Jump to content

LanaZG

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je LanaZG objavio

  1. Hvala na odgovoru. Pokušat ću.
  2. Namjeravam otvoriti malu suvenirnicu u kojoj bi prodavala hand-made suvenire. Neki od njih bi u sebi sadržavali školjke kupljene u trgovinama repromaterijala ili preko interneta. Navodno za takve suvenire treba imati nekakvu dozvolu za prodaju. da li netko zna od koje službe se može zatražiti takva dozvola (možda od kojeg ministarstva), a navodno postoji i nekakav on-line obrazac za takav zahtjev. Unaprije hvala na odgovoru!
  3. Suprug mi je umro prije mjesec dana. Od zajedničke imovine stečene u braku imamo zemljište i vikendicu na moru. Zanima me kako ćemo moje dvije kčeri i ja ostavinskom raspravom ostvariti nasljedstvo na tu nekretninu. Da li je vlasništvo mog supruga 1/2 vlasništva (jer je stečeno u braku) ili je nekretnina u cjelosti njegova jer je kao takva upisana u gruntovnici. Ja tamo nisam navedena kao suvlasnik premda smo nekretninu ponavljam stekli u braku (suprug je zamlju i kuću naslijedio od roditelja). Interesira me da li se vlasništvo dijeli na tri jednaka dijela iz vlasništva cijele nekretnine ili je moje vlasništvo 1/2, pa se od druge polovine dijeli na 3 dijela. Unaprijed hvala na odgovoru!
  4. Vlasnik sam garaže u sklopu koje ima 240 garaža. Sam objekt ima uvedenu vodu koja se koristi za pranja auta i slično. Prije 10 godina sam od tadašnjeg kučnog savjeta zatražila i dobila dozvolu da si uvedem vodu u svoju garažu (naravno tako da se priključim na naš postoječi vod) uz uvjet da stavim kontrolni sat i da plaćam potrošnju vode prema očitanju. Sve ove godine sam uredno plaćala potrošnju vode i nije bilo nikakvih problema. Prije mjesec dana su dvije osobe nasilno smijenile predstavnika suvlasnika izvukavši 51 % potpisa od suvlasnika (pretežno penzionera, posluživši se lažima da izvuku potpise) i osnovali su odbor suvlasnika od 5 članova. Taj odbor si je uspješno uzurpirao pravo da u ime svih nas 240 donosi i provodi razne odluke i nabavke. Ja znam da oni to ne mogu, ali očito članovi odbora baš i nisu upoznati s tim, a one dvije osobe vode kolo. Jedna od njihovih odluka je da ja moram platiti priključak te svoje vode po najnižoj tarifi za grad Zagreb...???? Da li ja imam obavezu išta platiti nakon 10 godina korištenja i redovnog plačanja potrošnje, s obzirom da sam se priključila s dozvolom tadašnjih upravitelja? Kome se te osobe može prijaviti zbog ovakvog rada i mrcvarenja suvlasnika (ima još tih loših odluka)? Nije baš nitko raspoložen da se upušta u smjenu na način kako su to oni napravili, jer suvlasnici su raštrkani i nisam sigurna tko bi bio zainteresiran za posao predstavnika suvlasnika. Hvala na odgovoru...
  5. Molim vas za pomoć. Naš otac je preminuo prije mjesec dana. Prije 4 godine je kupio komad zemlje i potpisao kupoprodajni ugovor kod javnog bilježnika sa vlasnicima zemlje(mislimo da nije platio nikakav porez na nekretnine). Također nije, osim jednog malog iznosa, do svoje smrti isplatio tu zemlju prodavaču-vlasniku zemlje. Mi nemamo sredstava da tu zemlju isplatimo i platimo porez, pa želimo da se taj kupoprodajni ugovor poništi i novac koji je do sada isplačen ostane vlasnicima zemlje za troškove koje su imali ili će imati. Što vlasnici zemlje moraju napraviti da se taj kupoprodajni ugovor poništi. Ostavinske rasprave nije bilo, jer naš otac nije posjedovao nikakvu pokretnu ili nepokretnu imovinu, a kako ovu zemlju nije isplatio niti upisao u zemljišne knjige, smatrali smo da i nije njen vlasnik, pa se ostavinska rasprava nije niti održala. Da li je možda dovoljan samo smrtni list i izjava da zemlja nije do kraja isplačena, da se kupoprodajni ugovor poništi. Unaprijed hvala na pomoći.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija