Jump to content

dejo17

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav svima, možda će se nekome pitanje činiti smiješnim, ali ne razumijem se u propise i tražim pomoć. Dakle, imam obiteljsku kuću (majka je vlasnica) koja nije ucrtana, odnosno vodi se pod oranicu. Imamo za nju građevinsku dozvolu (građena je 1988.). E sad, jel to ulazi u bespravno sagrađene objekte? Odnosno, moram li je legalizirati, ili je ona već legalizirana pa je treba samo ucrtati? Gdje se može pronaći cjenik ucrtavanja? pretpostavljam da to ide po površini stambenih prostorija, jer imam i dosta nusprostorija iza kuće - natkrivenu terasu, ljetnu kuhinju, još jedan natkriven prostor koji koristim kao garažu te svinjce. Te prostorije iza kuće su jedna cjelovita cjelina od nekih 26 metara duljine. Unaprijed hvala na odgovoru
  2. Mogu li u svojoj godišnjoj prijavi poreza na dohodak kao osobni odbitak navesti ujaka, koji nije zaposlen, ali mislim da je imao neka primanja s biroa? p.s. Povećanje osobnog odbitka vrijedi već i za ovu prijavu poreza na dohodak ili tek od iduće? Hvala na odgovorima!
  3. Poštovani, ispričavam se ako sam u krivi dio foruma postao ovo, ali zanima me sljedeće: Radim kao honorarni suradnik u jednim novinama i shvatio sam da će mi godišnji brutto prihod za 2011. biti veći od 85.000 kuna pa bih po sili zakona trebao ući u sustav PDV-a od iduće godine. E sad, spasiti bi me moglo jedino to ako se u dohodak ne računaju putni nalozi koje sam svaki mjesec dobivao (oko 550 kuna). Dakle, ulazi li to u ukupni dohodak? Naime, buni me to što je na listi koju ja dobijem putni nalog obračunat u ukupni honorar i oporezovan, ali nekom mojom logikom on ne bi trebao biti dio prihoda, jer je samo naknada mojih troškova, zar ne? Pozdrav i puno hvala na odgovoru!
  4. ne mogu vjerovat da baš nitko nema nikakav savjet... dajte ljudi pomozite...
  5. Ispričavam se ako ova tema već postoji, jer je ja nisam uspio naći. Ukratko: Radim kao honorarac za Večernji list i do kolovoza ove godine jedini sam u kući imao primanja (sa mnom još živi majka), od kolovoza je ona počela dobivati mirovinu od starog koji je umro. Mogu li ju navesti kao uzdržavanu osobu u godišnjoj prijavi poreza? Pretpostavljam samo za prvih sedam mjeseci ili? Njena mirovina je 2830 kuna i prelazi onih 10800 kuna godišnje što sam negdje pročitao da je prag da se nekoga prijavi kao uzdržavanog člana obitelji. I još jedno pitanje. Djed i baka ne žive s nama već s ujakom. Ujak radi, ali je raspikuća i djed i baka u biti žive od od neke djedove invalidnine od 350 kuna mjesečno. Ja im tu i tamo dam nešto novca da mogu preživjeti. Imam li pravo i njih navesti u godišnjoj prijavi? Novac koji bi dobio radi njih u povratu poreza ionako bih dao njima jer njima više treba nego meni. Unaprijed hvala na odgovorima!
  6. E jbg... Nadam se da će mi barem umanjiti kaznu. No, moram priznati da je zakon poprilično glup. Slupaš se, završiš u bolnici, imaš ogromnu materijalnu štetu, i onda te još država kazni. Kao da ti sve ovo prije navedeno nije dovoljna kazna sama po sebi... Hvala na odgovoru! P.S. Iako mi nije jasno ovo s 50 km/h...
  7. Dakle, dana 27. siječnja imao sam prometnu nesreću u kojoj sam sletio s ceste (nije bilo nikoga u automobilu), ja sam završio u bolnici s trzajnom ozljedom vrata, a auto je bio gotovo totalka. I kad sam gotovo zaboravio na taj incident, 30. prosinca 2010. godine stiže mi prekršajni nalog u kojem sam proglašem krivim za uzrokovanje nesreće te sam kažnjen s 1000 kuna, te 220 kn troškova (120 kuna izrada fotoelaborata te još 100 kuna troškova postupka). No, jedna mi stvar nije jasna. Prometna nesreća dogodila se na cesti izvan naselja, a u rješenju piše da je na tom dijelu ceste brzina kretanja prometnim pravilom ograničena na 50 kn/h. Nije mi jasno zašto! Posebice, jer nije bilo nikakvog znaka radova na cesti ili nešto slično! U rješenju piše sljedeće: "Na mjestu događaja prometne nesreće cesta čini zavoj udesno, koji je označen prometnim znakom A 09 (Zavoj udesno) te brojem K 12 (Ploča za označavanje zavoja na cesti). Kolnik je asfaltiran, mokar od kiše koja je padala, bez oštećenja, podijeljen središnjom uzdužnom neisprekidanom bijelom crtom na dvije prometne trake namijenjene za promet vozila u oba smjera, a brzina kretanja je na tom dijelu ceste prometnim pravilom ograničena na 50 km/h." Radi se o tome, da je želim u prigovoru osporiti da je neprilagođena brzina uzrok nesreće, tj. da sam ja vozio oko 70 km/h (a izvan naselja je dozvoljeno do 90 km/h), da smatram da sam prilagodio brzinu uvjetima na cesti te da je jedini uzrok nesreće pas koji mi je izletio te moje neiskustvo postupanja u takvim situacijama! Što se može napraviti po tom pitanju? P.S. Kad nastupa zastara? Puno hvala na odgovorima!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija