Jump to content

Usamljena

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Usamljena objavio

  1. Usamljena

    Nalaz DNK

    Poštovani! Nedavno su pronađeni posmrtni ostaci osobe za koju vjerujemo da je majka moga supruga, odn. moja svekrva koja je nestala prije dvije godine pod nerazjašnjenim okolnostima. Na policiji nam je rečeno da će se raditi nalaz DNK koji se čeka 5-10 dana. Prošlo je mjesec dana a policija se ne javlja a na moj upit kažu da nemaju nikakvih informacija. Zanima me slijedeće: da li članovi najuže obitelji (sin) imaju pravo dobiti na uvid nalaz DNK kao i nalaz obdukcije ( jer je njena kćer navodno izjavila da ne), tim više što moj suprug, odn. sin preminule sumnja u nasilnu smrt, te da li je u takvim situacijama uobičajeno i po zakonu da se rodbini preminule osobe pokažu predmeti koji su nađeni uz posmrtne ostatke ( a prema riječima policije nađeno je sve što je na dan nestanka imala na sebi i uz sebe). Zahvaljujem na brzom odgovoru!
  2. Suprug i ja smo se razveli prije dvije i pol godine, nakon 20 g. braka. No kako smo ,usprkos razvodu ,uspjeli srediti naše odnose nastavili smo zajednički živjeti u, sada, vanbračnoj zajednici. Ni on ni ja nismo pokrenuli postupak dijeljenja bračne stečevine ( mislim da se to tako zove), premda po njegovim tvrdnjama veći dio imovine (kuća, auto) pripada njemu ( ja sam nekoliko godina bila nezaposlena a kad sam se zaposlila primanja su mi bila osjetno manja od suprugovih). Zanima me slijedeće: da li je točno da se bračna stečevina dijeli tako kako tvrdi moj suprug ( tj. onome tko je financijski više ulagao pripada veći dio svega) ili se dijeli po pola? S obzirom da smo nakon razvoda nastavili suživot u (van)bračnoj zajednici, kakva ja dalje imam prava ? U slučaju suprugove smrti što i koliko ja nasljeđujem? Da li bi imala pravo na obiteljsku mirovinu ( moja primanja su puno manja od njegovih pa bi takva bila i mirovina)? Napominjem da imamo dvoje odrasle djece, a kuća je građena za trajanja braka na zemljištu koje je dobio darovnim ugovorom od roditelja. Nadam se da sam bila jasna. Hvala na odgovoru i lijep pozdrav.
  3. Prije nešto više od godine dana počeli su stizati pozivi sa nepoznatog broja na moj mobitel. Nikad mi se nitko nije javio niti su ti pozivi ostali zabilježeni na mobitelu. Pozivi su bili gotovo uvijek u vrijeme kada sam bila na putu za posao ili kad sam se vračala. Kako se često vraćam vrlo kasno osječala sam se jako nelagodno, tim više što je to počelo nekoliko mjeseci nakon nestanka moj svekrve i nakon privatne istrage koju je moj suprug uz moju pomoć pokrenuo. Na policiji su rekli da na ispisu moga operatera također nisu zabilježeni i mene uvjeravali da mi mobitel ne radi kako treba. Pozivi su prestali negdje u 3. ili 4. mj. Nedavno sam otkrila sasvim slučajno da imam otvoren profil na jednoj društvenoj mreži i da sad ne idem u detalje( kako i zašto, imam razloge), tražila od admina moj ispis spajanja na mrežu. I BINGO!!! Nekoliko spajanja ( uspoređivali smo sa ispisom T- coma i ispisom iz kompjutera) bilo je u vrijeme kad sam debelo spavala a računalo je bilo isključeno. Pošto je jedan od poziva ( a prema adminu bilo ih je puno) otišao mojoj nečakinji koja ima 13 g. meni je puknuo film. Radi se o pozivima za spajanje na mrežu i pronalazak partnera, jasno vam je da sam poludjela, osim toga imala sam stvarnih problema sa nekim osobama zbog poziva koje nisam ja poslala. I opet ja na policiju i lijepo mi kažu :nema elemenata kaznenog djela. Račun e pošte mi hakiran, netko otvara profil u moje ime i šalje hrpu pozivnica ne znam ni ja kome ( znam za supruga, kćer, nečakinju i još neke osobe)....i nikom ništa. I dva dana nakon razgovora na policiji opet anonimni poziv na mobitel. E sad vi meni recite: pod što bi se ovo moglo svesti? Uznemiravanje? Nije kazneno djelo( tako veli gospon policajac) .Krađa identiteta? Ma kaj god ! A što je najgore u svemu, vjerujem da iza ovog svega stoji ista osoba ( ne mogu vam navesti razloge zbog kojih tako mislim i vjerujem) i ja joj jednostavno ne mogu ništa. Molim za neki savjet ili barem komentar! I oprostite ako sam bila malo konfuzna, sve me to izbacilo iz takta. Hvala i pozdrav!
  4. Molila bih da mi netko odgovori da li bi, gdje i kako mogla saznati vodi li neka osoba kakav sudski spor, te kako doći do podataka o eventualno potpisanim ugovorima ( npr. darovni ugovor, ugovor o doživotnom uzdržavanju,punomoč i i sl.)Radi se o nestaloj osobi čija obitelj pokušava doći do takvih podataka a u svrhu rasvjetljavanja okolnosti nestanka.Zahvaljujem.
  5. Mojem suprugu je majka 1980. darovnim ugovorom poklonila zemlju na kojoj smo sagradili kuću.Njegovi roditelji su bili tada u braku a kao vlasnik toga zemljišta ( koje je kupljeno za trajanja toga braka) bila je upisana njegova majka. Nakon smrti oca suprug i njegova brača se odriču svog dijela ostavine u korist majke.Zanima me slijedeće:Da li njegova majka može poništiti taj darovni ugovor ili njegova braća nakon majčine smrti te da li oni mogu imati neka potraživanja od njega na ostavinskoj raspravi koja bi se tada vodila.Naglašavam da je to zemljište kupljeno za trajanja braka njegovih roditelja iako je svekrva bila navedena kao vlasnik i na darovnom ugovoru je samo njezin potpis.
  6. Zahvaljujem na odgovoru, ali me zanima još jedna stvar.Radi se o podjeli bračne stečevine. Naime, mi posjedujemo obiteljsku kuću i u njoj živimo više od 20 g. Po kojem zakonu će biti podjela,po novom obiteljskom zakonu ili po zakonu koji je bio u ono vrijeme kad smo mi uselili u kuću? Ja nisam godinama radila zbog djece, a sve glasi na supruga. Znači li to da ja imam pravo samo na neki "nužni" dio, ili ću morati dokazivati koliko sam uložila, ili što? molim za pojašnjenje.
  7. Suprug je podnio tužbu za razvod braka.Pošto ja smatram da naš brak se još uvijek može spasiti, nemam se namjeru pojaviti na raspravi.Zanima me može li se brak razvesti ako tuženi supružnik(ja)ne dođe na zakazanu raspravu, odn. dali to povlači neke pravne posljedice?Zanima me i dali se na sudu dokazuje ono što je navedeno u tužbi,odn. dali se pozivaju svjedoci, i uopće kakav je postupak? Zahvaljujem na odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija