Jump to content

Rio_72

Korisnik
 • Broj objava

  26
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O Rio_72

 • Status
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Trebam savjet. Nedavno sam saznao da je pokojni otac posjedovao zemljište u stranoj državi, BiH. Pokrenuta je ostavinska rasprava temeljem koje sam nasljedio 2/3 zemljišta. Zemljište je prodano i isplaćen mi je novac, 13000 kn. Kome i uopće treba li prijaviti?
 2. Upravitelj nije pristao dodati bilo kakvu klauzulu te tvrde da je to špranca od banke. Uputili su me da telefonski kontaktiram predstavnika banke koji mi je rekao da sporna točka služi kao brža provedba procesa ukoliko dođe do nenadanih povećanja troškova, a prikupljanje suglasnosti suvlasnika bi usporila proces jer se ne zna što budućnost nosi, riječima " karikirano da se pojavi novi stanar koji je kupio stan po toj i toj cijeni ne bi možda pristao na povećanje pričuve jer je on stan kupio po dogovorenom, itd...."
 3. Mi, stanari jedne zgrade, dobili smo od Upravitelja zgrade na potpis Suglasnost i punomoć kojom se utvrđuju uvjeti sklapanja ugovora s jednom od banaka. U toj se suglasnosti navodi iznos kredita, kamatne stope, rok otplate, a sve kako bi se izreazlizirali radovi na zgradi. Navedeno je isto i da se iznos pričuve koji je nedavno korigiran baš u tu svrhu neće mijenjati za cijeli otplatni period traženog kredita. No u jednoj od točki navodi se i da smo suglasni da Upravitelj može izvršiti eventualnu potrebnu korekciju pričuve tijekom cijele otplate kredita i istu povećati ukoliko to bude potrebn
 4. Pozdrav, Potreban mi je savjet. Zaposlen sam na neodređeno vrijeme u jednoj firmi, no u svoje slobodno vrijeme htio bih se baviti svojim primarnim zanimanjem - web developmentom. Na koji način mogu legalno obavljati tu djelatnost i naplaćivati usluge, a da ne otvorim firmu. Postoji i mogućnost suradnje sa stranim firmama.
 5. U slučaju da nas ponovo zadesi lockdown najesen zbog corone, smije li me poslodavac prisiliti na GO od slijedeće godine?
 6. Da ne otvaram novu temu, a ista je usko vezana uz moju situaciju i slična joj je pa bih postavio pitanje na isto. Naime, za vrijeme trajanja COVID-a, mi zaposlenici jedne tvrtke primorani smo bili iskoristiti cijeli godišnji od 2020. Firma je dobila potpore od države. Kako je moguće da je firma dobila poticaje, a istovremeno nas slala na GO? Cijelo to vrijeme firma nije bila zatvorena. Je li firma postupila po zakonu? Smanjena nam je i plaća. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
 7. Mogu samo još reći da mi je javljeno emailom iz notarskog ureda kako bi se punomoć odnosila da u moje ime se podnese zahtjev za pokretanje ostavinske rasprave za mog oca, da ja i moja majka damo nasljedničke izjave kod javnog bilježnika za nekretnine koje bi islamska zajednica kupila. Čudno mi je kako me nije islamska zajednica službenim putem to tražila, već me se komuniciralo putem facebooka i messengera od osobe koju znam samo imenom i prezimenom.
 8. Punomoć bi bila isključivo za za pokretanje ostavinske rasprave.
 9. Pozdrav, Prije par mjeseci dobio sam od jedne osobe iz BiH poruku putem messengera koja želi da prodam zemljište za koje sam smatrao da je izgubljeno tijekom rata. U međuvremenu je postalo dio groblja. Moj pokojni otac je bio vlasnik tog zemljišta. Znam da bi se prvo trebala otvoriti ostavinska rasprava. Sad se traži od mene da dam opunomoćenje osobi koju znam samo imenom i prezimenom (javio se putem messengera) za otvaranje rasprave i zastupanje na njoj. Nije bilo nikakvog službenog zahtjeva već se sve odvijalo putem mesengera i maila. Jako sam sumnjičav što se tiče davanja punomoći osob
 10. Nisam znao pod koju temu da stavim ovu svoju situaciju pa sam kreirao novu temu pod ostalo. Nadam se da mi se neće zamjeriti. Naime mama plaća neke račune općim uplatnicama preko banke, neću imenovati koje. Danas su joj tražili osobnu, fotokopirali i još se morala potpisati. To mi je čudno kod plačanja računa općom uplatnicom pa me zanima mišljenje. A gledajući razne emisije poput potraga, provjereno počeo me svrbiti crv sumnje. Edit: Lupio sam ctrl + enter pa mi je automatski spremilo objavu. Sorry
 11. Hvala na odgovoru. Znamo mi što je neto. Nego zanimalo me da li se računa onaj dio sa stimulacijom? Ili samo "gola" plaća. A pod golu plaću nisam mislio na neto nego na redovni rad bez stimulacije
 12. Dobro. Ali nije isto ako se računa prosjek na recimo redovni rad 3600 + 1700 stimulacija i to je zajedno 5300. Ili se računa samo na redovni rad koji je 3600 kn. Govorim o bruto iznosu. A ja to ne znam kao niti moje kolege. A mislim da i mnogi drugi ne znaju.
 13. Znači li to da osnovica na plaći (neto) koja je prikazana kao minimalac neće utjecati na visinu mirovine već bruto u koju je uključena i stimulacija?
 14. Da se nadovežem. Imamo sličnu situaciju gdje na je na obrascu IP1 vidljivo da su uračunati redovni rad i stimulacija i uredno se plaćaju svi porezi uključujući i davanja za mirovinsko i zdravstveno na stimulaciju kao i na redovni dio. Čuo sam da svi ostali dodaci, bez obzira što se na njih plaćaju porezi i doprinosi, ako nisu dio redovne plaće prema ugovoru o radu, ne ulaze u izračun prosjeka. Ispada da radimo za minimalac i zanima me hoće li ova situacija utjecati na mirovinu? Uzima li se u izračun mirovine prosjek plaće?
×
×
 • Napravi novi...