Jump to content

lana_057

Korisnik
  • Broj objava

    38
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Nisam sigurna koliki je točno dug, radi se o vlasničkoj tužbi i znam da je vrijednost spora oko 250 000 kn. Ima auto, ali starudiju nekakvu. Koliko znam, nema ništa drugo.
  2. Neznam je li ovo spada u stvarno ili obvezno pravo pa molim premjestite temu ako treba. Nekoliko mjeseci prije donošenja presude otac je na kćer prebacio sve svoje nekretnine jer je bilo očito da će izgubiti spor i morati platiti ogromne sudske troskove. Zanima me da li je tako nešto utuživo? Kćer je jako dobro upoznata sa svime, bila je i svjedok u predmetu i jako je dobro znala što i zašto rade. Oštećena stranka se nema kako naplatiti od oca jer on ima samo malu mirovinu, ali imao je ta vrijedna zemljišta koja su sada u vlasništvu kćeri. Drugo, da li je odvjetnica oštećene stranke trebala staviti zabilježbu spora na tim nekretninama ili se to može samo na nekretnini za koju se vodi spor, a ta je u ovom slučaju u vlasništvu oštećene stranke? Dakle te nekretnine nemaju veze sa sporom, ali su bila jedina garancija da će se ovrhom naplatiti sudski troškovi. Ili sad samo ostaje moralna satisfakcija, a novce vjerojatno nikad nećemo dobiti?
  3. Hvala, ali to nije ono što sam pitala. U tom članku se radi o poništenju rješenja ukoliko u određenom roku nisu započeti radovi. Ja pitam da li se uopće može desiti i koliko je to često u praksi da Vlada uopće ne dozvoli izvlaštenje, odnosno da kaže da ta i ta nekretnina nije od interesa za RH tolko da bi se moglo provesti izvlaštenje kojem se protivi vlasnik ili oni smo redovito potvrde zahtjev općine, grada ili županije?
  4. Ima li uopće ikakve šanse da Vlada ili tko već odluci da nekretnina nije od posebnog interesa za RH i da ne može biti predmet izvlaštenja, postoje li uopće takvi slučajevi u praksi? Ili je to ono, ako JLS ima nekog svog "gore" onda im zahtjev prolazi? Tu se ipak ne radi o nekoj bitnoj cesti ili bitnoj građevini nego o pješačkom putu?
  5. Poštovani, Zanima me tko utvrđuje da neko zemljište može biti predmet izvlaštenja jer je od posebnog interesa za RH? Dijelom našeg i susjednog zemljišta je ucrtan put. Bio je ucrtan kolni put pa smo se žalili i navodili zašto tu ne bi uopće trebao biti ucrtan put pa su samo izbrisali kolni i sad je ucrtan pješački prolaz. PP je usvojen i nema više pravo žalbe. Ni mi ni susjedi nemamo namjeru ustupiti ni prodati taj dio zemljišta jer nam prolazi praktički kroz dvorište, a i u blizini postoji drugi put te smo mi i predlagali druga prihvatljivija rješenja. Ukoliko se jednom pokrene postupak izvlaštenja, tko uopće određuje je li nekretnina od posebnog interesa za RH? Ili se moze izvlastiti sve sto gradskim lumenima padne napamet?? Hvala!
  6. Poštovani, Suvlasnica sam jedne livade koja mi koristi samo da bi imala prolaz (pješke) do ceste s druge strane kuće. Nije mi neophodno, imamo i kolni i pješački prilaz kući u našem vlasništvu, ali mi je nekad zgodnije i brže tuda ići do ceste. S obzirom da je drugi suvlasnici ne koriste jer ne žive blizu, mi ju povremeno pokosimo čisto da nam je laķše proći. I to je jedina radnja koju radim na toj zemlji. Sad me hoće natjerati da kupim i njihove udjele, što ja ne želim jer mi ne treba ta livada, niti imam novaca za to, pa mi šalju kojekakve dopise da ne radim nikakve radove na njoj bez njihovog odobrenja jer zemljište nije podijeljeno. Molim pomoć, imam li ja pravo tuda prolaziti bez njihove suglasnosti i povremeno pokositi travu? Kako da se postavim prema njima? Zemlja je zapravo beskorisna livada, niti na njoj možete graditi niti bilo što drugo i zapravo ju nema tko ni kupiti osim mene jer nikome ne koristi. Meni koristi u navedenom smislu, ali mi nije neophodna i nemam namjeru kupiti njihove udjele. Lijep pozdrav i hvala unaprijed!
  7. Poštovani, U kući koja je legalizirana, ucrtano je 6 apartmana koji još nisu završeni, samo je započeta gradnja, napravljeni pregradni zidovi i provučene instalacije struje i vode. Međutim, ti apartmani su površinom dosta mali, započeti su prije 10-tak godina, kupaonice površinom uopće ne zadovoljavaju ni minimalne uvjete za kategorizaciju pa bi vlasnik proširivao kupaonice i napravio neke preinake u prostoru za višu kategoriju apartmana, a koje ne uključuju rušenje nosivih zidova niti otvaranje/zatvaranje prozora, izvana bi sve ostalo isto i unutar gabarita. Zanima me koja je procedura, negdje sam čitala da u tom slučaju treba "samo glavni projekt", ali ne znam što to točno znači, zapravo me zanima koliko ta papirologija za ovakav slučaj košta, otprilike. Hvala!
  8. Poštovani, Da li je moguće na bilo koji način zaustaviti postupak upisa vlasništva vjerovnika na trgovackom sudu na firmu dužnika, odnosno da li taj postupak može dužnik na neki način zaustaviti? Predani su papiri, poslana prva mjenica na naplatu a račun firme dužnika je u blokadi. Koliko uopće traje taj postupak upisa vlasništva?
  9. Da li se oni smiju sami zastupati i u odgovoru na tuzbu napisati da udovoljavaju zahtjevu i ovo sto ste napisali, pozvati se na taj clanak zakona (koji je to uopce zakon zoo?) i traziti da ne plate nikakve sudske troskove? Ili ipak mora biti odvjetnik?
  10. Koliko ima vremena za odgovor, 15 dana? Možete mi reći kolika je tarifa za to? Radi se o vlasničkoj tužbi.
  11. A ne plaća troškove tuženik ako udovoljava tužbenom zahtjevu?? Nije bilo nikakvog prijedloga za mirno rješavanje spora niti išta slično. Samo usmena prijetnja tužbom od strane osobe koja nije nadležna za to, ali očito ima prijatelje koji jesu.
  12. Nisam vidjela ove odgovore, isprika! Radi se o slučaju u obitelji u kojem su prije 10-tak godina zauzeli cca 10 m2 pri gradnji nekakve kućice, spremišta u dvorištu. Zapravo je do toga došlo nenamjerno jer je dvorište ogromno i zaista nema nikakve potrebe da se zauzima i uzima bilo što tuđe, no eto, pogriješilo se u procjeni i to su shvatili slučajno prije par godina kad su radili geodetska mjerenja u drugu svrhu. I nikakav službeni dopis od grada nije nikada stigao niti je to nekakav komad zemljišta bitan za bilo koju svrhu, ali je bitno u smislu da sada na određenoj poziciji u gradu sjedi osoba koja ima neke privatne sporove s tuženicima pa eto pokušava i na taj način napakostiti. Nije da bi htjeli, ali rušit će to spremište ako bude trebalo, nemaju namjeru ulaziti u spor niti angažirati odvjetnika jer je to sve puno skuplje od rušenja samog spremišta i izgradnje novog na drugom mjestu.
  13. Molim Vas još jedno pojašnjenje u vezi revizije. Ima li uopće smisla pisati odgovor na reviziju koju je zatražila suprotna stranka ako Vrhovni sud ne ulazi u meritum stvari nego samo raspravlja o pravnom pitanju i odlučuje da li je revizija dopuštena ili ne? Pitam jer odvjetnik kaže "kako vi želite". U redu je to, ali meni treba stručno mišljenje, a i mišljenje na temelju iskustva da bi ja kao laik donijela odluku. Da li se može napisati nekakav odgovor tek ako je revizija dopuštena? Ne razumijem se u tijek postupka pa neznam u kojem roku se treba odgovoriti i da li se onda piše podnesak na podnesak pa to traje i traje ili samo jedan odgovor napišete i to je to, odnosno da li je tarifa jednokratna ili moze biti više radnji? Hvala!
  14. Pa budući da smo na odluku Županijskog suda čekali skoro 3 godine onda ćemo na odluku Vrhovnog čekati valjda 6 godina, s obzirom na obim posla. No, što je tu je, nije da imamo izbora! Dakle, ako sam Vas dobro shvatila, prvo se donese odluka je li uopće revizija dopuštena, a onda ako je se donosi odluka je li utemeljena ili nije. Ovaj prvi dio valjda ne bi onda trebao trajati duže od godinu dana.
  15. Ukoliko druga strana podnese zahtjev za reviziju, hoćemo li mi biti obaviješteni o tome, hoćemo li dobiti taj zahtjev i imamo li pravo očitovati se na to? Jel mi možete reći kakva je uopće praksa s tim revizijama, jel se odbacuju u vecini slucajeva? Koliko prosječno traje postupak? Čini mi se da ovo sve traje beskonačno dugo. Vrijednost spora je manja od 100 000 kn i radi se o zemljistu od 70tak m2, tužba za predaju u posjed. I još nešto, ukoliko se naplatimo po presudi putem ovrhe, što se događa ako slučajno revizija bude u korist druge strane? Vraćaju se novci s kamatama ili kako to ide?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija