Jump to content

ima2

Korisnik
  • Broj objava

    99
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

Postignuća

  1. Pokojna osoba ima jednu nekretninu u Bosni i Hercegovoni. Da li se u rješenju o ostavinskoj pri dogovornoj, sporarzumnoj podjeli imovine između nasljednika ( budući da se mi kao nasljednici dogovaramo oko podjele SVE imovine u kompletu, i one u RH i Bih), da li se u rješenje može navesti i tko dobiva tu jednu nekretninu u Bih, da se zna tko šta dobiva i pod kojim uvjetom . Znači , netko dobiva nekretninu u RH,a zbog toga druga osoba dobiva nekretninu u BIH! Da li će tako navedena podjela imati obvezujuću snagu za sud /JB u Bih ( netko je spominjao ranije neki sporazum između RH i Bih u vezi dokumentacije , ovjera isl.) ili ne ? Ako ne, onda bi tako navedena podjela u rješenju kod JB U RH imala recimo SAMO moralnu obvezu da jedan od nasljednika KOJI JE DOBIO NEŠTO U RH, zauzvrat u budućem postupku ostavinske u Bih prepusti u cijelosti tu drugu nekretninu u Bih drugoj osobi, jer je prvi nasljednik dobio nešto drugo u RH,a po sporazumu drugi nasljednik dobiva zauzvrat drugu nekretninu u BiH? To ne bi bilo pravno obvezujuće kod podjele na ostavinskoj u Bih, jel tako ? Ako event. drugi nasljkednik ne prihvati tu ranije navedenu podjelu u rješenju u RH, onda bi nasljednici u slučaju nedogovora u ostavinskoj u BIH dobili na jednake dijelove, po zakonu ( ako su 4 nasljednika, svatko po zakonu dobiva po 1/4) I
  2. bio sam na 1. ročištu kod bilježnice uvažena je izjave o odricanju jednog nasljednika bez poziva na broj ostavinske JBilježnica mi spominjala da pokojna osoba ima račun u jednoj banci, račun u HZMO i HZZO. Bilo sve nekako brzo i pričali smo dosta o dokumentaciji za dokazivanje vlasništva, šta treba donjeti od originala sa katastra i gruntovnice. 1)U svemu tome zaboravio ju pitati šta se može nasljediti iz HZZO-a ?? Tu se samo uplaćuje osnovno i dopunsko osiguranje ( 70kn /mjsečno) i ne vidim zašto se to navodi u registrima koje provjerava bilježnik kao nasljedstvo?? Šta se tu ev. može nasljediti?? Nisam pitao ni za HZMO-a? ovo drugo je mirovinsko osiguranje...mislim da je pokojna osoba otišla umirovinu prije 2002. i da nije bila uključena u 2. mirovinski stup osiguranja- onaj u koji tvrtka uplaćuje 5 % mirovine za drugi stup. 2)Ako je tako onda se iz HZMO-a nema šta nasljediti ili ima? DA je bilo nekih uplata u 2. mirov.stup onda bi se to nasljeđivalo, jel tako? Ali uplate u 2. MS je počelo negdje 2002. godine, a u mirovinu je pokojna osoba otišla 2001.g.
  3. jOŠ PITANJE: Ako se jedan nasljednik odrekao svega iza pokojnog ovjerenom izjavom kod bilježnika poslije smrti ostavitelja, ali se u izjavi ne spominje JB kod koga se vodi ostavina, te bez broja predmeta jer je dana 10 dana prije obavijesti od strane bilježnika za ostavinu, da li takva izjava o odricanju vrijedi? Ili se može jedino dati nakon otvaranja ost.postupka sa navođenjem ostavinskog broja predmeta? Po meni vrijedi jer je ovjerena i dana poslije smrti ostavitelja , ali tko zna u vezi našeg birokratizma , formalizma i ne znam čega?
  4. Mislio sam radi velike udaljenosti mnogih iseljenih Hrvata da može tako? Pretpostavjaam da ne bi morali dolaziti u RH ti udaljeni iseljenici , da mogu dati takvu izjavu u konzulatima i veleposlanstvu RH u tim državama?
  5. Nitko nije odgovorio na upit da li ovjerena izjava o odricanju imovine u BiH a dana kod JB u Hrvatskoj vrijedi u Bih? Po meni vrijedi , amerikanac je može dati u americi, australac u australiji itd...ali nisam siguran.Zna li netko sa sigurnošću da se ne mora dati izjava o odricanju pred notarom u Bih?
  6. Poštovani, imam jako brzo ročište za ostavinsku, u roku 3 dana. Na dopisu piše da za dokaze vlasništva treba donjeti originalne dokumente, ne starije od 6 mjeseci isl. Zvao sam JB ,javio se njen djelatnik i rekao mi ( ako sam ga dobro shvatio!?) na moj upit da li mogu skinuti sa internet E-stranice gruntovnice ( uređena zemlja...) i katastra ( Katastar.hr) vlasničke listove i posjedovni list, da mogu donjeti ZKizvatke i posjedovni list isprintane sa e-gruntovnice i e-katastra, da bilježnici imaj spojene servere sa tim ustanovama te da oni mogu dalje printati i naći službene verzije dokumenata ( vlasnički list, posjedovni list isl.). Mada na dopisu piše da treba donjeti originale - izvornike dokumenata. 1)Zanima ma da li mogu donjeti samo te neslužbene dokumenta sa e-gruntovnice i e-katastra, a da onda JB napravi daljnje provjere na toj njihovoj aplikaciji za nekretnine ako mu je nešto sumnjiivo ili treba verifikaciju mojih neslužbenih kopija izvadaka i posj.lista? 2) pokojna ostaviteljica je prije preko 10 godina kupila jedan komad zemlje od velike čestice prodavatelja prodavatalja ( samo dio, nije napravljena službena dioba i parcelacijski elaborat, isto nije provedeno u katastru i zk odjelu). Ja sam u posjedu samo kopije ugovora! Ne možemo naći original. Molio bih podatak da li se kupoprodajni ugovor može dobiti iz Gruntovnice ako je mama davala prijedlog za upis, ili ako nije, kako se može doći do originala ugovora ?( da li iz porezne ispostave jer je porez na promet na kupnju plaćen). Ja ne znam točnu godinu kada je kupljeno i kada je plaćen porez na promet...da li u poreznoj mogu bez problema naći taj ugovor po Oibu, imenu kupca isl, bez da znaju točnu godinu kada je ugovor njima priložen i plaćen porez? 3)da li je uobičajeno i normalno da JB vodi ostavinsku u više ročišta bez ikakvih posebnih naplata i penala (zbog donošenje naknadene dokumentacije, dokaza o vlasništvu isl.), te da li se provjera svih računa ,štednih uloga pokojnika provjerava za sve banke ( JER NE ZNAM GDJE JE POKOJNI SVE IMAO RAČUNE, štedne uloge isl,)preko FINE POSEBNO NAPLAĆUJE I KOLIKO cca kn? Ako se svako naknadno ročište ili odgoda ročišta naplaćuje da li znate cca koliko kuna po novom ročištu ili po odgođenom ročištu? hvala svima
  7. Hvala vam puno na odgovorima...vidjeti ću sa sestrom da li je išlau MU i dala podatke o svim nasljednicima! Ja to nisam znao niti sam je na to uputio. Bez tog odlaska direktno u MU, očito matični ured ne dobiva od nikoga po "službenoj dužnosti" podatak o smrti...ili ako ga i dobije, očito oni ne pozivaju rodbinu da se dopuni prijava smrti sa podacima o nasljednicima ,radi daljnjeg slanja popunjenog formulara sa svim podacima u Ostavinski općinski sud.
  8. Hvala na odgovorima! Znači nije normalno da već 10 mj. nije nitko dobio nikakav dopis od JB/ Suda? Zanima me posebice ovo: navodite ako su svi nasljednici navedeni kod prijave smrti u matični ured...kako nisam bio prisutan kod smrti u tom gradu ,to je u žalosti radio suprug moje sestre. Koliko se sjećam iz priče on je nešto ispunjavao mrtvozorniku kod preuzimanja tijela i oni su rekli da će dalje sve oni voditi...ne znam da li mrtvozornik dalje obvezno šalje to matičnom uredu , odnosno moguće da matični ured nije imao ispunjenje sve podatke o svim nasljednicima, ili matica uopće nije dobila izvještaj od mrtvozornikaili ? vidjeti ću sa to sa šogorom, ali moguće da oni nisu naknadno išli u matični ured, ako im ovi nisu posebno naglasili!...možda MU nema podatke o smrti pokojnog, pa tako ni o nasljednicima? Vjerujem kada JB dobije od suda da riješava ostavinsku raspravu da se može dogoditi da nema za sva 4 nasljednika sve podatke- OIB , ažurne adresa , ako treba rodne listove itd...da li onda JB može zatražiti od nasljednika koji su iz tog grada/koji tu žive i pri ruci su , da ostali nasljednici dostave bilježniku te podatke ( oib, generalije, adrese isl.) emailom ili poštom, bez dolaska iz udaljenog grada ili druge države samo za davanje tih osnovnih podataka , ili da sami ti nasljednici iz tog grada ako imaju te početneo potrebne podatke daju te inicijalno potrebne podatke.Znači, zanima me sam početak tog procesa, ne znam sve do pripremnog ročišta ili tu negdje , da li svi nasljednici moraju biti prisutni ili ne ( za davanje tih početnih podataka ) i/ili da li se trebaju svi nasljednici pred javnim bilježnikom potpisati na neki formular za početak procesa ili ne trebaju? Znači zanima me taj početak postupka da li svi moraju biti pred očima JB ili se neki podaci/ formulari ili početni potpisi mogu poslati poštom ili emailom.Kada bude zakazano pravo ročište (ili ročište kada će se donjeti konačno rješenje JB ) tu ćemo naravno biti svi prisutni da čujemo šta je JB utvrdio i našao u vezi cijele ostavinske mase. posebice u vezi svih štednih računa, mogućih vrijednosnica, dionica koje ste spomenuli da samo on može tražiti i dobiti ( znači i dionice JB dobiva bezpogovora od SDA ili ustanove koja to vodi). To konačno ročište nije sporno za dolazak, zanima me samo ovaj početni dio oko prikupljanja podataka o nasljednicima i ev. potrebnim potpisaima od SVIH nasljednika ( i onih koji su daleko ili čak u drugoj državi!) na početku postupka.
  9. Otac mi je umro prije 10 mjeseci. Čitao sam ranije na sličnoj temi: gdje se kaže da matični ured po službenoj dužnosti dostvalja smrtovnicu nadležnom sudu koji pokreće postupak, koji u pravilu postupak dodjeljuje JB kao povjeriku suda. Nitko nam do sada nije poslao poziv isl. ni nakon 10 mjeseci od smrti ostavitelja? Ni sud, ni javni bilježnik, ni ev. matični ured ako im je trebao ev. neki podatak? 1)Zanima me je li to ok , prosjek za hrvatske prilike i da se strpimo i dalje samo čekamo poziv ili je došlo do neke greške u nizu od ta tri tijala, ustanove pa zato nije do kraja došlo do JB? 2) Kada Općinski sud po služ.dužnosti povjeri nekom javnom bilježniku ostavinski postupak šta JB sve radi: da li nasljednicima koji su u različitim gradovima šalje neke obavijesti ,zatim formulare da svaki nasljednik ih ispuni i dostvi JB , uz ev. neke dokumente vezano za imovinu umrlog ili rodne listove za dokazivanje srodstva itd , ili sve nasljednike ( DVOJE IH ŽIVI 400km dalje od mjesta- suda nasljeđivanja) poziva da se isti dan pojave kod JB na nekoj usmneoj raspravi ( pripremnom ročištu ili čemu već) Mogu li neki nasljednici koji žive dosta udaljeno od mjesta suda-JB , ako im ev. ne odgovara za dolazak ( ne mogu doći baš taj dan, ne mogu dobiti slobodan dan, GO isl) baš taj zakazani dan kod JB za prvo ročište , mogu li tražiti da im JB emailom pošalje obrasce potrebne za to prvo ( pripremno) ročište, da ga ispune i vrate mu ga poštom ili emailom? Ili se i samo prvotno prikupljanje podataka: generalija o nasljednicima, podaci o nekretninama, pokretninama ostavitelja itd mora odvijati uživo, oči u oči baš SVIH Nasljednika i J.Biljažnika? Može li za taj " prvi sastanak" te osnovne podatke dati nasljednik koji živi u mjestu suda/ j.bilježnika? A onda kada JB prikupi sve podatke o ostavinskoj masi i donese rješenje da ostali nasljednici dođu na drugo/ završno ročište i daju svoje konačne izjave, ev. potpise na neki dokument isl? 3) na koji način se dobivaju podaci o štednji u raznim bankama iz RH od nasljednika...nasljednik je bio senilan duže vrijeme i nije znao reći prije smrti ili nije ni pitan gdje sve ima otvorene račune, štetnju , novčane depozite!... da li JB preko FINE i svih banaka u RH traži službene odgovore od FINE/ banaka gdje sve pokojnik ima otvorene račune , štetdnju, depozite?, tE ONDA OD NJIH DOBIJE ODGOVORE SA KONKRETNIM IZNOSIMA KOLIKI SU DEPOZITI, ŠTEDNJA ILI STANJE NA TEKUĆEM RAČUNU UMRLOG KOD SVIH BANAKA U RH? Da li je sustav uvezan za cijelu Hrvatsku ili samo na banke u općini/ gradu stanovanja ( ne bi po meni trebalo biti). Ili taj podatak moraju sami nasljednici istraživati ? Ako da, na koji način najlakše?Ja npr. znam samo gdje je imao tekući račun za primanje mirovine
  10. Spitfire, Hvala Vam puno na pojašnjenjima! Znači, ako se ne budem žalio ( a neću jer nema smisla bacati 250kn za žalbu koja neće proći), nakon proteka 15 dana , Gruntovnica će ubrzo izbrisati zabilježbu odbijenog prijedloga upisa predbilježbe prava vlasništva, i na zk ulošku neće biti nikakvog traga da je na dijelu te čestice netko kupio određeni dio čestice /ili da je netko tražio upis suvlasništva na dijelu čestice! Da li postoji neki drugi prijedlog , zahtjev ka Gruntovnici da se stavi neka zabilježba da postoji ranija kupnja na dijelu čestice ( zbog osiguranja od 2x prodaje)? Ima li neki drugi način osim zahtjeva za upis vlasništva/ predbilježbe upisa vlasništva koji mi neće proći iz ranije navedenih razloga, da se napravi (na neki način) osiguranje od dvostruke prodaje? Ako će odgovor biti da nema nekog drugog prijedloga/zahtjeva ka Gruntovnici radi obrane od dvostruke prodaje , šta da radim sa ovim što zasada imam? Da li da tražim od punomoćnika ako je još živ/ili nasljednika prodavatelja da sastavimo novi ugovor ( anex ugovora isl.) u kojem će biti izraženo da je prodano 700/ 1450 dijelova gornje čestice sa točnim opisom gdje se nalazi kupljeni dio ( međe i sve što treba navesti) i da se kupcu bez ikakvih daljnjih pitanja dopušta da svoje suvlasništvo temeljem osnovnog i dopusnskog ugovora upiše u zk.
  11. Hvala na odgovoru. Knjižni prednik s kojim je potpisan ugovor o kupnji je upisan u gruntovnici kao vlasnik cijele parcele , tako da je prijedlog u kojem je on protivnik formalno valjan. Znači,ako dobro shvaćam vaš upis, da je u kupoprodajnom ugovoru bio izražen razlomak, idelani dio kupljenog dijela ( npr 47/100 je udio zemlje koji se prodaje/ kupuje u odnosu na cijelu parcelu ) , iako nemam parcelacijski elaborat i /ili event. i diobeni ugovor sa prodavateljem ili njegovim punomoćnikom , bilo bi zadovoljeno da upišem predbilježbu prava vlasništva. Spominjete i izričitu izjavu onoga čije se pravo ograničava...da li se to radi o TABULARNOJ ispravi koju sam spominjao u upisu? Ako je , znači za predbilježbu prava vlasništva bi bila nužna i tabularna isprava prodavataelja? Bez nje , ne bi bio dovoljan idealno dio iztažen u ugovoru ili?
  12. Molim pravni savjet. Otac mi je prije 24 godine na moje ime kupio dio zemljišne parcele. Postoji ovjereni kupoprodajni ugovor o kupnji dijela čestice ( izražen samo u kvadratima, bez precizne skice i bez geod.elaborata sa točnim nacrtom kupljenog dijela,samo je djelomično opisano u ugovoru šta se kupuje, nije skroz jasno opisano za sve 4 strane svijeta , gdje bi bile međe!, samo kvadratura kupljenog dijela). Zemlja je kupljena od punomoćnika iz RH jer su formalni vlasnici u SAD-u , vjerojatno sada nisu živi, već tada su bile starije osobe. Sa jednim susjedom ( od 4 susjedna međaša) se ne možemo dogovoriti oko točnih međa prema njima , taj susjed već odprije kupnje uzurpirao dio istočne međe ( on to uživa preko 20 godina), otac se nije htio svađati jer smo došli zadnji itd. Nisam ni ja NIŠTA radio oko toga, nego smo slobodno uživali preko 24 godne taj kupljeni dio.Posebice jer ni u katastru nije upisan kao posjednik , jer nije urađena dioba čestice/ geod. elaborat. Ja se sada pokušavam dogovoriti na miran način , još ne pokrećem parnicu jer nisam formalno uknjižen , niti katastarski ucrtan, niti imam diobeni ugovor , nitk verificiran geodetski elaborat o diobi čestice. Okolo se počelo u zadnje vrijeme dosta graditi ,prodaju se parcele , te da zaštitim da ne dođe do ev. dvostruke kupoprodaje tog dijela kupljene čestice, sam proučio zk institute zabilježbe , predbilježbe i zaključio da treba podnjeti predbilježbu upisa prava vlasništva. Isti sam podnjeo temeljem ugovora u kojem piše da je isplaćena kp cijena ( ne znam da li je trebalo biti i posebno urađena i dobivene tabularna isprava, i za slučaj da u ugovoru piše da je prodajna cijena isplaćena?!) , i specijalne ponomoći za prodaju zamlje ( koju je dobio opunomoćenik za prodaju od suvlasnika iz AMerike). U katastru se kao posjednici zemlje još vode RANIJI ( FORMALNI) muž i žena iz SAD-a , a tako i u gruntovnici. Od ZK odjela-gruntovnice sam dobio odbijenicu sa pozivima na čl. 45 , čl. 59 st.1, i čl. 36 st.1 Zakona o zemljišnim knjigama : kaže se : suvlasništvo se upisuje po UDJELIMA koji se određuju s obzirom na cjelinu , a izražavaju se razlomkom , a nedostatak u prijedlogu ili prilogu se ne može popraviti nekom ispravom sastavljenom nakon podnošenja prijedloga za upis, odnosno radnjom poduzetom nakon podnošenja prijedloga za upis... ( ne spominje se da nemam tabularnu ispravu ako možda i ona treba , geodetski elaborat o cijepanju čestice , ili ev. ako je potreban i ugovor o diobi sa suvlasnicima koje nemam) U ZK ulošku u vlastovnici je upisana ZABILJEŽBA odbijenog prijedloga. Zanima me da li je odbijenica ok, odnosno da li se mogla učiniti baš tražena predbilježba , ne upis vlasništva! ( JA SAM BAŠ ZATO PODNJEO PREDBILJEŽBU A NE UPIS PRAVA VLASNIŠTVA , jer sam znao da nemam sve POTREBNE elemente za upis vlasništva) jer postoji ovjeren ugovor sa točnim podacima o zemljištu, parceli i kvadraturi i prava koji se ustupa -vlasništvo ( što traži čl 59 st.1 ZOZK), U SMISLU DA SE KAŽE DA JE KUPLJENO 700 M2 od ukupnih 1300m2 parcele kč.broj 777 k.o, xy NA JOŠ NEUTVRĐENOM TOČNOM DIJELU UKUPNE PARCELE, a da će se upis prava vlasništva izvršiti kada se NAKNADNO napravi geodetski elaborat o cijepanju čestice, eventualno diobeni ugovor ili neki drugi elaborat/ ugovor itd koji bi naknadno opravdao činjenicu kupnje točnog udijela i pozicije kupljenog zemljišta. Kako mi je sada najpotrebnije da se zaštitim od ev. dvostruke prodajueod ranijih vlasnika odnosno njihovih punomoćnika ( ili NJIHOVE djece jer su ovi stari vlasnici vj.umrli!) molim tko zna da mi odgovori: 1)koliko vremena će maksim. stajati u zk ukošku napomena o odbijenom prijedlogu predbilježbe za upis vlasništva ( jer dok se ona vidi na zk izvatku opet neki ev. kupac ima spoznaju da postoji novi vlasnik koji nije još formalno upisan, pa i to pruža neku zaštitu da odbija moguće kupce!).Negdje sam čitao za slične stvari da se zabilježbe brišu nakon 2 godine?Da li je zakonski tako regulirano, i ako je , da li zbog sporosti i zatrpanosti poslom naših grunt. odjela ,ipak u praksi te zabilježbe ostaju puno duže upisane , bez brisanja zabilježbe nakon 2 ili koliko već propisanih godina? 2)za koje slučajeve u praksi se u biti traži predbilježba upisa , a ne upisa prava vlasništva ( ako ne i za ovaj moj slučaj kada nije izvršen geodetski elaborat - cijepanje čestice, a sve drugo što se tiče točne oznake zemljišta i prava koje se otuđuje postoji, te u ugovoru stoji da je isplaćana kupopr.cijena )...koji su to slučajevi koji se naknadno moraju priložiti ,dostaviti sudu da bi se postigao naknadni upis prava vlasništva, a odmah priznala predbilježba prava vlasništva 3) da li postoji još neki pravni , zemljišnoknjižni institut čime bi se ev. budućim kupcima dalo do znanja da je dio čestice već kupljen da ne dođe do dvostruke prodaje( od strane npr. nasljednika koji mene uopće ni ne poznaju niti su imali pravni posao s nama nego opunomoćenik "amerikanaca") ...mislim da zabilježba kupnje ne spada pod to( kupljeno je oko pola, ali ima još oko 700 m2 koji nisu prodani i koje mi ne uživamo/posjedujemo i nije ništa od strane nas ograđeno na južnom dijelu parcele na koju se nastavlja neprodani dio!, sjeverni dio međe je omeđen putom , istočni zidom susjeda, a zapadni je relativno određen mekom međom vrta koji obrađuje zapadni susjed koji je dijelom ušao u našu parcelu-ti nema tvrde ograde,nego obrađeni vrt koji je kakti načelno granica njegove i naše parcele) 4)ako je u ugovoru o kupoprodaji 700m2 na dijelu predmetne čestice napisano da je prodavatalj u cijelosti promio k/p cijenu, da li i pored toga treba imati tabularnu ispravu za valjan upis prava vlasništva ili upis predbilježbe prava vlasništva? I to mi ako treba predstavlja problem ako budem morao dobiti napismneo tabularku, jer nisam siguran da li je opunomoćenik amerikanaca iz 1996 još uopće živi, a niti neznam ni približno tko su nasljednici formalnih vlasnika, gdje žive i kako do niih doći! 5) da li će za cijapanje /diobu čestice biti dovoljan samo geodetski elaborat mjernika koji će nam svakako trebati svakako za daljni upis vlasništva( geod. parcelacija zemljišta isl.) ili će trebati naknadno raditi i Ugovor o diobi čestice sa nasljednicima ili opunomoćenikom s kojim smo sklapali ugovor ako je on još živ? I to onda još dodatno komplicira stvari. hvala unaprijed svima koji nešto znaju i odgovore na barem dio pitanja
  13. Nitko ništa da preporuči? Dobro, upisaću sve podatke iz posjedovnog lista koji precizno opixuje nekretninu ( kući, dvorište, adresu , kvadraturu), a iza toga dodati da je vezano za gruntovnicu relevantna K.Č. ....upisana u Z.k . uložak, ..... , a za K.O. .... Od viška sigurno neće biti pogrešno Zanima me ovo..AJDE BAREM NA OVO ODGOVORITE ,pliz: da li darovnim ugovorom se može bez problema izvršiti promjena posjednika ( korisnika zemlje i kuće) sa majke na sina u katastru? Ona je 1/1 zavedena kao posjednica...ovim ugovorom bi trebalo da se obdarenik bez problema upiše kao novi posjednik. Za gruntovnicu PRETPOSTAVLJAM ne bude išlo tako lako, jer darovateljica još formalno nije upisana u ZK
  14. Nema nijednog odgovora? Dobro , zanemarite pitanje pod 2 ,jer to možda samo znaju samo referenti iz uprave za graditeljstvo i legalizaciju( ja sam otprije Ministarstvu gradnje poslao upit u vezi toga, ali nisu mi još odgovorili?, možda mi odgovore), dajte samo prvo, u vezi forme ugovora , da pomognem sastaviti ugovor Da li treba spominjati podatke iz gruntovnice gdje izvanknjižni vlasnik nije uopće upisan ( možda treba jer u vezi vlasništva je relevantna gruntovnica,ne katastar, pa po tome bi onda trebali biti zkč podaci iz gruntovnice) , ili je dovoljno da se u darovnici upišu podaci samo iz posjedovnog lista ? Molim pomoć da ug.o darovanju bude sa svim bitnim elementima i da bude podoban za daljnje postupke u katastru i upravnom postupku legalizacije kuće.
  15. U postupku legalizacije koliko sa vidio mahom se koriste katastaske kč čestice, ne gruntovne zkč? Da li to implicira da njima za promjenu nositelja zahtjeva legalizacije bespravno sagrađene nekretnine neće biti nužno bitno da dobiju podatke o formalnom/upisanom posjedniku / vlasniku. Pa da će im za prenos zahtjeva na novog nositelja ( daroprimca nekretnine) biti dovoljan ugovor o darovanju ovjeren kod JB,i dokaz da je podnesen zahtjev u katastru za promjenom posjednika ( ne navodim i gruntovnicu jer ta majka sama nije upisana kao vlasnica u gruntovnici)? Znači, da se neće morati čekati i sam upis,uknjižba novog posjednika u posjed.list, nego je dovoljno da je podnesen zahtjev za upis? Pitam to radi brzine, skraćivanja roka,jer ako se oduži rok upisa u operate, može se dogoditi da referent prije toga donese rješenje o naknadi za legalizaciju,te da time bude onemogućen prijenos nositelja zahtjeva na daroprimca na vrijeme. što se tiče 1.pitanja, možda sam odužio pa pitam skraćeno:da li u opisu nekretnine treba spominjati gruntovne podatke (zkč, zk uložak nekretnine u kojem se ne nalazi upisana ajka koja želi drovati nekretninu), ili je dovoljno za valjanost upisati samokatastarske podatke iz posjedovnog lista, ili je najbolje navesti i jedne i druge ( od viška ne može biti štete)
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija