Ne razumijem kako mi strinina necakinja cini uslugu-molim odgovori
  7. Navodite slijedece: " Nužni dio se traži iz ostavine, dakle cijele imovine ostavitelja u času smrti uključujući darovanja, dugovanja itd. bila ona sporna ili ne." Kod jedne stvari sam u dilemi: Moze li se traziti nuzni dio od neceg sto se smatra i dokazuje da se posjeduje(strina je cijelo vrijeme dokazivala da je ona dala sve novce za kupovinu dijela kuce koji je bio vlasnik moj stric). Nije li to u kontradikciji jer se nuzni dio trazi od tude imovine a ne od onog sto se tvrdi da se posjeduje.Nije li to sjedenje na dvije stolice. Jel to pravno u redu? Ostavinski postupak je pokrenut 18.01.1993 pa pretpostavljam da je isti pod jurisdikcijom zakona koji je tada bio na snazi.
  8. I ja mislim da je tako.Medutim cime argumentirati to ili na sto se pozvati?
  9. I ja mislim da je tako.Medutim cime argumentirati to ili na sto se pozvati?
  10. Postovai Strina je postavila zahtjev na nuzni dio a prije toga pokrenula parnicu radi utvrdivanja da je ona vlasnica imovine koju je moj stric oporukom ostavio meni. To znaci da imovina mog strica u tom momentu je upitna jer je predmet spora. Po zakonu nuzni dio se trazi za imovinu koja nije sporna sto prema meni znaci da taj zahtjev za nuzni dio nije pravno utemeljen u tom momentu. Tek kad je taj parnicki postupak okoncan ove godine imovina strica je neosporna i moze se postaviti zahtjev za nuzni dio. Medutim strina je umrla prije 12 godina pa ona ne moze postaviti zahtjev za nuzni dio a njeni nasljednici(nije imala djece niti usvojenika) prema zakonu ne mogu traziti nuzni dio. Da li je to pravno ispravno?
  11. Postovani, Moj pokojni stric koji nije imao potomaka i koji je ummro 1992 ostavio je putem oporuke svoju polovinu kuce meni svom necaku(sinu svog brata).Na pocetka ostavinske rasprave 1992 njegova supruga(moja strina) je pokrenula parnicu u cilju opovrgavanja njegovog vlasnistva a dokazivanja svog nad polovocom kuce iako je stric bio upisan u grunt od 1953 na osnovu valjanog kupoprodajnog ugovora. Nakon 18 godina sudenja konacno je strina izgubila parnicu i ove godine je nastavljen ostavinski postupak pri cemu se pokazalo da je ona podnijela i zahtjev za nuzni dio 1993 a umrla je 1998. Moje je pitanje je 1.da li njena necakinja koja je i njena nasljednica ima sada pravo na nuzni dio? 2.da li se pokretanje parnice o opovrgavanju vlasnistva kosi sa zahtjevom za nuzni dio tj da li je zahtjev za nuzni dio u tom slucaju pravno osnovan S postovanjem Branimir
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija