Jump to content

Zadratis2010

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Zadratis2010 objavio

  1. Poštovani, Nakon stupanja na snagu zakona o legalizaciji (90/11), podnijeli smo zahtjev za riješenje o izvedenom stanju. Sve je uredno pripremljeno od strane ovlašenog geodeta i isto tako arhitektonskog ureda koji su kuću posnimali/premjerili. Kuća nije u skladu sa prostornim planom, nije dovoljan razmak sa graničnom parcelom (1m), ali nema inspekcijskog postupka koji se vodio protiv objekta do trenutka predaje zahtjeva za riješenje o izvedenom stanju. Sve provjereno kod referenta u uredu županije koji vodi predmet. Jedan susjed koji je, nažalost, stranka u postupku, uložio je prigovor kad mu je dostavljeno da se očituje. Njegov argument je da smo preblizu njegove kuće, dok smo stvarno udaljeni ni više ni manje nego 70m! Dakle, riječ je o susjedskoj netrpeljivosti.. Zanima me koje posljedice mogu očekivati od ovog prigovora, koji je pravno neutemeljen, i dali mogu dotičnog susjeda tužiti zbog ometanja postupka, jer je očito da će se postupak vremenski odužiti. Da li postupak preuzima drugostupanjsko tijelo ? Gdje mogu, u slučaju okončanja postupka u moju korist, zatražiti sudskim putem izmaklu dobit? Hvala unaprijed
  2. Poštovani pratitelji foruma, Dali imate saznanja jeli počelo izdavanje riješenja o izvedenom stanju po novom zakonu o legalizaciji ? U uredu državne uprave na mom području, koliko imam informaciju zasad samo primaju predmete na protokol, odnosno gomilaj predmete. Da li je zakon uopće provediv, i koliki su njegovi nedostatci ? Zasad toliko, pozdrav
  3. Poštovani, Situacija je sljedeća: postoji put koji je formiran pred desetak god. a sastavljen je od dijelova privatnih parcela, i na taj način povezuje sve parcele na jednom kraju sa glavnom državnom cestom a na drugom kraju sa mjesnom plažom. Na pojedinim parcelama već su izgrađeni stambeni i turistički objekti. U formiranju nove katastarske izmjere, prijedlog je Općine da se put upiše u katastar kao javni put (kao i svi ostali slični putevi). Dalje, javlja se jedan od učesnika u putu koji ima izgrađen objekt po valjanoj građ. dozvoli koji inzistira da se put upiše kao zajednički(privatni) put, odnosno da nebude javni put. (valjda da ostalima zagorča život..) Moje je pitanje: što je bolje za sve ostale učesnike u putu koji imaju/nemaju izgrađene objekte koji su i legelni i nelegalni ?? Odnosno koje pravne posljedice ima Javni put a koji Zajednički (privatni), kad se ubuduće bude tražila građevinska dokumentacija, polaganje infrastrukture (hidrantska mreža,kanalizacija, struja), javna rasvjeta itd.??
  4. Poštovani, Situacija je sljedeća: postoji put koji je formiran pred desetak god. a sastavljen je od dijelova privatnih parcela, i na taj način povezuje sve parcele na jednom kraju sa glavnom državnom cestom a na drugom kraju sa mjesnom plažom. Na pojedinom parcelama već su izgrađeni stambeni i turistički objekti. U formiranju nove katastarske izmjere, prijedlog je Općine da se put upiše u katastar kao javni put (kao i svi ostali slični putevi). Dalje, javlja se jedan od učesnika u putu koji ima izgrađen objekt po valjanoj građ. dozvoli koji inzistira da se put upiše kao zajednički(privatni) put, odnosno da nebude javni put. Moje je pitanje: što je bolje za sve ostale učesnike u putu koji imaju/nemaju izgrađene objekte koji su i legelni i nelegalni ?? Odnosno koje pravne posljedice ima Javni put a koji Zajednički (privatni), kad se ubuduće bude tražila građevinska dokumentacija, polaganje infrastrukture, javna rasvjeta itd.??
  5. Pozdrav, Da bi se objekt kojeg pokušavam legalizirati uklopio u prostorni plan, potrebno je "skratit" dio objekta prema jednom od susjeda, dok bi od ostala dva susjeda trebao dokupiti nekoliko kvadrata terena da bi se dobilo na propisnoj udaljenosti od međe. Sve je to izvedivo, naravno uz određeno ulaganje. Sad je sljedeće pitanje koje se postavlja: Ukoliko objekt kojeg želim legalizirat (za koji postoji prijava građ. inspekciji do 21.06.2011) "dovedem" u okvire prostornog plana po gore navedenim radnjama, i time zadovoljim Zakon u pogledu; bespravno izgrađene zgrade u skladu sa planom, dali susjedova prijava građ. inspekciji gubi na važnosti u budućem postupku legalizacije ?? hvala.
  6. Poštovani pratitelji foruma i ove teme, Vidim da je ova tema već stigla određeni broj postova, što me i ne čudi s obzirom na njenu aktualnost.. Vezano za moje prvo pitanje koje se odnosi na članak 12. stavak 3., mislim da se ovim zakonom ne želi ozakonit "spor" koji imaju susjedi međusobno. Tj ukoliko je netko nekog tužio. želi se postić da susjedi sami postignu dogovor. To je po meni prilično apsurdna situacija, jer je valjda logično da će biti jako mali broj susjeda koji su isprva tužili građevinskoj inspekciji a sad nakon nekog vremena daju suglasnost tj. poništavaju svoj postupak prijave. Nakon razgovora sa pravnikom, kojem sam objasnio cijelu situaciju, on tvrdi da je susjedova prijava građ. inspekciji nebitna, upravo iz razloga što bi to dovelo u pitanje mogućnost legalizacije velikog broja objekata koji su nelegalno izgrađeni i prijavljeni od strane susjeda. Opet nisam siguran dali tumačenje zakona podržava njegovo mišljenje... pozdrav
  7. Pozdrav svima, Dali mi netko može pomoć u svezi mog pitanja vezano za ovaj novi Zakon o legalizaciji objekata. Objekt kojeg namjeravam legalizirat, po ovom novom zakonu, spadao bi pod kategoriju; Nezakonito izgrađena zgrada protivno planu. Ono što me brine, jest u članku 12. istog zakona, stavak 3. koji kaže, citiram: suglasnost za donošenje rješenja o izvedenom stanju dala je stranka u postupku donošenja tog rješenja koja je do 21. lipnja 2011. godine u vezi nezakonito izgrađene zgrade podnijela prijavu građevinskoj inspekciji ili je sudu podnijela tužbu u svrhu zaštite svojega vlasništva ili drugih stvarnih prava. Dakle, u mom slučaju, objekt je izgrađen po građevinskoj dozvoli nakon čega je, nažalost, preizgrađen za jednu etažu i udaljenost prema međama. Susjed je to prijavio građ. inspekciji koja je izašla na teren i na temelju zapisnika a poslije i putem Ministarstva građevinsku dozvolu proglasila nevažećom tj. ukinula po pravu nadzora, sve se to odvijalo 2004. godine. Moje osnovno pitanje jest; Dali ću moći po ovom novom zakonu koji je još u procesu donošenja, legalizirat svoj objekt ukoliko mi susjed na potpiše suglasnost koja se traži po članku 12. stavku 3. tog zakona, s obzirom da se radi o Nezakonit izgrađenoj zgradi protivno planu. Hvala!!
  8. U mojoj općini pred 2. godine počela je nova kat. izmjera. U 12. mjesecu 2010. sam bio pozvan od Katastra i Suda, gdje sam riješio vlasništvo nad svim parcelama koje su i do tad bile moje vlasništvo, samo sad po novoj izmjeri imaju nove brojeve.. Imam problem koji se dešava sa jednom parcelom koja graniči sa morskim obalnim pojasom,(Obala). Dakle, po starim katastarskim podacima, imam česticu terena 1100 m2, dakako čisto vlasništvo 1/1. U novoj izmjeri je ta ista parcela dobiva novi broj i povećava joj se kvadratura za nekih 150 m2, na 1250 m2. Nova izmjera je "povukla" liniju koja se razlikuje od stare izmjere (sto je i svrha cijele izmjere) tako da sad moj teren ima 150 m2 više. Problem jest što na Sudu nisam mogao dokazat vlasništvo nad tih 150 m2, jer se na njih upisala Općina (Dio obalnog pojasa). Da bih legalizirao izgrađeni objekt koji se nalazi na toj čestici, moram imati minimalno 1200 m2, dakle neophodno moram "dobiti" vlasništvo nad tih 150m2 na koje je upisana Općina. Moje je pitanje: Na koji način da najlakše i najbezbolnije riješim vlasništvo nad tim "dodijeljenih" 150 m2 od strane Općine, tako da ih pripojim u jednu česticu koja će činiti 1250m2, neophodnih za legalizaciju postojećeg objekta?? Hvala
  9. Dakako da ga možete tužiti! Trebali bi se javiti Lučkoj Kapetaniji kojoj to mjesto pripada, odjelu za pomorsko dobro ili inspektoru sigurnosti plovidbe. Ima more primjera ko što je vaš, dapače puna ih je obala! devastaciji obale nikad kraja. Pogotovo primjeri ko što je vaš susjed. On najprije nemože dokazat vlasništvo nad tim djelom koji je betonirao, iz razloga jer je očito da je ušao u pomorsko dobro.. ali već vidim scenario koji bi se mogao desiti ukoliko i dođe inspektor iz Kapetanije: on će svakako utvrditi da ste vi upravu tj. da je to bespravno izgrađeno, ali isto tako on nemože djelovati selektivno pa će se zapitati šta je sa ostalim bespravnim rivicama i betonskim obalama koje su izgradili ostali susjedi tj. mještani, dali da se i to ruši ?? Pa bi mogao reći da su te rivice na jedan način i "korisne" jer pružaju kakav takav vez za brodice i pružaju nekakvu sigurnost plovidbe.. Nažalost to je tako kod nas usprkos novom Pomorskom zakoniku koji je jasan u pogledu gospodarenja pomorskim dobrom, tako da regulira i ovakve slučajeve.. Mislim da vam i građevinska inspekcija isto može pomoći, ali imajte na umu da je ona korisna samo ako je vas objekt, vikendica, legalna. Jer ukoliko nije, susjed kojeg ste tužili, vrlo rado će uputiti kontratužbu. Eto nadam se da sam pomogao u par poteza..
  10. Pozdrav svima, a posebno onima koji mogu pomoći na ovu temu: Dakle, u postupku sam dobivanja lokacijske dozvole za poslovni objekat.U postupku dobivanja dozvole, pribavio sam suglasnosti od dvoje susjeda dok od trećeg susjeda nisam dobio suglasnost, dapače on je izrazito protiv dobivanja ikakve dozvole. Ipak dozvola je izdana za taj objekt od strane ureda državne uprave za provedbu dokumenata o gradnji. Protokolarno, dotični susjed je dobio obavijest o mojoj lokacijskoj dozvoli gdje mu je odobren rok za žalbu od 15 dana, što je on naravno odmah učinio. Pri tome je angažirao odvjetnički ured da mu sastavi žalbu. Cijeli predmet, zbog žalbe, je predan Ministarstvu graditeljstva. Ono što mene zanima jest, ukoliko netko ima slična iskustva, koliki težinu može imati susjedova žalba, odnosno može li njegova žalba ugroziti moju lokacijsku dozvolu tj. da ju Ministarstvo odbije ?! Hvala na odgovorima..
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija