Jump to content

Daniela44

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Daniela44 objavio

  1. Kuća nedovršena je 2002.dobijena od APN-a na korištenje za 5 osoba,majka je na rješenju o korištenju objekta navedena kao nositelj, ostale osobe koje su navedene kao korisnici tj. osobe koje imaju pravo tamo živjeti, su mlađa i starija kćer , te suprug i sin (od starije kćeri). Ulaganja u dovršenje kuće, kao i plaćanje režija, i uzdržavanje je većim djelom bilo od strane kćerkinog supruga (jer je on jedini zaposlen bio). Prije dvije godine mlađa kćer se svojevoljno iselila iz kuće, te prije godinu i pol i majka (nositeljica stanarskog prava) također, u kući su ostali živjeti starija kćer sa suprugom i maloljetnim sinom. Problem je u tome što je kćer proteklih godinu i pol plaćala raćune i sve troškove, te sada se majka pokušava vratiti u kuću i sa sobom dovesti još 3 člana svoje "nove obitelji"?Ta kuća i dalje nije u njihovom vlasništvu već u državnom , tj.njome i dalje upravlja APN, uskoro se treba darovnicom dodjeliti u trajno korištenje (majka se iz tog razloga i želi vratiti u kuću u kojoj nije boravila proteklih 1,5 godina)., stoga me zanima dali majka može dovesti nove članove (iako prostorno je kuća predviđena za max 5 osoba), te dali ona može istjerati kćer i njezinu obitelj, te svojevoljno odlučivati ko će i kada živjeti u toj kući?Zahvaljujem svima na odgovorima i bilo kakvom savjetu i pomoći.Što se može učiniti, i poduzeti, kome se javiti.Hvala.
  2. hy...ja mislim da osobe na stručnom osposobljavanju nakon tih 12 mjeseci imaju pravo na druge poticaje pošto se ta mjera stručno osposobljavanje za rad bez zanivanja radnog odnosa SE NE SMATRAJU DRŽAVNIM POTPORAMA - MJERE ZA OBRAZOVANJE I ZAPOŠLJAVANJE S CILJEM POVEĆANJA ZAPOŠLJIVOSTI NEZAPOSLENIH OSOBA ( to je tako navedeno na službenim stranicama HZZ). Dok se ostale mjere poput zapošljavanja mladih bez iskustva ,dugotrajno nezaposlenih, kao i invalida i osoba starijih od 50 godina smatraju državnim potporama.Ali to je samo moje tumačenje onoga što piše na stranicama Hzz-a. Vezano uz ovu temu, zanima me dali netko možda zna dali i u kojem trajanju osobe na stručnom osposobljavanju u svojstvu volontera imaju pravo na godišnji odmor ( npr. zbog pripreme za DSI) ? HVALA NA ODGOVORU.
  3. Otac mi ima 34 godine radnog staža od toga 3 godine (je bio Hrv.branitelj).Radi u privatnoj firmi.ima 53 godine.U 8mj.2011 godine imao je operaciju vratne kralježnice, te nije u mogućnosti nastaviti raditi.Na prijevremenu mirovinu pravo nema (pošto nema 60 godina),jedio možda na invalidsku?Stoga nas zanima tko podnosti zahtjev za odlazak u invalidsku mirovinu, te dali u slučaju, recimo opće nesposobnosti za rad (ne profesionalne) ,radnik ima pravo na otpremninu u privatnoj firmi u kojoj radi, cijeli svoj radni vijek radi u toj firmi osim za vrijeme rata, trenutno je na bolovanju oko 8 mjeseci. Što je moguće da se dogodi ako mu se ne odobri invalidska mirovina, a osoba nije sposobna obavljati posao koji je prije radio (tvrtka se bavi poljoprivredom)?Hvala svima koji mogu dati nekakav savjet.
  4. Pozdrav...potreban mi je savjet...čisto vaše mišljenje, da mi napišete koji je bolji izbor.... Dali je bolja opcija invalidska mirovina zbog opće nesposobnosti za rad, ili profesionalne nesposobnosti za rad? Koja je bolja opcija u praksi, što se tiče otpremnine, i kasnije visine mirovine? Naime, 31.8.2011. operirana je vratna kralježnica, do tada je osoba radila 30 godina ( radnog staža) na poslovima vozača, osoba ima 53 godine.Još uvijek se oporavlja od operacije, na bolovanju je već više od 6mj... Sada me zanima, dali je bolje ići na opću nesposobnost za rad, i nedobiti otpremninu (jer po zakonu kako sam upoznata nije propisana),ili je bolja opcija ići na profesionalnu nesposobnost za rad, pa ići na profesionalnu rehabilitaciju i procjenu preostale radne sposobnosti, pa raditi još par godina,pa možda dobiti veću mirovinu? Unaprijed se zahvaljujem svima koji će svoje mišljenje i savjet dati...i možda i pomoći...(ovdje se čisto radi o izboru , iskreno vezanim uz financije i što je bolje s gledišta financijske isplativosti u budućnosti)?
  5. Molila bih za pomoć...slučaj ide ovako...prije 4-5 godina, u starosti od 19 godina, podignut je kredit u hpb na vlastito ime, ali ne za osobne potrebe već za roditelje, roditelji su obećali plaćati isti kredit, ali odbijano je sa računa na koga glasi kredit. Kredit je dignut u vrijeme kad je osoba imala stalno zaposlenje, nakon dobitka otkaza, osoba nije imala primanja, te se odselila od roditelja, ali roditelji su i dalje imali obavezu plaćanja tog kredita, jer je za njih i podignut kredit,s roditeljima nije se bilo u kontaktu godinama, banka niti roditelji nisu obavjestitli da se kredit ne otplaćuje, sada nakon 4-5 godina ,kada se osoba koja je digla kredit na svoje ime zaposlila banka je poslala da je dug oko 65 tisuća kuna. Iznos kredita bio je 30ak tisuća kuna.Fina je blokirana, osoba radi samo pola radnog vremena ,stoga nedobija mnogo novaca na račun, banka traži naplatu duga odma, a dužnik niti ima imovine, niti ima sredstava za to, roditelji neželi niti čuti za kredit,i jednostavno nežele sudjelovati u tome....Dužniku je sada 23 godine...stoga što je činiti, gdje se obraiti ,koje daljnje korake poduzeti?
  6. hvala na odgovoru, i mislila sam da je tako... a što se tiče staža , hmm nije mi potreban iz jednostavnog razloga stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa (gdje se ne smije imati više od 6 mj staža)... pa stoga istražujem opcije...al očito ih nema...
  7. zanima me kakav ugovor sklopiti a da se takvim ugovorom ne stječe radni staž, tj. neupisuje radni staž u knjižicu, ali da se ostvaruje pravo na osnovno zdravstveno osiguranje? Naime; želim sezonski raditi 3 do 4 mjeseca na moru kao konobar,ali ne želim da mi se taj radni staž upiše u radnu knjižicu, ali želim imati osnovno zdravstveno osiguranje? Kakav ugovor moram sklopiti sa poslodavcem, (a da to nije studentski ugovor)...da bih ostvarila to što želim? Hvala...
  8. ....kako se odjaviti,ispisati, prestati biti u zajedničkom kućanstvu?zanima me sve ,gdje ,kako, što je sve potrebno....HVALAA
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija