Jump to content

lana_057

Korisnik
 • Broj objava

  33
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O lana_057

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Poštovani, Suvlasnica sam jedne livade koja mi koristi samo da bi imala prolaz (pješke) do ceste s druge strane kuće. Nije mi neophodno, imamo i kolni i pješački prilaz kući u našem vlasništvu, ali mi je nekad zgodnije i brže tuda ići do ceste. S obzirom da je drugi suvlasnici ne koriste jer ne žive blizu, mi ju povremeno pokosimo čisto da nam je laķše proći. I to je jedina radnja koju radim na toj zemlji. Sad me hoće natjerati da kupim i njihove udjele, što ja ne želim jer mi ne treba ta livada, niti imam novaca za to, pa mi šalju kojekakve dopise da ne radim nikakve radove na njoj bez njihovog odobrenja jer zemljište nije podijeljeno. Molim pomoć, imam li ja pravo tuda prolaziti bez njihove suglasnosti i povremeno pokositi travu? Kako da se postavim prema njima? Zemlja je zapravo beskorisna livada, niti na njoj možete graditi niti bilo što drugo i zapravo ju nema tko ni kupiti osim mene jer nikome ne koristi. Meni koristi u navedenom smislu, ali mi nije neophodna i nemam namjeru kupiti njihove udjele. Lijep pozdrav i hvala unaprijed!
 2. Poštovani, U kući koja je legalizirana, ucrtano je 6 apartmana koji još nisu završeni, samo je započeta gradnja, napravljeni pregradni zidovi i provučene instalacije struje i vode. Međutim, ti apartmani su površinom dosta mali, započeti su prije 10-tak godina, kupaonice površinom uopće ne zadovoljavaju ni minimalne uvjete za kategorizaciju pa bi vlasnik proširivao kupaonice i napravio neke preinake u prostoru za višu kategoriju apartmana, a koje ne uključuju rušenje nosivih zidova niti otvaranje/zatvaranje prozora, izvana bi sve ostalo isto i unutar gabarita. Zanima me koja je procedura, negdje sam čitala da u tom slučaju treba "samo glavni projekt", ali ne znam što to točno znači, zapravo me zanima koliko ta papirologija za ovakav slučaj košta, otprilike. Hvala!
 3. Poštovani, Da li je moguće na bilo koji način zaustaviti postupak upisa vlasništva vjerovnika na trgovackom sudu na firmu dužnika, odnosno da li taj postupak može dužnik na neki način zaustaviti? Predani su papiri, poslana prva mjenica na naplatu a račun firme dužnika je u blokadi. Koliko uopće traje taj postupak upisa vlasništva?
 4. Da li se oni smiju sami zastupati i u odgovoru na tuzbu napisati da udovoljavaju zahtjevu i ovo sto ste napisali, pozvati se na taj clanak zakona (koji je to uopce zakon zoo?) i traziti da ne plate nikakve sudske troskove? Ili ipak mora biti odvjetnik?
 5. Koliko ima vremena za odgovor, 15 dana? Možete mi reći kolika je tarifa za to? Radi se o vlasničkoj tužbi.
 6. A ne plaća troškove tuženik ako udovoljava tužbenom zahtjevu?? Nije bilo nikakvog prijedloga za mirno rješavanje spora niti išta slično. Samo usmena prijetnja tužbom od strane osobe koja nije nadležna za to, ali očito ima prijatelje koji jesu.
 7. Nisam vidjela ove odgovore, isprika! Radi se o slučaju u obitelji u kojem su prije 10-tak godina zauzeli cca 10 m2 pri gradnji nekakve kućice, spremišta u dvorištu. Zapravo je do toga došlo nenamjerno jer je dvorište ogromno i zaista nema nikakve potrebe da se zauzima i uzima bilo što tuđe, no eto, pogriješilo se u procjeni i to su shvatili slučajno prije par godina kad su radili geodetska mjerenja u drugu svrhu. I nikakav službeni dopis od grada nije nikada stigao niti je to nekakav komad zemljišta bitan za bilo koju svrhu, ali je bitno u smislu da sada na određenoj poziciji u gradu sjedi osoba koja ima neke privatne sporove s tuženicima pa eto pokušava i na taj način napakostiti. Nije da bi htjeli, ali rušit će to spremište ako bude trebalo, nemaju namjeru ulaziti u spor niti angažirati odvjetnika jer je to sve puno skuplje od rušenja samog spremišta i izgradnje novog na drugom mjestu.
 8. Molim Vas još jedno pojašnjenje u vezi revizije. Ima li uopće smisla pisati odgovor na reviziju koju je zatražila suprotna stranka ako Vrhovni sud ne ulazi u meritum stvari nego samo raspravlja o pravnom pitanju i odlučuje da li je revizija dopuštena ili ne? Pitam jer odvjetnik kaže "kako vi želite". U redu je to, ali meni treba stručno mišljenje, a i mišljenje na temelju iskustva da bi ja kao laik donijela odluku. Da li se može napisati nekakav odgovor tek ako je revizija dopuštena? Ne razumijem se u tijek postupka pa neznam u kojem roku se treba odgovoriti i da li se onda piše podnesak na podnesak pa to traje i traje ili samo jedan odgovor napišete i to je to, odnosno da li je tarifa jednokratna ili moze biti više radnji? Hvala!
 9. Pa budući da smo na odluku Županijskog suda čekali skoro 3 godine onda ćemo na odluku Vrhovnog čekati valjda 6 godina, s obzirom na obim posla. No, što je tu je, nije da imamo izbora! Dakle, ako sam Vas dobro shvatila, prvo se donese odluka je li uopće revizija dopuštena, a onda ako je se donosi odluka je li utemeljena ili nije. Ovaj prvi dio valjda ne bi onda trebao trajati duže od godinu dana.
 10. Ukoliko druga strana podnese zahtjev za reviziju, hoćemo li mi biti obaviješteni o tome, hoćemo li dobiti taj zahtjev i imamo li pravo očitovati se na to? Jel mi možete reći kakva je uopće praksa s tim revizijama, jel se odbacuju u vecini slucajeva? Koliko prosječno traje postupak? Čini mi se da ovo sve traje beskonačno dugo. Vrijednost spora je manja od 100 000 kn i radi se o zemljistu od 70tak m2, tužba za predaju u posjed. I još nešto, ukoliko se naplatimo po presudi putem ovrhe, što se događa ako slučajno revizija bude u korist druge strane? Vraćaju se novci s kamatama ili kako to ide?
 11. Hvala na odgovorima! Je li istina da kamate teku od prvostupanjske presude ili ipak od ove zadnje, presude županijskog suda? Odvjetnik kaže da teku od prvostupanjske presude što mi je malo čudno jer je prvostupanjska presuda bila prije 3 godine, kolike su to onda kamate?! Osim toga, u kojem roku druga strana može podnijeti zahtjev za reviziju (a odvjetnik kaže da nemaju osnove)? Hvala!
 12. Poštovani; Županijski sud je potvrdio presudu općinskog suda i presudio u korist tužitelja te naložio tuženiku da odstupi sa spornog zemljišta i preda je u posjed tužitelju i da isplati određene sudske troškove tužitelju. Mene zanima koji je sljedeći korak tužitelja? Što ako u roku od 15 dana tuženik ne postupi po presudi? Da li onda odvjetnik dalje postupa i pokreće ovrhu? Ima li neki rok za pokrenuti ovrhu nakon isteka tog roka od 15 dana u kojem treba postupiti po presudi? S obzirom da dosuđeni sudski troškovi nisu ni blizu stvarnim troškovima, dosta nam je i odvjetnika i naplaćivanja svakog savjeta i dopisa pa se snalazimo kako možemo. Da li je uobičajeno slati nekakav dopis tuženiku u kojem se traži da postupi po presudi i navede broj računa na koji treba uplatiti sredstva? Hvala!
 13. Zahvaljujem na odgovoru. Ako tuzenik pristaje na zahtjeve tuzitelja odmah, dakle uopce nema namjeru angazirati odvjetnika ni raspravljati, koji su konkretni troskovi za tuzenika? Ako je vrijednost spora 10000kn, toliko tuzenik mora platiti??? Jer taj posjed ne vrijedi ni 1000 kn a kamoli 10000 kn.
 14. Poštovani, Da li je "normalno" da grad nekog tuži za predaju u posjed bez ikakve prethodne opomene ili zahtjeva da se eventualni spor riješi mirnim putem sto je vrlo i lako moguce? Ne razumijem cemu tužba i u slučaju pristanka na zahtjeve tuzitelja koji su troskovi za tuženika? Osim toga, vrijednost spora je poprilicno nerealna pa me zanima tko i kako utvrđje pravu vrijednost spora? Hvala!
 15. Nije jos pokrenut nikakav postupak ni prema kakvom nadleznom organu tako da nitko jos nista ne uvjetuje. Kuca nije ni zavrsena. Međutim, kako je u prizemlju predviđen poslovni prostor, taj se prostor nece moci legalno iznajmiti ako kuca nema uporabnu dozvolu, a nece ni dobiti uporabnu dozvolu ako nije izgrađena u skladu sa građ. dozvolom. Vlasnik je svjestan da ce morati podnijeti ili zahtjev za legalizaciju ili nadopunu projekta, sve ok, samo nije siguran kako ce se rijesiti to sto udaljenost do susjedne parcele nije 3m koliko bi trebala biti. A s obzirom da je pitanje da li se uopce moze doci do te suvlasnice, zanima ga da li se moze podnijeti zahtjev za razvrgnucem pa da se taj dio pripoji parceli na kojoj je kuca. Ili se mozda ne mora pripojiti kad bi ta susjedna parcela bila njegovo vlasnistvo pa da sam sebi potpise suglasnost? Ja znam da se negdje uporabna dozvola dobije bez problema, bitno da je kuca u gabaritima, ali, vjerujte ovdje nije tako. Zato me zanima kako bi se ovo trebalo rijesiti sukladno zakonu.
×
×
 • Napravi novi...