Jump to content

walter044

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani,mala pomoć ako već nije kasno. Bratu i meni slijedi ostavinska i naslijenici smo za stan. Da bi jedan bio njegovo, a drugi moje vlasništvo, napravili smo darovni ugovor s mene na njega za moj stan (njemu prva nekretnina). Bilježnik nas nije upozorio da je on dužan platiti porez, ali nam je sad rekao da možemo poništiti ugovor.Dva su pitanja. Prvo: da li možemo poništiti ugovor bez posljedica na obojicu (normalno, ponovo će nas koštati bilježnik)? Drugo: da li onda možemo napraviti kupoprodajni ugovor za taj stan, te da li on ulazi u vlasništvo bez obzira da li te novce uplati (upišemo cijenu znajući da neće biti plaćeno), da li je tada oslobođen poreza na nekretninu i da li meni računaju prihod? Znam da smo zakomplicirali, ali smo računali na znanje bilježnika. Unaprijed zahvaljujemo.
  2. Poštovani, Sisački vodovod je poslao ovrhu zbog duga, ali na suprugu bez obzira što su svi računi ispostavljeni na moje ime. Ne znam odakle im njeni podaci. Da li je to moguće s obzirom da nisam umro, a i sud me nije proglasio nesposobnim? molim savjet
  3. poslušao sam i ukratko, ovaj me odvjetnički ured ubio više u pojam nego osiguravajuće društvo. Prvo sam otišao kod Euroherca i između redova su mi rekli da ih tužim. U odvjetničkoj kancelariji (istina nije bio odvjetnik na koga je) su mi poturili ugovor i punomoć na potpis , a na moje pitanje što mogu očekivati od njihova zastupanja (barem omjer odgovornosti - otprilike) nikakav odgovor. Nisu me čak ni pitali kako je došlo do nezgode. Predpostavljm da praksa ima nekakve slične slučajeve. Ugovor nisam potpisao jer je sve ispalo kao da smo na tržnici. Ništa, moram dalje. Valjda u Sisku ima normalan odvjetnički ured.
  4. Maloljetni sin (17 god) se vozio trotoarom na biciklu (napominjem da kolničke trake nemaju biciklističku stazu, tri su trake i uz rub su šahte preko kojih biciklom ne možete preći te nagib ceste 8%). Na njega je, izlazeći iz dvorišta naletio osobni automobil, te mu nanio teške tjelesne ozljede (vozilo karavan duljine cca 5 m izlazilo u rikverc te ga pogodio bočno po sred pedala). Podnio sam odštetni zahtijev osiguravajućem društvu za bicikl (liječenje još traje) da vidim kako će reagirati. Štetu mi priznaju kao djelomično pravno osnovanu, te dijele odgovornost po pola (imam pravo na 50% odštetnog zahtijeva). Molim pomoć, koje su mi daljnje mogućnosti?
  5. Obrtnik sam registriran za zastupanje u osiguranju.Registrirao sam se prema "Zakonu o posredovanju i zastupanju u osiguranju" nn 27/99 koji je regulirao : čl.23 Zastupnik u osiguranju zastupa jednog osiguravatelja ili reosiguravatelja. Na temelju pisane suglasnosti zastupanog osiguravatelja ili reosiguravatelja, zastupnik u osiguranju može zastupati više osiguravatelja ili reosiguravatelja. Novim Zakonom o osiguranju nn 151/05 sam morao prilagoditi djelatnost (verificirati ovlaštenje Ministarstva financija i sl).Međutim, Zakon je unio novu odredbu kojom sam pupčanom vrpcom vezan za samo jedno osiguravajuće društvo, te nemam nikakve mogućnosti izbora. Članak 233. Zastupanje u osiguranju je djelatnost pokretanja, predlaganja ili obavljanja poslova pripreme i sklapanja ugovora o osiguranju u ime i za račun jednog ili više društava za osiguranje za proizvode osiguranja koji međusobno ne konkuriraju Prema toj zakonskoj odredbi sam skoro zaposlenik društva koji sam plaća mirovinsko, socijalno, poreze. Ne daj bože da se kome zamjerim - raskid ugovora i ispočetka bez obzira što taj posao radim petnaestak godina. Da ne spominjem mogućnost da propadnu - vuku i mene za sobom. Do novog zakona sam bez problema radio za više društava. 1.Zanima me da li imam šanse za pokretanje ustavnosti tog zakona temeljem Ustava Članak 49. Poduzetnička i tržišna sloboda temelj su gospodarskog ustroja Republike Hrvatske. Država osigurava svim poduzetnicima jednak pravni položaj na tržištu. Zabranjena je zlouporaba monopolskog položaja određenog zakonom. 2.Ako imam šanse, koji je postupak pokretanja ustavnosti.
  6. Za prvu ovrhu se nisu ni pokušali naplatiti do jučer kad su se pojavili u stanu.Ovrhom je predviđena pljenidba stvari koje su potpisali.Druga ovrha je pod drugim brojem i potpuno novi postupak.Napominjem da je od rješenja sudca za prvu ovrhu (da mi žalbu ne prihvača zbog kašnjenja) donešenog 14.12.2006 (a kad sam primio nemam podatak) do podnošenja drugog ovršnog prijedloga prošlo manje od mjesec dana. Da li da čekam rješenje Županijskog suda i kako mogu odgoditi izvršenje ovrhe?
  7. odvjetnički ured je u 2006. pokrenuo ovrhu za dugovanje domaćinstva iz 2003.godine.Sa žalbom na ovrhu sam zakasnio i sudac mi je odbio žalbu 14.prosinca 2006.god.Međutim isti odvjetnički ured podnosi ponovo ovršni prijedlog 12.01.2007. preko javnog bilježnika koji isti dan određuje ovrhu.I na to rješenje sam se žalio i Općinski sud mi je prihvatio žalbu u dijelu kojim se određuje ovrha, a u dijelu kojim je naloženo plaćanje se nastavlja kao po prigovoru protiv platnog naloga.I na to rješenje sam se žalio, ali odgovor od Županijskog suda još nisam dobio. Napominjem da su oba slučaja isti neplaćeni računi, da je ovrhe pokrenuo isti odvjetnički ured, te da je obe odluke donio isti sudac. Šta da napravim,ljudi pomoć, došli su popisati imovinu.
  8. na odgovoru, ali mi nije jasno zašto nigdje u rješenju ne piše da je konačno.Mislio sam da svako rješenje treba imati pravnu pouku (makar da kaže da nemam pravo žalbe)
  9. Dobio sam rješenje Županijskog suda kojim se djelomično prihvaća moja žalba na rješenje Općinskog suda vezano za troškove postupka.Međutim u rješenju nigdje ne piše da je konačno, ali nema ni pouke o pravnom lijeku tako da ne znam da li imam pravo žalbe.
  10. Trebam savjet Otac je izgubio novčanik sa visa bankovnom karticom (kod kupovine nije potreban PIN već samo potpis)u subotu.Odjavu kartice je napravio u OTP baci(rečeno mu je da je nitko nije koristio) u ponedjeljak ujutro.Prema izvodu koji je dobio netko mu je napravio 3.500,00 kn štete obavivši šest kupovina uglavnom u Kauflandu i Plodinama tijekom subote i nedjelje.Zanima me kome se može obratiti za nadoknadu štete (banci, trgovini..), te na koji način.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija