Jump to content

Moriaty007

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Dakle radio u firmi, otišao iz nje, dao otkaz. Otvorio svoju i eto ide . Prošla firma je navodno u likvidaciji. Duguje mi majstor direktor 6 plaća, i godišnji koji nisam cijelu godinu koristi, zaboravio je čak i papire mi dostaviti. Imam platne liste i da i duguje ih sve potvrdu. No hoću gada nagaziti nekom tužbom, osim prijave u FINI što se može narpaviti. lik je vodio PAMETNU firmu , koja nije bila pametna jer je njegova glupost toliko usrala cijelu firmu, i sebe , i ljude oko njega, da se sve još osjeti smrad od njegovih laži. Doslovno čovjek mi je upropastio godinu dana života. I htio bi da mi isplati te plaće, a sada imam od njega info, kao da firma ide u likvidaciju, a to može trajati sto godina. Da li mogu izgubiti pravo na te plaće?
  2. U biti ne, zakomplicirali ste stvari sa netočnostima. Naime jednostavan odgovor na pitanje: Kada nisam siguran posve u količinu mjesečnog prometa, koja je bolja opcija gdje čovjek ima veću kontrolu na mjesećnim davanjima? Obrt ili jdoo? Posjetio sam dva knjigovodstva gdje naravno dobio sam odgovor jdoo. Naime od same situacije da ste nezaposleni a vlasnik firme, pa do situacije gdje može se prijaviti na 4h ili čak 2h radni dan što bitno umanjuje mjesečno davanje, pogotovo jer za početak želim biti na minimalnoj plači. Znači tako mogu drastično smanjiti mjesečna davanja, i imati bolju kontrolu cjelokupnom situacijom. To sam napisao da mi je cilj. Koliko sam shvatio kod obrta, što god napravio, svaki mjesec bubamo 1500kn ili slično. S jdoo verzijom mogu smanjiti to na iznos ispod 1000kuna mjesečno što mi je i bitno za početak, te najvažnije da mogu izdavati račune da se stvori kapital u firmi. Isto tako informacija o zatvaranju je već razmišljanje u propast, naime želim pokrenuti nešto što ne mislim zatvoriti, korisno je znati ali ne želim to uopće u glavi. Cilj je stvoriti nešto što će uspjeti. Mislim da ste izrekli neke oprećne riječi s par knjigovodstvenih servisa koji su naveli drugačije. Naime molim Vas recite mi ako otvorim jdoo/doo ako nategnem, da li imam ocpiju da smanjim doprinose mjesečne ako sam prijavljen u svojoj firmi na 4satni radni dan, na manju vrijednost nego što to moram po defaultu davati kada otvorim obrt?
  3. Hvala na brzom odgovoru. Ovo za zatvaranje nisam znao da je toliko veliko kod jdoo. Cilje je krajnji doo. No dobro. Plaća trenutno kod dotične firme je minmalna nije ni blizu tog iznosa koji ste naveli. Tako da me zanima što me očekuje od davanja ako otvorim obrt. Da li je moguće, otvoriti obrt, kao što ste naveli, te plaćati taj ne iznos potrebni, a da nema zaposlenika? Recimo samo da se povremeno plati mom suradniku koji je student preko stuendt servisa? A kada se nakupi kapital, prijaviti se kao zaposlenik? Pričamo sada o obrtu..
  4. Radi se o otvaranju dakle, obrta ili jdoo. Tematika web dizajn, programiranje, marketing, itd. Trenutno sam zaposlen na neodređeno. Da li to predstavlja problem pri otvaranju obrta ili jdoo? Cilj je da u početku budu što manja davanja , a jedina bitna mogućnost je izdavanje računa da sve bude legalno. To je primarni cilj. Očekivani promet u startu cca 5-10 tisuća kuna, i jedan zaposlenik (ako je zapošljavanje uopće nužno). Ukoliko navodim da zaposlenik postoji u danjem tekstu, smatra se da je prijavljen na apsolutni minimum, na minimalnu plaću. 1) Negdje sam pročitao da pri jdoo verziji ne mora postojati zaposlenik: a. Da li u toj situaciji firma može izdavati račune za poslove i plaćati preko studentskog servisa radnika? Imam jednog suradnika (outsource) b. Te koja su davanja onda mjesečna ako nema zaposlenika prema državi? Okvirno… 2) Ukoliko je jdoo verzija da li je moguće prijaviti se kao zaposlenik na pola radnog vremena? S ciljem da se smanje doprinosi, i da li jesu uistinu upola manji? a. Primjer: radi se o zaposleniku na pola radnog vremena, prijavljenom u zagrebu…koliko su okvirno doprinosi? 3) Obrt – tu imam puno pitanja ali da li bi u mojem slučaju odgovarao prije obrt? 4) Prilikom registriranja djelatnosti, koliko se plaća naknadno dodavanje pojedinih djelatnosti? Hvala
  5. Ukratko, dugo već tražim odgovor na pitanje ovo pa evo priče. Kupujem redovito stvari s neta i često se dogodi da paket koji bude veći završi u Branimirovoj u Zagrebu na carini gdje traže račun od PAYPAL transakcije ili bankovni izvadak ako je plaćeno direktno karticom. I kada dođe do toga da plaćam PDV moram ga uvijek platiti i na poštarinu. Moje pitanje je jer to normalno ili je to samo situacija kod nas? Uz to zar kada sam platio poštarinu znaći platio sam nekome u Hong Kongu npr. da uplati lovu da se paket pošalje u Zagreb, zar nije on platio neki porez tamo (tj. platio sam ja) i onda kada je paket došao ovdje ja sam opet platio porez na istu stvar. Želio bi objašnjenje, po mogućnosti s pravne strane, znači dio zakona koji to objašnjava. Da znam da je to legalno što mi naplačuju PDV na poštarinu. Hvala Unaprijed
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija