Jump to content

kockica2000

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Članak 11. Iseljenik kao i njegovi potomci mogu prirođenjem steći hrvatsko državljanstvo iako ne udovoljavaju pretpostavkama iz članka 8. stavka 1. točaka 1-4. ovoga zakona. Stranac koji je u braku s iseljenikom koji je stekao hrvatsko državljanstvo u smislu odredbe stavka 1. ovoga članka može steći hrvatsko državljanstvo, iako ne udovoljava pretpostavkama iz članka 8. stavka 1. točaka 1-4. ovoga zakona. Da li me netko može informirati da li se uopće primjenjuje član 11, koji kaže da supružnici iseljenika iz Hrvatske također imaju pravo na hrv. državljanstvu iako ne udovoljavaju onim standardnim uvjetima tj. da su najmanje 5 godina rezidentni u Hrvatskoj itd. tj. ako cijelo vrijeme žive u inozemstvu? Da li je ikada itko dobio državljanstvo na temelju ovog zakona? Jer on očito postoji samo se izgleda ne primjenjuje ili ? Unaprijed zahvaljujem!
  2. Hvala vam na odgovoru! -još jedno podpitanje pod 2...da li to znači da djelatnost trgovine u specijaliziranoj prodavnici ne mogu odmah upisati u rješenje pri registraciji obrta? Da li je za ovaj obrt moguće zatražiti paušalno oporezivanje, pod uslovom da promet ne prelazi zadani prag? Ima li razlike da li mogu zatražiti paušalno oporezivanje ako otvaram specijaliziranu trgovinu ili prodajem svoje proizvode samo na štandu(tržnici)? Kako to onda ide sa izdavanjem računa? Još jednom veliko hvala...i pozdrav!
  3. Evo provedoh nekoliko sati na netu tragajući odgovorima i moram vam stvarno odati priznanje...jedino se ovdje mogu naći "potkovani" odgovori...zato vam hvala Ja imam nekoliko pitanja: 1. želim osnovati proizvodnju gotovih tekstilnih proizvoda za potrebe domaćinstva (jorgane, jastuke, prekrivače za namještaj, zavjese itd.) u iznajmljenom poslovnom prostoru, da li to spada u vezane obrte...odnosno da li mi je potrebna stručna osoba za to /inače to sve znam raditi a imam i sve neophodne mašine i nekoliko godina iskustva/? 2.U tom istom iznajmljenom prostoru želim otvoriti i maloprodaju / prostorija za maloprodaju bi bila fizički odvojena, da li je moguće registrovati i kao trgovinu na malo u specijaliziranoj prodavnici i da li mi i za to treba kvalifikacija trgovca? 3. Nadalje na tržnici ili pijaci želim otvoriti štand gdije će se također prodavati moji proizvodi...da li je to moguće navesti pri registraciji obrta i da li i tamo moram imati kvalifikovanu osobu? 4. Ukoliko mi za sve ovo treba kvalifikacija a ja sam završila srednju medicisku i dvije godine više... postoji li neka "kvaka" kako bih mogla registrirati obrt sada, a poslije polagati majstorski ispit ili evenutalno uposliti stručnu osobu? 5. Pročitah negdje da članovi obitelji odnosno zajedničkog kućanstva smiju pomagati u obavljanju obrta...šta to praktično znači kada dođe npr. inspekcija i zatekne mog mužića kako prodaje jastuke? Unaprijed zahvalna... PS. ja sam već pokrenula neke stvari u vezi registracije obrta ali se doista neću žuriti dok ne dobijem sve odgovore, a imam ih još
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija