Jump to content

Rio_72

Korisnik
 • Broj objava

  17
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O Rio_72

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Mogu samo još reći da mi je javljeno emailom iz notarskog ureda kako bi se punomoć odnosila da u moje ime se podnese zahtjev za pokretanje ostavinske rasprave za mog oca, da ja i moja majka damo nasljedničke izjave kod javnog bilježnika za nekretnine koje bi islamska zajednica kupila. Čudno mi je kako me nije islamska zajednica službenim putem to tražila, već me se komuniciralo putem facebooka i messengera od osobe koju znam samo imenom i prezimenom.
 2. Punomoć bi bila isključivo za za pokretanje ostavinske rasprave.
 3. Pozdrav, Prije par mjeseci dobio sam od jedne osobe iz BiH poruku putem messengera koja želi da prodam zemljište za koje sam smatrao da je izgubljeno tijekom rata. U međuvremenu je postalo dio groblja. Moj pokojni otac je bio vlasnik tog zemljišta. Znam da bi se prvo trebala otvoriti ostavinska rasprava. Sad se traži od mene da dam opunomoćenje osobi koju znam samo imenom i prezimenom (javio se putem messengera) za otvaranje rasprave i zastupanje na njoj. Nije bilo nikakvog službenog zahtjeva već se sve odvijalo putem mesengera i maila. Jako sam sumnjičav što se tiče davanja punomoći osobi koju nisam nikad vidio, a cijeli postupak će možda imati veće troškove nego ja dobiti. Ne znam što učiniti? Zna li itko kakav je postupak nasljeđivanja u ovakvim situacijama? Znam za situaciju iz susjedne Slovenije gdje se sve odvijalo bez davanja ikakve punomoći.
 4. Nisam znao pod koju temu da stavim ovu svoju situaciju pa sam kreirao novu temu pod ostalo. Nadam se da mi se neće zamjeriti. Naime mama plaća neke račune općim uplatnicama preko banke, neću imenovati koje. Danas su joj tražili osobnu, fotokopirali i još se morala potpisati. To mi je čudno kod plačanja računa općom uplatnicom pa me zanima mišljenje. A gledajući razne emisije poput potraga, provjereno počeo me svrbiti crv sumnje. Edit: Lupio sam ctrl + enter pa mi je automatski spremilo objavu. Sorry
 5. Hvala na odgovoru. Znamo mi što je neto. Nego zanimalo me da li se računa onaj dio sa stimulacijom? Ili samo "gola" plaća. A pod golu plaću nisam mislio na neto nego na redovni rad bez stimulacije
 6. Dobro. Ali nije isto ako se računa prosjek na recimo redovni rad 3600 + 1700 stimulacija i to je zajedno 5300. Ili se računa samo na redovni rad koji je 3600 kn. Govorim o bruto iznosu. A ja to ne znam kao niti moje kolege. A mislim da i mnogi drugi ne znaju.
 7. Znači li to da osnovica na plaći (neto) koja je prikazana kao minimalac neće utjecati na visinu mirovine već bruto u koju je uključena i stimulacija?
 8. Da se nadovežem. Imamo sličnu situaciju gdje na je na obrascu IP1 vidljivo da su uračunati redovni rad i stimulacija i uredno se plaćaju svi porezi uključujući i davanja za mirovinsko i zdravstveno na stimulaciju kao i na redovni dio. Čuo sam da svi ostali dodaci, bez obzira što se na njih plaćaju porezi i doprinosi, ako nisu dio redovne plaće prema ugovoru o radu, ne ulaze u izračun prosjeka. Ispada da radimo za minimalac i zanima me hoće li ova situacija utjecati na mirovinu? Uzima li se u izračun mirovine prosjek plaće?
 9. Hvala na odgovoru. Danas sam se dao u potragu za rješenjem o nasljeđivanju napravljenog na temelju ostavinske koja je bila prije 5 godina. Nisam bio siguran i nisam se mogao sjetiti da li je knjižica spomenuta u ostavinskoj. Navedena je i raspoređena na 1/3. Koliko vidim u zahtjevu, a može se preuzeti sa http://www.srsn.si/si/dokumenti_hr_bih_en/zahtjev_hr/ postoje stavke predviđene za nasljednike. Tamo se nalaze i upute za rješavanje, tako da ako nekome treba slobodno prouči.
 10. Nadam se da sam pogodio pravu kategoriju na ovu temu. Zamolio bih da mi netko odgovori da li je potrebno otvarati ostavinsku raspravu u slučaju ako je imatelj, odnosno korisnik knjižice preminuo, a ovlaštena osoba još živa. Naime, moja mama je ovlaštena osoba. Ispunili bi zahtjev sa njenim podacima tako da ne prolazimo nepotrebne troškove oko ostavinske rasprave. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
 11. Rio_72

  Nasljeđivanje dugova

  Hvala puno na odgovoru.
 12. Interesira me što poduzeti u slučaju kada banka šalje opomene za nepodmireni dug osobi koja je preminula? Naime, brat je u banci otvorio račun te opunomoćio našu majku. Stjecajem okolnosti brat je preminuo i ostavio veliki dug na računu. Opomene redovito dolaze unatoč činjenici da je banka obaviještena o smrti. Majka se boji da će dug morati sama podmiriti zbog činjenice da je opunomoćena. Ostavinska rasprava se nije pokretala jer brat nije ništa posjedovao (osim dugova). U banci su jako škrti s informacijama. Zahvaljujem na odgovoru.
 13. Dug je nastao tijekom ovih 8 godina bez znanja opunomoćenika, malo čudno ali istinito (izgubila pin od kartice, a na banku nije nikad išla). Banka ne odaje ništa (ni stanje računa), ali u pokojnikovim spisima našli smo dokaze o dugovima. Bojimo se da će banka naplatiti dug od opunomoćenika (moje majke koja nije napravila dug niti znala o njemu).
 14. Saznao sam da je davno, cca prije 8 ili više godina opunomoćio majku. Može li banka teretiti majku za minuse, odnosno kredite koje je brat ugovorio s bankom? Banka ne želi odavati nikakve podatke bez obzira što ostavinske neće biti.
 15. Zahvaljujem na odgovorima.
×
×
 • Napravi novi...