Jump to content

Tonino6666

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, Živim vani, privremeno sam se odjavio na rok do 5 godina. U 2016. godini ostvario sam dobit trgovanjem dionica. Da li sam i ja u poreznoj obvezi platiti porez na dobit u iznosu 12% + prirez? LP
  2. Hvala vam obojici na odgovorima, mi nismo znali što činimo očito. Grdno smo se zeznuli.
  3. Mama se htjela dvostostruko osigurati a mi nismo znali da time idemo sebi na štetu. Sad razumijemo što smo napravili ali pitanje i dalje stoji pa ako imate odgovor bio bih Vam zahvalan.
  4. Poštovani, 2003. godine moja je majka potpisala sa mnom i mojim bratom ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Inače imali smo i sestru koja je preminula 7 godina ranije a iza nje je ostao unuk jedinac koji danas ima 35 godina. Naša mama je izričito zahtjevala da je mi uzdržavamo i nikako nije htjela da unuk dobije čak ni nužni dio pa je zato i sklopljen ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Godine 2007. Sa našom majkom smo sklopili i darovni ugovor te se upisali u zemljišne knjige kao vlasnici stana svaki u ½. Nakon mamine smrti unuk je zahtjevao nužni dio na temelju darovnog ugovora iz kojeg je razvidno da je predmetni ugovor osnova trenutnog upisa vlasništva. Brat i ja smo inzistirali na ugovoru o dosmrtnom uzdržavanju koji je potpisan prije darovnog. Javni bilježnik je kao povjerenik općinskog suda utvrdio da iza pokojnice ne postoji ostavinska imovina koja bi bila predmet ostavinske rasprave. Unuk nadalje ulaže prigovor i inzistira kod zahtjeva za vraćanje dara radi namirenja nužnog nasljednog dijela unuka ostaviteljice. U konačnici općinski sud prihvaća prigovor unuka i u cjelosti ukida rješenje javnog bilježnika, određuje prekid ostavinskog postupka i upućuje unuka da u roku 30 dana pokrene parnicu protiv mene i mog brata. Pitanje na koje Vas molim odgovor glasi, da li ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ima pravnu valjanost bez obzira što nije proveden u zemljišne knjige i ako ima da li to znači da je darovni ugovor koji je poslije sklopljen ništavan jer je ostaviteljica darovala nešto što više nije bilo njeno. Hvala Vam na odgovoru.
  5. Hvala na odgovoru iako nisam baš siguran da je tako jednostavno. Zakon je poprilično nedorečen i aljkavo napisan po tom pitanju pa sam i dalje u dvojbi. Hrvatski sam državljanin sa boravištem u Švedskoj a prebivalište i dalje imam u Hrvatskoj naravno.
  6. Poštovanje, Radim i živim u Švedskoj ima već godina dana. Ovog ljeta planiram u Hrvatsku na 3-4 mjeseca sa autom švedskih tablica koji je na starog. Imam boravište u Švedskoj i posao te imam švedsku vozačku dozvolu. Smijem li nesmetano voziti po Hrvatskoj tih par mjeseci bez bojazni od plavaca i ostalih pravnih čudesa?
  7. Pođtovani, nekretninu sam kupio pred godinu i pol dana i budući mi je to bila prva nekretnina bio sam oslobođen plačanja poreza od 5% na istu. Pred 2 mjeseca sam prodao tu nekretninu, dakle nije prošlo potrebnih 5 godina od kupnje te sada moram platiti taj porez. Zanima me da li sam dužan prijaviti na poreznoj da sam kuću prodao ili oni to sami negdje vide i šalju uplatnicu odnosno imaju li pravo da mi zaračunaju neke kamate ili kakve druge sankcije ukoliko sam ne prijavim prodaju. Hvala
  8. Pozdrav svima evo već sam bio postavio pitanje ali pošto nisam dobio nikakav pdgovor, ponavljam ga. Molim nekog za odgovor. A) Kupio sam kuću sa vrtom. Kuća je čisto vlasništvo 1/1 a vrt je 2/3 moj a na 1/3 postoje tri vlasnika. Cijeli vrt ima cca 380m2. Vrt je prirodna okućnica i oduvijek je u posjedu prethodnih vlasnika. Zanima me da li ovo troje upisanih vlasnika na 1/3 mogu postavljati neka prava na vrt s obzirom da nisu u posjedu više od 20-30 godina te da li postoji neki način da se ja uknjižim kao vlasnik? B) Drugo još važnije pitanje je prilazni put do moje kuće. Susjed je bivšoj vlasnici dao dužni metar puta kako bi ona i njezin suprug mogli imati prilaz autom do kuće jer joj to bio prije samo pješački put. Ja sam kupio kuću od prodavateljice ne znajući za to, a njezin suprug koji nije bio vlasnik (ona je kuću naslijedila) protivio se prodaji te da me odvrati od sklapanja glavnog ugovora, mi je došao s ugovorom o korištenju proširenog puta koji je sklopio sa susjedom nakon što sam ja sklopio predugovor o kupnji. U navedenom ugovoru stoji da se to pravo korištenja odnosi samo na bivšeg vlasnika (koji to ponavljam nije ni bio već njegova supruga) i da prestaje onog trenutka kada on više ne bude vlasnik. Taj ugovor je napominjem, sklopljen nakon što sam ja već potpisao predugovor o kupnji. Ugovor o proširenom putu je očito sklopljen s namjerom da ja odustanem od sklapanja glavnog ugovora jer je put proširen 1999. godine a ugovor o korištenju puta je sklopljen tek kad je prodavateljica sklopila samnom ugovor o prodaji kuće krajem 2009. godine. 1) Da li je taj ugovor o proširenom putu nevažeći s obzirom da je sklopljen s osobom koja nije vlasnik i nakon što sam ja već sklopio predugovor o kupnji. 2) Može li mi susjed oduzeti taj dužni metar puta koji je dao na korištenje i onemogućiti mi prilaz autom do kuće.
  9. Pozdrav svima A) Kupio sam kuću sa vrtom. Kuća je čisto vlasništvo 1/1 a vrt je 2/3 moj a na 1/3 postoje tri vlasnika. Cijeli vrt ima cca 380m2. Vrt je prirodna okućnica i oduvijek je u posjedu prethodnih vlasnika. Zanima me da li ovo troje upisanih vlasnika na 1/3 mogu postavljati neka prava na vrt s obzirom da nisu u posjedu više od 20-30 godina te da li postoji neki način da se ja uknjižim kao vlasnik? B) Drugo još važnije pitanje je prilazni put do moje kuće. Susjed je bivšoj vlasnici dao dužni metar puta kako bi ona i njezin suprug mogli imati prilaz autom do kuće jer joj to bio prije samo pješački put. Ja sam kupio kuću od prodavateljice ne znajući za to, a njezin suprug koji nije bio vlasnik (ona je kuću naslijedila) protivio se prodaji te da me odvrati od sklapanja glavnog ugovora, mi je došao s ugovorom o korištenju proširenog puta koji je sklopio sa susjedom nakon što sam ja sklopio predugovor o kupnji. U navedenom ugovoru stoji da se to pravo korištenja odnosi samo na bivšeg vlasnika (koji to ponavljam nije ni bio već njegova supruga) i da prestaje onog trenutka kada on više ne bude vlasnik. Taj ugovor je napominjem, sklopljen nakon što sam ja već potpisao predugovor o kupnji. Ugovor o proširenom putu je očito sklopljen s namjerom da ja odustanem od sklapanja glavnog ugovora jer je put proširen 1999. godine a ugovor o korištenju puta je sklopljen tek kad je prodavateljica sklopila samnom ugovor o prodaji kuće krajem 2009. godine. 1) Da li je taj ugovor o proširenom putu nevažeći s obzirom da je sklopljen s osobom koja nije vlasnik i nakon što sam ja već sklopio predugovor o kupnji. 2) Može li mi susjed oduzeti taj dužni metar puta koji je dao na korištenje i onemogućiti mi prilaz autom do kuće. Eto puno hvala, znam da je podugačko ali ako mi netko može razjasniti malo moju poziciju bio bih zahvalan
  10. Poštovanje zanima me da li se na spremišta koja su u sklopu kuće plaća porez prilikom kupnje kuće ili samo na stambeni prostor. To je jedan mali zidani objekt koji se naslanja na kuću i ima oko 7 kvadrata. nije za stanovanje nego je evidentirano kao spremište. hvala na odgovoru!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija