Jump to content

Tuga

Korisnik
  • Broj objava

    22
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, budući da nikad nisam bila u poduzetničkim vodama, molim vas za pomoć. Budući da smo i ja i muž ostali bez posla, moj muž je došao na ideju da otvori obrt. Ono čime bi se on bavio je neka vrsta posredništva (ili sam u krivu?) Naime, radi se o tome da bi on posredovao između recimo stranih državljana (u ovom slučaju kineza) i recimo škola, fakulteta ... ispunjavao prijavnice za iste i ine institucije, odlazio na roditeljske sastanke ... Obzirom na njegov krug poznanstava, kaže da bi posla bilo i previše. Zanima me da li je uopće moguće otvoriti takav obrt, u koji razred on spada i bi li to bio vezani ili slobodni obrt. I napokon, može li on kao stranac s privremenim boravkom otvoriti takav obrt? Unaprijed zahvajujem na odgovorima.
  2. Poštovani, molim vas za pomoć jer sam već luda od FINE, silnih banaka i silnih ovrha. Pokušat ću ukratko ispričati svoju situaciju: Ja sam početkom siječnja odnjela onaj obrazac u finu da mi otvore zaštićeni račun. Napokon su ga otvorili negdje oko 18. 02. (ali tek nakon moje intervencije). Prije nego što je taj račun bio otvoren, fina je poslala ovrhu na moj račun u iznosu od 1200 kuna (otprilike). Na mom računu nije bilo ni jedne jedine lipe, a oni su taj novac isplatili i bacili me u nedozvoljeni minus (ja nemam dozvoljenog minusa po tekučem računu preko godinu dana). Par dana nakon toga sjela je porodiljna naknada. Rekli su mi da mi ne mogu isplatiti cijelu naknadu jer moraju pokriti cijeli minus. I ne, ne mogu mi odobriti vraćanje tog minusa na dva mjeseca. Tako da sam u drugom mj dobila van nekih 1024 kn od porodiljne. Sad u ožujku (prije nekoliko dana) na netu sam vidjela da je sjela porodiljna na zaštićeni račun, ali i dodatni šok. Na glavnom računu sam u minusu 2400 kuna! Znači opet su proveli ovrhu a na računu nema jedne lipe! Da li oni to smiju raditi? Kako mogu isplatiti nepostojeći novac s računa? Da li oni sad imaju pravo uzet mi porodiljnu prilikom isplate kad dođem po nju ili mi to moraju dati bez obzira na minus? Ja stvarno ne znam ko je tu lud? Na svako moje pitanje banka veli zovite finu, a fina veli zovite banku. U pokušaju da razgovaram s djelatnicom banke ona mi samo kratko veli: Gospođo mi nemamo ništa s time. U ovu situaciju kakva je sami ste se doveli i mi s time nemamo ništa. Meni je jasno da sam se sama dovela u tu situaciju, i da moram podmiriti svoja dugovanja, ali zar me oni baš moraju natjerati na rub egzistencije? I još k tome, koliko mi je poznato, smiju skidati samo 1/3 primanja. Da li ja protiv njih mogu podnijeti tužbu? Treba li mi odvjetnik za to? Koliko dugo traje taj postupak i ima li nade da dobijem taj spor? Puno vam hvala na pomoći.
  3. Gdje ćete živjeti nakon vjenčanja? Uglavnom je najbolje rješenje da se par vjenča tamo gdje će živjeti. Obzirom da sam i ja imala velikih problema s nabavkom dokumentacije za vjenčanje sa stanim državljaninom, mislim da vam mjesec dana neće biti dovoljno za prikupljanje svih dokumenata. Ja se sad trenutno mogu sjetiti potvrde o nekažnjavanju. Barem su mog supruga to tražili. Ako se mislite vjenčati u Egiptu, najbolje je da nazovete njihovo veleposlanstvo i tamo se raspitate o svemu što vas zanima. U svakom slučaju, sretno!
  4. Sepoico, što mi to onda sve skupa govori? Idi, kradi što god možeš, ako te ne uhvate super, ako te uhvate opet dobro jer ionako na sudu mogu lagati i izmišljati. Pa nek oštećeni dokazuje istinitost svojih tvrdnji. Iako sam lopov, opet sam u pravu. Predivno! Baš sam razočarana. Nemam nikakvog razloga lagati na sudu jer sam rekla i u istražnom postupku istinu. Probaj, meni je prvo bilo čudno to što mi nisu dali primjerak zapisnika na kojem sam ujedno potpisala i kaznenu prijavu protiv njega. Na moje traženje istog, oni su obrazložili da meni to ne treba. Obzirom da sam još bila u šoku od svega (ipak mi je ukrao skoro cijelu porodiljnu naknadu), pa nisam reagirala. Kad su mi dali na potpis dokumenat na kojem sam potpisala da su mi vratili pronađene stvari, također mi nisu dali primjerak uz obrazloženje da meni to ne treba. Kad sam pitala inspektora jel je krivac priznao da ga je ukrao, rekao je da je u početku govorio da nije on to učinio, no na kraju je priznao (ali mi nije htio reći je li priznao samoinicijativno, ili je priznao nakon što je vidio videosnimku iz prodavaonice, naravno ako su mu je pokazali). Pitala sam ga mogu li se s njim dogovoriti za povrat novca van suda, a on je rekao da ne može. Zatim je rekao da mi zbog toga ne može dati počiniteljeve podatke da se ne bi van suda dogovarali, pa bi cijelu stvar još više zakomplicirali. Ne znam jesam li u pravu, ali meni je to inspektorovo ponašanje jako čudno. A osim toga, nekoliko mi je puta ponovio da bi trebala biti presretna jer sam dobila dokumente nazad, pa ko šljivi lovu, glavno da su dokumenti tu
  5. Zar bas nitko ne zna? (
  6. Prije nekoliko dana u jednoj prodavaonici zaboravila sam uzeti novčanik nakon što sam platila robu. Događaj je tekao ovako: stala sam u red za naplatu kupljene robe na blagajni. Obzirom da sam bila s djetetom, pripremila sam si novčanik i iz njega izvadila 200 kuna (koliko sam izračunala da će mi trebati za kupljenu robu). Kad sam došla na red, maknula sam se do prostora u koji je blagajnica ubacivala proizvode koje je blokirala na blagajni. Na isti taj prostor sam stavila svoj novčanik i zatražila prodavačicu jednu vrečicu. Stvari sam trpala u tu vrečicu i kad je prodavačica zatražila novac, izvukla sam 200 kuna koje sam prethodno pripremila i dala joj, te nastavila ubacivati u vrečicu još tih nekoliko stvari koje su mi ostale. Blagajnica mi je uzvratila nešto sitniša i račun. To sam spremila u džep, maknula vrečicu, stavila je na kolica i otišla zaboravivši svoj novčanik. Za dvije minute sam se vratila nazad jer sam se sjetila da sam ga zaboravila. Blagajnica nije ništa vidjela, pa sam krađu novčanika prijavila na info pultu. Došao je zaštitar koji me odveo u sobu sigurnosti da pregledamo što je kamera zabilježila. Ljepo se vidi kako kupac iza mene stavlja moj novčanik u džep i odlazi s njime. Na moju sreću, platio je karticom pa mu se moglo ući u trag. Pozvana je policija, te je u zapisnik unijeto sve gore navedeno (a primjerak zapisnika meni nisu dali). Za dva dana zovu me iz policije da si dođem po novčanik i dokumente. Ja otišla po to, svi dokumenti unutra, ali novaca naravno nema. Ja sam u zapisnik izjavila da je bilo 1600 kuna (a bilo je više, samo nisam mogla reći točno koliko pa sam rekla tih 1600 jer je to bilo za posebnu namjenu), a policajac (detektiv) je rekao kako je taj tip koji ga je ukrao kazao da je unutra bilo oko 800 kuna što je laž. Potpisala sam nekakav papir koji navodi koji su mi svi dokumenti vraćeni, te me inspektor obavijestio da sad čekam poziv na sud. Rekao mi je isto tako da njegove podatke ne mogu dobiti, niti se možemo nagoditi izvan suda. Znači, kradljivac je imao sve moje osobne stvari, adresu, ime, prezime, broj telefona, slike moje djece .... a ja ne mogu dobiti podatke o tome čovjeku koji mi je ukrao novčanik? No, mene zanima koliko se sad čeka na sud, kakav je postupak, kako ću ja dokazati da sam u novčaniku imala toliko novaca? Što zapravo, kad sve to dođe do suda, mogu očekivati? ovo je moj prvi susret s takvim stvarima, pa nisam baš upućena. Unaprijed hvala na svim odgovorima.
  7. U ovom slucaju nije vasa privatna stvar od cega zivite jer u slucaju da vas suprug nema sredstva za uzdrzavanje, postoji mogucnost da padnete na teret drzavi. Zato se trazi ta famozna potvrda o primanjima.
  8. Meni su u veleposlanstvu rekli da moram imati stalna mjesecna primanja, sto dokazujem potvrdom poslodavca o visini primanja, a uz to su trazili i ovjerenu izjavu kod biljeznika o uzdrzavanju supruga. Bez tih dokumenata nisu mom supugu htjeli zaprimiti zahtjev za privremeni boravak, jer je i to jedan od uvjeta za ostvarenje istog.
  9. Diamond, zahvaljujem na odgovoru! Moj je suprug vec dobio naljepnicu u putovnicu (nekoliko sati prije nego je napustio zemlju) u pp. Naljepnica je ispunjena rukom, boravak je odobren na godinu dana u svrhu spajanja obitelji (brak sa hrvatskom drzavljankom) sto je takodjer navedeno na naljepnici. Ja sam danas otisla u pp da direktno tamo pitam da ne bi bilo komplikacija. Receno mi je da stranac ne moze unutar godine dana izbivati iz RH duze od trideset dana, ali da moj suprug za to ima opravdani razlog (to uglavnom dozvoljavaju kada stranac odlazi u maticnu zemlju da obavi sve sto treba za preseljenje) pa tada progledaju kroz prste. Sto se tice HZZO, policijska postaja salje tamo potvrdu da je stranac na privremenom boravku i traze zdravstveno osiguranje za njega. Onda oni meni (odnosno mom suprugu) postom salju uplatnice na mislim 380 kuna svaki mjesec za vrijeme trajanja privremenog boravka. Jos jednom, zahvaljujem na Vasem objasnjenju!
  10. Mom je suprugu odobren privremeni boravak u RH (temeljem spajanja obitelji). Zbog zdravstvenih problema svoje majke, otisao je iz RH, i ne znam kada ce se vratiti (u HR je usao na turisticku vizu, i boravak mu je odobren u to vrijeme dok je bio u RH pod tom vizom). Zanima me slijedece: 1. Koliko dugo stranac na privremenom boravku smije izbivati iz RH? 2. Boravak je odobren prije par dana, pa me zanima, trebam li prijavljivati njegovo boraviste, ako da, koliki je zakonski rok, da li on treba dobiti osobnu iskaznicu, sto je sa zdravstvenim osiguranjem i da li moze zasnovati radni odnos bez radne odnosno poslovne dozvole??? Help!
  11. Kao sto sam obecala, javljam da je moj suprug dobio turisticku vizu bez ikakvih problema. Iz MUPa su napravili provjeru, pitanja su bila Boze sacuvaj, ali glavno da je on nju dobio. I to tocno od datuma do datuma kako sam navela na pozivnom psimu (valjda zato sto sam iskreno rekla da svakog casa ocekujemo da nam se rodi dijete) jer inace znaju svakojako napisati te datume. Sada me zanima, mogu li ja nakon rodjenja djeteta pisati pozurnicu da se sto prije rijesi ulozena zalba na odbijeni privremeni boravak te da uz istu prilozim rodni list djeteta? Kako bi ta pozurnica trebala izgledati, odnosno, sto sve mora sadrzavati, kome se predaje i da li je mora pisati bas odvjetnik? Moze li cinjenica da imamo dijete ikako utjecati na pozitivno rjesenje za privremeni boravak? U prvom mjesecu ove godine smo predali zalbu, sto znaci da ce za dva mjeseca isteci godinu dana od podnosenja zalbe. Koliko dugo jos trebamo cekati odgovor odprilike????? Ovo cekanje ubija!!!! Unaprijed hvala na odgovorima!
  12. S obzirom da je moj budući život u pitanju, pristala bih 24 sata samo prepisivati rješenja. Na žalost, ovo nikako nije mogao biti drugi privremeni stoga što se sve ovo događalo još 1996. g. a mi smo se upoznali 2002. g. a do tada nikada nije bio u Hrvatskoj, a i da je bio, nije imao na osnovu čega tražiti prvi privremeni boravak. Već sam obišla i MVP i MUP i svugdje isti odgovor: nema pomoći dok ne dođe II.-stupanjsko rješenje, dakle, čekati. Što se tiće potvrde o otuđenom novcu, može je dobiti od te agencije, jer su ga tamo opet zaposlili. Njegov nadređeni mu je oprostio i rekao da nije to samo njegova krivnja nego i krivnja kompanije koja nikada ništa nije kontrolirala. Kako bilo, nadam se da će iz toga ipak izaći nešto pozitivno. Kada dobijem to rješenje, javit ću ovdje njihov konačan odgovor (u slučaju da se javi još netko s takvim problemom). Zahvaljujem se na svim Vašim odgovorima!
  13. Diamond, još jednom zahvaljujem na odgovoru i javljanju. Kad ste već toliko napisali, željela bih Vam reći što je zapravo na stvari. U to vrijeme moj je suprug radio u turističkoj agenciji kao turistički vodić a ujedno je i kasu imao preko sebe. U to vrijeme, ako ste s time upoznati, oni su imali neki drugačiji novac za turiste do kojeg običan Kineski građanin nije mogao doći. Njegov šogor (od njegove bivše žene brat) otvarao je svoju trgovinu i tražio od njega pomoć s time da je obećao da će mu taj iznos vratiti za 6 mjeseci. Moj muž je pristao zbog svoje žene (onaj tko tamo ne sluša ženu loše prolazi, a u to sam se i sama uvjerila). No, istekom tog vremena, dotični nije vratio novac, a radilo se otprilike oko 80000 yuana što otprilike iznosi oko 75000 kuna. Moj muž to nije imao odakle vratiti iz vlastita džepa, pa je otišao na policiju i prijavio se. (njegovi u firmi upopće nisku skužili da im nedostaje novac). Na temelju njegova priznanja osudili su ga na šest godina (a izašao je za tri), s time da je morao platiti i dupli iznos od otuđenoga. Dakle, on sam od tih novaca nije imao nikakve koristi niti je išta zadržao za sebe (to stoji i u policijskom zapisniku). Tamo su kazne za i najmalji prekršaj rigorozne. (On je za svoj zločin dobio 6 godina, a ovdje ubojica izlazi praktički za dvije). On je već bio pozvan u naše vleposlanstvo da obrazloži svoju priću, sve im je rekao po istini. A što se tiće dolazaka u RH, sve je do sada bilo legalno i u punoj suradnji s MUP-om, pa če tako biti i ubuduće. Svjesna sam svih činjenica i ne pada mi na pamet počiniti ikakvu grešku. Ne toliko zbog nas, koliko zbog našeg djeteta. Spomenuli ste da ipak odem s njime u Kinu. Da bismo o tome uopće mogli početi razgovarati, moramo biti u braku pet godina (a mi smo dvije). Tek tada možemo predati papire za boravak. A uz to, ja sam invalidna osoba, odnosno slabovidna s ostatkom vida od 5 %, tako da bi mi bilo dosta teško snaći se u toj ogromnoj sredini bez suprugove pomoći. A ipak, nemoguće je očekivati od njega da uz mene bude 24 sata na dan. Tako da se toga pomalo pribojavam. Pitali ste: Ne znam što stoji pod matičnim brojem pod kojim se vaš suprug vodi u sustavu MUP-a, odnosno da li je prilikom odbijanja zahtjeva za privremeni boravak unesen razlog odbijanja taj da je u kini bio počinitelj kd i osuđivan ili je upisano da ne ispunjava zakonske uvjete. Evo, kopirat cu to rjesenje ovdje, pa ako to moze pomoci ... POLICIJSKA UPRAVA ZAGREBAČKA rješavajući po zahtjevu stranke XY, državljanina NR Kine, u upravnom postupku za izdavanje odobrenja za prvi privremeni boravak stranca u Republici Hrvatskoj, na temelju čl. 22. st. 2. u svezi čl. 1, st. 2. Zakona o unutarnjim poslovima (NN RH br. 29/91, 73/91, 19/92, 33/92, 76/94, 161/98, 29/00 i 53/00), čl. 134. st. 1. Zakona o policiji (NN 129/00), čl. 36. st. 4. u svezi čl. 45. st. 1. t. 1 i čl. 29. st. 1. t. 6. i 7. Zakona o strancima (NN br. 109/03) i čl. 202. st. 1. Zakona o općem upravnom postupku (NN 53/91 i 103/96) donosi; R J E Š E N J E ODBIJA SE KAO NEOSNOVAN ZAHTJEV stranke XY, sina XC, rođenog XX. XX. XXXX. g. u Shanghai, Kina, državljanina NR Kine, za izdavanje odobrenja za prvi privremeni boravak stranca u Republici Hrvatskoj u svrhu spajanja obitelji na adresi: XYC. O B R A Z L O Ž E N J E Gospodin XY (ostali podaci kao u izrijeku ovoga rješenja), zahtjevom od 12. 06. 2006. podnesenim putem Veleposlanstva RH, NR Kina, zatražio je izdavanje odobrenja za prvi privremeni boravak stranca u Republici Hrvatskoj u svrhu spajanja obitelji s osnova sklapanja braka s hrvatskom državljankom XYC, rođ. XX. XX. XXXX. g. iz XXXXXXX. Zahtjevu kje priložio: - preslik putovnice NR Kine br. izdane u Shanghai, - izvadak iz matice vjenčanih MKV red.br. XXX. izdan u Matičnom uredu X. X. XX. g. - potvrdu o zaposlenju i dohotku supruge, - preslik domovnice i rodnog lista supruge, - ovjerenu izjavu o uzdržavanju, - vlasničku suglasnost stanodavca, - ovjereni prijevod potvrde o zdrav. Osiguranju, - javnobilježničku potvrdu sudskog tumača od XX. XX. XX. g. o prijevodu potvrde o sudskom osuđivanju stranke u NR Kini, i druge dokumente. Tijekom postupka izvršen je uvid u zahtjev stranke i spise predmeta pa je utvrđeno da je XY presudom Okružnog narodnog suda u Šangaju od XX. XX. 1996. g. osuđen na nepromjenjivu zatvorsku kaznu u trajanju od 6 godina zbog kaznenog djela pronevjere novčanih sredstava i prisvajanja tuđe imovine. S obzirom na to, zatraženo je mišljenje Odjela za strance i azil Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i isti je Odjel dopisom br. dostavio svoje mišljenje da sudsko osuđivanje nepromjenjivom zatvorskom kaznom od 6 godina za KD pronevjere novčanih sredstava i prisvajanjem tuđe imovine predstavlja zapreku za odobravanje prvog privremenog boravka stranca u RH u smisli čl. 45. st. 1. t. 1. u svezi čl. 29. st. 1. t.6., 7. i 8.. Zakona o strancima. Dana XXXX zamolbenim putem u Veleposlanstvu RH zapisnički je saslušan XY kao stranka u postupku kojojm prilikom je izjavio da traži odobrenje prvog privremenog boravka stranca u RH u svrhu spajanja obitelji sa suprugom XYC, a da je sudski osuđen za navedena kaznena djela radi toga što je kao zaposlenik koristio novčana sredstva kompanije od prodaje karata da bi za druge kupovao predmete do kojih se na kineskom tržištu nije moglo doći, a uslijed promjene zakona 1993. g. više nije bio u mogućnosti koristiti bonove za stranu valutu i nije mogao vratiti «posuđeno», a da je sa izdržavanja zatvorske kazne pušten uvjetno nakon 3 i pol godine. Razmatranjem zahtjeva stranke i spisa predmeta utvrđeno je da isti nije osnovan jer nisu ispunjeni zakonski uvjeti za odobrenje prvog privremenog boravka stranca u svrhu spajanja obitelji s osnova sklapanja braka zbog toga što spomenuto sudsko osuđivanje stranke predstavlja zapreku za odobravanje prvog privremenog boravka, pa je sukladno čl. 36. st. 4, čl. 37. st. 1. t. 3, čl. 38. st. 1. t. 4. u svezi čl. 45. st. 1. t. 1. i čl. 29. st. 1. t. 6. i 7. Zakona o strancima, valjalo zahtjev stranke odbiti, tj. riješiti kao u izrijeku. NAPUTAK O PRAVNOM LIJEKU: Protiv ovog rješenja može se uložiti žalba Komisiji za rješavanje žalbi u upravnom postupku pri Ministarstvu unutarnjih poslova RH u Zagrebu, u roku od 8 (osam) dana (čl. 38. st. 3. Zakona o strancima) od dana primitka ovog rješenja, a ista se predaje u 2 istovjetna primjerka putem Veleposlanstva RH, NR Kina, pismeno ili usmeno na zapisnik. Žalba podliježe naplati upravne pristojbe u iznosu od 80 kuna po tbr. 74. st. 2. Zakona o upravnim pristojbama, (NN 8/96, 77/96, 95/97, 131/97, 68/98, 66/99, 145/99, 30/00, 116/00, 163/03, 17/04, 110/04, 141/04 i 158/05). Upravna pristojba u iznosu od 160 kuna po tbr. 78a. Zakona o upravnim pristojbama naplaćena je od stranke u Veleposlanstvu RHprilikom predaje zahtjeva za prvi privremeni boravak stranca u RH. Na ovo Rješenje u zakonskom roku podnijeli smo Žalbu koju je sastavio odvjetnik. Bez obzira na tešku situaciju, ni sama ne znam odakle, ali ipak još u srcu imam nade da se nešto da napraviti. Makar razum viče: SUMNJAM! Eto, nadam se da Vam je situacija sada jasnija. Prema svemu viđenome, kakav je Vaš stav? Puno pozdrava
  14. Gdje god radio, tvoja radnička prava se trebaju poštovati. Koliko dugo već radiš na tom radnom mjestu? Prema zakonu, poslodavac te može držati 3 godine na određeno vrijeme, a istekom tog roka te mora uzeti za stalno ili ti ne obnoviti ugovor. Dosta često se dešava da poslodavac istekom roka od 3 godine posloprimcu jednostavno promijeni radno mjesto i opet se kreće otpočetka. No, ako ti sutra ne uruče ugovor, znaći da ti ga neće produžiti. Rad bez sklopljenog ugovora, kao što znaš i sam je kažnjiv zakonom a osim toga, ako ćeš i raditi bez njega, tko ti garantira da će ti isplatiti plaću? Zato sutra ljepo nazovi firmu i pitaj ih šta je s ugovorom, ostaješ li raditi ili ne. Sretno!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija