Jump to content

ADobrtnik

Korisnik
  • Broj objava

    18
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je ADobrtnik objavio

  1. Poštovani, htjela bih doregistrirati obrt s dodatnim djelatnostima. Zanima me da li je "audio i video produkcija" slobodni obrt ili je potrebna neka škola. Unaprijed zahvaljujem! Srdačan pozdrav!
  2. ADobrtnik

    Izdavanje knjiga

    Poštovani, molim Vas pomoć oko jednog pitanja vezano uz izdavaštvo knjiga. Imam obrt (koji je u sustavu PDVa) registriran između ostalog za izdavanje knjiga. Izdajem knjigu putopisnog sadržaja s manje od 50% reklamnog sadržaja. Prema uputi knjigovođe, na takovu vrstu knjiga nema pdv-a. Da li je potrebno tražiti i dodatno odobrenje za to (od ministarstva kulture) ili je po snazi zakona/pravilnika o pdvu to tako? Unaprijed zahvaljujem na svakoj informaciji i pomoći! Srdačan pozdrav!
  3. Poštovani, molim Vas pomoć oko jednog pitanja vezano uz izdavaštvo knjiga. Imam obrt (koji je u sustavu PDVa) registriran između ostalog za izdavanje knjiga. Izdajem knjigu putopisnog sadržaja s manje od 50% reklamnog sadržaja. Prema uputi knjigovođe, na takovu vrstu knjiga nema pdv-a. Da li je potrebno tražiti i dodatno odobrenje za to (od ministarstva kulture) ili je po snazi zakona/pravilnika o pdvu to tako? Unaprijed zahvaljujem na svakoj informaciji i pomoći! Srdačan pozdrav!
  4. Poštovani, molim Vas pomoć oko jednog pitanja vezano uz izdavaštvo knjiga. Imam obrt (koji je u sustavu PDVa) registriran između ostalog za izdavanje knjiga. Izdajem knjigu putopisnog sadržaja s manje od 50% reklamnog sadržaja. Prema uputi knjigovođe, na takovu vrstu knjiga nema pdv-a. Da li je potrebno tražiti i dodatno odobrenje za to (od ministarstva kulture) ili je po snazi zakona/pravilnika o pdvu to tako? Unaprijed zahvaljujem! Srdačan pozdrav!
  5. Poštovani, tražim knjigovođu od nove godine s obzirom da ulazim u sustav pdv-a. Vjerujem da ovdje ima preko nekoliko kolega iz Zagreba koji su iskusni knjigovođe pa bi mi bilo drago da se jave na PP s kontakt podacima - i lokacijom u ZG. Hvala i sve najbolje u novoj godini.
  6. Poštovani, imam nekoliko pitanja vezano uz ulazak u sustav pdv-a. Naime, po sili zakona moram uci u sustav Pdv-a od 2012.g. S obzirom da imam nekoliko dužnika s kojima imam ugovor o sponzorstvu na određen iznos kuna bez pdv-a i kojima su izdani predračuni bez pdv-a(usluga je odrađena s moje strane), a oni još nisu iste podmirili, što će se dogoditi u 2012. godini ako oni ipak odluce platiti recimo u siječnju 2012? Naime, da li će morati platiti pdv s obzirom da cu biti u sustavu pdv-a? Moram li im izdati novi predračun s pdv-om? Imam još jedno pitanje - zaposlena sam kod poslodavca, a obrt radi uz to. Poslodavac mi je isplatio u ovo godini neoporezivi iznos od 2.500 kn na ime regresa i bozicnice. Pretpostavljam da si ja to ne mogu isplatiti i u obrtu? No, mogu si darovati 400 kn u naravi - to mi poslodavac nije darovao? Unaprijed hvala na odgovorima. I sve najbolje svim forumašima za blagdane i Novu godinu!!
  7. Puno Vam hvala na odgovoru, vrlo ste ljubazni. Srdacan pozdrav!
  8. Puno Vam hvala na odgovoru, zaista ste mi pomogli. Biti cu slobodna postaviti jos jedno pitanje, a vezano uz pravdanje troskova - naime imam obrt izmedju ostalog i za promidzbu te mi je za promidzbu jednog projekta poslovni trosak kupovina odjece i sminke za aktere u projektu koji se pojavljuju kao voditelji (snimanje za tv). Taj trosak je realan i potreban za proizvodnju projekta kao radna uniforma - da li to normalno mogu pravdati kao poslovni trosak? Unaprijed Vam zahvaljujem na pomoci! LP, ADobrtnik
  9. Poštovani, ljubazno bih Vas molila jos dodatni savjet u vezi izdavanja racuna za sponzorstvo nakon uplate. Da li racun izdajem s datumom na koji je bila uplata (uplaćeno je prema ugovoru) ili s bilo kojim datumom nakon uplate? Da li mjesto izdavanja racuna mora uvijek biti mjesto gdje je registriran obrt - primjerice, uplata za sponzorstvo je izvrsena 15.07. Ja sam na putu, kako koristim laptop i internet bankarstvo, vidim da je uplata izvrsena - i izdam racun klijentu i posaljem. Sto da navedem na racunu kao mjesto izdavanja, a da ne bi bilo problema? Također, da li na racunu koji izdajem nakon uplate navodim napomenu da je plaćen i u tom slucaju ne navodim rok uplate ili navodim? Molim vas savjet. Unaprijed Vam punopuno hvala! S poštovanjem, ADobrtnik
  10. Puno hvala na odgovoru! Zaista ste mi pomogli! Srdacan pozdrav.
  11. Poštovani, imam par pitanja pa molim pomoc. 1. Potpisati cu ugovor o sponzorstvu s nekoliko tvrtki. U kojem trenutku sponzoru izdajem racun za usluge iz ugovora o spozorstvu? Nakon sto mi uplati novac prema iznosu iz ugovora ili prije nego sto mi uplati? 2. Klijent mi je uplatio greskom veci iznos novca nego sto je iskazano na izdanom racunu. Da li mu vracam novac uplatom na njegov racun kao "povrat radi preplate po racunu br. xy" ili je potrebno nesto drugo? Kako se to pravda? Unaprijed hvala na odgovoru i pomoci! AD
  12. Poštovana Ultra, puno Vam hvala na odgovoru. Samo da jos rezimiram - situacija je znači sljedeća - s obzirom da sam ja sam izdala račun 04.01.2011 s brojem računa xy/2010 i da uplata sjeda 10.01.2011, i na uplati se vidi broj računa na koji se uplata odnosi, što mi je sad najpametnije činiti? Pretpostavljam da to ide u porezno razdoblje za 2011. i ne prikazujem za 2010. g. Ili? Stvarno Vas gnjavim no neizmjerno sam Vam zahvalna na savjetu! Srdačan pozdrav.
  13. Najljepše Vam zahvaljujem na odgovorima! S poštovanjem!
  14. Poštovana Ultra, najljepše zahvaljujem na odgovorima, puno ste mi pomogli! Da li odluka za trošak režija mora biti ovjerena kod javnog bilježnika ili je dovoljno da je oboje potpišemo? I još jedno pitanje, ljubazno Vas molim - s obzirom da nisam u sustavu pdv-a - da li mi trošak u iznosu manjem od 3500 kn bez pdva (s pdv-om 3.700) za opremu (laptop) prolazi pod trošak poslovanja ili mora ići kroz amortizaciju dugotrajne imovine? Puno vam hvala! Srdačan pozdrav!
  15. Poštovana Ultra, najljepše Vam zahvaljujem na odgovoru. Iznimno cijenim Vaš trud na ovom forumu i redovno čitam Vaše savjete! Ako mi možete pomoći još s jednim pitanjem, bila bih Vam zahvalna. Izdala sam račun u 1. mjesecu 2011. za usluge isporučene u 12. mjesecu i stavila sam broj računa xy/2010. Taj račun će biti naplaćen u 1. mjesecu. Da li on, bez obzira na broj računa, ulazi u porezno razdoblje za 2011. godinu? Nadam se da neće biti problema zbog broja računa s poreznom? Unaprijed hvala!
  16. Molim Vas pomoć pri izdavanju računa prema inozemstvu - da li računi mogu biti na engleskom jeziku (govorno područje tvrtke za koju je usluga obavljena) ili na hrvatskom? Da li ako je izdan račun na engleskom jeziku, mora biti napravljen i račun na hrvatskom? Da li račun može biti dvojezični? Unaprijed hvala na pomoći iskusnim kolegama! Srdačan pozdrav!
  17. ADobrtnik

    OBRT - promjene

    Poštovani, Imam obrt za istazivanje trzista, agenciju za marketing i dr. djelatnosti koji se obavlja iz stana i trenutno nisam zaposlena kod drugog poslodavca no to ce se uskoro promijeniti tako da ću od veljače biti redovno zaposlena kod drugog poslodavca. Ljubazno Vas molim pomoć i odgovor na pitanja: 1) da li moram izvrsiti odjavu s HZMO i HZZO u obrtu prije nego me novi poslodavac prijavi? sto s radnom knjizicom, da li staz u njoj ostaje otvoren na ime obrta ili se zakljucuje s danom odjave, ako je odjava potrebna? 2) da li poreznoj upravi moram prijaviti tu promjenu i u kojem roku te na koji nacin cu placati doprinose za buduce razdoblje kad se zaposlim kod drugog poslodavca? 3) da li je potrebno jos negdje ovu promjenu prijaviti i jos nesto po tom pitanju uciniti? I jos par pitanja nevezano uz gornje, a s obzirom da se blizi porezna prijave te je potrebno srediti knjige: 1) da li sebi loko voznju - putne naloge mogu isplacivati u gotovini ili moram sa ziro racuna obrta na svoj tekuci racun? 2) s obzirom da djelatnost obavljam iz stana i da se priznaje kao trošak obavljanja obrta 30 % od iznosa mjesecnih troskova rezija (struja, internet, fiksni telefon i dr) - a na racunima pise ime mog supruga koji je vlasnik stana, da li mogu priloziti takove racune kao izdatak? naime, prilikom otvaranja obrta, on je dao pisanu izjavu da je suglasan da je od kuce obavljam djelatnost obrta - pretpostavljam da je to u redu? Unaprijed Vam zahvaljujem na pomoci i cijenim Vas trud i zalaganje na ovom forumu koji je meni pocetniku od velike pomoci. Srdačan pozdrav!
  18. Poštovana Ultra, nov sam obrtnik - korisnik foruma i pratim Vaše savjete koji su mi do sada puno pomogli. Ljubazno Vas molim da li biste mogli malo pojasniti niže napisano - ako ja sebi isplatim akontaciju dohotka, kakvom to još porezu podliježe (osim porezu na dohodak) i što će biti drukčije od početka 2011? Molim Vas malo opširnije objašnjenje. Puno Vam hvala unaprijed!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija