Jump to content

krklec

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je krklec objavio

  1. Temeljem vještačenja koje provodi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, a ovisno o utvrđenom postotku oštećenja organizma mogu se ostvariti sljedeća prava: - ako je osoba u radnom odnosu, a vještačenjem joj se utvrdi najmanje 30% tjelesnog oštećenja, ima pravo na povećanje osobnog odbitka, znači u konačnici nešto veću plaću (osobni odbitak se upisuje TEMELJEM RJEŠENJA o tjelesnom oštećenju u poreznu karticu u Ministarstvu financija pri nadležnoj poreznoj upravi; poreznu karticu posjeduje poslodavac, od njega ju preuzmete, izvršite promjenu, te vratite poslodavcu kako bi MOGAO PO ISTOJ POSTUPITI) - također, osoba u radnom odnosu može steći pravo na isplatu potpore za invalidnost u tvrtki u kojoj radi, naravno ako se ista isplaćuje, odnosno točnije ako je to pravo regulirano Kolektivnim ugovorom, Pravilnikom o radu ili Ugovorom o radu - za utvrđeno 100% oštećenje organizma osoba neovisno o radnom statusu ima pravo na plaćanje premija DOPUNSKOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA na teret državnom proračuna - temeljem učlanjenja u neku od Udruga invalida mogu se ostvariti prava na plaćanje RTV pristojbe u 50% manjem iznosu, pravo na povoljnije telefonske pakete, prijevoz poseban i slično. U svakom slučaju, budući da je to vrlo široka tema, preporučam neku od brošura neke od Udruge invalida, konkretno ovaj čas sam internetu na jednoj koju je uz potporu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH izdala Udruga invalida Križevci - Petar Gatarić, Moja prava - moje obveze,i čini mi se jako, jako pregledna i dobra, sve se lijepo navodi, pa i vezano na utvrđivanje tjelesnog oštećenja, tko gdje. Naime, vezano na primarno pitanje, za osobu koju prima obiteljsku mirovinu a vjerojatno nije sama bila u radnom odnosu, vještačenje će/bi trebao/mogao obaviti samo Centar za socijalnu skrb. I da, vještačenje za tjelesno oštećenje se ne provodi isključivo u svrhu isplate naknade, budući da pravo na istu imaju osobe, osiguranici, kod kojih je došlo do ozljede na radu ili je utvrđena profesionalna bolest i to samo ako se vještačenjem utvrdi oštećenje od min. 30%. Važno je reči da je teško ovako općenito navoditi koja sve prava bi određena osoba mogla imati, jer tek uvidom u pravo stanje stvari se može dati konkretan odgovor, te tu nastupa javna uprava, ustanove koje su servis građana (mirovinsko, zdravstveno, socijalno) i dužne su pružiti pomoć neukoj stranci. Je l'? E sad... Lijepi pozdrav
  2. Prema staroj nomenklaturi odn. točnije Šifrantu zanimanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje III., IV. i V. stupanj stručne spreme se smatraju SSS. III. stupanj je 3-godišnja srednja škola, odn. KV, IV. je 4-godišnja srednja, a V. st. srednja+dodatno stručno usavrš. Želim reči, ako Vam nije neko pravo ukinuto, već samo u nekakvoj statistici/evidenciji se navodi pojam SSS, to bi bilo u globalu točno. Lijep pozdrav
  3. Da. Rješenje vrijedi i dalje što se samih uvjeta tiče, budući da se uvjeti za stjecanje mirovine, kako prijevremene tako i starosne, za muškarce nisu/neće mijenjati. "Zafrknute" su/će biti samo žene, jer će se njima povećavati i godine života i godine staža za odlazak u mirovinu kako bi u konačnici i muškarci i žene pod jednakim uvjetima ostvarivali pravo na istu. No, takve eventualne izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju nisu još stupile na snagu, ali velik ako i kada će - odnosit će se samo na žene. Lijep pozdrav.
  4. Poštovani, mišljenja sam da Vaš rođak ima pravo na Doplatak za pomoć i njegu, čl. 43 do 48 Zakona o socijalnoj skrbi. Iznos doplatka može biti u punom (100%) ili smanjenom iznosu (70%) osnovice, što konkretno znači ili 500 kn ili 350 kn, budući da je aktualni iznos osnovice 500 kn. Također, možda bi imao pravo i na Pomoć i njegu u kući, što znači organiziranje prehrane, obavljanje kućnih poslova (čl.50 do 52). Prvi korak za pokretanje postupka je odlazak u Centar za socijalnu skrb prema mjestu prebivališta, gdje treba reči da traži gore navedeni doplatak prema Zakonu o socijalnoj skrbi, pa će mu dati popis papira koje treba pribaviti, te slijedi vještačenje i donošenje rješenja, nadam se pozitivnog. Nadalje, rođak bi mogao podnijeti zahtjev za tjelesno oštećenje, koje se putem posebnog obrasca podnosi nadležnoj ispostavi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, te opet nakon provedenog vještačanja, a ovisno o priznatom stupnju oštećenja, može imati neka dodatna prava. Lijep pozdrav.
  5. Bitno je napomenuti da je odlazak u mirovinu, bilo prijevremenu bilo starosnu, osobna stvar radnika, što znači da poslodavac "ne može" potjerati radnika u istu, već on sam to treba zatražiti/obavijestiti. Dakle, ovisno o situaciji u Vašoj tvrtki, da li je plaća smanjena većini iz nekog recimo opravdanog razloga (npr. smanjenje plaća radi izlaska iz trenutne krize, u protivnom propast)ili je to učinjeno samo Vama s ciljem igre živaca, da bi Vas se nagnalo da sami predate zahtjev za mirovinu, te da na taj način riješe "višak" kadra. Naime, ako možete izdržati bolja bi situacija bila da Vam poslodavac da spomenuti poslovno uvjetovani otkaz, te tada imate pravo na otpremninu i td. Mislim, "imate pravo", ali sve ovisi o tvrtki, jer ako krši prava, onda ih krši, u tom slučaju predlažem savjetovanje u Inspekciji rada, Poreznoj upravi, Mirovinskom, etc. U svakom slučaju, kao što je kolega rekao, uvjete za prijevremenu mirovinu ISPUNJAVATE.
  6. Poštovani, da li ste u radnom odnosu, tj. da li imate sklopljen ugovor o radu i ako da, da li je na određeno ili neodređeno vrijeme? Ako niste u radnom odnosu, da li ste nezaposlena osoba prijavljena na Zavod za zapošljavanje i da li imate regulirano osnovno zdravstveno osiguranje? Također, da li ste osoba - samac ili živite s nekim u zajedničkom kućanstvu? Naime, sve nabrojeno je bitno radi davanja nekog konkretnog odgovora. Npr. ako ste samac i bez prihoda, imali biste neka prava prema Zakonu o socijalnoj skrbi, ako ste zaposleni tada neka prava u smislu vještačenja za tjelesno oštećenje zbog bolesti, itd. Lijep pozdrav.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija