Jump to content

NNikolina

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Imam obrt i nekoliko studenata povremeno zaposlenih preko student servisa Studentskog centra. Da li trebam voditi neke posebne evdencije o njima - kad su došli i otišli ili nešto treće? Oni su izvadili svoje ugovore u SC i to je sve što imam. Da li mi je to dovoljno? Da li to ovisi o djelatnosti? Unaprijed hvala.
  2. Nisam htjela biti u negativnom tonu ni prema knjigovođama ni ikome drugome i zao mi je ako jetako zvucalo... Zanimljivo je da kad sam otvarala obrt nisam ništa znala o pravnim i knjigovodstvenim stvarima posla, pa sam tražila pomoć i savjetovanje (ne besplatno naravno), ali to nigdje nisam mogla naći. Kontaktirala sam nekoliko knjigovodstava - bili su grozno skupi, za firmo koja nije u sustavu pdv je 500kn+pdv mjesecno jednostavno previse love. Plaćala sam savjet knjigovođe na crno (preko poznanika) pa ni tad nisam dobila sve informacije, one koje danas znam. Nisam ni znala za mogućnost da budem udruga. To sam skuzila sad kroz ovaj post. Kazes (ajmo na "ti"... ipak je ovo forum), zakon je dostupan svima - to je istina, ali čemu onda pravnici. Koliko košta savjetovanje s pravnikom (uživo) i računovođom na ovu temu koji bi mi u mom konkretnom slučaju objasnio što bi mi bilo povoljnije? Ja ne znam da takvo nesto uopće ima? Ima ili pravnik ili knjigovođa - ali oboje zajedno?
  3. OK, ja imam obrt koji tiska nekakve turističke brošure i to naplaćuje. Ja sam onda jako glupa (odnosno imam lošeg knjigovođu koji mi to nije znao reći) - dakle što to nisam registrirala kao udrugu za promicanje turizma umjesto obrta. Ovako su davanja veća, a sasvim nepotrebno. Jesam u pravu? Odnosno, žasto svi nemaju udruge nego većina ima doo ili obrt? Imaju lošeg knjigovođu, kao i ja ?
  4. Zakon znam i sama pročitat , ali ne razumijem jer inače ne bih postavila pitanje. Svakome se vise isplati otvoriti udrugu, a ne obrt jer je jeftinije... kako vođenje tečaja aerobica ili npr otvaranje škole za nešto može biti udruga? Posebno napominjem da me zanima što zači da je nešto neprofitno i bez namjere stjecanja dobiti - ako se isplaćuju plaće, uplaćuje članarina itd...? Ima li neko preciznije objašnjenje/tumačenje?
  5. Može li pojašnjenje - kako se odluči da je nešto udruga, a ne obrt? U ovom slučaju - djelatnost koja se ovdje obavlja se naplaćuje, i od toga se isplaćuje plaća, neka lova se vrti u svakom slučaju. Kako je to neprofitno? Koji su zakonski okviri - što može biti udruga, a ne obrt?
  6. Tek sam sad vidjela odgovor. Puno hvala. Dvije su samo u posjedu, ali ne i u vlasnistvu. Kakva prava ima posjednik? Može li on postati vlasnik? Nadam se da ne? Taj koji je zgradio, tj. vise njih jednostavno je dosao, zgradio i koristio. Što znači tko ima pravni interes - svi bi htjeli imati garaže. Pa bi se valjda dogovorili - jedni bi od drugih kupili. Ili ja to pogrešno razmišljam?
  7. U katastru se zatraži izvod iz katastra iz 1968 (urudžbira se zahtjev na njihovom formularu), pričeka se 10 dana i dobije potvrda.
  8. Nije valjda da o ovome nitko ništa ne zna... Ili sam postavila neko preglupo pitanje?
  9. Na zemljištu ispred stambene zgrade koja je u vlasništvu svih stanara zgrade i koja je izgrađena 1950. su prije 1968. bespravno sagrađene 4 garaže. Izgradili su ih neki koji žive u susjednim zgradama. Te garaže se skoro pa ne koriste. U katastru su na dvije od njih upisani po jedan posjednik, koji nisu stanari zgrade. Na drugim dvjema piše da je posjednik nepoznat. Iz katastra sam dobila info da su građene prije 1968. što znači legalnost gradnje, ali me zanima pitanje vlasništva. Stanari su naravno zainteresirani (i to su se sad sjetili kad je došlo na red etažiranje zgrade) da imovina koja im pripada po zemljišnim knjigama bude i stvarno njihova, a radi se o zemljištu na kojem se nalazi garaža. Da li je moguće da je to otišlo u zastaru ili stanari imaju pravo nešto svoje tu tražiti. Puno hvala na odgovoru
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija