Jump to content

CatalystGroup

Korisnik
  • Broj objava

    21
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Da malo dignem temu, naime CO i dalje odbija bilo kakvo vraćanje bonusa pa me zanima što dalje? Kud dalje? Hvala.
  2. Pozdrav svima! Javljam se vezano uz jedna slučaj iz 2013., a o kojem sam ovdje već i pisao. Naime, nakon jednog manjeg incidenta u kojem je stanoviti čovjek (osiguran kod HOK-a) izletio svojim autom sa ceste zbog neprilagođene brzine, ja sam od strane policije bio okrivljen kao osoba koja je njemu "zasmetala". Nakon uložene žalbe, saslušavanja mene, svjedoka i gore spomenutog vozača te nalaza sudskog vještaka, pravomoćno sam oslobođen krivnje. U to vrijeme sam bio osiguranja kod Croatia osiguranja koja mi je skinula bonus za 15% pa sam ove godine prilikom ugovaranja osiguranja kod Grawea bio zakinut za tih istih 15%. E sad, ja sam poslao pravomoćnu presudu u CO prema kojoj bi oni trebali meni vratiti tih 15%, javiti to HUO-u, koji bi pak javio Graweu da mi regresiraju uplaćenu lovu. Isto tako, sve navedeno mi je temelj za buduće ugovore o osiguranju - npr. sljedeće godine. Problem je u tome da ekipa u Croatia osiguranju ne prihvaća pravomoćnu presudu suda, već imaju neko svoje tumačenje cijele priče i izbjegavaju javiti HUO-u da mi vrate 15% bonusa. Što bih mogao poduzeti po pitanju cijele priče?
  3. Da sam i bio na cesti pola metra, a nisam bio niti centimetar, opet ne bih mogao vidjeti nadolazeći automobil jer se kretao uistinu velikom brzinom. Ne razumijem zašto bih ja morao biti kriv. Pa nemam telepatsku sposobnost predviđanja dolaska automobila koje ne vidim.
  4. Ne piše da će biti kažnjen, no na žalost ne živimo u idealnom društvu i mito je svakodnevnica s kojom se stalno susrećemo, htjeli to mi ili ne. Da ne duljim, još jednom hvala na savjetu. Evo žalbe u skraćenom obliku, da li vam se ovo čini u redu?
  5. U redu, kratim žalbu maksimalno. Hvala. Jedino mi nije jasno, kao što velite, da za mene nije bitna njegova brzina, alkohol, itd. Zašto je onda u mojem prekršajnom nalogu istaknuto da unesrećeni nije bio vezan, i jedino i isključivo samo to? Po vašoj logici onda ne bi trebalo biti niti to istaknuto, a ipak je. Opće je poznato da policija u slučaju mita često piše nekakve trivijalne prekrašje, a pojas je najuobičajeni slučaj.
  6. Hm, koje stavke da onda izostavim iz žalbe? Da ju maksimalno skratim? U svakom slučaju će doći do suđenja ako se žalim, zar nije onda na odmet u žalbi navesti što više stvari? Nije mi jasno kako ja mogu biti kriv za nesreću ako se netko doveze sigurno duplo više od ograničenja i izleti sa ceste. On teoretski može reći i da je vidio slona na cesti. U ovom sam mu slučaju ja poslužio kao izgovor. Uostalome, i da jesam bio na cesti sa većim dijelom vozila, opet ga ne bih vidio, jer se dotični pojavio doslovce u sekundi zbog svoje brzine. Tako da brzina jest najvažniji faktor nesreće. Zašto je u mojem prekršajnom nalogu navedeno da dotični nije imao pojas, a nigdje nije navedeno kojom se brzinom vozio, da li je bio pod utjecajem alkohola, itd., ostaje mi nejasno. Pojas je u cijeloj priči relativno nebitna stvar, tj. nije pojas izazvao nesreću, a jedino je taj isti pojas istaknut u cijeloj priči. Imam osjećaj da se netko poigrao sa prekršajnim nalogom, kao da unesrećeni ima neku "vezu" na policiji ili da je podmitio policajce, jer je na licu nesreće policija pričala jedno, a u zapisniku je skroz sve drugačije zapisano.
  7. Žalba je napisana, zanima me vaše mišljenje, što bih trebao maknuti, modificirati ili dodati? Hvala. ->
  8. Pozdrav svima, krenimo redom. 1.) Nesreća se desila prije cca. mjesec dana. Na cesti u Zagrebu (podsljemenska zona, blizu KBC Dubrava), pripremao sam se uključiti u promet na glavnu cestu (na slici sam bio pozicioniran na desnoj strani (tamo gdje se nalazi neka plava vrećica) i planirao skrenuti ulijevo. U jednom trenutku se na lijevom traku pojavio automobil i skrenuo s ceste na livadu i zabio se u ogradu od sivih kuća s lijeve strane. Brzina kojom je vozilo izletilo s ceste iznosi vjerojatno 100-120 km/h, dakle više no duplo od ograničenja. Srećom, nije bilo težih posljedica, osim uništenog prednjeg dijela automobila unesrećenog. Slika mjesta u prilogu. Pozvao sam hitnu, policiju, a postoji i svjedok koji se mimoišao s unesrećenim i posvejdočio velikoj brzini i škripanju guma u zavoju. I meni kao svjedoku i drugom gospodinu (isto svjedoku) je uzet alkotest i ubrzo smo bili slobodni. Alkotest je obojici iznosio 0 promila. 2.) Nakon tjedan dana dolazi prijava unesrećenog iz Croatia osiguranja gdje mene okrivljuje da sam skrenuo i priključio se na cestu i da sam kriv za njegovo izljetanje. Na to sam se naravno žalio. 3.) Upravo sam dobio i prekršajni nalog od policije da moram platiti 1500 kuna kazne (+100 kuna troškova) vezano uz prekršaj nastao po članku 45., stavak 1., kažnjivo po članku 45. stavak 4., s primjenom članka 293. stavak 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Prema istom stoji da nisam propustio sva vozila koja su se kretala cestom na kojoj sam se navodno našao, a nisam. U prekršajnom nalogu stoji da unesrećeni nije bio vezan pojasom. Nigdje nije navedena ogromna brzina kojom se dotični kretao, niti da li je bio podvrgnut alkotestu ili testiranju na droge. Također mi nije pružena mogućnost da se potpišem na bilo koju izjavu, kao niti svjedok. Da sam i bio na cesti pola metra, dotični me je mogao izbjeći zaobilaženjem, no brzina kojom je dojurio to je onemogućila. Navedena brzina je isto tako onemogućila da ga se uopće primjeti, jer je čovjek s autom izletio van ceste kao da je "teleportiran" na mjesto nesreće. Tragova kočenja uopće nije bilo. Isto tako, dotični je izletio s ceste gotovo 30-35 metara od mjesta gdje sam ja stajao s vozilom. Trebo bih savjet - kako da koncipiram žalbu; - zašto mi nije uzeta službena izjava napisana na papir koju bih mogao potpisati?; - da li mi je potreban odvjetnik; - kako da najlakše pobijem ove navode; - da li se za ovako nešto dobivaju prekršajni bodovi u slučaju pravomoćne presude, odnosno da li snosim kakve posljedice prema osiguranju; Žalbu moram poslati za koji dan. Hvala unaprijed!
  9. Znači li to da ako idem na sud u Zagreb oni ne vide prekršaje iz suda nekog drugog grada? To mi nije jasno, jer sam jednom prilikom dobio objašnjenje od sutkinje da će mi kaznu na žalbu izreći nakon što provjeri evidenciju MUP-a, pa me samim time i zanima koliko unatrag seže ta evidencija koju oni mogu gledati.
  10. Ovako, ima nekoliko pitanja. 1.) Kada idem na prekršajni sud, da li taj sud gleda svoju vlastitu evidenciju vezano uz određenu osobu i koliko daleko u "povijest" ta evidencija seže. 2.) Pretpostavljam da isto tako pregledavaju i evidenciju MUP-a. Ako se ne varam, ista seže 2 godine unatrag? Da li u toj evidenciji gledaju samo prekršaje koji su rezultirali bodovima, ili i one "obične"? 3.) Zvao sam lokalnu policijsku stanicu i službenica mi je rekla da vidi samo prekršaj koji je rezultirao sa dva kaznena boda iz trećeg mjeseca, te jednu uplatu iz drugog mjeseca, no nije mogla vidjeti o kojoj se kazni radi (pretpostavljam da je jedna kazna iz 2009. koju sam tek ove godine podmirio nakon upozorenje porezne uprave - da li je to uopće moguće da se tako vidi?). Znači li to da će navedene informacije vidjeti suci kao i gore navedena službenica? Ako sam dobro shvatio, moju kompletnu evidenciju može vidjeti samo netko iz MUP-a s dovoljnom razinom ovlasti, dok službenice i sudovi samo ono unatrag dvije godine? Hvala unaprijed!
  11. Budući da je niz internet izvora dosta nepouzdan, zakon govori jedno, a praksa drugo, zanima me koji je postupak ako hrvatski državljanin položi vozački ispit u stranoj državi (konkretno BiH), pa zatim želi izvaditi dozvolu u Hrvatskoj. Kakva je praksa, koliko postupak traje i da li je to uopće moguće? Hvala.
  12. Zanima me kako postupiti u sljedećoj situaciji - tijekom ljetnih odmora u srpnju prošle godine poštar je ostavio žutu obavijest o dospijeću pisma lokalne porezne uprave. U obavijesti je stajalo da će pokušati sljedeći dan dostaviti pismo, no kako nekoliko dana nikog nije bilo doma, pismo nije bilo dostavljeno i isto je vraćeno poreznoj upravi. Ipak, u toj istoj poreznoj upravi pismo smatraju isporučenim, te je sada stigla obavijest o dugu kojem su pripisane i kamate u iznosu od nekih 500 kuna. Kako postupiti? Hvala.
  13. Imam jedno pitanje - na ročištu zbog jednog prometnog prekršaja sutkinja mi je rekla da će mi smanjiti kaznu ovisno o evidenciji mojih prekršaja. Zanima me koliko vremenski se unatrag gleda i što je sve moguće tamo općenito vidjeti? Da li u to ulaze npr. i: - prekrašji za koje sam imao npr. ročište u drugim gradovima prije 2-3-4 godine; - regularne kontrole i alkotestiranja; - upozorenja; ? Hvala.
  14. Shvaćam, hvala na savjetima. Nigdje ne poričem da sam napravio prekršaj, no smatram da je visina kazne apsolutno neprimjerena. Zamolio bih vas još ako bi mi mogli reći da li sam u pravu po pitanje kazne od 3000 kuna, jer da bi se prekršaj mogao kvalificirati kao obilaženje kolone ja bih se morao vratiti u desni trak, a to ovdje nije bio slučaj.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija