Jump to content

Mare71

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Molim mišljenje: ukoliko sam započela radni odnos 1.08. 2003., kada točno navršavam 10 godina staža - 31.07 ili 1.8. 2013? Dvojba je vezana s ostvarivanjem prava na jubilarnu nagradu. Hvala!
  2. Na staru godinu dobih "čestitku" od porezne: rješenje kojim je porezna osnovica DUPLO veća od one u kupoprodajnom! Napominjem da cijena u kupoprodajnom nije "frizirana". Piše da je ta osnovica utvrđena temeljem Zapisnika/Nalaza ovlaštenog vještaka koji predmetni stan vidio nije (jedino ako je provalio dok nikog nije bilo), a objekt je prema Zapisniku "loše uzdržavan"! Nadalje, radi se o nelegalnoj prenamjeni tavana koji je kao takav i vanknjižno vlasništvo pa je shodno tome i kupoprodajna cijena bila bitno manja. Naravno da ću uložiti žalbu jer definitivno procjena definitivno nije tržišna vrijednost (odmah bi ga stavila u oglasnik kad bi mogla dobit toliko)! Pitanje - jel ima smisla žalba, po kojoj osnovi da se želim i kakav mi ishod predviđate?? Jel igra i činjenica da vještak nije vidio stan?
  3. SPQR, hvala na odgovoru, no međutim, bojim se da će ipak trebati legalizirati - ne zgradu kao takvu nego rekonstrukciju, tj. prenamjenu tavana u stambeni prostor (u smislu građevinke dozvole)te povećanja broja stambenih jedinica (mislim da se to odnosi na lokacijske uvjete)
  4. Bok svima, evo i mojih pitanja...Radi se o zgradi izgrađenoj prije 1968g., premda mislim da je to u ovom kontekstu nebitno. U proteklih 15ak godina svi suvlasnici zgrade su temeljem međusobnog dogovora na zajedničkom tavanu napravili stambene prostore s posebnim ulazima - praktički samostalne uporabne jedinice, priključci, pričuva itd..., no bez ikakvih dozvola. S jednim od suvlasnika sam sklopila predugovor o kupoprodaji (2000 g)jednog takvog tavanskog "stana" od 26m2 - formalno pravno radi se o tavanskom prostoru i to u idelnom dijelu. Na taj način ušla samu posjed stana kojeg sam sad korisnik. Nisam upisana u ZK - u spomenutom predugovoru stoji da se "prodavatelj obvezuje kupcu po završetku etažiranja zgrade a po isplati posljednjeg obroka omogućiti upis prava vlasništva u ZK". Obzirom da ova stavka ni do dan danas nije ispoštovana glavni ugovor nije potpisan. U međuvremenu je prodavatelj prodao svoj stan koji se nalazi ispod tog tavana, a u aneksu ugovora izjavljuje da ne prodaje i pripadajući tavan, budući ga je adaptirao u stan i prodao trećem licu (meni). E sad, zgrada bi trebala ići u etažiranje a ja bi svakako htjela legalizirati garsonijeru u smislu Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama. Druga stvar - površina zgrade u katastru i gruntovnici razlikuje se za 8m2, ali ni na jednom mjestu ne odgovara stvarnoj površini - zgrada je nadograđivana ali i to prije 68. Koliko sam shvatila, treba tražiti neke izmjene pa potom i usklađivanje. Molim Vas da mi neko savjetuje proceduru cijelog postupka. Ne bi nikako htjela napraviti neku grešku u koracima, već mi je dovoljna greška bila što sam to kupovala (mlada i naivna). Dakle: - prvo legalizirati pa etažirati ili obrnuto? - da li etažiranjem tavan može postati vlasništvo nekoga tko nema stan u toj zgradi ili se nužno može vezati za stan - u kom trenutku bi bilo dobro potpisati Glavni ugovor - ko bi trebao podnijeti zahtjev za tu legalizaciju - ja ili prodavatelj - da li je moguće istu tehničku dokumentaciju (arh. snimku, geodetsku podlogu itd...) koristiti za sve tri stvari: legalizaciju, usklađivanje i etažiranje? Napominjem da od kad sam u stanu ja na svoje ime plaćam pričuvu, vodu i ostale Holding račune i da nitko od suvlasnika (etažnih vlasnika s neodređenim omjerima prema ZK ulošku)nema apsolutno ništa protiv mene i moje garsonijere. Oprostite na opširnosti, stvarno ne znam od kud i kako da krenem...Hvala
  5. Zaki, hvala na odgovoru. Što točno znači opravdanje prebivališta u konkretnom slučaju? Bili bilo mudro u izjavi poreznoj reći pravo stanje stvari ili smuljati da sam kod prijatelja? Napominjem da su me suvlasnici zgrade prijavili u GSK te su neki režijski troškovi na moje ime. Kako sada stvari stoje, ja bi najradije da se status garsonijere riješi što prije i da se uspijem upisat u ZK kao vlasnik. Pri tome bi naravno platila porez. Ali trenutna je situacija takva da ja s tom garsonijerom ne mogu raspolagat u smislu vlasništva, a kako stvari stoje niti neću uskoro.
  6. Bok svima, evo i moje pitanjce... Radi se o garsonjeri od 26m2, a zapravo je to tavanski prostor i to u idelnom dijelu. Postoji nekakvi medjusuvlasnicki ugovor kome koji dio tavana pripada, ali kako bilo, zgrada je neetažirana. I tako sam ja s jednim od suvlasnika prije 10 godina potpisala Predugovor o kupoprodaji nekretnine i time ušla u posjed "stana" kojeg sam sad korisnik. U spomenutom predugovoru stoji da se "prodavatelj obvezuje kupcu po završetku etažiranja zgrade a po isplati posljednjeg obroka omogućiti upis prava vlasništva u ZK. Obzirom da ova stavka ni do dan danas nije ispoštovana(a pitanje hoće li se to ikad legalizirat), glavni ugovor nije potpisan. Ja sam na jedvite jade prijavila prebivalište na toj adresi na temelju predugovora jer mi je trebalo zbog parkirne karte . Ukrako, ja prebivam u nekretnini koje nisam vlasnik, koja nigdje nije upisana..bila sam mlada i naivna Ovo je bio tek uvod, zaplet cu skratit.. Uglavnom, sad bi i ciste papire i vise kvadrata. Pred realizacijom sam kupnje stana. Hoću li trebati platiti porez na taj stan?
  7. Felixx, hvala na odgovoru. Informacija iz moje banke - izvadak iz KPU je relevantan, teretovnica je tamo cista, banka uopce ne misli cackat po GK.
  8. Bok ljudi, molim vaše mišljenje... Zgrada u kojoj je stan koji mi se sviđa upisana je u ZK ulošku zajedno s još nekim zgradama, oranicama, tvornicama itd. Baš za tu kat.č. na kojoj je "moja" zgrada na posjedovnici se zabilježuje da "kod upisa kuće sagrađene na čk.br. xxx/y nisu priložene građevinska i uporabna dozvola" Zgrada je iz 1988, prodavatelj vlasništvo dokazaje poduloškom iz KPU Inace, stanovi u toj zgradi uglavnom su bili ili jesu jos u otkupu. Dal da bježim zbog ove zabilježbe? Koji su moguci problemi koji proizlaze iz toga? Vidim da je je na ulošku i aktivna plomba o brisanju te zabiljezbe.. Hoce banka uopce htjet stavit hipoteku na osnovu vlasništva iz KPU i te zabilježbe u glavnoj knjizi?? Molim pomoc!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija